Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Zuid-Bohemen

De Tsjechische streek Zuid-Bohemen ligt tussen Praag en de Oostenrijkse grens in. In deze regio vind je groen. Heel veel groen. Met daaromheen een flinke portie historische gebouwen. Zuid-Bohemen is de plek waar de Tsjechen het liefst zélf op vakantie gaan. De regio is daarom perfect voor natuur- en cultuurverslaafden. Een van de populairste steden in dit gebied is Český Krumlov. Oftewel: de miniatuurversie van Praag. Praag, maar dan zonder hordes toeristen die je omverlopen. Opvallend aan deze stad is de architectuur. Deze stad (van meer dan 700 jaar oud) is namelijk gevuld met kronkelende straten, antieke huizen en sprookjesachtige gebouwen/torens. Net de Efteling (zonder krijsende kinderen). Waar deze sprookjesfilter vandaan komt? Leggen wij je uit. In de communistische jaren is dit stadje namelijk ‘bevroren’. De gebouwen en straten hebben daardoor dezelfde look gehouden. De stad is dan ook vernoemd tot UNESCO World Heritage Site.
De langste rivier van Tsjechië, de Moldau, loopt dwars door Český Krumlov en de Gouden Stad Praag. Sla deze rivier vooral niet over wanneer je naar Zuid-Bohemen reist. De rivier is kalm en komt vaak niet hoger dan je heupen. Daardoor is ie perfect voor een kano- of waterfietstrip. Wat je onderweg ziet? Historische dorpjes, stadjes, giga kloosters en kastelen waar je ‘U’ tegen zegt. Genoeg traktaties voor je ogen dus! Liever langs het water, in plaats van erín? Kan ook! De Moldau is namelijk een populaire spot om te vissen.
Eten
De Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld. Ze gieten per persoon jaarlijks ruim 140 liter naar binnen! Niet gek als je je bedenkt dat bier ooit goedkoper was dan water in een aantal restaurants. Maar dat is dankzij een nieuwe wet nu (helaas) verboden.
Vleeseters zullen zich thuisvoelen in Tsjechie: de Tsjechische keuken staat namelijk vol met vlees. Aanraders zijn Papa's Living Restaurant en Nonna Gina. Papa's Living Restaurant heeft een Italiaans tintje en ligt aan de rivier. Nonna Gina kost je wat speurwerk. Dit restaurantje ligt verborgen, in een zijstraatje. Na de maaltijd toe aan de borrel? Wandel dan binnen bij Apotheke Cafe Bar, om cocktails naar binnen te gieten.
Vervoer
Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Praag kost je rond de 98 euro. Daar doe je rond de 1,5 uur over. Vanaf hier kun je ?eský Krumlov per bus bereiken. Een busticket krijg je al vanaf €5,50. Deze rit duurt ongeveer 2,5 uur. In de sprookjesstad ?eský Krumlov kun je alles te voet bereiken. Lekker makkelijk en wel zo goedkoop!
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Koruna
Taal: Tsjechisch
Met dank aan Czech Tourism. 
zuid-bohemen.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.