Kassa

Belastingdienst in de fout: huurders verliezen onterecht huurtoeslag

  •  
05-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
hypotheek
De Raad van State heeft de Belastingdienst op haar vingers getikt omdat het van een vooralsnog onbekend aantal mensen ten onrechte de huurtoeslag heeft stopgezet. Volgens de Woonbond gaat het mogelijk om honderden, misschien zelfs duizenden huurders van wie de huurtoeslag onterecht definitief is stopgezet.
Dat gebeurde omdat er tijdelijk teveel geld op hun rekening stond. Bijvoorbeeld omdat een ontslagvergoeding was gestort. De Belastingdienst concludeerde in deze gevallen dat de mensen boven de toeslaggrens zaten en zette de toeslag permanent stop. De gedupeerde huurders moesten tot duizenden euro’s per persoon terugbetalen. Hierdoor moesten zij mogelijk in het ergste geval verhuizen, omdat ze hun huis niet meer konden betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa.

Uitspraak: geen juridische status 'ministerieel geschrift'

Uit recente uitspraken van de Raad van State van deze zomer blijkt dat de Belastingdienst zich ten onrechte baseert op een zogenoemd ministerieel geschrift uit 1998. Daarin staat dat het verworven recht op huurtoeslag definitief verloren gaat zodra mensen een te hoog inkomen of vermogen hebben. Dit geschrift maakt echter helemaal geen deel uit van de Wet op de huurtoeslag en heeft daardoor geen juridische status. Het is niet duidelijk sinds wanneer de Belastingdienst deze fout maakt. De Rechtbank Noord-Holland stelde al in juli 2018 vast dat het verworven recht op huurtoeslag nooit verloren gaat, zo lang je in dezelfde woning blijft wonen en je voldoet aan de inkomens- en vermogensgrens.

Moeizame strijd tegen Belastingdienst

De appellanten moesten ongeveer anderhalf jaar procederen om hun recht op huurtoeslag terug te krijgen. Ze kregen geen inzage in alle noodzakelijke stukken, zodat het lastig was om zich te verdedigen. Uiteindelijk moest een van de appellanten de Belastingdienst zelfs in gebreke stellen omdat zij niet op tijd over de brug kwam met de uitkering van de huurtoeslag, zoals verordonneerd door de Raad van State.

Affaire kinderopvangtoeslag

De uitspraken komen op een gevoelig moment. De Belastingdienst ligt onder vuur in een affaire rondom kinderopvangtoeslag waarbij een grote groep ouders deze toeslag ten onrechte kwijtraakte. De fiscus wilde in de zaak lang niet toegeven dat de dienst fout zat, terwijl ouders ondertussen in grote financiële problemen kwamen. Ook moet de Belastingdienst ruim honderdduizend ouders een flink bedrag aan kindgebonden budget terugbetalen dat ze onterecht niet hadden ontvangen.

Bezwaarschriften

De Belastingdienst geeft aan dit jaar tot nu 5100 bezwaarschriften over de huurtoeslag te hebben ontvangen. Vorig jaar waren dat er 10.700 en het jaar daarvoor 12.500. Het is niet bekend hoeveel van deze bezwaren betrekking hebben op het niet toekennen van een verworven recht op huurtoeslag. Slechts een klein deel hiervan besloot beroep aan te tekenen. Volgens de Nationale Ombudsman heeft dit er ook mee te maken dat veel huurders niet weten dat zij een verworven recht op huurtoeslag hebben.

Verkeerde uitleg op site Belastingdienst

Opmerkelijk genoeg legt de Belastingdienst het verworven recht op huurtoeslag nog steeds verkeerd uit op haar website. Ze laat weten dat definitief toegekende beslissingen huurtoeslag niet voor herbeoordeling in aanmerking komen. Lopende procedures worden wel opnieuw beoordeeld. De Belastingdienst kan niet aangeven hoeveel huurders hierdoor precies onterecht huurtoeslag zijn kwijtgeraakt.

CDA wil aantal gedupeerde huurders weten

CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes hebben naar aanleiding van de uitzending van Kassa Kamervragen ingediend om erachter te komen hoeveel huurders hierdoor precies zijn gedupeerd en hoe deze fout heeft kunnen ontstaan. Zij pleiten er ook voor om huurders met terugwerkende kracht te compenseren.
Kassa heeft de Belastingdienst om een toelichting gevraagd. De volledige reactie lees je hier terug .
Uitspraken:

Wat is een verworven recht op huurtoeslag?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Annekatootje
Annekatootje6 okt. 2019 - 14:50

Afgelopen jaar heb ik pensioen afgekocht van mijn overleden ex man.Gisteren heb ik naar uw programma Kassa gekeken en nu wil ik toch nog wat weten. Ik ontvang alleen aow, ik heb géén spaargeld, maar doordat ik het afkoopbedrag van mijn ex man heb geaccepteerd moet ik dit gehele bedrag nu aan de belastingdienst terugbetalen. Dit is drieduizend euro. Dus als ik een spaarrekening had gehad met daarop een bepaald bedrag, dan had ik de pensioen afkoop niet terug hoeven betalen. Ik ben getrouwd, mijn man heeft geen baan, via de verzekeringsbank krijg ik een aanvulling voor mijn man op mijn aow. Ik vind dit een vreemde gang van zaken, en mijn vraag is of het terecht is dat ik dit bedrag in zijn geheel moet terugbetalen. Dank. 

3 Reacties
tijger1
tijger16 okt. 2019 - 18:55

U vermeldt niet wat u aan de belastingdienst moet terug betalen. Gaat dat over toeslagen? Of is dat inkomstenbelasting? Of wellicht de aanvulling op uw AOW van de SVB.?  Het heeft niets met het hebben van een spaarrekening te maken. In de uitzending ging het over twee zaken. Een te hoog vermogen per 1 januari van een jaar voor de huurtoeslag en in het andere geval een te hoog inkomen, door de ontslagvergoeding in dat jaar. Daardoor kwam de huurtoeslag te vervallen en herleefde het volgende jaar niet, omdat ook nog de huur boven de grens was. 

tijger1
tijger16 okt. 2019 - 19:03

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/uw-inkomen-is-niet-te-hoog-voor-de-huurtoeslag/bijzonder-inkomen-huurtoeslag

tijger1
tijger16 okt. 2019 - 19:04

Je kunt hier blijkbaar geen link neerzetten. Als het bij u over huurtoeslag gaat, tik dat op Google in Bijzonder inkomen voor de huurtoeslag en klik de site van de belastingdienst aan. 

ervand
ervand6 okt. 2019 - 11:04

In 2018 kreeg ik van het pensioenfonds een eenmalig bedrag van ruim €5000,00 uitgekeerd. Er was gebleken dat ik vier jaar te weinig had gekregen.Omdat dit bedrag bij mijn inkomen werd opgeteld werd mijn huurtoeslag stopgezet en na een telefoontje waarin ik alles kon uitleggen werd het weer teruggedraaid. Ik heb het pensioenfonds gebeld en uitgelegd wat mij is overkomen, met de tip dat ze andere mensen voortaan niet in één keer zouden moeten betalen. Ik heb al een groot bedrag aan de Belasting terugbetaald. Nu heb ik weer een brief van de Belastingdienst met het verzoek om een groot bedrag te betalen. Een paar dagen geleden heb ik weer gebeld en alles opnieuw uitgelegd. Als ik nu deze aanslag betaal, dan hou ik met alles bij elkaar opgeteld €215,00  over van de ruim €5000,00 die ik van het pensioenfonds heb gekregen en dat is veel minder dan wat ik daarvoor per maand kreeg. Deze medewerker wist dat er in zo'n geval een speciale regeling was. En twee dagen geleden heb ik papieren gekregen om in te vullen.

3 Reacties
gpadeen
gpadeen6 okt. 2019 - 12:06

De regeling staat op de site van de belastingdienst:https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/uw-inkomen-is-niet-te-hoog-voor-de-huurtoeslag/bijzonder-inkomen-huurtoeslag 

Annekatootje
Annekatootje6 okt. 2019 - 14:52

Kan de link niet aanklikken. 

tijger1
tijger16 okt. 2019 - 19:01

En wat u nu zou moeten betalen gaat dat dan weer over huurtoeslag? En wat voor groot bedrag hebt u dan terugbetaald? Op dat eenmalige bedrag werd al loonheffing ingehouden, U zult over 2018 nog wel wat moeten nabetalen, omdat de heffingskorting daalt als het inkomen stijgt. Maar elk jaar wordt apart behandeld. Het kan niet dat u slechts € 215 overhoudt van € 5.000. 

Engelse drop
Engelse drop6 okt. 2019 - 9:16

Met deze toeslagen moet je dus ook uitkijken als je meespeelt in 1 van de loterijen . Als je een wat grote prijs wint. Zorg ervoor dat je bankrekening niet boven de grens uitkomt. Alles voor 31 december van de rekening en dan in januari er weer op storten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!