Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minder hulp voor mensen met psychische problemen vanwege coronacrisis

9 mei 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
181 keer bekeken
Veel mensen met ernstige psychische problemen zijn de afgelopen weken minder geholpen in de ggz. Uit onderzoek blijkt dat het aantal verwijzingen naar een psycholoog of psychiater de laatste maand met bijna 80 procent is afgenomen.
Ruim een miljoen Nederlanders hebben te maken met psychische klachten. De coronatijd zorgt voor veel stress en de mentale weerbaarheid staat sterk onder druk. In een eerdere uitzending van Kassa over ggz in tijden van corona werd er geconstateerd dat een derde van de psychiatrische patiënten vastloopt. Staatssecretaris Paul Blokhuis startte vorige week een campagne waarin hij mensen oproept om contact op te nemen met de huisarts als je hulp nodig hebt.

Beeldbellen

MIND, de belangenbehartiger van mensen met psychische problemen, deed onderzoek naar de gevolgen van corona op de psychische gesteldheid. Ruim driekwart van de mensen geeft aan veel gevolgen te ondervinden in hun dagelijks leven. Tijdens de crisis werd een zeer groot deel van de behandelingen stopgezet en werd er massaal overgestapt op beeldbellen. Volgens MIND werden de richtlijnen voor een behandeling via videobellen onmiddellijk versoepeld. “We merken nu dat het heel moeilijk is om dit tij te keren. E-health werd direct op alle fronten ingezet terwijl het juist voor patiënten met ernstige problematiek heel belangrijk is om 'face-to-face' contact te hebben.”

Lijm de Zorg

Charlotte Bouwman staat al meer dan achthonderd dagen op de wachtlijst voor een specialistische ggz-behandeling. In januari van dit jaar ging zij over tot actie en bivakkeerde zij dagenlang voor het ministerie van Volksgezondheid. Zij schreef samen met een groep jongvolwassenen het manifest Lijm de Zorg. In een open brief in NRC schrijft de actiegroep dat ze zich ernstig zorgen maakt over de wachtlijsten. “Wie al twee jaar op een wachtlijst staat, weet nu: daar komen nog zeker zes maanden bij. Intakegesprekken gaan niet door. Er is een wachtlijst van 90.000 mensen. Maar terwijl ons wordt verteld dat de intakes voor de complexe behandelingen vanwege corona niet door kunnen gaan, worden aan de andere kant mensen opgeroepen om zich toch vooral aan te melden.”
De afgelopen drie weken zat Charlotte in een kliniek. Zij verbaast zich erover dat de dagbesteding niet door kon gaan en dat contact met haar psycholoog alleen mogelijk was via beeldbellen. Arkin zegt in een reactie dat ze het programma in aangepaste vorm moesten aanbieden vanwege het overheidsbeleid en de RIVM-richtlijnen. “Daardoor is het aanbod inderdaad beperkter geweest dan normaal. En dat betreuren we.” De volledige reactie van Arkin lees je hier.

GGZ Nederland

Jacobine Geel, bestuursvoorzitter van GGZ Nederland, maakt zich zorgen om de groep mensen die zich nu niet met klachten meldt. “Klachten verergeren doorgaans als mensen er te lang mee rondlopen.” Ze raadt dan ook aan om niet te wachten, maar zo nodig contact op te nemen met de huisarts. Ook de GGD, politie en mensen in de wijk kunnen helpen om snel in beeld te brengen welke mensen hulp nodig hebben en welke hulp het meest passend is.
Door de coronacrisis heeft niet alleen E-health, maar ook beeldbellen een vlucht genomen. In een aantal situaties is beeldbellen een goed alternatief. Toch ziet ze beeldbellen niet als vervanging voor een gesprek face-to-face met de behandelaar. “Niet alle problemen kunnen op afstand behandeld worden, en niet voor iedere cliënt is beeldbellen een passende vervanging van een echte ontmoeting”, zegt Geel. “Een gezamenlijke afweging tussen patiënt en behandelaar is nu en in de toekomst noodzakelijk bij het kiezen van de juiste vorm van de zorgverlening.”

Crowdfundactie

De richtlijnen van de RIVM zijn ook voor de ggz streng. “Het gaat ons niet hard genoeg met de veranderingen van het beleid. Daarom starten Ypsilon, Anoiksis en Social Run een crowdfundingactie voor de plaatsing van zogeheten Quarantainers bij ggz-instellingen. Zodat familie en naasten wél op bezoek kunnen”, aldus Bert Stavenuiter van MIND.

Crisisaanpak

Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Wim Jan Renkema, vindt dat het tijd is voor crisisaanpak. “Aangezien het verzekeraars en instellingen niet lukt om samen de wachtlijsten voor een aandoening te verkorten of een snelle opname te realiseren voor iemand in psychische nood, moet de minister of de staatssecretaris in kunnen grijpen. De vele wachtenden die psychische zorg nodig hebben, verdienen die regie ook.” De volledige reactie van GroenLinks lees je hier.

Op de site van de Rijksoverheid vind je tips als je je somber of gespannen voelt door het coronavirus. Je kunt er ook links vinden naar hulpverleners.

De hulplijn van Mind Korrelatie is op werkdagen te bereiken van 09:00 – 18:00 uur op 0900-1450 (15 ct. per minuut). Meer info vind je op www.mindkorrelatie.nl MIND. heeft ook een speciale corona-pagina aangemaakt waar je veel informatie en links kunt vinden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

xsfluffy
xsfluffy20 mei 2020 - 12:40

Wij zijn sinds vorige week weer begonnen met DGT. Normaal gesproken zou dit 3 keer in de week een aantal uur zijn. Nu is het 1 uur op de woensdag ochtend met de groep verdeeld in 2. Verder wordt er alleen een poging gedaan om huiswerk via beeldbellen te doen, maar aangezien dit niet succesvol gaat is daar ook niks van gekomen.Ieder van ons heeft minimaal een half jaar gewacht op onze therapie om eindelijk met therapie te kunnen beginnen en ritme te krijgen. Dit is nu van ons afgenomen en er wordt te weinig ingezet om ons hierin te helpen. De werknemers van de GGZ vallen onder de vitale beroepen maar ik merk hier niks van. Pas als ze vermoeden dat je een gevaar bent voor jezelf, dus in crisis raakt willen ze wel overwegen om face-to-face een keer af te spreken. Veelste laat dus. Ondertussen gaan kappers en schoonheidsspecialisten gelijk open zodra ze de kans kregen, maar de GGZ, niks noppes. Die mochten het blijkbaar al lang en ze nemen lekker hun tijd hierin. Ik vind het verschrikkelijk en zou het liefste in winterslaap gaan totdat we WEL de benodigde hulp krijgen.
Ik ben het zat.

manwijf
manwijf10 mei 2020 - 15:46

Alles wordt afgeschoven op de Corona-crisis, maar het ging al heel heel slecht in de GGZ. Lange wachtlijsten en een tekort aan personeel dankzij de verwaarlozing van de laatste kabinetten. Alles op Corona schuiven is natuurlijk lekker makkelijk. 

2JokeDjango2
2JokeDjango210 mei 2020 - 14:25

Het is godsgeklaagd dat een  gespecialiseerde GGz instelling zijn deuren gesloten houdt , en alleen beeldbellen en bellen aanbiedt en verder mag je het uitzoeken.  GGz houden er eigen regels op na maar is er niet voor de kwetsbare complexe patiënten die vaak  structureel zorg nodig hebben. In Nederland vergeet men vaak deze groep mensen mits het fout gaat dan roepen ze om het hardst maar men bedenkt zich niet dat als er op deze manier met bijvoorbeeld kankerpatiënten wordt omgegaan half Nederland hier schande van spreekt en op verbetering staat.  Waarom niet voor de psychiatrische patiënten die afhankelijk zijn van psychische zorgverlening. 

Ilja72
Ilja729 mei 2020 - 22:56

Mijn dochter was een week voor de intelligente lockdown opgenomen voor het traject van een klinische behandeling te door lopen. Zij is naar huis gestuurd. Daarna is er  wel elke dag beeld therapie geweest, alleen voor haar werkt dat veel minder goed. Wij hebben ons regelmatig zorgen gemaakt om haar omdat ze zichzelf oom iets aan kan doen.  Ze heeft veel zelfdodings gedachte.Ons is al die tijd verteld dat face to face niet mogelijk was. Maar nu blijkt door jullie artikel dat volgens richtlijnen het wel had gemogen. Ik ben blij met jullie stukje hierover. Al is het wel wat laat voor de informatie die we nodig hadden. Hopelijk gaat de opname therapie snel weer opstarten zodat onze dochter, die 15 is weer snel geholpen kan gaan worden.MvgIlja