3 op Reis

Lille

Lille of Rijsel zoals de Nederlandse naam luidt, is boven alles een supertoffe universiteitsstad. In het historische stadscentrum kun je nog tientallen oude gebouwen terugvinden uit de tijd dat Lille een belangrijke handelsstad was. Zoals de Kamer van Koophandel die op de Unesco-Werelderfgoedlijst is terecht gekomen.
De Place du Général-de-Gaulle - in de volksmond het Grande Place genoemd - is het hart van de stad en hier vind je bijvoorbeeld ook het oude beursgebouw dat op één gebouw lijkt. Maar eigenlijk zijn het 24 kleine huisjes rond een binnenplaats. Vooral even binnenlopen dus! Aan het plein ligt trouwens ook het gigantische operagebouw. Maar de stad heeft ondanks al deze historie juist een heerlijk moderne kant. Dit komt vooral door het levendige studentenleven.
Door al deze jonge mensen heeft Lille ook veel aantrekkingskracht voor kunstenaars, schilders en muzikanten. Zo gingen wij op bezoek bij de schilder Jef Aerosol.

Meer? Bekijk dit artikel met meer tips over Lille!
Eten
Een instituut in Lille is A L'Huîtrière. Dit is namelijk niet alleen een restaurant met een Michelinster, maar ook nog eens een visverkoper. De lekkerste verse visjes pik je hier op om mee naar huis te nemen. Maar het leukste van dit tentje is nog wel de oesterbar. Wat je hier krijgt, spreekt voor zich. Voor een restaurant met een Michelinster is het trouwens ook nog behoorlijk betaalbaar! 
Dichtbij A L'Huîtrière vind je Le Compestelle. Een oude pelgrimsherberg die is omgetoverd in een modern restaurant. Vooral de eend en monkfish gerechten zijn geweldig. Voor een goede en ook nog eens goed geprijsde bistro moet je bij L'Assiette du Marché zijn. Of loop vooral over de Rue de Gand waar je meerdere goede brasseries vindt zoals Clair de Lune. Je toetje moet je sowieso bij Méert scoren.
Als je daarna nog even een drankje wilt doen, zouden wij richting de Rue Royale lopen. Daar vind je BD Fugue Café. Een vreemd barretje waar veel vreemde vogels vertoeven. Een stukje verderop vind je L'Illustration. De vetste club is toch wel Network Café. Lille zit ook nog eens vol met theaters, opera's en cafés vol met livemuziek. Voor iedereen wat wils dus!
Vervoer
De tofste manier om naar Lille te reizen is per auto. Vanaf Amsterdam is het zo'n 3 uur rijden en vanaf het zuiden van het land ben je er dus helemaal zo. Je kan ook met de trein gaan vanaf de grotere steden in Nederland. Met de Thalys ben je er vanaf Amsterdam binnen 2,5 uur. Met de IC duurt het ongeveer vier uur, maar daarvoor betaal je ook maar de helft!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
lille.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.