Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ruïne-cafés: waar cultuur snuiven en bier drinken prima samengaan

01-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1472 keer bekeken
  •  
shutterstock_596428775
Het is misschien wel het recentste stukje cultuur van Boedapest, maar nu al eentje voor in de geschiedenisboeken: romkocsma. Te lui om het door Google Translate te halen? Vooruit. We bedoelen natuurlijk ruin bars.  
Boedapest goed leren kennen kon al op de meeste relaxte manier die je je kan voorstellen. Het was nooit een straf om het Széchenyi-bad te bezoeken, de spa’s en thermale baden zijn nou eenmaal onderdeel van de Hongaarse cultuur. Kan jij ook niets aan doen. 

Foto: Melinda Nagy / Shutterstock.com

In de openlucht
En tegenwoordig is daar nóg een fijne Boedapestse activiteit bijgekomen. In openluchtruïnes of binnenplaatsen sta jij met een biertje in je hand van de zon te genieten, onder het mom van culturele ontplooiing. Boedapest telt inmiddels tientallen ruin pubs, waardoor het een uniek en kenmerkend onderdeel is geworden van de stad. Bijna even kenmerkend als het Burchtpaleis of de spa’s. Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock.com
Széchenyi Foto: Melinda Nagy
Szimpla Kert

© Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock.com

Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock.com

Moeder der ruin pubs
Ere wie ere toekomt: Szimpla Kert is de aanstichter van de kroegen-zonder-dak-hype ofwel de moeder van alle ruin pubs. In 2002 startte vier Liberal Arts-studenten een café op de binnenplaats van een oud, leegstaand gebouw. Dit bleek een succes en langzaam maar zeker werd de rest van het gebouw ook overgenomen door de jonge ondernemers. Maar de onoverdekte binnenplaats bleef ook met daaraan toegevoegd: discobollen, een bij-elkaar-geraapt-zooitje-interieur en aparte kunstwerken. Een fenomeen was geboren.

Foto: Agatha Kadar / Shutterstock.com
Foto: Spectral-Design / Shutterstock.com

Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock.com

Van leegstand naar hippe buurt
Zonder dat ze zich dat waarschijnlijk toen besefte, hebben de studenten in 2002 de aftrap gegeven voor de gentrificatie van het Joodse stadsdeel Pest. Aan het einde van de twintigste eeuw was dit deel in verval geraakt inclusief veel leegstaande gebouwen. De ruin bars schudde het in slaap gevallen stadsdeel wakker en inmiddels is dit één van de levendigste en hipste buurten van Boedapest. Foto: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Foto: Morfon Media / Shutterstock.com

Échte culturele activiteiten
Hoewel de biertjes in Hongarije over het algemeen goedkoop zijn, is het niet echt de bedoeling dat je alleen bij Szimpla (of andere ruin bars) aanklopt om je klem te zuipen. Verre van zelfs. Er is van alles te doen: een openluchtbioscoop, muziekoptredens en elke zondag een farmers’ market , waar ook locals allerlei boerenproducten halen. 
Foto: Orsolya_ L / Shutterstock.com
Foto: robertonencini / Shutterstock.com

Een rij
Laat je niet ontmoedigen als er in het hoogseizoen een rij voor Szimpla Kert staat; je hoeft maar een blokje om te gaan en je loopt al één van de andere tientallen ruin pubs tegen het lijf. Al is Szimpla Kert natuurlijk wel de meest iconische.

Ook iconisch: kunstmatige cheddarkaas door je noedels. Yep, dit is een echt (populair) Aziatisch gerecht.

Headerfoto met auto: Pedro Rufo / Shutterstock.com.  
Szimpla Kert 3

© Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock.com

Szimpla Kert 4
Szimpla Kert 5
Szimpla Kert 5

© Foto: Alicia G. Monedero / Shutterstock.com

Szimpla Kert 2

© Foto: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Szimpla Kert 7
Szimpla kert 8
Szimpla kert 6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.