3 op Reis

Trans-Mongolië Express

Een van de mooiste en snelste manieren om Mongolië te ontdekken is de Trans-Mongolië Express. Deze legendarische trein rijdt van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking (of andersom). Onderweg rolt ’t over bijna 8000 km spoorlijn! De treinroute is de belangrijkste van Mongolië. Daarnaast is het een aftakking van de epische Trans-Siberië Express. De spoorlijn is gebouwd langs een handelsroute voor theehandelaren van Peking naar Oelan-Ede. De landschappen waar de trein voorbij raast, zijn werkelijk een must voor je ogen.
Mongolië is een van de meest hooggelegen landen ter wereld. Het land ligt gemiddeld 1580 meter boven zeeniveau en is het dunbevolktste land ter wereld! Het uitzicht tijdens de Trans-Mongolië Express is hier hard bewijs voor. Onderweg zijn veel lege landschappen te zien: grasvlakten, steppes, woestijnen… Noem maar op! In de trein raas je soms zelfs langs delen van de Chinese Muur. Eenmaal aangekomen bij de grensovergang tussen Mongolië en China kan het even schrikken zijn. Hier worden de treindelen namelijk opgetild! Waarom precies? Omdat de spoorlijnen van Mongolië en China niet even groot zijn.
Eten
In de Mongoolse keuken zijn vooral zuivelproducten populair. Ook is men hier dol op schapen- en geitenvlees. Een opvallende kooktechniek van de Mongolen, is het garen van vlees op hete stenen. Daarnaast worden Mongoolse gerechten vaak gefrituurd, gestoomd, gestoofd en gebraden. Populaire gerechten zijn goulash en tsuivan: gestoomde en gebakken noedels met rund- en schapenvlees. Als echte vleeseter zit je hier dus prima op je plek! 
In de Trans-Mongolië Express kun je al voor 10 euro à la carte eten. Trek je Ulaanbaatar in? Ga dan vooral naar Seoul Street of Baga Toiruu West. Deze straten zijn dé spots voor goede restaurantjes. Net zoals in de meeste delen van Mongolië, ga je hier heel veel vlees tegenkomen. Bij Restaurant Hazara kun je bijvoorbeeld heerlijk Indiaas eten, voor een betaalbare prijs. Luna Blanca is de plek voor veganistisch/vegetarisch eten. Bij BD’s Mongolian Barbecue gebruiken ze gigantische wokpannen om gerechten mee te bereiden. Ziet er niet alleen cool uit, maar het smaakt ook lekker!
Vervoer
De opstapplaatsen voor de Trans-Mongolië Express zijn in Moskou en in Beijing. Een vliegticket naar Moskou heb je al vanaf 100 euro. Liever opstappen in Beijing? Dan ben je tussen de 300 en 500 euro kwijt voor een enkeltje Amsterdam-Beijing. Een ticket voor de Trans-Mongolië Express kun je al vanaf 749 euro per persoon krijgen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tugrik
Taal: Mongools
trans-mongolie-express.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.