Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ardennen

Let op: voor België geldt momenteel een oranje reisadvies.
Wandelen, rotsklimmen, raften, kanoën, mountainbiken en ga zo maar door. In de Ardennen in België kan het allemaal. Met oneindige natuurgebieden zijn de Ardennen de ideale uitvalsbasis voor sportievelingen. Maar ook voor cultuurliefhebbers, het gebied kent namelijk een rijke geschiedenis.
Dit is onder andere terug de zien bij het kasteel van Bouillon. Dit kasteel is gebouwd in de middeleeuwen en bestaat uit drie grote forten die met elkaar verbonden worden door bruggen. Ook La Roche-en-Ardenne is een eeuwenoud dorp, gebouwd aan de oever van de Ourthe. Je treft er typisch Belgische restaurants, bourgondische volkscafés en een uit de middeleeuwen gedateerd kasteel. De leistenen huizen en steile rotswanden doen het dorp sprookjesachtig aanvoelen.
Ervaar je de eeuwenoude geschiedenis liever ondergronds? Ga dan naar de grotten van Han in het dorp Han-sur-Lesse. Tijdens een tocht door deze grot kom je langs zeven verschillende zalen die ieder een eigen thema hebben. Zoals de koepelzaal: de grootste ondergrondse holte van Europa.
Net als in Nederland geldt er in de Ardennen een grote hoeveelheid regels en wetgeving met betrekking tot wildkamperen. Zo mag je ’s avonds niet meer het bos in en is het niet toegestaan om langer dan 48 uur op dezelfde plek te blijven. Wel vind je in de Ardennen een aantal legale bivakzones waar je kan wildkamperen. Bijvoorbeeld in de plaats Les Tailles, waar alleen een kampvuurplek is. Let wel op: bij sommige bivakzones is een beperkt aantal tenten toegestaan. Ook dien je je afval altijd weer mee te nemen. Bivakzones zijn er ook in Nederland, maar hier wordt het paalkamperen genoemd.
Om de natuur te beschermen worden avontuurlijke activiteiten in de Ardennen de laatste jaren meer gereguleerd. Maar het gebied blijft een geweldige plek om naar te ontsnappen als je op zoek bent naar buitenleven en natuur. Zo leent de omgeving zich perfect voor (e)mountainbiken. Er zijn zelfs speciale paden voor uitgetekend. Je rijdt er over de rotsen en boomwortels, omringd door kronkelende rivieren en beken. De zogeheten single trails zijn het beste: deze paden zijn niet voor ander verkeer toegankelijk.
In voor een middag relaxen? Zelfs dat kan in de Ardennen. In de plaats Spa kan je tot rust komen in een, hoe kan het ook anders, spa. Het dorp is wereldberoemd om de thermen waar je kan ontspannen in een sauna of bubbelbad. Spa heeft daarnaast een rijke geschiedenis. Dit is dan ook terug te zien in de pittoreske huizen en bruggen van het dorp.
Eten
Speciaalbier is een fenomeen in de Ardennen. Zo zijn er veel brouwerijen waar je langs kan komen voor een rondleiding en een glas bier. Ga bijvoorbeeld naar Brasserie d’Achouffe. Hier wordt het welbekende Kabouterbier La Chouffe gemaakt.
Naast speciaal bier is kaas een bijzonder streekproduct uit de Belgische Ardennen. Bij verschillende kaasboerderijen is het eens in de zoveel tijd mogelijk om langs te komen voor een kaasproeverij.
Vervoer
Met de auto doe je er ongeveer vier uur over om van Utrecht naar de Belgische Ardennen te rijden. Eenmaal daar aangekomen, is het ‘t makkelijkste om je daar ook met de auto te verplaatsen.
Er zijn in de Ardennen goede wandelroutes en fietstochten te volgen. Een avontuurlijke en duurzame manier om het gebied te verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands en Frans
 
ardennen.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.