Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belastingdienst wil ten onrechte teruggevorderde huurtoeslag niet compenseren

18 jan 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
764 keer bekeken
Honderden huurders bij wie de huurtoeslag de afgelopen jaren ten onrechte definitief is stopgezet en teruggevorderd, moeten dit geld terugkrijgen, omdat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt. Zij moesten in sommige gevallen duizenden euro’s terugbetalen en zijn hierdoor in grote financiële problemen terecht gekomen. Dit hebben belastingdeskundigen tegen Kassa gezegd die hier vanavond aandacht aan besteedt.
Sommige huurders zitten nog steeds in een betalingsregeling, blijkt uit meldingen die bij Kassa en de Woonbond binnen kwamen. Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) maakte onlangs bekend dat ze deze mensen niet wil compenseren.

Uitspraak

Het gaat om huurders met een zogeheten verworven recht op huurtoeslag bij wie de huurprijs door huurstijgingen boven de toeslaggrens is uitgekomen. Uit een uitspraak van de Raad van State van 24 juli jl. blijkt dat deze huurders hun recht op huurtoeslag niet definitief kwijtraken als zij tijdelijk teveel inkomen of vermogen hebben. Bijvoorbeeld door een ontslagvergoeding of uitkering van een begrafenisverzekering. Zodra het inkomen en vermogen weer is gezakt tot onder de toeslaggrens, hebben huurders weer recht op huurtoeslag.
Tot aan deze uitspraak raakten huurders wel definitief hun recht op huurtoeslag kwijt als hun inkomen of vermogen te hoog was. Omdat de toeslag als voorschot wordt uitgekeerd, moesten huurders soms duizenden euro’s terugbetalen als bleek dat in het verleden te veel geld op hun rekening stond.

Beleid Belastingdienst aangepast

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) laat weten dat de Belastingdienst haar beleid inmiddels heeft aangepast per 24 juli. Iedereen die tijdelijk teveel geld op zijn rekening heeft staan, kan zijn ‘verworven recht’ weer laten herleven, zodra dat niet meer het geval is. Maar zij wil mensen niet met terugwerkende kracht compenseren omdat het om nieuwe jurisprudentie zou gaan. De Kamervragen en reactie van de minister vind je in het document hieronder.

Belastingdeskundigen woedend

Belastingdeskundigen die Kassa raadpleegde zijn hier woedend over. Uit een eerdere uitzending van Kassa bleek al dat de Belastingdienst zich bij de toekenning van de toeslagen zou baseren op een zogenoemd circulair ministerieel geschrift uit 1998. Daarin staat dat mensen hun verworven recht op huurtoeslag definitief kwijtraken zodra mensen een te hoog inkomen of vermogen hebben. Dit geschrift maakt echter helemaal geen deel uit van de Wet op de huurtoeslag en heeft daardoor geen juridische status.
Uit stukken die na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur werden vrijgegeven, blijkt dat in het verleden veel vaker fouten zijn gemaakt bij de toekenning van huurtoeslag. Tot en met medio 2017 paste de Belastingdienst de wet juist toe, zoals de Raad van de State nu voorschrijft. Maar toen veranderde dat beleid plotseling om onduidelijke redenen, zonder daar huurders over te informeren. Vanaf dat moment raakten huurders hun recht op huurtoeslag definitief kwijt zodra er te veel geld op hun rekening stond. De huurtoeslag die huurders de jaren ervoor zogenaamd ten onrechte hadden ontvangen, werd vervolgens teruggevorderd, ook als hun inkomen of vermogen inmiddels weer was gezakt tot onder de toeslaggrens.
Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes (CDA) hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van Kassa.

Wet verkeerd uitgelegd

Oud-inspecteur van de Belastingdienst Huub Rijnders: Het is volgens oud-inspecteur van de Belastingdienst "volstrekt onacceptabel dat de Belastingdienst in 2017 haar beleid heeft gewijzigd zonder de belastingbetaler daarover te informeren". Hij zegt dat mensen daardoor onterecht in grote problemen zijn gekomen.
Rijnders hielp de huurder die de bovengenoemde zaak bij Raad van State aanspande  bij de procesvoering. Het gaat om een 80-jarige dame die tijdelijk teveel geld op haar rekening had staan vanwege een verjaardagsfeestje en daarom onterecht haar huurtoeslag over 2017 en 2018 moest terugbetalen omdat zij daar geen recht meer op zou hebben.
Volgens de oud-inspecteur heeft de Belastingdienst tijdens de zitting bij de rechtbank gelogen door te zeggen dat informatie die nodig was voor een goede verdediging niet zou bestaan. Hoogleraar belastingrecht Hans Gribnau is het daarmee eens. Tijdens de zitting van de Raad van State bleek dat gevraagde documenten wel degelijk bestonden. De stukken waar Kassa over beschikt, bevestigen dat eveneens. Volgens Gribnau blijkt uit de uitspraak van de Raad van State en de stukken die nadien naar boven zijn gekomen klip en klaar dat mensen hun misgelopen toeslag moeten terugkrijgen. "De Belastingdienst heeft de wet verkeerd uitgelegd en een fout gemaakt. Dat moet ze gewoon netjes oplossen", aldus Gribnau.
De zware kritiek op de Belastingdienst komt nadat de fiscus al in opspraak was geraakt vanwege de kinderopvangaffaire.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

rgwrgw
rgwrgw22 jan 2020 - 12:13

Wanneer worden Pinokkio en zijn maffia-clan eindelijk afgeserveerd? Worden mensen dan nooit wakker? Een staatssecretaris offeren is echt niet genoeg. De minister had al lang weg moeten zijn en Don Teflon aka Pinokkio ook. Al lang! Hoe kan een fascistoïde staat binnen de staat zo lang gedijen? Alleen als de staat dat wil. Of moet ik SStaat zeggen? 

goofert
goofert20 jan 2020 - 13:34

De Nederlandse belastingdienst is de weerspiegeling van jarenlang VVD (wan)beleid. Grote ondernemingen en speculanten worden in de watten gelegd. Net als de belastingdienst is de VVD vaak in opspraak, als er wat te halen valt staan de VVD'ers altijd vooraan. Graaien en zakkenvullen zit in hun genen, desnoods fraudeleus. De werkenden met een modaal of minimum inkomen, werkelozen of oude en zieke mensen kunnen verrekken. Dit is de zoveelste keer dat de belastingdienst in opspraak komt, in een bananenrepubliek gaat men beter met zijn bevolking om. Wat is onze premier toch een positief en goedlachs persoon. Ik hoor het hem steeds zeggen: Nederland is een van de rijkste en beste landen om te wonen, wat hebben wij het toch goed in Nederland, iedereen gaat er op vooruit ! En hij heeft daar gedeeltelijk gelijk in. Alleen zegt hij er niet bij dat dit niet dankzij, maar eerder ondanks zijn VVD beleid is. De scholen hebben schreeuwend tekort aan leerkrachten. De gezondheidszorg is voor een groot deel om zeep geholpen. Huizen zijn voor gewone mensen onbetaalbaar geworden. De koopkracht van mensen gaat achteruit, doordat lonen (en uitkeringen) achterblijven. Mensen worden op grote schaal gedwongen om ZZP’er te worden, vaak met armoede tot gevolg. Met de voedselbanken gaat het wel goed die schieten als paddenstoelen uit de grond. Na tientallen jaren niets aan de milieu te hebben gedaan, gaat de regering eindelijk ingrijpen ! Het was verdrietig om te zien al die huilende VVD'ers, maar het offer is gebracht. De maximum snelheid wordt verlaagd naar 100 Km per uur !!!

aad piraat
aad piraat19 jan 2020 - 11:16

Tja alle doneurtjes van de VVD Pinokkio aan de grootverdieners moeten toch door iemand worden betaald. 

maffy1948
maffy194819 jan 2020 - 8:46

We hebben een asociale regering en alle afdelingen die daar onder zitten zijn het zelfde. Wat beloven en niet nakomen  Ze hebben der eigen aangepast naar de wensen van de regering. Wel halen en weinig terug geven. Kijk maar wat er allemaal gebeurt en boven water komt bij deze graaiers. Kijk maar zolang VVD 'er Rutte er zit en wat die beloofd heeft daar is nog steeds niets van nagekomen, maar zelf wel graaien. Veel beloven en weinig geven doet Rutte in vreugde leven. Dat er steeds mer in de schuldhulp terecht komen interesseert hem geen bal. Alles afschuiven naar gemeenten en met de ellende opzadelen en minder geld eraan geven. Daarna zeggen het lig niet bij mij. Je mag wel zeggen dat je de grootste asociaal ben met deze regering. 

manwijf
manwijf19 jan 2020 - 8:40

Waarom horen we nooit wie er verantwoordelijk is voor het veranderen van de regels, waardoor het fout is gegaan? Iemand heeft dit beleid bedacht en uitgevoerd evt in opdracht van. Nu lijkt het net of de hele organisatie niet deugt. Dit is overigens niet alleen aan de hand bij de belastingdienst. 
Ook mensen die de politiek verlaten bv zouden verantwoordelijk gesteld moeten kunnen worden, wanneer zij rampspoed veroorzaken. Daar zijn inmiddels voorbeelden genoeg van. We spreken niet van een foutje of vergissing, want die maken we allemaal. Maar als je een miljoenenfout maakt, mag er toch wel een sanctie tegenover staan. Bij iedere andere baas vlieg je er uit en krijg je dus geen uitkering!

alexishoop
alexishoop18 jan 2020 - 15:33

ik ben benieuwd, als mensen gecompenseerd worden kan dat denk ik alleen via smartengeldregelingen, anders hebben ze opnieuw weer te veel vermogen en blijf je heen en weer gaan, daar wordt ook niemand vrolijk van. Het wordt tijd dat we alle toeslagen en uitkeringen afschaffen en vermogensopbouw gaan belonen dmv een goede basisinkomen voor elke nederlander, als zo'n plan goed wordt ingevoerd kunnen de lonen namelijk ook laag blijven voor bedrijven en concurreren we onszelf ook niet meer weg met outsourcing.