Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Als vega(n) op reis: met deze tips bereid je je goed voor

13-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
shutterstock_769633732
Wat doe je als je als vegetariër of veganist naar de uithoeken van de wereld reist? Je kan met handen- en voetenwerk duidelijk maken aan de kok dat je no meat wil. Maar wat als je in een land bent waarbij ze kip niet verstaan onder vlees? Jep, die bestaan echt. Deze tips helpen je om voorbereid je reis te starten. 
Eerder schreven we al over Thera en Tristan, twee veganisten die samen tien maanden de wereld over hebben gereisd. Onderweg leerden zij welke bestemmingen vega(n)-vriendelijk waren en welke totaal niet. In een interview delen ze hun ervaring met ons. Maar natuurlijk zouden we 3 op Reis niet zijn als we niet zelf ook een artikel schreven met tips voor vega(n) steden en adressen.  
Vegan travel door Daniel Fung

© Foto: Daniel Fung / Shutterstock.com

           Leuke vega(n) adressen
 • Gent claimt de veggie-hoofdstad van Europa te zijn. Dat had je vast niet verwacht. Hoewel bijvoorbeeld Berlijn meer vegetarische en veganistische restaurants heeft, is het inderdaad zo dat Gent per hoofd van de bevolking de meeste vegetarische restaurants telt.
 • In Hongarije kan het met al die goulash soms moeilijk zijn om vegetarisch eten te vinden. Gelukkig is er in Boedapest op zondag altijd de Szimpla Farmers' Market met biologische, vaak vegetarische, producten van lokale boeren.
 • Nog een out-of-the-box vega(n) bestemming is Göteborg heeft ook verschillende vega(n) restaurants. Bijvoorbeeld het knusse filmtheater, restaurant en bar in één: Hagabions Café. 
 • India is een veggie-walhalla. De landelijke keuken is overwegend vegetarisch, mede omdat de hindoes geen rundvlees eten en de moslims geen varkensvlees. Er bestaan zelfs McDonalds-filialen die volledig vegetarisch zijn; de enige op de wereld. 
India Mcdonalds door Sergey Colonel

© Foto: Sergey Colonel / Shutterstock.com

 • Het restaurant met de titel 'oudste vegetarische restaurant van de wereld dat nog steeds open is' zit in Zürich, Zwitserland volgens het Guinness World Records. In 1898 gingen de deuren van Haus Hiltl open. Ze serveren meer dan honderd vegetarische of veganistische gerechten uit verschillende keukens en dat lijkt ons een bezoek waard. 
 • Er duiken ook steeds meer verschillende vega(n) ketens op. Dat is handig voor een snelle hap, omdat je gelijk weet dat er daar iets voor je bij zit op het menu. Zo zit het veganistische restaurant By Chloe in Los Angeles, New York, Boston en Londen en er komen steeds meer locaties bij. 
 • Lord of the Fries is een vegetarische fastfoodketen in Australië en Nieuw-Zeeland
 • Het veganistische restaurant Loving Hut zit over de hele wereld, met locaties in Oceanië, Azië, Europa en Zuid-Amerika. Zelfs in Mongolië en vier Afrikaanse landen is de veganistische keten gevestigd. Met in elk land een aangepaste kaart kan je altijd proeven van de lokale cuisine, maar de basis is Aziatisch. Als je alvast wil proeven; er zit ook een vestiging in Amsterdam. 
Vegan travel door Alena Ozerova

© Foto: Alena Ozerova / Shutterstock.com

            Een keuken & een paspoort
 • Als je niet zeker weet of er veel vega(n) eten geserveerd wordt in een land, boek dan een hostel met een keuken. Dan kan je altijd nog zelf kokkerellen. 
 • In veel landen kennen ze het concept vegetarisch of veganistisch niet. Dan denken de lokale inwoners bijvoorbeeld dat kip en vis ook vegetarisch zijn. Je kan zoals Thera en Tristan hebben gedaan een aantal woorden in een taal leren, waarmee je duidelijk kan maken wat je niet eet. Maar als je op wereldreis bent en veel verschillende talen tegenkomt is dit misschien een te ambitieus plan. Daarom bestaat er een vegan paspoort waarop alle producten die je wel en niet eet in elke taal duidelijk uitgelegd staan. Handig hebbedingetje! De app Veganagogo kan hier trouwens ook bij helpen. 
Vegan travel door Stockcreations

© Foto: Stockcreations / Shutterstock.com

            Handige websites
 • Op de website van HappyCow staan alle vega(n) restaurants of restaurants met vega(n) opties per stad aangegeven. Zo kan je altijd (van tevoren) opzoeken hoeveel geschikte restaurants er in je buurt zitten. Extra tip van Thera: "Probeer eens een vega(n) restaurant in een wijk waar je normaal niet zou komen. Op die manier ontdekken wij vaak lokale vega(n) tentjes, waar geen toerist te bekennen is. En je leert daardoor minder bekende delen van de stad kennen."
 • Op de website van Veggie Hotels staat een overzicht van alle hotels die exclusief vegetarisch of veganistisch zijn. Daarmee hoef je je nooit meer druk te maken over je 'inclusief ontbijt' inhoudt. En kan je gewoon aanschuiven in het hotelrestaurant, als er verder in de omgeving geen geschikte eetgelegenheden te vinden zijn. 
 • VegTravelBuddies is een website waarop je andere vegetarische reizigers of vegetarische locals kan vinden, die op dat moment op dezelfde bestemming zijn als jij. Zo kan je samen koken of restauranttips uitwisselen. En het is gewoon heel gezellig om anderen te ontmoeten natuurlijk. 
Bekijk het interview met wereldreizigers en veganisten Thera en Tristan voor meer tips. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.