Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Göteborg is de citytrip voor natuurliefhebbers

06-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1319 keer bekeken
  •  
Botanical Garden Göteborg
De tweede stad van Zweden doet zeker niet onder voor grote broer Stockholm. Dus houd je van de Zweedse cultuur? De reuring van een grote studentenstad? Máár biedt Stockholm je te weinig natuur? Göteborg is jouw stad.
Göteborg
Waterratten opgelet
Göteborg is een havenstad en dus draait alles om water. Je voelt je er vast snel thuis, want de kanalen zijn met behulp van Nederlandse handen gemaakt. Een tochtje met de rondvaartboot is daarom sowieso leuk. Maar als je een avontuurlijkere bootreis wil, kan je beter varen naar één van de (autovrije) eilandjes van de archipel van Göteborg. Als kers op de taart dineer je natuurlijk op het schip van restaurant Barken Viking.
Archipel Göteborg
Barken Viking. Foto: Paul2015 / Shutterstock.com
Barken Viking Göteborg Paul2015

© Barken Viking. Foto: Paul2015 / Shutterstock.com

Een viskerk
Waar water is, is vis. En dus ontkom je er tijdens je reis niet aan om een harinkje (ja, die eten ze ook gewoon in Zweden) mee te pakken. En bij deze visreligie hoort vanzelfsprekend een viskerk, oftewel de Feskekôrka . Dit is een food hall met alleen maar verse vis. Nog niet vissig genoeg voor je? Dan ben je misschien benieuwd naar de viswijven/-gozers van de visveiling oftewel  Fiskeauktion . Geen zorgen, ook vegetariërs komen aan hun trekken in Göteborg, maar daarover later meer. 
Feskekôrka.   Foto: Lulu and Isabelle / Shutterstock.com
Feskekorka Göteborg Lulu and Isabelle

© Feskekôrka.

Zweetsnorren kweken
Scandinavië zou Scandinavië niet zijn zonder sauna’s. Dus ook daar is aan gedacht. Zo kan je een tochtje maken met een heuse saunaboot. Ideaal, want daarna kan je je zweetlijf gelijk weer opfrissen met een duik. Plat op zak? Dan is er gelukkig ook een gratis (!) openbare sauna tot je beschikking in Jubileumsparken. En niet de minste: door de industriële architectuur zou je niet denken dat er een sauna in dit pand schuilt. Bovendien staat-ie op pootjes en heb je dus gelijk een mooi uitzicht over de stad.
Sauna göteborg William Verbeek

© Foto: William Verbeek / Flickr.com

Sauna Göteborg William Verbeek 2
In Göteborg doe je aan fika
Als gebak eten bij de cultuur van een land hoort, dan moet je gehoorzamen. Om 11.00 uur doen de Zweden aan fika : een koffiepauze met verplicht een gebakje ernaast. De leukste fika doe je in Haga. Dat is een hippe, autovrije wijk met traditionele Zweedse huizen en ambachtelijke winkels. Göteborg is een studentenstad, dus op de terrassen van Haga is het al snel gezellig druk. De origineelste fika doe je in Skansen Kronan: een fort én het mooiste uitzichtpunt van Göteborg. Dit bezoek moet je plannen, want de toren is niet elke dag open. 
Haga.   Foto: Paul2015 / Shutterstock.com
Haga Göteborg Paul2015

© Haga.

Haga. Foto: Rolf_25 / Shutterstock.com
Haga Göteborg Rolf_25
Skansen Kronan. Foto: More Gallery / Shutterstock.com
Skansen Kronan Göteborg MoreGallery
Dansen in een pretpark
Voor je dagelijkse dosis adrenaline ga je naar Liseberg, een groot pretpark midden in de stad. Naast verschillende achtbanen, heb je er ook leuke eettentjes en zeven muziekpodia. Bijvoorbeeld The Green Room, waar alleen vegetarisch eten geserveerd wordt. Stora Scenen, een openluchtpodium waar zelfs The Rolling Stones hebben opgetreden. Of Polketten, een dansvloer waar vaak Scandinavische muziek wordt gemaakt. Of waar je de salsa en de jive kan oefenen; aan jou de keuze.
Liseberg Göteborg 2 Tommy Alven

© Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

De entree kost maar een tientje en daarna betaal nog ongeveer een euro voor verschillende attracties. Let wel op: het pretpark is van januari tot en met 26 april gesloten. Tijdens Halloween en Kerstmis is het park helemaal in thema.
Liseberg Göteborg Mikhail Markovskiy

© Foto: Mikhail Markovskiy / Shutterstock.com

Terug naar de natuur
We noemden het al kort: Göteborg is ook een fijne stad als je wel van een trip houdt, maar stiekem niet zo van drukke city’s. Je kan je er namelijk prima terugtrekken tussen de planten. Bijvoorbeeld bij Trädgårdsföreningen, een botanische tuin vlak naast het Centraal Station. (Dat is trouwens ook een leuke plek om binnen te wippen; er rijden namelijk mooiere treinen dan onze gele varianten.)
Botanical Garden Göteborg
Göteborg telt vele parken. Een bijzonder exemplaar is Slottsskogen. Er is van alles te doen – een avonturenspeeltuin, doolhof en sterrenwacht – maar de grootste publiekstrekker is de Scandinavische dierenweide. Daar lopen herten, elanden, zeehonden en zelfs pinguïns rond. Gelukkig wel in ruime verblijven, waardoor het bíjna lijkt alsof je ze in het wild treft.
Slottsskogen Göteborg BirgittaPhotos

© Foto: Birgitta Photos / Shutterstock.com

Idyllische huizen
Als je bij Zweden gelijk denkt aan de iconische, rode, houten huisjes, stelt Göteborg hierin niet teleur. Gathenhielmska Kulturreservatet (foto) laat zien hoe mensen leefden in de 16 e en 17 e eeuw. In sommige huizen mag je zelfs binnenkijken. Bij één van de oudste gebouwen van de stad Kronhuset kom je ook aan je historisch-architectonische trekken. En daarnaast aan je culturele trekken, want vandaag de dag is Kronhuset een galerie, zeepmakerij, meubelmakerij, concertzaal en bakkerij in één.
Gathenhelmska Kulturreservatet Göteborg
18000 m3 aan regenwoud
Een sportmuseum, museum over Göteborg, radiomuseum, vismuseum, medisch-historisch museum, maritiem museum, luchtmachtmuseum en ga zo maar door. Voor ieder wat wils in Göteborg. Drie daarvan verdienen een extra eervolle vermelding: het wereldcultuurmuseum, het Volvo-museum en een replica van een schip uit 1700. Maar eentje wint de hoofdprijs: het interactieve wetenschapsmuseum Universeum. Waarom? Nou, één van de grootste aquaria ter wereld en 18000 m3 aan regenwoud, om maar even twee voorbeelden te noemen.
Net als in de film
Hagabion is een kleine bioscoop waar voornamelijk internationale indie-films worden gedraaid. Maar mede door het bijbehorende vegetarische restaurant Hagabions Café en het terras van Bar Kino weten Göteborgers toch hun weg naar Hagabion te vinden. Minder hip, maar des te idyllischer is het meer dan honderd jaar oude bioscooptheater Aftonstjärnan. Een andere hotspot waar liefde voor kunst en liefde voor cuisine samenkomen is Röda Sten Art Centre. Het voormalig ketelhuis is het toneel voor tentoonstellingen, workshops, een restaurant én op sommige dagen een discotheek.
Hebben we je niet kunnen overtuigen van Göteborg, maar ben je wel gek op Zweden? Dan is dit eiland misschien wat voor jou.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.