Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jaaroverzicht | Kassa's meest spraakmakende onderwerpen van 2020

24-12-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Foto2
Kassa heeft ook in 2020 weer veel spraakmakende onderwerpen gemaakt. Zo was er in het nieuws massaal aandacht voor de oplichtingstruc spoofing, leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen, jongeren die gemakkelijk gevaarlijke messen kunnen kopen in dumpshops en de mondkapjestest. Ook zijn er Kamervragen gesteld over onder andere onduidelijke tarieven bij laadpalen, datahandel en asbestdaken. We hebben de meest spraakmakende onderwerpen op een rijtje gezet.

In het nieuws

Duizenden euro's kwijt door spoofing (bankhelpdeskfraude)
Via zogeheten ‘spoofing’-techniek konden criminelen de afgelopen maanden het telefoonnummer van verschillende banken misbruiken om mensen op te bellen en zich voor te doen als medewerker van de fraudehelpdesk van de betreffende bank. Zo konden zij miljoenen euro’s van consumenten buitmaken. Kassa besteedde dit jaar meerdere keren aandacht aan spoofing en dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat banken de gedupeerden gaat compenseren. Lees het volledige artikel hier. Het dossier van Kassa over spoofing vind je hier. Onder andere de NOS berichtte hierover.
Minderjarige schaft zonder problemen kruisbogen en machetes aan
Dumpshops overtreden de wet door gevaarlijke wapens, zoals machetes, zwaarden en kruisbogen te verkopen aan minderjarige jongeren. Bij vijf van de acht bezochte dumpshops konden minderjarigen deze wapens zonder problemen aanschaffen. In één geval werd er naar een legitimatiebewijs gevraagd, maar kreeg de 17-jarige het wapen alsnog mee. Bij de overige dumpshops werd helemaal niet om legitimatie gevraagd. Lees het volledige artikel hier. Onder andere RTL Nieuws en de Telegraaf berichtten hierover.
Mondkapje overheid veel te groot door rekenfout
Sinds begin deze zomer is er op de website van de Rijksoverheid een patroon te vinden voor het maken van een mondkapje van bijvoorbeeld een laken of oud T-shirt. Dit patroon heeft het ministerie van VWS overgenomen van de Amerikaanse overheid. Nu blijkt uit een berekening van Kassa dat het ministerie een rekenfout heeft gemaakt in het omrekenen van de Amerikaanse maateenheid (inches) naar centimeters. Dit verklaart waarom het mondkapje veel te groot is en helemaal niet aansluit. Lees hier het volledige artikel. Onder andere NOS, NRC, AD en Hart van Nederland berichtten hierover.
Belastingdienst wil ten onrechte teruggevorderde huurtoeslag niet compenseren
Honderden huurders bij wie de huurtoeslag de afgelopen jaren ten onrechte definitief is stopgezet en teruggevorderd, moeten dit geld terugkrijgen, omdat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt. Zij moesten in sommige gevallen duizenden euro’s terugbetalen en zijn hierdoor in grote financiële problemen terecht gekomen. Lees het volledige artikel hier. Onder andere de NOS en Telegraaf berichtte hierover.
Tienduizenden appartementeigenaren ontvangen te hoge WOZ-beschikking
De WOZ-waarde van naar schatting tienduizenden appartementen wordt structureel te hoog vastgesteld door een taxatiefout van de gemeente. Dat komt omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de woning optellen bij de woningwaarde. Met als gevolg dat zij te veel betalen voor hun gemeentebelastingen. Lees het volledige artikel hier. Onder andere de Telegraaf en het AD berichtten hierover. Ook werden er Kamervragen gesteld door het CDA.
Banken verlagen rente op rood staan vanwege de coronacrisis
De Rabobank, ABN Amro en ING verlagen de rente voor op rood staan van 12,9 procent naar 9,9 procent. Dat doen de banken vanwege de coronacrisis stellen ze in reactie op vragen van Kassa. Kassa informeerde bij banken of zij van plan zijn de rente op rood staan te verlagen. Ook bij de SNS bank gaat de rente omlaag, maar dat staat los van de coronacrisis. Lees het volledige artikel hier. Onder andere de NRC en de Telegraaf berichtten erover.
Pleegouders slaan alarm over thuissituatie
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) slaat alarm over de oplopende spanningen in veel pleeggezinnen die gebukt gaan onder de coronacrisis. De spanningen lopen op onder andere doordat kinderen door de thuisquarantaine hun familieleden niet kunnen of mogen zien en ondersteunende zorg tijdelijk is stopgezet. Lees het volledige artikel hier. Onder andere de Telegraaf en de Stentor berichtten hierover.
Miljoenenclaim op komst om woekerrente ABN AMRO terug te krijgen
Consumentenbond Claimservice onderzoekt de mogelijkheid van een miljoenenclaim tegen kredietverstrekkers die te veel rente in rekening hebben gebracht. Aanleiding hiervoor zijn de woekerrentes die ABN AMRO, Vesting Finance en Santander hebben berekend over hun doorlopende kredieten. De organisatie wil gedupeerden helpen dat geld terug te krijgen. Lees hier het volledige artikel. Onder andere het AD berichtte hierover.
Dure onbetrouwbare thermometers vliegen de winkel uit
Consumenten die willen uitsluiten of ze het coronavirus onder de leden hebben, schaffen momenteel massaal onbetrouwbare dure thermometers aan. Vooral infrarood- en oorthermometers zijn populair, maar die meten niet goed of iemand koorts heeft. Dit blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit (VU) in samenwerking met Kassa. Lees het volledige artikel hier. Onder andere RTL Nieuws en Nu.nl berichtten hierover.
Schuldenaar dieper in het rood door forse verhoging deurwaarderskosten
Er is grote ophef over het plan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om de tarieven van gerechtsdeurwaarders fors te verhogen middenin de coronacrisis. Dekker laat tot groot ongenoegen van belangengroepen tegelijkertijd na om het stelsel te hervormen, waardoor de perverse prikkel om zoveel mogelijk geld te verdienen over de rug van schuldenaren alleen maar groter wordt. Lees het volledige artikel hier. Onder andere de NOS, Telegraaf en NRC berichtte hierover.

Kamervragen

Onduidelijke tarieven bij laadpalen voor elektrische auto’s
Eigenaren van elektrische auto's hebben te maken met onduidelijke tarieven bij laadpalen. De laadpaaltarieven verschillen niet alleen per provincie en stad, maar ook nog eens gedurende de dag. Hoe zit dat? Het volledige artikel lees je hier. Er werd door D66 Kamervragen gesteld.
Vestia wentelt schulden af op huurders
De financiële problemen van woningcorporatie Vestia zijn zo groot dat huurders niet de huurverlaging krijgen waarop ze recht hebben. De corporatie is niet in staat in om de afspraken hierover uit het Sociaal Huurakkoord na te leven. Vestia stelt dat ze de huren niet kan verlagen, omdat die nodig zijn om financieel weer gezond te worden. Lees hier het volledige artikel. De PvdA en SP stelden naar aanleiding van dit onderwerp Kamervragen.
Commerciële databoeren registreren gegevens betaalgedrag voor kredietwaardigheid
Altijd je rekeningen netjes op tijd betaald? Toch kan ook jij te boek staan als wanbetaler. Er zijn commerciële handelsinformatiebureaus die van miljoenen Nederlanders gegevens opslaan over hun betaalgedrag. Als je ooit een keer te laat was met een rekening betalen, ook al was het maar een paar dagen, kan dit je jarenlang achtervolgen. Lees hier het volledige artikel. De SP en D66 hebben naar aanleiding van de uitzending Kamervragen gesteld.
Eigenaren asbestdaken in de knel door verzekeraars
Voor de bezitters van een huis met een asbestdak of -gevelbekleding kan het verstandig zijn om de kleine lettertjes van je verzekering te lezen. Bij sommige opstalverzekeringen wordt de vergoeding bij schade aan je dak namelijk steeds verder teruggebracht. Bij bijvoorbeeld Centraal Beheer, Interpolis en FBTO is dat na 2021 nog maar 5 procent. Het lijkt erop dat ze de voorwaarden hebben aangepast vooruitlopend op een wetswijziging tot verplichte sanering die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer. Lees het volledige artikel hier. De VVD heeft hierover Kamervragen gesteld.
Duurdere aanvullende verzekering voor minder behandelingen
Deze maand werden de premies voor de zorgverzekeringen bekend. Niet alleen de kosten voor de basisverzekering stijgen flink, maar ook voor aanvullende verzekeringen zal meer betaald moeten worden terwijl je ondertussen steeds minder behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgt. Lees hier het volledige artikel. Naar aanleiding van de uitzending heeft het CDA Kamervragen gesteld.
Medewerker Shell krijgt meer korting op zorgverzekering dan thuiszorgmedewerker
Miljoenen mensen zijn deze maand aan het kijken of ze gaan overstappen van zorgverzekering. Vaak krijg je via bijvoorbeeld je werkgever of patiëntenvereniging extra kortingen. Maar wat zijn die kortingen waard? Kassa kwam erachter dat medewerkers van Shell en DSM veel meer korting ontvangen dan mensen die bijvoorbeeld in de thuiszorg werken. Lees het volledige artikel hier. GroenLinks heeft hierover Kamervragen gesteld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!