Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Berlijn

Ongeveer twintig jaar geleden stond het kapitalisme lijnrecht tegenover het socialisme in Berlijn. Gescheiden door een genadeloze muur lag aan de ene kant het rijke en pronkzuchtige West-Berlijn en anderzijds het grauwe en socialistische Oost-Berlijn. Na de val van de muur op 9 november 1989 veranderde de gespleten stad in een sterke metropool.
In 1999 werd Berlijn de hoofdstad van Duitsland. Maar eigenlijk is Berlijn een land op zich, net zoals New Yorkers vinden dat hun stad niet echt bij Amerika hoort. In Berlijn kan alles. Hoewel de stad haar historische waarde niet is verloren, is ze trendsettend voor de rest van Duitsland. De jonge bewoners maken van de stad een platform voor nieuwe initiatieven en afwijkende ideeën. Sinds de val van de muur hebben de inwoners van Berlijn het roer drastisch omgegooid. Oost-Berlijn geniet tegenwoordig een cultstatus. Het is een broeinest voor creatieve mensen, wat tegelijk ook weer veel bezoekers aantrekt.
Het Tempelhof in Berlijn is het grootste stadspark van Europa. Vroeger was het een vliegveld dat in het centrum van de stad lag. Jaarlijks reisden zo’n 3 miljoen passagiers over dit vliegveld. In oktober 2008 is de luchthaven gesloten voor vliegverkeer. Nu is het dé plek om een zonnige dag door te brengen. Je kan over de landingsbaan scheuren, met fijne deuntjes in het gras liggen en barbecueën. Berlijn zit vol met vette hotspots. Zoals Neuhe Heimat, RAW Gelände en Klunkerkranich. Zeven van deze fijne plekken staan hier voor je op een rij!
Ook de bekende trekpleisters zoals de Brandenburger Tör, East Side Gallery, Siegessaule, Checkpoint Charlie en het Holocaust monument zijn attracties die het bezichtigen waard zijn. Een zekere must is een duikje nemen in het Badeschiff.Eten
Ontbijten in Berlijn kan de hele dag. Een aanrader is House of Small Wonder. In de middag raden we een bezoek bij het Prinzessinnengärten aan, een tuin waar groenten en kruiden worden verbouwd. Deze tuin ligt op een voormalig stuk braakliggend terrein in Kreuzberg. Ga hier voor de daghap, pluk zelf munt voor je thee of help de buurt met tuinieren!
Bierliefhebber? Ga dan zeker even langs brouwerij BIERLIEB. Als je zin hebt in tropische sferen, zit je goed bij Yaam: een gezellige strandbar aan de Spree.
De bekende Duitse braadworst kan je in Berlijn bijna op iedere straathoek kopen. Een aantal leuke cafés en restaurants in de hippe wijk Kreuzberg zijn: Kimchi Princess, Der Goldene Hahn en Café Morgenland. Ook de restaurants met Michellinsterren vliegen je hier om de oren. Een bekende nachtclub is Sanatorium 23. Voor het betere nachtwerk ga je naar de Dice Club of de Club Maria.
Voor mensen die Berlijn snel en goedkoop willen zien en niet overal in willen is bus 100 een goede optie. Met een dagkaart (of gewoon een enkeltje) kan je deze bus pakken en je langs de meest bekende bezienswaardigheden laten rijden. Sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 verbindt bus 100 Oost- en West-Berlijn met elkaar. Bus 100 was zelfs de eerste lijndienst die deze twee delen van de stad met elkaar verbond!
Vervoer
Berlijn ligt zo'n vijfhonderd kilometer van de Nederlandse grens. Je komt er makkelijk met de trein, het vliegtuig of de auto. De treinrit duurt ruim zes uur vanaf Amsterdam en vliegen kost je 1 uur en 15 minuten. 
In Berlijn zelf kan je makkelijk met openbaar vervoer of te voet de stad verkennen. Een scooter huren in Berlijn is een goede optie om snel en eenvoudig de stad te verkennen. De Party Bus is uitermate geschikt om in de avond een spannende tocht te maken. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, juli, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
berlijn.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.