Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Boedapest

In maar twee uurtjes vliegen ben je al in de hoofdstad van Hongarije. Hier kijk je je ogen uit, bijvoorbeeld op de grootste overdekte markt van Boedapest. Hier koop je verse paprika’s, gigantische worsten of koeientong.
Boedapest is een prachtige stad. De Donau splitst de stad in twee delen: Buda en Pest. De prachtige bruggen verbinden deze twee delen en hebben de stad Boedapest gevormd. Het parlementsgebouw aan de oever van Pest is zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit enorme gebouw is al van veraf te zien, maar bekijk ’t ook zeker even van binnen. Buda is fantastisch als je van een wandeling houdt. Klim de steile heuvels op naar het kasteel voor een prachtig uitzicht over de stad. Maar Pest is toch echt het hipste en levendigste gedeelte. Dus hier zal je de meeste tijd doorbrengen. Ook leuk: maak 's nachts een boottour. Het parlementsgebouw (en de vele andere bezienswaardigheden) zien er verlicht vanaf het water ook sprookjesachtig uit. 
De stad kent een geschiedenis met veel oorlog en revoluties. Wij raden je aan om een (gratis) walking tour te doen. Een jonge inwoner laat je de bekendste bezienswaardigheden zien en brengt de (soms zeer recente) geschiedenis van de stad tot leven. Daarnaast vertelt hij of zij over hoe het is om hier nu te wonen. 
Elk jaar is de stad dé plek voor ‘t grootste popfestival van Europa: Sziget. Scroll naar onder voor meer informatie over Sziget. Als je wel naar Boedapest wil, maar niet naar Sziget, moet je dit niet in de Sziget-periode doen. Dan zijn de ho(s)tels veel duurder. 
Shoppen in de vele vintage-winkeltjes in Boedapest is ook heel leuk. En als het tijd is om bij te komen… Ga dan naar een van de thermische baden. Daar zijn er genoeg van. Óók in de winter zijn de openluchtzwembaden geopend en dip jij je tenen zo in het water van 38 graden. Zwemkleding mee dus!
Bekijk hier onze stadsgids voor 48 uur in Boedapest .
Eten
Eten en drinken in Hongarije is heel goedkoop. In hoofdstad Boedapest zijn de prijzen iets hoger dan op het platteland, maar nog steeds eet en drink je hier veel goedkoper dan in Nederland. Er zijn hier heel veel hippe terrasjes, want in de zomer wil je natuurlijk lekker in de zon kunnen zitten.
Boedapest staat bekend om zijn 'ruin bars'. Dit zijn openluchtcafés en -clubs, waar ook allerlei andere culturele activiteiten georganiseerd worden. De bekendste is Szimpla Kert. Hier lees je hoe deze ruïnes bars zijn geworden en wat hier valt te beleven valt. 
Andere leuke discotheken zijn Holdudvar, Romkert, Instant, Fogashász of Akvárium. De meeste clubs blijven open tot een uur of 5.
Na een lange nacht in Boedapest moet je wel even wakker worden. En dat lukt je zeker in een van de vele koffiehuizen. Bijvoorbeeld Centrál Kávéház. Hoe laat je ook uit je bed stapt. Je kan bij SzendZso terecht voor een ontbijtje. Dat serveren ze daar namelijk de hele dag.
Zin om traditioneel te dineren? Breng dan een bezoekje aan bijvoorbeeld Kádár Restaurant of Frici Papa. Hip en trendy eten doe je bij bijvoorbeeld Menza. Maar na het eten heb je vast wel zin in een drankje. En die is nóg lekkerder met mooi uitzicht. Ga voor een combinatie van een drankje en een mooi uitzicht naar rooftop bar Corvintetõ. 
Sziget
Zeven dagen lang muziek! Het Sziget Festival in Boedapest is een van de grootste muziekfestivals wereldwijd. Midden op een eiland spelen hier verspreid over 60 podia ruim 1000 bands. Van pop tot jazz, van punk tot wereldmuziek. Maar ook voor wie even genoeg heeft van de vele optredens is op Sziget genoeg te beleven.

Met gemiddeld zo'n 370.000 bezoekers per jaar is het festival het meest drukbezochte festival van Europa. Weliswaar verspreid over een week maar desalniettemin een gigantisch aantal mensen die allemaal komen voor de muziek maar ook voor het heerlijke sfeertje dat hier rondhangt. 
Vervoer
Boedapest is goed te bereiken per vliegtuig. Vliegangst? Dan kan je altijd nog met de trein. Sla deze stad ook zeker niet over als je gaat interrailen door Oost-Europa. 
Boedapest is groot, maar rondreizen gaat er makkelijk. In de stad pak je de (relatief goedkope) taxi of het openbaar vervoer. Spreek wel van tevoren even de prijs af met de taxichauffeur en ga alleen met erkende taxi's met gele nummerplaten. Het metrostelsel is trouwens ook heel fijn en de ritten zijn goedkoop. 
Maar de meeste leuke plekken in Boedapest zijn eigenlijk ook prima met de benenwagen te bereiken. En dan zie je ook nog eens meer van de stad. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Februari t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Forint
Taal: Hongaars
boedapest.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.