Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Fijn weekend, Clemency en The Invitation

  •  
30-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
516 keer bekeken
  •  
Clemency

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: horror in een Brits landhuis, Alfre Woodard als gevangenisbewaarder en rouwverwerking in een Franse wijnstreek.

The Invitation (2022)
Acteurs: Nathalie Emmanuel, Thomas Doherty, Sean Pertwee
Regie: Jessica M. Thompson

The Invatation

Credit: Sony Pictures

Game of Thrones lanceerde door de jaren heen aardig wat jong Brits acteertalent: denk aan Richard Madden (nu te zien in Citadel) en Gemma Whelan (binnenkort op tv te zien in The Tower). Nathalie Emmanuel speelde zich ook in de kijker met haar rol als de tolk van Daenerys Targaryen in de fantasyserie van HBO, waarna ze bijrolletjes kreeg in enkele blockbusters, zelf een tv-serie zou dragen en een hoofdrol mocht vertolken in de horrorfilm The Invitation. Daarin geeft ze gestalte aan een vrouw die via een DNA-test ontdekt dat ze nog wat verre familie in Engeland heeft wonen. Wanneer ze wordt uitgenodigd op hun landgoed (geïnspireerd door Carfax Abbey uit Bram Stokers roman Dracula) stuit ze op sinistere zaken. Hoewel The Invitation wisselend werd ontvangen lijkt het de carrière van Emmanuel niet te deren: zo maakt ze straks deel uit van de ensemble cast van Francis Ford Coppola's ambitieuze comebackfilm Megalopolis.

Clemency (2019)
Acteurs: Alfre Woodard, Richard Schiff, Aldis Hodge
Regie: Chinonye Chukwu

Clemency2

Credit: Paul Sarkis / Neon

De wat jongere Netflix-kijker zal Alfre Woodard wellicht kennen van genre-werk als Luke Cage en The Gray Man, maar de actrice wordt al decennialang bejubeld om talloze rollen in speelfilms en series. Een van haar beste performances gaf ze in de recente dramafilm Clemency, geïnspireerd door de zaak rond de in 1991 veroordeelde Troy Davis, die tot aan zijn executie in 2011 volhield onschuldig te zijn. Woodard geeft in het loodzware maar indrukwekkende filmdebuut van regisseur Chinonye Chukwu (Till) gestalte aan een gevangenisbewaarder die executies overziet maar haar werk steeds zwaarder op haar psyche voelt wegen, terwijl ze een band opbouwt met een ter dood veroordeelde (Aldis Hodge uit City on a Hill) die eveneens tot aan het einde toe zijn onschuld volhoudt. Danielle Brooks is te zien als een ex-geliefde van de man, nadat de actrice zelf jarenlang een gevangene speelde in Orange Is the New Black.

Fijn weekend (2019)
Acteurs: Lisa Zweerman, Kees de Bot, Kay Greidanus
Regie: Jon Karthaus

Fijn Weekend

Credit: M&N Film Distribution / Pieter Wouters

Tragikomische film met onder meer Lisa Zweerman en Kay Greidanus, die ook samen met regisseur Jon Karthaus aan het scenario werkten, over een gepland weekendje rouwverwerking dat een onverwachte wending krijgt. Fijn weekend speelt zich af in de Franse Bourgogne, waar een groepje hechte vrienden bij elkaar komt om gezamenlijk een overleden vriend te eren. Maar wanneer de weduwe (Zweerman) haar nieuwe liefde (Greidanus) introduceert, verandert het weekend in een rollercoaster aan emoties waarbij de onderlinge verhoudingen al snel op scherp komen te staan. Netflix is de laatste tijd aardig op dreef met het toevoegen van Nederlandstalige content en ook voor mei staat er weer het een en ander op het programma, met De Beentjes van Sint-Hildegard en Ma vida (beide 6 mei), Mijn vader is een vliegtuig (12 mei), Faithfully Yours (17 mei) en de registratie van de theatershow 1 Kilo van Kasper van der Laan (25 mei).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!