3 op Reis

Mongolië

Mongolië is het dunst bevolkte land van de wereld. De bijna 3 miljoen inwoners verdwijnen zowat in het enorme land en dat heeft als gevolg dat het land ruig en vaak moeilijk begaanbaar is. Super voor de echte avonturier dus!
Het binnenland van Mongolië kent bijna geen infrastructuur. Geasfalteerde wegen kom je zelden tegen en zelfs de ‘snelwegen’ zijn niet voorzien van een laagje teer. Hierdoor is het land ruw maar dan wel op een geweldige manier. Wees echter wel snel met je trip want men is bezig met de aanleg van twee hypermoderne snelwegen door het gehele land!
De prachtige landschappen en vergezichten zijn de grote trekpleisters van Mongolië. Rijden door deze geweldige natuur is al een traktatie op zich. En dat is maar goed ook want buiten enkele prachtige kloosters om is er niet heel veel te zien in het land. Een absolute mustsee is overigens wel het  Gandanklooster  in Ulaanbaatar. De Mongolen leven al honderden jaren als nomaden en dus hebben zij bijna geen indrukwekkende bouwwerken achtergelaten zoals bijvoorbeeld de Romeinen maar dit klooster mag je niet links laten liggen! 
Eten
Mongolië heeft vele kleine dorpjes waar je enkel traditionele maaltijden zoals Guriltai Shul, Huushuur of Mongools rundvlees kunt eten. In al deze maaltijden zit vlees dus als je vegetarier bent, check het dan wel even van tevoren. Overigens zul je niet aan de Suutai Tsai ontkomen, een speciale thee die Mongolen bij elke maaltijd drinken.
Mongolië is niet het land waar je heen gaat als je op zoek bent naar een bruisend nachtleven. In de hoofdstad Ulaanbaatar kun je uiteraard wel flink met de voetjes van de vloer als je wilt, maar buiten de hoofdstad om is het echter lastig om een club te vinden. De dorpjes zijn vaak klein en traditioneel. Mongolen organiseren echter wel een feestmaal als je als buitenstaander bij hen verblijft!
Wat zij ook zeker zullen doen is je een kom  Arak  aanbieden! Dit plaatselijke brouwseltje bestaat uit gefermenteerde paardenmelk en heeft zeker wat gewenning nodig.. Mocht je het nou echt niet wegkrijgen neem dan in ieder geval een paar nipjes want weigeren is zeer onbeleefd. Mongolen zijn trouwens fervente alcoholdrinkers dus als je echt op zoek bent naar een feestje zal je die zeker vinden..
Vervoer
Tussen de grotere steden in Mongolië is vaak wel een dagelijkse busdienst maar door de immense grootte van het land en de slechte wegen is reizen per openbaar vervoer niet aan te raden. Beter ben je af om een ruige jeep te regelen en daarmee het land te doorkruisen. Vanwege de slechte wegen heb je ook zeker wel een sterke 4x4 nodig.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tugrik
Taal: Mongools
mongolie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.