Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Terugblik op afgelopen seizoen: wat zijn de ontwikkelingen?

29-08-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Op zaterdag 5 september start het nieuwe reguliere seizoen van Kassa, maar in een speciale aflevering kijken we vandaag eerst nog even achteruit naar het vorige seizoen. We blikken terug op een aantal belangrijke onderwerpen, waarbij zich interessante ontwikkelingen hebben voorgedaan na onze uitzending.

#RegelHet

In oktober 2019  en februari 2020 maakte Kassa twee uitzendingen die (bijna) volledig in het teken stonden van de bureaucratie in de hulpmiddelenzorg. Al jarenlang lopen mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen (zoals een rolstoel, trap- of tillift) hier tegenaan. De verantwoordelijke minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vertelde in de tweede uitzending over een ambitieus actieplan en beloofde beterschap.
Onder meer Tiny Romviel uit Boekel deelde zijn verhaal met de minister. Tiny heeft ALS en wachtte al zo’n twee jaar op een passende rolstoel. Na tussenkomst van De Jonge kreeg Tiny – binnen een week – alsnog een rolstoel die perfect op hem is afgestemd. Goed nieuws dus, maar helaas werd Tiny eind maart getroffen door het coronavirus. Door zijn gezondheidsproblemen is het kantje boord geweest voor Tiny, maar als bij wonder overleeft hij het virus. De extra hulpmiddelen die hij vervolgens (tijdelijk) nodig heeft, worden binnen no time geregeld door de WMO.
Betekent dit dat de problematiek in de hulpmiddelenzorg aan het verdwijnen is? Illya Soffer, directeur van koepelorganisatie Ieder(in): “Ondanks de goede afspraken uit het actieplan gaat het nog niet overal goed. Wij zien op plekken vooruitgang, maar communicatie en maatwerk moeten echt nog beter. Met name de meer ingewikkelde maatwerkvragen waar bijvoorbeeld ook een woningaanpassing nodig is blijven aandacht vragen.” Ook de huidige coronacrisis kan voor problemen zorgen. “Corona en daardoor dreigende bezuinigingen in het sociaal domein baren grote zorgen over continuïteit en kwaliteit.”

Nabestaandenpensioen

In februari en maart besteedden we aandacht aan mensen die geen aanspraak kunnen maken op het nabestaandenpensioen van hun partner. Miranda Moes deelde haar verhaal nadat ze nul op het rekest kreeg bij pensioenfonds ABP, omdat zij en haar partner (en tevens vader van haar twee kinderen) geen samenlevingscontract hadden. Na onderzoek van Kassa bleek Miranda opeens wél in aanmerking te komen voor het nabestaandenpensioen.
Maar ook een oplettende Kassa-kijker deed na het bekijken van onze uitzending nog eens navraag bij het ABP. Met hulp van de Algemene Onderwijsbond heeft deze oud-docent het onlangs voor elkaar gekregen om een nabetaling van maar liefst 300.000 euro te krijgen, aangezien ook zij wel degelijk recht had op het nabestaandenpensioen.
Navraagt leert ons dat ABP Kassa niet kan laten weten of er meer mensen zijn die naar aanleiding van onze uitzending alsnog met terugwerkende kracht nabestaandenpensioen krijgen. 

Huurtoeslag

In oktober 2019 en januari 2020 stonden we stil bij een fout van de Belastingdienst, waardoor huurders onterecht hun huurtoeslag kwijtraakten. Ook Hans en Inge uit Deventer verloren hierdoor hun huursubsidie, nadat Inge in 2016 een ontslagvergoeding kreeg en ze daardoor te veel vermogen zouden hebben. Uit een bericht van de Belastingdienst bleek tot hun schrik dat ze het verworven recht op huurtoeslag definitief waren kwijtgeraakt. Onjuist, zo blijkt nu. Want vanaf 2017 was hun inkomen en vermogen alweer gezakt tot onder de toeslaggrens.
Na Kamervragen van Pieter Omtzigt en Erik Ronnes informeerden minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) de Tweede Kamer in juni namelijk dat het verworven recht op huurtoeslag met terugwerkende kracht vanaf 2014 wordt gerepareerd voor huishoudens die ongunstig zijn behandeld. In het geval van Hans en Inge betekent dit dat zij een nabetaling van bijna 7.000 euro krijgen. Tot zo lang zij in hun woning blijven wonen, behouden zij hun verworven recht op huurtoeslag. Ook als ze dit tijdelijk kwijtraken na een meevaller. Goed nieuws voor iedereen in een vergelijkbare situatie.

Korte updates

In de eerste uitzending van afgelopen seizoen spraken we met klanten van ING die de dupe waren geworden van fraude met een QR-code. ING heeft dit voorjaar besloten om de schade van alle gedupeerde klanten te vergoeden én is inmiddels ook gestopt met de bewuste QR-code.
In maart maakten we een special  over het onderwerp ‘van het gas af’. Want de overheid wil dat we van het gas af gaan, maar als je dat als consument wilt doen, moet je daar zélf voor betalen. De Tweede Kamer heeft in juni een wetswijziging aangenomen waarin staat dat straks nog maar de helft van de rekening bij de consument komt te liggen als deze wil worden afgesloten van de gasaansluiting. De andere helft moet worden betaald door de netbeheerder. Medio augustus stelde de rechter voor het eerst een consument in het gelijk die de netbeheerder helemaal niet wilde betalen voor het verwijderen van de aansluiting.  
De afgelopen seizoenen hebben we het ook vaak gehad over de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Patiëntenorganisatie MIND laat ons weten: “Er lijkt een doorbraak in de wachttijden in de GGZ te komen. Eind juni is de staatssecretaris met een nieuw plan gekomen om de wachttijden op de lossen. Onderdeel daarvan zijn de transfertafels waarin aanbieders wachttijden met elkaar delen en met elkaar zoeken naar een passende match tussen vraag en aanbod.”
Maar gaat dat in de praktijk ook werken? “Verzekeraar VGZ had al eerder dit jaar zo’n transfertafel in het leven geroepen en heeft in juli de aanbieders in een transfer tweedaagse bijeengebracht en daarmee de wachtlijst voor 90% opgelost. Wij zijn enthousiast over deze samenwerking en zien graag dat alle regio’s op deze wijze aan de slag gaan. We blijven daarbij wel volgen dat dit in het belang van de cliënt gebeurt.”
In februari en mei maakten we items over ondergrondse parkeergarages die levensgevaarlijk kunnen zijn door het toenemende aantal elektrische wagens die ook tijdens het laden in brand kunnen vliegen. Na onze uitzending liet ook het Verbond van Verzekeraars weten zich zorgen te maken om de toename van elektrische voertuigen in parkeergarages.
In de gemeente Alkmaar zijn na een grote brand in juli opnieuw raadsvragen gesteld, onder meer over wat voor gevolgen de aanwezigheid van elektrische voertuigen voor gevolgen had bij de bestrijding van deze brand. En het Instituut Fysieke Veiligheid publiceerde deze zomer een rapport vol met verbeterpunten voor parkeergarages op het gebied van brandveiligheid.
Kassa is vanaf 5 september weer iedere zaterdagavond rond 19.05 uur te zien op NPO1.

Meer over:

terugblik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!