Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Antwerpen

Antwerpen: één van de mooiste steden van Europa. De sfeer, de prachtige gebouwen, de inwoners en vooral ook de geschiedenis maken deze stad tot een waar feest voor zelfs de meest doorgewinterde reiziger. De lijst met bezienswaardigheden in Antwerpen kent bijna geen einde. 

De Grote Markt met het stadhuis, de Bourlaschouwburg en de prachtige Gildehuizen in het hart van de stad zijn hier een goed voorbeeld van. Ook prachtig, vooral in de schemering, is het Hendrik Conscienceplein met zijn prachtige huizen. Verder staat de stad bol van de goed onderhouden kerken en zelfs een Kathedraal.
Tip: bezoek de buurt Sud. Hier laat je ‘t massatoerisme van Antwerpen achter je. En geniet je toch van een groot aanbod aan restaurants, winkeltjes en cultuur. Antwerpen en mode zijn dikke vrienden. En in Sud vind je het modemuseum Momu. Ben je zelf op zoek naar kunstparels? Dan mag je de vrijdagmarkt, onder leiding van een echte veilingmeester, zeker niet missen. Zelf je eigen kleding ontwerpen? Check atelier CTRL COPY om je eigen kleding te bedrukken.
Een andere highlight is het eilandje aan de overkant van de Schelde. Hoe je daar komt? Te voet. Via de megalange voetgangerstunnel onder de rivier door. Daar vind je toffe kroegjes en leuke musea. Zin om te zwemmen? Neem dan een duik in de zwembadboot die in de rivier ligt. Kom je in de winter? Dan is ’t een schaatsbaan!

Een dag even de drukke stad uit? Bezoek dan de Verbeke Foundation in Kemzeke. Dit is een van de grootste privé-initiatieven als het gaat om hedendaagse kunst in Europa. Wandelend langs een verzameling van excentrieke voorwerpen kom je zo de dag door. Ben je er nog niet op uitgekeken? Dan is het mogelijk om een nacht te blijven slapen. Al kom je dan niet in een doodnormale hotelkamer terecht. Maar in het, schrik niet, uitvergrote maagdarmstelsel van de mens, genaamd de Casanus.

Wat ook net iets buiten te stad ligt, maar zeker de moeite waard is om te bezoeken is het spookdorp Doel. In de jaren zestig was er sprake van een uitbreidingsplan van de Antwerpse haven. Deze plannen zorgden ervoor dat dit dorp langzaam zou gaan verdwijnen. En dit gebeurde. Wie nu hier rondloopt ziet veelal dichtgetimmerde deuren, overwoekerde tuinen en met graffiti bekladde muren. Toch doen de overgebleven 28 inwoners er alles aan om Doel terug op de kaart te zetten.
Eten
Een trip naar Antwerpen is pas compleet: als je van de chocolade hebt gesmikkeld, de kaasjes hebt gekeurd en je overgegeven hebt aan de Vlaamse frieten. Haal een puntzak friet bij Frituur ’t Steen, loop daarna door naar Amadeus voor all you can eat spareribs en sluit de calorieëntour af met een toetje bij Philip’s Biscuit of Gelato Factory.
En voor de echte culinaire liefhebber zijn er restaurant zoals L’ile d’ Anvers, Il Gallo Nero, Cullinan, Pastamore en A Tavola. Stuk voor stuk restaurants met topchefs in de keuken. Nog een kleine vreettip: de allerlekkerste friet haal je bij Haute Friture.
Na al dat eten kan je in Antwerpen ook even een drankje doen. Blijf nog even in de afrodisiacasfeer en schuif aan bij Laurent Perrier voor champagnebubbels. Biertjes klinken doe je aan de bar van de Reus of het Hopper Café. Genoeg gedronken, op naar het echte nachtleven van Antwerpen. Schud je kontje in de Noxx, Café D’ Anvers, Pure Famous Club, Red & Blue of La Rocca. De volgende ochtend brak je uit in het hippe strantwerpen.
Vervoer
Je gaat naar Antwerpen met de Hispeed trein. Vanaf Amsterdam ben je binnen 2 uur in Antwerpen. In Antwerpen zelf red je je makkelijk te voet. Ben je lui? Antwerpen heeft een prima netwerk van bussen. Dat kost je niet veel, zo’n € 1,50.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Nederlands & Frans
antwerpen.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.