Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.

VOLG ONS

3 op Reis

Oostende

Oostende. Ooit een badplaats gehuld in charme en elegantie; nu niks anders dan een lange strook beton. Door de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Oostende zwaar getroffen en grotendeels verwoest. Ondanks de wederopbouw die volgde is de stad zijn oude en statige identiteit verloren.
Op een gegeven moment was Oostende de armste stad van Vlaanderen. Er was veel drugs en criminaliteit en de politie trad hard op. Om hier verandering in te brengen heeft de burgemeester een gewaagde keus gemaakt. In plaats van meer investering in politie op straat, investeerde hij in culturele projecten.
Om de charme weer terug te brengen in het plaatsje wat ooit ‘de koningin der badsteden’ werd genoemd is het ‘Crystal Ship Project’ tot leven geroepen. Bij dit project komen er tientallen bekende kunstenaars naar Oostende om gigantische muurschilderingen en kunstinstallaties te maken. Iedereen is welkom om deze kunst te komen bekijken.
Door middel van een chatbot op Facebook Messenger is het mogelijk om een Street Art Tour te volgen langs alle kunstwerken in de stad aan zee. Naast een routebeschrijving geeft de chatbot meer informatie over de kunstwerken waar je langs komt. De tour is gratis en het beginpunt is bij het infokantoor van Toerisme Oostende.
Om de tour nog interessanter te maken is het ook mogelijk om een elektrische step te huren. Dit is het nieuwe openbare vervoersmiddel in Oostende. In mei 2019 is de stad voorzien van vijfhonderd steps. Het enige wat nodig is om deze step te kunnen besturen is een gratis app op je smartphone, Circ.
In 1981 zette de zanger Marvin Gaye voet op Belgische bodem. Dit is het begin van een levenslange connectie tussen Oostende en Gaye. Sindskort is er een wandelroute door Oostende ontwikkeld, genaamd de Marvin Gaye Midnight Love Tour. Hierin wordt er gesproken over zijn comeback en hoe de hit Sexual Healing tot stand is gekomen. Tijdens deze tour kom je langs de ruige kant van het Oostendse uitgaansleven en het koninklijke verleden.
Eten
België wordt vaak geassocieerd met zijn bijzondere selectie aan bier. Bij Café Botteltje hebben ze de grootste selectie aan bieren en jenevers van de hele Belgische kust. Daarnaast serveren ze fikse hongerstillers die mooi combineren met de net iets te zware biertjes.
Het Leopoldpark in Oostende is op 1, 2 en 3 juni het decor van het jaarlijkse foodtruckfestival Barrio Cantina. Ongeveer dertig trucks serveren elk zijn of haar specialiteit, van Australische kangaroeburgers tot Oostendse garnaalkroketjes. Naast het grote aanbod aan eten kan je hier genieten van livemuziek en cocktails.
Vervoer
Oostende is goed bereikbaar met de trein. Als je met de Thalys wilt reizen lukt dat tot aan Brussel , daar moet je overstappen op de intercity naar Oostende. Eenmaal aangekomen is het ongeveer een kwartier lopen naar het strand.
Langs de Belgische kust, en onder andere Oostende, gaat de langste tramlijn van de wereld. Met zestig haltes en een lengte van 67 kilometer. Overdag komt er om het kwartier een tram en in de avond om het halfuur.
Elke zomer wordt er in Oostende ‘Zon, Zee… Zorgeloos’ georganiseerd. Dit is een toegankelijke route vanaf de tramhalte naar het strand voor mensen die minder goed ter been zijn.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni, juli, augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands (in een Vlaams dialect) en Frans
Oostende overdag

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's