Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minister Hugo de Jonge over ambitieus actieplan #RegelHet

8 feb 2020
  •  
leestijd 4 minuten
Trending topic op Twitter, een actievideo die duizenden keren gedeeld is én een minister die eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Dit was het resultaat van de uitzending die Kassa vier maanden geleden maakte. Die uitzending stond volledig in het teken van de bureaucratie in de hulpmiddelenzorg. Al jarenlang hebben (tien)duizenden mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen als een rolstoel, trap- of tillift hiermee te maken.
Voor de uitzending van 12 oktober vulden in een paar dagen tijd ruim 800 mensen een enquête in met daarin de meest uiteenlopende problemen. Vooral problemen met lange wacht- en levertijden, gebrek aan maatwerk en een stroeve samenwerking tussen cliënten, gemeenten, leveranciers en verzekeraars komen veelvuldig voor. Deze verhalen werden gebundeld in een zwartboek en aangeboden aan verschillende partijen.

#RegelHet

Tijdens de uitzending kwam ook de kijker in actie: binnen no time was de gelanceerde actie #RegelHet urenlang trending topic op Twitter en de actievideo op Facebook is duizenden keren gedeeld en bereikte al ruim honderdduizend mensen. Ook bereikte de actievideo minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die zich vlak vóór de uitzending achter de actie schaarde en de hashtag overnam.

Actieplan

Vanwege de uitzending van Kassa kwam de minister Hugo de Jonge direct met een meldpunt voor urgente problemen en ging hij om de tafel met betrokken partijen. Ruim vijftig betrokken partijen hebben nu in een actieplan en in het Landelijk normenkader hulpmiddelen afspraken vastgelegd die de problemen moeten gaan oplossen. Minister Hugo de Jonge, de VNG, branchevereniging Firevaned voor aanbieders van hulpmiddelen en andere partijen beloven beterschap. Het actieplan kun je hieronder downloaden.
De partijen erkennen met het actieplan dat de verstrekking van hulpmiddelen beter kan en moet. Er zijn daarom afspraken gemaakt over onder andere het verminderen van bureaucratie, het versimpelen van aanvragen en het verbeteren van de communicatie met gebruikers.

Problemen

Dat er veel verbeterd kan worden is duidelijk. Zo wacht Pauline Gransier, net als veel andere mensen, al anderhalf jaar op een nieuwe rolstoel. Na veel onderzoeken blijkt dat haar huidige rolstoel niet veilig is en zelfs op elk moment kan stilvallen. Vorige week kwam zij tot haar grote schrik tot stilstand op het spoor. “De rolstoel die ik nodig heb zit niet in het standaardpakket en is te duur en krijg ik dus niet. De financiers bepalen dus hoe ik mijn leven moet gaan leiden en nemen daarmee de kwaliteit van mijn zorgvuldig opgebouwde bestaan af.”
In een reactie zegt hulpmiddelenleverancier Welzorg dat er te lang is gediscussieerd over het type rolstoel dat ingezet moest worden. “Daardoor heeft Pauline onnodig lang op een nieuwe rolstoel moeten wachten.” Zowel aan de kant van Welzorg als aan de kant van de gemeente is niet altijd even alert gereageerd, waardoor sommige stappen in het proces onnodig lang hebben geduurd. Inmiddels is er een oplossing gevonden en eind februari verwachten ze haar nieuwe rolstoel te kunnen leveren. De volledige reactie van Welzorg kun je hieronder downloaden.
Ook Anne Vernooijs heeft problemen met haar hulpmiddel. Anderhalf jaar geleden heeft zij een nieuwe elektrische rolstoel gekregen, maar deze is niet op maat en dus is ze al maanden bezig met hulpmiddelenleverancier Meyra om de stoel passend te krijgen. Ze heeft in oktober en november 2019 het actieteam gemaild maar nog steeds is haar probleem niet opgelost. Hulpmiddelenleverancier Meyra dacht dat haar rolstoel aangepast was maar erkent dat er bij dagelijks gebruik dingen naar voren (kunnen) komen die aangepast moeten worden om het gebruik en comfort zo optimaal mogelijk af te stemmen op de cliënt.
De nieuwe problemen waren niet bekend bij de gemeente Amersfoort. Een Wmo-consulent van de gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met Anne en afgesproken dat ze de situatie nauwlettend in de gaten houden. De volledige reactie van Meyra en de gemeente kun je hieronder downloaden.

Zorgen

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), maakt zich grote zorgen over de mensen die een maatwerkhulpmiddel nodig hebben, hulpmiddelen die anders zijn dan de standaard. Mensen moeten volgens de nieuwe afspraken (het normenkader) het hulpmiddel krijgen dat bij hen past, maar wanneer is een hulpmiddel passend en adequaat, en wie bepaalt dat? "In het geval van Pauline zie je precies dit conflict, want zij zegt dat het hulpmiddel niet passend is, maar de gemeente en de leverancier gaan daar gewoon overheen. Het duurt daardoor al anderhalf jaar om te krijgen wat zij nodig heeft."
De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, heeft daarnaast ook nog tientallen klachten ontvangen van mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen. Hij vindt dat het normenkader te vrijblijvend is want het is niet wettelijk geregeld. Wel zegt hij: Een man een man, een woord een woord. Ik geloof dat hij heel goed weet voor wie hij aan het werk is en dat die mensen op hem kunnen rekenen en ik reken ook op hem.”
“Wij kunnen ons niet veroorloven dat mensen die afhankelijk zijn van een hulpmiddel vaak zo lang moeten wachten op reparatie of een nieuwe rolstoel of dat wat ze nodig hebben. Er zit een rem op en dat kunnen we ons gewoonweg niet veroorloven." Dat zei minister Hugo de Jonge bij Kassa in een bomvolle studio waar hij in gesprek ging met de mensen om wie het echt gaat.
Heb je ook problemen met je hulpmiddel? Dan kun je je klacht melden bij dit loket: hulpmiddel@juisteloket.nl.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
marimbas8 feb 2020 - 20:30

Wij wonen in oosten van het land met weinig werkgelegenheid wegtrekkende jongeren relatief veel ouderen die zorg behoeven,Onze gemeente staat er financieel slecht voor vinden een nieuw onnodig stadhuis belangrijker dan de burgers,Wij betalen steeds meer aan gemeentelijke belastingen voor veel mensen onbetaalbaar.De rijke gemeenten zoals Wassenaar kunnen het prima betalen.Het mag toch niet zo zijn dat het uitmaakt als je zorg nodig hebt waar je woont, te gek voor woorden onze AOW is overal hetzelfde,Ik kan Hugo niet meer horen, kom uit de zorg heb hem al op veel symposia ‘s hetzelfde riedeltje af horen draaien,Mensen kom in actie

1 Reactie
avatar
foutjebedankt9 feb 2020 - 10:34

De randstad hé dat is het, het lijkt of de rest van Nederland niet bestaat.

avatar
gerardvantol9 feb 2020 - 19:32

Ook deze meneer kan het leuk vertellen, ik wacht af of er ook echte actie zal volgen. Ik ben bang dat er weer oeverloos vergaderd zal worden en na de volgende verkiezingen is er ineens geen geld meer voor. Maar vooral op VVD/D66/CDA blijven stemmen, weet je zeker dat er geen ene donder gebeurd voor de meest hulpbehoevenden.