Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Riga

Riga wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd, maar is de hoofdstad van Letland. Met zo'n één miljoen inwoners is het de grootste stad van de Baltische staten. De stad is een mix van sombere Sovjet-gebouwen, statige middeleeuwse gebouwen en een hippe en opkomende studentenstad. Het oude stadscentrum van Riga wordt beschermd als werelderfgoed door UNESCO.
In Riga zie je nog het grauwe verleden van de Sovjet-onderdrukking nog. Zo is het de moeite waard om naar Karosta te gaan. Dat is inmiddels spookstad maar was vroeger de basis voor duizenden militairen. Verder word je zeker weten stil door Salaspils, een voormalig concentratiekamp waar hedendaags een park met indrukwekkende monumenten te vinden is.
Eten
In een van de vele kleine bakkerijen, zoals Mãrtina Bekerija en Kukotava, bestel je een lekker kopje koffie met een stuk taart, een dik plak cake of een iets meer exotisch pasteitje. Heel budgetvriendelijk, smakelijk en een prima manier om even bij te komen van je dag. Fastfood in Letland stijl eet je bij Pelmeni XL.
Authentieke gerechten vind je in restaurant Salve en Vincents. Maar voor degenen die wel even klaar zijn met vlees, aardappels en bier – de voornaamste ingrediënten in het Letse leven - is er restaurant Kabuki. Hier serveren ze overheerlijke sushi. Of je kan je laten verleiden door een internationale hap in Charlestons of Vairak Saules.   
Drinken doen ze in de Baltische staten graag. De nationale drank van Letland is Balsam. Een sterke kruidenlikeur met maar liefst 45 procent alcohol. Riga is een populaire uitgaansstad. Westerse toeristen uit vooral Engeland en Duitsland komen massaal af op de goedkope drank. Club Friends is een sexy dance club, waar met regelmaat extravagante feesten worden gegeven. Helemaal zin in een avond dansen met house- of technobeats? Sla dan zeker Studio 69 niet over. Minder gestyled uit je plaat gaan kan ook, en wel in: Puce.
Vervoer
Een vlucht naar Riga duurt 2,5 uur. Maar je kan natuurlijk ook met de auto naar Letland. 
In Riga kan je het beste lopen. De stad is relatief gezien klein. Daarbij moeten auto’s een hoge toeslag betalen om in de oude stad te mogen rijden. Maar je kunt ook een Riga-kaart aanschaffen, hiermee rijd je de hele dag gratis én krijg je bij veel hotels, cafés en musea korting.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Lats
Taal: Lets
riga.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.