Kassa

Mondkapje overheid veel te groot door rekenfout

17-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
454 keer bekeken
  •  
zelfgemaakt mondkapje 1127

Sinds begin deze zomer is er op de website van de Rijksoverheid een patroon te vinden voor het maken van een mondkapje van bijvoorbeeld een laken of oud T-shirt. Dit patroon heeft het ministerie van VWS overgenomen van de Amerikaanse overheid. Nu blijkt uit een berekening van Kassa dat het ministerie een rekenfout heeft gemaakt in het omrekenen van de Amerikaanse maateenheid (inches) naar centimeters. Dit verklaart waarom het mondkapje veel te groot is en helemaal niet aansluit.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigd dat het inderdaad om een rekenfout gaat en dat het aangepast wordt. “Het lijkt inderdaad om een fout te gaan bij het omrekenen. We gaan nog een keer goed kijken naar het patroon en de instructie die erbij staat.” Het ministerie heeft het patroon voor het mondkapje inmiddels offline gehaald en de informatie op de website aangepast.

Omrekenfout

Het patroon van de Amerikaanse overheid raadt twee lapjes stof aan voor het mondkapje van 10 inch breed bij 6 inch hoog. Dit is omgerekend 15,24 bij 25,4 centimeter. Alleen heeft het ministerie van VWS hier 20 bij 27 centimeter van gemaakt, waardoor het mondkapje een stuk groter uitvalt. Ook de andere maten op het patroon komen niet overeen. Zo is het elastieken bandje op het patroon van de Nederlandse overheid ruim twee centimeter langer.

  • Twee keer een lap van 10 inch bij 6 inch = 25,4 cm bij 15,24 cm
  • Bovenkant omvouwen ¼ inch = 0,64 cm
  • Zijkant omvouwen ½ inch = 1,27 cm
  • Twee stukken elastiek van 6 inch = 15,24 cm
  • Twee keer een lap van 27 cm bij 20 cm
  • Bovenkant omvouwen, 0,5 cm
  • Zijkant omvouwen, 1,5 cm
  • Twee stukken elastiek van 18 cm

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

SVEm
SVEm21 okt. 2020 - 10:11

"Omrekenfout Het patroon van de Amerikaanse overheid raadt twee lapjes stof aan voor het mondkapje van 10 inch breed bij 6 inch hoog. Dit is omgerekend 15,24 bij 25,4 centimeter" er wordt natuurlijk 25,4 bij 15,24 bedoeld. Rekenfoutjes ontstaan snel.

Paul  J Dijkstra
Paul J Dijkstra19 okt. 2020 - 10:44

Als u een product gaat testen, doe het dan goed. Stel eerst de eisen vast waaraan voldaan moet worden als die er al niet zijn. Daar mis ik in uw test de inbreng van RIVM. Uw test ging vooral over “lekkage”, zelf heb ik het idee dat mondkapjes vooral moeten voorkomen dat virussen “vooruit” worden uitgestoten.

anduril
anduril18 okt. 2020 - 13:29

Wat voor onnozelaars werken er bij de overheid? Rekenen leer je op de lagere school! En worden publicaties niet gecontroleerd alvorens ze geplaatst worden?

Gene
Gene18 okt. 2020 - 8:44

Ik heb met verbazing zitten kijken. Veel wat werd besproken ; zo stond ik ook in. Wat ik wel gemist heb in deze uitzending is dat er niet onderzocht werd van hoe schadelijk de mondkapjes voor persoon zelf is. Focus lag alleen om het dragen bescherming voor een ander. Maar het hebben van de mondkapje kan je zuurstof wat je uitadem ( koolmonoxide) niet kwijt. Die adem je weer in. Met gevolg dat je op den duur je eigen longen schade toe brengen met koolmonoxide ( uitgeademde lucht) en daarna de complicaties zoals : duizeligheid, hoofdpijn, droge keel.. iedereen ervaart het uiteraard anders. Ook vergeet de overheid om de doelgroep die het niet kunnen dragen omdat ze of aandoening hebben of chronische longen, angsten hebben voor claustrofobie etc etc. Ik heb altijd gezegd en mee gewerkt dat het niet werkt en daarnaast alleen met een bescherm plaat ipv. Ik ben er ziek van en zit met een long ontsteking.. terwijl ik jaren geen last heb gehad van long ontsteking.. we worden door de werkwijze van de overheid ziek gemaakt!

Laurens_W
Laurens_W18 okt. 2020 - 6:22

Ik zat te kijken naar de mondkapjes test en bedacht mij dat de uitgeademde lucht toch ergens moet blijven. Is het dan de bedoeling dat de uitgeademde lucht door je mondmasker gaat en de "waterige substantie' niet, dat die blijft hangen in je mondmasker. Is die in mum van tijd nat en verzadigd.

1 Reactie
Gene
Gene18 okt. 2020 - 8:37

De bedoeling is idd om op te vangen en zuurstof wederom te moeten inhaleren. Doordat het verzadigd wordt is het helemaal niet mogelijk. Al helemaal de hele dag gebruiken 🙈

Jaco Visser
Jaco Visser17 okt. 2020 - 19:46

4 reacties over mondkapjes Punt 1: Zojuist de uitzending gevolgd, en hoorde op de valreep nog een verbijsterende uitspraak, dat er een keurmerk komt, pas "nog dit jaar"?! OK beter laat dan nooit, maar zo blijf je dus continu achter de feiten aan lopen! Punt 2: waarom niet overal medische kapjes maken & gebruiken aangezien we een medisch probleem bestrijden. Zelfs stofkapjes van de bouwmarkt werken beter dan wat nu gangbaar is. (was niet behandelt of vergeleken in uw reportage) Punt 3: waarom neemt NL de mondkapjes productie niet zelf in handen, ik bedoel gewoon in nederlandse fabrieken. We zijn al 10 maanden verder sinds de uitbraak! (En dan gelijk duurzaam, uitwasbaar, etc is natuurlijk een prima voorstel) Punt 4: Vergeleken met andere landen doet NL het heel middel matig tot ronduit slecht, opvallend slecht ook met testen: https://www.worldometers.info/coronavirus/ & tot slot , ik mis de statistieken en grafieken en duiding bij bv persconferenties van Rutte. Hoe het vogens mij wel kan is zoals Andrew Cuomo van de staat New York dat vortreffelijk doet: https://www.youtube.com/c/nowthisnews/search?query=Andrew%20Cuomo

1 Reactie
Jantje68
Jantje6817 okt. 2020 - 21:45

Het RIVM en OMT adviseren al een jaar lang om geen mondkapjes te dragen voor algemeen publiek omdat dit geen zin heeft en de basis regels gerespecteerd moeten worden en er door verkeerd gebruik meer nadelen aan zitten. Uiteindelijk heeft de regering er mee ingestemd om van het gedram af te zijn en een einde te maken aan de discussie. Maar daar komt nooit een einde aan. Je zakt alleen maar verder in het moeras.

miennaamishaaz
miennaamishaaz17 okt. 2020 - 16:26

Dit is ook het probleem als je met inches werkt. dan krijg je verschrikkelijke maten zoals 15,24cm Ja leuk meet dat maar op als je geen dual unit liniaal hebt

1 Reactie
anduril
anduril18 okt. 2020 - 13:38

Omrekenen kan met een rekenmachine os smartphone en als je die niet hebt met pen en papier.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!