Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Veganist Thera reist tien maanden de wereld rond

06-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
Veganisten reizen6
Heel leuk als je net als Nienke in Gambia een kip aangeboden krijgt als welkomstcadeau. Maar wat als je vegetariër bent en ze die voor je willen slachten? Of in een iets realistischer geval: wat als je in China bent en de menukaart niet goed begrijpt? Dan kan het zomaar zijn dat er tóch vlees tussen je tjap tjoy zit.
Als vegetariër of veganist is het in het buitenland soms moeilijk vasthouden aan jouw dieet. Vooral als het woord vegetarisch of veganistisch ontbreekt in het woordenboek van je bestemming. Met de tips van Thera en Tristan ga je goed voorbereid op pad. Appeltje-geen eitje. Samen reisden ze bijna tien maanden achtereen de wereld over en vinkten ze Rusland , Mongolië , China , Thailand , Myanmar , Australië , Nieuw-Zeeland , Indonesië , Japan , Taiwan , Maleisië af van hun lijst. Binnen deze gevarieerde cuisines is het gelukt om vrij van dierlijke producten te blijven, maar dat was niet altijd makkelijk.
Veganisten reizen1
Hoe kan je je als vega(n) voorbereiden op een reis?
Thera: " We verdiepen ons altijd in de lokale keuken. Dan zoeken we op welke traditionele gerechten vegan te maken zijn, zodat we in het land zelf weten waar we naar kunnen vragen. Er is altijd wel iets te vinden. Ook nemen we soms ons eigen eten mee, waaronder Clif Bars. Dit zijn veganistische energierepen in verschillende smaken. Deze repen zijn handig als je lang in de natuur gaat wandelen en geen eten onderweg kan krijgen. In het vliegtuig nemen wij ook ons eigen eten mee. De vliegtuigmaaltijden  vinden we vaak niet lekker en soms zijn de vega(n) opties beperkt. We staan liever niet voor verrassingen tijdens een lange vliegreis."  
Welke bestemming zijn enorm vega(n)-vriendelijk?
"De meeste grote steden zijn heel vega(n)-vriendelijk. In Tokyo konden we heerlijk eten, maar Berlijn en Tel Aviv blijven wel de uitschieters. In de Duitse hoofdstad heb je zelfs drie volledig veganistische supermarkten: Veganz Supermarkt. Sowieso is het Midden-Oosten perfect voor vegans, ook Jordanië en Libanon hebben genoeg opties. Let alleen op: ze doen vaak yoghurt door hun gerechten, maar je kan aangeven dat je zonder wil en dan is het vegan. Thailand heeft ook enorm veel vega(n) opties. Koh Phangan wordt door sommige mensen zelfs een ‘vegan eiland’ genoemd. En vergeet Melbourne in Australië niet. Deze stad is echt een koploper op het gebied van vega(n) eten."
Veganisten reizen7
Op welke manier zie je dat terug in Melbourne?
"Overal zijn activistische leuzen over veganisme neergekalkt en op het drukste station middenin de stad (Flinders Station) is een heel groot billboard te vinden van Be Fair Be Vegan. Veel veganistische restaurants lopen er niet mee te koop dat ze vegan zijn. Zoals fastfoodketen Lord of the Fries, waar het na het uitgaan vol staat met mensen. Fitzroy is onze favoriete buurt in Melbourne en deze wijk zit dan ook vol met vegan tentjes." 
Jullie hebben ook vegan vrijwilligerswerk gedaan, om het maar zo te noemen. Leg eens uit?
"In Australië deden we vrijwilligerswerk bij een vegan animal sanctuary  genaamd Sugarshine. Een soort opvangboerderij voor geredde dieren. Op reis zijn wij helaas veel dieronvriendelijke toeristenattracties tegen gekomen. In Thailand zijn we naar de Wildlife Friends Foundation geweest, daar worden mishandelde en uitgebuite dieren opgevangen en verzorgd." 
Bij welke bestemmingen was het lastiger om vega(n) te eten?
"In Mongolië en China. We namen de Trans-Mongolië Express , waar we een keer drie dagen achter elkaar in de trein zaten. In het wagonrestaurant was niets veganistisch te krijgen.  Ook in de meeste wintersportgebieden in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zijn niet veel vega(n) opties te vinden."
Veganisten reizen5
Hoe ga je daarmee om?
"We koken dan regelmatig zelf of proberen heel creatief te zijn met het eten dat wordt aangeboden. In Mongolië hadden we onze overnachtingen al thuis geregeld, waardoor we het konden aangeven. In China hebben we de tekens voor koe, varken, vis, vlees, ei, kaas en de zin 'Ik ben veganistisch' genoteerd. Ook vroegen we door middel van Google Translate of ze het vlees eruit konden laten. Meestal is er wel iets op de kaart dat aangepast kan worden naar een vega(n) variant. Je moet alleen wel zo brutaal zijn om het te vragen."
Veganisten reizen4
Wat is het lastigst aan veganistisch eten in het buitenland?
"We vinden het lastig dat we soms eten afslaan als het wordt aangeboden uit gastvrijheid door lokale mensen en je niet aan hen kan uitleggen waarom je het afslaat. We willen deze mensen niet beledigen, maar dit kan door hen zo opgevat worden." 
Hebben jullie nieuwe, veganistische gerechten ontdekt door jullie reis?
"Tijdens onze reis hebben we heel veel nieuwe gerechten ontdekt. We koken ze nog steeds regelmatig thuis; superlekker om dan weer een beetje de smaak van de reis in huis te hebben. Zoals een recept voor Japanse ramen. Maar ook Arabische rijst in Maleisië, Moutabal in Jordanië, Tea Leaf Salad in Myanmar en Nasi Campur in Indonesië."
Veganisten reizen3
Nog een laatste tip?
"Relax en geniet. Misschien krijg je per ongeluk toch iets niet veganistisch binnen, maar je kan niet meer doen dan je best."
Natuurlijk zouden we 3 op Reis niet zijn als we zelf geen artikel schreven met tips voor vega(n) steden en adressen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor