Hoe kan je je als vega(n) voorbereiden op een reis?
Thera: "
We verdiepen ons altijd in de lokale keuken. Dan zoeken we op welke traditionele gerechten vegan te maken zijn, zodat we in het land zelf weten waar we naar kunnen vragen. Er is altijd wel iets te vinden. Ook nemen we soms ons eigen eten mee, waaronder Clif Bars. Dit zijn veganistische energierepen in verschillende smaken. Deze repen zijn handig als je lang in de natuur gaat wandelen en geen eten onderweg kan krijgen. In het vliegtuig nemen wij ook ons eigen eten mee. De vliegtuigmaaltijden
vinden we vaak niet lekker en soms zijn de vega(n) opties beperkt. We staan liever niet voor verrassingen tijdens een lange vliegreis."
Welke bestemming zijn enorm vega(n)-vriendelijk?
"De meeste grote steden zijn heel vega(n)-vriendelijk. In
Tokyo konden we heerlijk eten, maar
Berlijn en
Tel Aviv blijven wel de uitschieters. In de Duitse hoofdstad heb je zelfs drie volledig veganistische supermarkten: Veganz Supermarkt. Sowieso is het
Midden-Oosten perfect voor vegans, ook
Jordanië en
Libanon hebben genoeg opties. Let alleen op: ze doen vaak yoghurt door hun gerechten, maar je kan aangeven dat je zonder wil en dan is het vegan. Thailand heeft ook enorm veel vega(n) opties.
Koh Phangan wordt door sommige mensen zelfs een ‘vegan eiland’ genoemd. En vergeet
Melbourne in Australië niet. Deze stad is echt een koploper op het gebied van vega(n) eten."
Op welke manier zie je dat terug in Melbourne?
"Overal zijn activistische leuzen over veganisme neergekalkt en op het drukste station middenin de stad (Flinders Station) is een heel groot billboard te vinden van Be Fair Be Vegan. Veel veganistische restaurants lopen er niet mee te koop dat ze vegan zijn. Zoals fastfoodketen Lord of the Fries, waar het na het uitgaan vol staat met mensen. Fitzroy is onze favoriete buurt in Melbourne en deze wijk zit dan ook vol met vegan tentjes."
Jullie hebben ook vegan vrijwilligerswerk gedaan, om het maar zo te noemen. Leg eens uit?
"In Australië deden we vrijwilligerswerk bij een
vegan animal sanctuary
genaamd Sugarshine. Een soort opvangboerderij voor geredde dieren. Op reis zijn wij helaas veel dieronvriendelijke toeristenattracties tegen gekomen. In Thailand zijn we naar de Wildlife Friends Foundation geweest, daar worden mishandelde en uitgebuite dieren opgevangen en verzorgd."
Bij welke bestemmingen was het lastiger om vega(n) te eten?
"In Mongolië en China. We namen de
Trans-Mongolië Express
, waar we een keer drie dagen achter elkaar in de trein zaten. In het wagonrestaurant was niets veganistisch te krijgen.
Ook in de meeste wintersportgebieden in bijvoorbeeld
Duitsland en
Oostenrijk zijn niet veel vega(n) opties te vinden."
Hoe ga je daarmee om?
"We koken dan regelmatig zelf of proberen heel creatief te zijn met het eten dat wordt aangeboden. In Mongolië hadden we onze overnachtingen al thuis geregeld, waardoor we het konden aangeven. In China hebben we de tekens voor koe, varken, vis, vlees, ei, kaas en de zin 'Ik ben veganistisch' genoteerd. Ook vroegen we door middel van Google Translate of ze het vlees eruit konden laten. Meestal is er wel iets op de kaart dat aangepast kan worden naar een vega(n) variant. Je moet alleen wel zo brutaal zijn om het te vragen."
Wat is het lastigst aan veganistisch eten in het buitenland?
"We vinden het lastig dat we soms eten afslaan als het wordt aangeboden uit gastvrijheid door lokale mensen en je niet aan hen kan uitleggen waarom je het afslaat. We willen deze mensen niet beledigen, maar dit kan door hen zo opgevat worden."
Hebben jullie nieuwe, veganistische gerechten ontdekt door jullie reis?
"Tijdens onze reis hebben we heel veel nieuwe gerechten ontdekt. We koken ze nog steeds regelmatig thuis; superlekker om dan weer een beetje de smaak van de reis in huis te hebben. Zoals een recept voor Japanse ramen. Maar ook Arabische rijst in Maleisië, Moutabal in Jordanië, Tea Leaf Salad in Myanmar en Nasi Campur in Indonesië."
Nog een laatste tip?
"Relax en geniet. Misschien krijg je per ongeluk toch iets niet veganistisch binnen, maar je kan niet meer doen dan je best."