Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Budget citytrippen: dit zijn de goedkoopste Europese steden

03-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
riga drone shot
Wil je een weekend weg, maar is je bankrekening 't daar minder mee eens? Sla de grote steden dan over en kies voor deze intiemere, goedkopere, maar net zo bijzondere steden!

1. 
Riga, Letland
In de hoofdstad van Letland vind je ongelooflijk veel architecturale hoogstandjes. De bouwkunsten zullen je oogbollen overuren laten draaien. De stad wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd. Weinig steden kunnen tippen aan de charme die Riga uitstraalt. Barok, classicisme, renaissance, art deco, art nouveau: noem een willekeurige kunststroming en je vindt het in Riga. Bezoek vooral het historische centrum, dat een plek heeft veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alberta Street is daar een belangrijk paradepaard van. Let in deze straat vooral op de kleine details van de gebouwen! Hoe meer bijzonderheden je spot, hoe meer erbij lijken te komen.

xlthumb riga
2.  Vilnius, Litouwen
De historische binnenstad van Vilnius is een verzameling van kleine straten en overdadige bouwwerken. In de stad bevinden zich zelfs meer dan 40 kerken! Ook de binnenstad van déze stad heeft de eer om UNESCO Werelderfgoed te zijn. En ’t nog eens compact ook! Bezoek vooral het hart van dit centrum, Cathedral Square, een grote indrukwekkende witte kerk. Achter deze Cathedral Square ligt de heuvel Gediminas Hill, met daarop de Gediminas Tower. Vanuit deze toren heb je een uitstekend uitzicht over de stad. En vergeet naast deze prachtige gebouwen het overheerlijke eten en het bruisende nachtleven niet.  3.  Lille, Frankrijk
Lille is het complete plaatje. Deze light-variant van Parijs ligt op slechts 2,5 uur reizen van onze hoofdstad. Zonde om daar niet van te profiteren! Lille is namelijk één groot openluchtmuseum. Zo is het oude centrum (Vieux-Lille) volgeplant met historische gebouwen, waar je urenlang doorheen zou kunnen slenteren. Start je slentermarathon vooral op Place du Général-de-Gaulle, oftewel Grand Place. Dit is het beursgebouw van de stad. Vanuit dit plein kun je door de rest van de stad struinen, waar je langs kleine boetiekjes, gezellige cafeetjes en historische kerken wandelt. Mooi meegenomen: in deze straten kom je geen autoverkeer tegen! Ook kent de stad een moderne kant. Lille was ooit namelijk de textielhoofdstad van Frankrijk, waardoor de stad een aanwezige designtraditie kent.4. Český Krumlov , Tsjechië
Český Krumlov  is Praag , maar dan een bescheidenere versie daarvan. De stad telt meer dan 700 verjaardagen en wordt gekenmerkt door kronkelende straten, antieke huizen en sprookjesachtige gebouwen. Hoe Český Krumlov  aan deze sprookjesfilter komt? In de communistische jaren is de stad als het ware bevroren gebleven, waardoor gebouwen en straten dezelfde look hebben behouden. Vooral doen: een kano- of waterfietstrip over de Moldau maken. Onderweg zul je vele historische dorpjes, gigantische kloosters en prachtige kastelen tegenkomen.  5. 
Edinburgh, Verenigd Koninkrijk 
Een flinke smak cultuur, historie en gezelligheid. Dat is wat je van Edinburgh kunt verwachten. Meer dan 4500 gebouwen staan op de monumentenlijst en – ja we vallen in de herhaling – de binnenstad is erkend als UNESCO-gebied. Vele locaties wekken de illusie dat je je in het verleden begeeft. Maak bijvoorbeeld een bezoek aan Edinburgh Castle, hét symbool van Edinburg. Deze bezienswaardigheid is gelegen aan de bekendste straat van de stad, de Royal Mile. Ook is het de moeite waard om Real Mary King’s Close in te duiken, een spookachtig labyrint waarbij het leven van Edinburgh in de 17 e eeuw naar voren komt. Over dit labyrint gaan flink wat creepy verhalen rond. En dat kan reden zijn om te gaan, maar ook een reden om ’t over te slaan. Aan jou de keus... Tenslotte wil je de wijk Stockbridge op de planning zetten. In Stockbridge vind je talloze vintage winkels en toffe platenzaken.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.