Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het land waar je altijd doorheen rijdt, maar nooit eens stopt

16-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1177 keer bekeken
  •  
Luxemburg Door Boris Stroujko
Ja natuurlijk: de benzine is er goedkoop, maar blijf iets langer hangen na je tankbeurt. Luxemburg staat bekend om zijn sprookjesachtige kastelen. Die zijn prachtig, maar misschien ook een beetje stoffig. Onterecht wordt het land daardoor door een jonger publiek afgeschreven als een bejaardenbestemming. Maar we gaan je nu vertellen waarom Luxemburg-Stad verre van saai is.
Het leuke aan Luxemburg-Stad is dat het een kleine stad is, met een autovrij centrum, omringd door groen. Oftewel: het is geschikt voor een stedentrip, maar je komt niet overspannen thuis van al het geluid, geloop en gesjouw. Je denkt bij Luxemburg waarschijnlijk eerder aan historie (of politiek of economie of Europa of natuur) dan aan kunst. Maar ook in een hoofdstad met een luttele 115.000 inwoners wonen creatievelingen die vertier zoeken en creëren. 
Luxemburg Door Sabino Parente

© Foto: Sabino Parente / Shutterstock.com

Oude abdij/loods/slachterij wordt cultureel hart
De Luxemburgers vertoeven bijvoorbeeld graag bij de abdij van Neumünster. Dat is een statig gebouw met een groot plein, dat het decor is voor culturele uitspattingen. Er zijn allerlei tentoonstellingen en optredens te vinden evenals restaurants en cafés. 
Luxemburg Neumunster Door RPBaiao

© Neumünster. Foto: RPBaiao / Shutterstock.com

Ben je op Neumünster uitgekeken dan schuif je door naar het tweede levendige culturele centrum van Luxemburg, waar het toevallig ook in de avond erg gezellig is. Creatieve broedplaats Les Rotondes lijkt zelf ook wel een kunstwerk; de ronde voormalige locomotiefloods is volledig opgeknapt. Eenmaal binnen vind je onder andere een galerie, concertzaal, radiostudio en een bar genaamd Buvette met een groot terras en een agenda bomvol activiteiten.  Hetzelfde recept herhaalt zich in een voormalig slachthuis in Esch-sur-Alzette, dat nu is overgespoten met kleurrijke graffiti. In deze Kulturfabrik, minder dan een uur rijden vanaf Luxemburg-Stad, vind je alles wat je culturele hartje begeert. 
Naar het grote plein Place d'Armes ga je om straattheater te bekijken. Onverwachts genoeg is dit namelijk een grote peiler voor de hoofdstad. Ze organiseren zelfs elk jaar in de zomer het festival Streeta(rt)nimation, waarbij er allerlei uiteenlopende acrobatiek-, dans-, circus- en theateracts op straat te zien zijn. 
Fotografie
Nog niet klaar met kunst? Ga dan naar de fototentoonstelling The Family of Man van Edward Steichen, voormalig directeur van de fotoafdeling van het wereldberoemde Museum of Modern Art in New York. Bonus: de expositie huist - hoe kan het ook anders - in het kasteel van Clervaux. Hiervoor moet je wel 40 minuten rijden naar het noorden van Luxemburg.
Luxemburg Clervaux door Jesus Barroso

© Foto: Jesus Barroso / Shutterstock.com

Moderner dan je denkt
Je zou misschien niet snel verwachten dat het financiële en politieke stadshart van Luxemburg bomvol staat met experimentele, moderne architectuur. Toch is het zo. In de wijk Kirchberg vind je bijvoorbeeld concertzaal Philharmonie. Dit gebouw staat in fel contrast met alles waar je aan denkt bij Luxemburg en dat maakt het zo interessant. 
Luxemburg Philharmonie door Kurt

© Foto: Kurt / Shutterstock.com

Waar de Luxemburger uitgaat
Hip Luxemburg werkt, luncht en feest in The Office. Het is het vrolijkste (flexwerk)kantoor dat je ooit hebt gezien, zeker gezien je er naast werken dus ook koffie kan drinken en feesten. Je hoeft tussen de vergaderingen door niet naar buiten om een luchtje te scheppen. Het interieur - inclusief boom in het midden - laat je al denken alsof je op het terras zit. 
Rode muren waar allerlei formaten schilderijen met grove, barokke lijsten tegenaan hangen, enkel verlicht door kaarslicht. Tel daar een flamboyante pianist die typisch Luxemburgse chansons speelt en een luidkeels meezingend publiek zonder gêne bij op en je hebt Café des Artistes. Een sfeervolle pianobar waar je veel spontane locals aantreft. Als je vervolgens nog langer door wil gaan tot in de late uurtjes, raden we Les Rives de Clausen aan. Hier zitten allerlei bars en terrassen gevestigd in een voormalige brouwerij.  
Merry Christmas vanuit Luxemburg
Voor kerstfanaten is Luxemburg in de winter ook een ideale bestemming. (Niet alleen omdat hun traditionele deegballetjes, genaamd kniddelen,  in kaas-en-speksaus het perfecte gerecht is op een koude dag.) Weinig mensen weten namelijk dat dit land ook stapelgek is op kerstmarkten. Dus je hoeft jezelf niet te laten verdrukken in de mensenmassa's van München of Keulen; je rijdt gewoon naar Luxemburg. Zo regel je niet alleen goedkope benzine, je bespaart ook nog eens op benzine. Vinden de ijsberen ook leuk. 
Een andere onbekende bestemming voor een relaxte stedentrip vind je aan een dit diepblauwe meer in Frankrijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.