Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Janjanbureh

Op het rustige platteland van Gambia kabbelt het leven langzaam door. Janjanbureh is de hoofdplaats van de Gambiaanse divisie Central River. Hoewel het woord ‘hoofdplaats’ de indruk wekt dat het een grote stad is, geldt dit voor Janjanbureh niet. Naar schatting wonen hier vierduizend Gambianen. Voor een gave stedentrip of talloze bezienswaardigheden zit je hier dus aan het verkeerde adres. Gelukkig heeft het kalme dorp in het binnenland van Gambia andere dingen te bieden. 
Janjanbureh geeft een uitstekend beeld van het plattelandsleven in het Afrikaanse land. De bewoners van dit dorp zullen je heel gastvrij ontvangen. Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want Janjanbureh is een geliefde locatie voor vogelspotters. Andere dieren die je rondom dit dorp vindt zijn apen, geiten, krokodillen en andere reptielen. Met veel geluk spot je zelfs een nijlpaard. Het dorp is dus een goede plek om Afrikaanse wildlife te spotten. 
De geschiedenis van Janjanbureh is niet zo vredig als het nu lijkt. Een korte wandeling leidt je langs verschillende historische gebouwen en vertelt het verhaal van het koloniale verleden. Het dorp is namelijk ontstaan als administratief centrum en doorvoerplaats voor slaven. Vanaf hier werden slaven uit het binnenland van Afrika verzameld en doorgevoerd naar Banjul . Vanaf hier werd hun volgende bestemming bepaald. 
In Janjanbureh vind je geen grote hotels en Airbnb kennen ze niet. We raden je aan om te overnachten bij een homestay. Op die manier leer je de bevolking en hun manier van leven goed kennen. Bij Ndemban Village Homestay overnacht je bij locals, maar slaap je wel in een moderne kamer. Een andere optie is het Baobalong Camp, waar je voorzien van alle gemakken kan overnachten. 
Eten
Zoals je misschien begrijpt, heeft Janjanbureh geen boulevard waar je hippe eettenten voor het uitzoeken hebt. Het is een dorp op het Afrikaanse platteland. Vaak kan je bij lodges lunchen en dineren. Een andere optie is de Road Side Pub, waar ze drankjes en simpele gerechten serveren. Verder vind je langs de rivier nog een handvol simpele eettenten. Verwacht geen culinaire hoogstanden, maar door de natuur en ambiance is de ervaring toch onvergetelijk. 
Vervoer
Om naar Janjanbureh te komen, heb veel tijd en geduld nodig. De wegen zijn hobbelig en de andere weggebruikers (lees: loslopend vee) zijn traag. Toch is de rit naar het dorp toe al mooi. De bijzondere natuur en het Afrikaanse ritme laten je vrijwel direct ontspannen. Als je een tour boekt wordt vervoer vaak voor je geregeld. Reis je zelfstandig? Dan kan je het beste een auto huren om de wegen te trotseren.  
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Dalasi
Taal: Engels, Mandingo, Wolof en Pulaar
Met dank aan het Gambiaanse Verkeersbureau en Visit Gambia.
Janjanbureh

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.