3 op Reis

Vilnius

De slogan 'We Love Vilnius, but where is it?' doet de stad zeker teniet. De historische binnenstad is een verzameling van kleine straatjes, barokke, gotische, renaissance en klassieke bouwwerken. En is in het bezit van meer dan veertig kerken! Niet geheel verwonderlijk is dan ook de opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 1994.
Vilnius is echter nog veel meer dan alleen maar een culturele bestemming. Zo kan je in Vilnius uitstekend stappen, ze hebben het grootste winkelcentrum van Europa en staat de stad ook bekend om zijn fijne restaurants. Verder kan je net buiten Vilnius van ongerepte natuur genieten. In 2009 werd Vilnius benoemd tot een van de culturele hoofdsteden van Europa. 
Eten
Restaurants Kibin Inn en Lokys vertegenwoordigen de Litouwse keuken het beste. Voor wie iets anders wil dan stamppotten, groentesoepen of varkensvlees; geen zorgen. In Vilnius zijn ook méér dan genoeg andere keukens te vinden.
Ga bijvoorbeeld eens op de Franse tour in Balzac. Of neem een uitstapje naar de Ierse in Bistro 18. En wat dacht je van een exotisch tripje naar het Braziliaanse Grill Brazil! Favorieten van 3 Op Reis zijn café-restaurant Cozy met Nederlander Bernie aan het roer. En de tv toren waar je op 165 meter hoogte kan dineren.
Vilnius zit vol studenten, die allemaal niets liever doen dan wodkaatjes en biertjes wegtikken. Het nachtleven komt hier trouwens pas laat op gang, maar dat maakt het er niet minder bruisend. Een leuke wijk voor overdag is Uzupis. Een succesvolle stapavond begint bij een borrel in Cozy, Cafe de Paris of de Skybar. Om vervolgens in Fashion Club, G, Absento Fejos of Woo de vroege morgen feestelijk in te luiden.
Vervoer
Je kan natuurlijk vliegen naar Vilnius, maar mocht je je, net als Floortje, willen wagen een road trip; het wegennet in Litouwen is prima in orde.
In Vilnius neem je de benenwagen, want alle bezienswaardigheden liggen op steenworp afstand van elkaar.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Litas
Taal: Litouws
vilnius.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.