Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Een roadtrip bij onze zuiderburen

20-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3785 keer bekeken
  •  
Gent

© Nattee Chalermtiragool / Shutterstock.com

Bruisende steden, historische dorpen, glooiende heuvels en bosrijke gebieden. België heeft zoveel gezichten dat het soms moeilijk is om één bestemming te kiezen. Gelukkig leidt deze route je langs de mooiste plekken. Maak je klaar voor Belgisch bier, culturele hoogtepunten en bourgondisch genieten. 
Route:  Antwerpen – Brussel - Gent - Oostende - Ieper - La Roche-en-Ardenne - Luik 
Antwerpen
Begin je rondreis door België in de oude havenstad Antwerpen. Je kan je hier op allerlei verschillende manieren vermaken. Bewonder het oude treinstation Antwerpen Centraal, fiets door het grote Stadspark en bezoek de hippe wijk Eilandje. Antwerpen is een leuke mix van rijke geschiedenis en nieuw stadslandschap. Je vindt hier oude gebouwen en impostante kerken, maar ook moderne musea en hippe buurten. Hierdoor is er voor iedereen wel wat leuks te beleven. Vanwege de ligging dichtbij de grens met Nederland is het een goede plek om je rondreis te beginnen. 
Antwerp streets

© Foto: Catarina Belova / Shutterstock.com

Brussel
Rij vervolgens door naar de hoofdstad: Brussel. Leer deze stad  al etend en drinkend kennen , want dat is volgens ons de beste manier. Wil je ook wat cultureels doen? Bezoek dan het MIMA. In dit Millennium Iconoclast Museum of Art hebben ze regelmatig nieuwe exposities van toffe kunstenaars. Op warme dagen raden we je aan een van de rooftopbars op te zoeken voor een verkoelende cocktail.
brussel plein

© Foto: Olrat / Shutterstock.com

Gent
Gent is een stuk kleiner dan Brussel en dus heb je hier minder tijd nodig. Maar de charmante huizen, geplaveide straten en oude pleinen zijn de moeite van het stoppen waard. In wijken als Sint-Amandsberg en Muide kan je de stad leren kennen zonder al te veel andere toeristen. Een toffe plek om te bezoeken is DOK, een groot industrieterrein bij de oude haven.
Gent waterkant

© Foto: TTstudio / Shutterstock.com

Oostende
Deze rondreis door België leidt je ook kort langs de kust. Oostende is een levendige badplaats waar je goed kan uitwaaien op het strand. Struin door de duinen, neem bij lekker weer een duik in de zee en maak bij minder weer een lange strandwandeling. Daarna kan je heerlijke verse vis en mosselen eten in een van de restaurants langs de promenade.
oostende haven

© Foto: SL-Photography / Shutterstock.com

Ieper
Bij Ieper, vlak bij de grens met Frankrijk, is in de Eerste Wereldoorlog flink gevochten. Dit zie je nog steeds terug aan de loopgraven en bomkraters in dit gebied. De loopgraven hebben een belangrijke rol gespeeld in de oorlog en in Ieper kan je deze nog steeds bezoeken. Ongeacht hoeveel je weet over de Eerste Wereldoorlog is dit een aanrader. Op veel plekken vind je musea waar je extra informatie krijgt over de impact van de oorlog. Rondom Ieper liggen ook veel begraafplaatsen waar militairen en burgerslachtoffers begraven liggen. In de stad wordt elke dag om 20.00 uur ’s avonds The Last Post geblazen. Dit trompetsignaal wordt gebruikt in verschillende legers om gevallen soldaten te herdenken. 
Ieper begraafplaats

© Foto: Mike Devers / Shutterstock.com

La Roche-en-Ardenne
Een rondreis door België is niet compleet zonder een stop in de Ardennen. Vanuit La Roche-en-Ardenne kan je de bossen bezoeken. Het is bovendien een goede uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. Je kan in dit gebied goed mountainbiken, kanoën, wandelen, abseilen, tokkelen en ga zo maar door. De ruïnes van het Kasteel van La Roche-en-Ardenne geven een goede impressie van de woonsituatie in de Middeleeuwen. Geniet vanaf hier van het uitzicht over dit prachtige gebied. 
Ardennen kayak

© Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Luik
De laatste bestemming op je roadtrip door België is Luik. Je leert het vriendelijke karakter van de stad al snel kennen. Want hoewel de stad eerst wat grauw aanvoelt, zijn er genoeg leuke plekken. Loop bijvoorbeeld omhoog naar de Citadel van Luik, langs mooie uitzichtpunten en bloeiende rozentuinen. Deze buurt heet Coteaux de la Citadelle en is een goede plek voor een uitgebreide wandeling. Verder is het moderne station een architectonisch hoogtepunt. Wil je het Luikse leven ervaren? Bezoek dan de markt op zondagochtend. Tot slot kan je in Luik, net als in de rest van België, heerlijk eten. Vergeet de échte Luikse wafel niet.
luik cityscape

© Foto: Dmitry Eagle Orlov / Shutterstock.com

Samengevat, ziet deze reis er zo uit:
 • Van Antwerpen naar Brussel:
  50 km, 1 uur
 • Van Brussel naar Gent:
  70 km, 1 uur en 15 minuten
 • Van Gent naar Oostende:
  60 km, 45 minuten
 • Van Oostende naar Ieper:
  50 km, 1 uur
 • Van Ieper naar La Roche-en-Ardenne:
  255 km, 2 uur en 40 minuten
 • Van La Roche-en-Ardenne naar Luik:
  70 km, 1 uur
En als je dan toch in de buurt bent: maak een verrassende stedentrip naar Luxemburg
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.