Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duurdere aanvullende verzekering voor minder behandelingen

05-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
Deze maand werden de premies voor de zorgverzekeringen bekend. Niet alleen de kosten voor de basisverzekering stijgen flink, maar ook voor aanvullende verzekeringen zal meer betaald moeten worden terwijl je ondertussen steeds minder behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgt.
In 2012 is er flink gesneden in de vergoedingen voor fysiotherapie. Voor veel aandoeningen en ziektes waar een behandeling door een fysiotherapeut nodig is, moet je je aanvullend verzekeren (tenzij je de behandelingen zelf wilt en kunt betalen).

Vergoedingssysteem

Op de ‘chronische lijst Borst’ kun je zien wanneer je wél recht hebt op vergoeding vanuit de basisverzekering, zoals voor patiënten met MS of een ernstige spierziekte. Maar ook wordt de behandeling van artrose aan heup en knie en COPD vanuit de basisverzekering vergoedt.
Als je aandoening op deze lijst staat dan krijg je vanaf de 21e behandeling fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Het vergoedingssysteem is zo ingewikkeld geworden dat het aan te raden is om altijd met je behandelend arts of fysiotherapeut te overleggen of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Denk eraan dat je over het algemeen de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen. Dit kan oplopen tot ruim 750 euro. Je kunt dan ook het beste een aanvullende verzekering afsluiten zodat ook die eerste 20 behandelingen worden vergoed.

Uitzondering

Als je vanuit het ziekenhuis naar een revalidatiekliniek moet, dan valt dit volledig onder de basisdekking en hoef je ook de eerste 20 behandelingen niet te betalen. Maar hiervoor wordt wel je eigen risico aangesproken. En jongeren onder de 18 jaar krijgen de eerste 9 tot maximaal 18 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie volledig vergoed.

Aanvullende verzekering

Als je veel behandelingen nodig hebt dan kun je je het beste aanvullend verzekeren. Maar (bijna) alle verzekeraars hebben een medische selectie, dus als je al (chronisch) ziek bent, of andere behandelingen hebt lopen, kom je vaak niet in aanmerking voor deze verzekering. Er zijn maar drie verzekeraars die maximaal en onbeperkt 100 procent vergoeden. Voor deze verzekering betaal je tussen de 250 en 300 euro per maand! Maar ook daar geldt: als je geen aanvullende verzekering hebt dan betaal je tussen de €33 en €36 voor een behandeling. Dus als je je niet aanvullend verzekerd en bijvoorbeeld 27 behandelingen nodig hebt, dan ben je tussen de €891 en €972 kwijt. Kijk dan ook goed wat je nodig hebt en vraag advies aan je arts of fysiotherapeut.: medische selectie!
Als je geen aanvullende verzekering hebt dan betaal je tussen de €33 en €36 voor een behandeling. Dus als je je niet aanvullend verzekerd en bijvoorbeeld 27 behandelingen nodig hebt, dan ben je tussen de €891 en €972 kwijt. Kijk dan ook goed wat je nodig hebt en vraag advies aan je arts of fysiotherapeut.

Meer aandoeningen in basisverzekering

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) strijdt er al jaren voor om meer aandoeningen terug te brengen in de basisverzekering. Inmiddels hebben zij met veel moeite aandoeningen als Claudicatio (etalagebenen), Artrose Heup en Knie en COPD terug kunnen krijgen in de basisverzekering. Voor bijvoorbeeld reuma geldt dat nog niet.
Heel veel chronische patiënten zijn dus aangewezen op een steeds duurdere aanvullende verzekering, maar kunnen die niet betalen omdat zij door hun ziekte vaak een laag inkomen hebben. “De aanvullende verzekering wordt elk jaar duurder en dat leidt ertoe dat deze patiënten zorg gaan mijden, zieker worden en noodgedwongen moeten uitwijken naar veel duurdere zorg in het ziekenhuis die wél vanuit de basisverzekering wordt vergoed”, zegt Guido van Woerkom, voorzitter van KNGF. “De politiek moet hier nu snel een oplossing voor vinden. Anders wordt goedkope en effectieve zorg voor heel veel mensen onbereikbaar.” In een brief aan de Tweede Kamer heeft de beroepsvereniging inmiddels aangedrongen op het toegankelijk houden van fysiotherapie.

ReumaNederland

Ook ReumaNederland wil betere toegankelijkheid van fysiotherapie voor mensen met reuma die het nodig hebben. “Het wetenschappelijk bewijs voor het effect van oefentherapie bij ernstige RA en axiale SpA ontbreekt nu nog. Daarom hebben wij twee onderzoeken opgezet samen met onder andere onderzoekers, universitair medische centra en beroepsverenigingen zoals KNGF”, zegt Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland.

Reactie ministerie Volksgezondheid

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat het vergoedingssysteem inderdaad te ingewikkeld is. Op dit moment wordt er onderzocht of fysiotherapie uiteindelijk op een andere – simpelere – manier opgenomen kan worden in het basispakket. Het Zorginstituut zal de minister in 2023 adviseren. Ook wordt er gekeken bij welke aandoeningen fysiotherapie eventueel kan worden toegevoegd aan het basispakket. “Eén van de voorwaarden om zorg toe te voegen aan het basispakket is dat deze bewezen effectief moet zijn. Dit blijkt op basis van het nu beschikbare wetenschappelijk onderzoek niet voor alle vormen van fysiotherapie voldoende aantoonbaar te zijn”, aldus het ministerie.

CDA-Kamerlid Joba van den Berg gaat hier niet op wachten en zal naar aanleiding van onze uitzending Kamervragen aan de minister stellen.

Meewerken aan onderzoek

Heb jij ernstige reumatoïde artritis (RA) of axiale SpA én ervaar jij daardoor grote beperkingen in je dagelijks leven? In twee onderzoeken (L-EXTRA en L-EXSPA) wordt gekeken of langdurige oefentherapie een positief effect heeft. Meld je aan!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!