Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Four Weddings and a Funeral S01: liefdesperikelen in Londen

  •  
27-12-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
Four Weddings and a Funeral
Voor liefhebbers van romkoms – vooral die van Richard Curtis – valt er genoeg te genieten. Maar het zijn de bijrollen die het meest verrassen.
Laten we er maar niet omheen draaien: in Game of Thrones kwam Nathalie Emmanuel niet heel erg tot haar recht. Zes seizoenen lang speelde ze Missandei, de voormalige slavin en trouwe vertaalster van Daenerys. Haar belangrijkste bijdrage: onthoofd worden om zo haar baas aan te zetten tot een bloedbad.
Gelukkig mocht Emmanuel daarna meer van zichzelf te laten zien. Ze had een belangrijke rol als stem van Gelfling Deet in The Dark Crystal: Age of Resistance. En ze speelde een romantische hoofdrol in de serie in Four Weddings and a Funeral , geïnspireerd door de gelijknamige film uit 1994 met Hugh Grant en Andie MacDowell.
Four Weddings and a Funeral
Emmanuel speelt Maya, een jonge Amerikaanse, onderdeel van een hechte groep studievrienden, bestaande uit Ainsley (Rebecca Rittenhouse, Blood & Oil ), Duffy (John Reynolds, Search Party ) en Craig (Brandon Mychal Smith, You’re the Worst ). Waar haar vrienden na de studie in Londen bleven, ging Maya als enige terug naar New York om te werken voor een congreslid (Tommy Dewey).
Four Weddings and a Funeral
Voor de dertigste verjaardag van Ainsley reist Maya opnieuw af naar Londen, waar ze op het vliegveld kennismaakt met Kash (Nikesh Patel, Indian Summers ). De eerste vonk slaat over, maar natuurlijk is het allemaal niet zo simpel als het lijkt – er zijn immers nog negen extra afleveringen te vullen. Maya is verwikkeld in een affaire met haar getrouwde baas, en ook Kash is bezet.
Four Weddings and a Funeral
Maya is niet de enige met problemen. Een vroegere vriendin van Craig klopt bij hem aan met een grote verrassing en Duffy hunkert al sinds de studie stilletjes naar Maya. Alleen Ainsley heeft het leven wel goed voor elkaar. Ze heeft een knappe vriend met een goede baan, plus een mooie boetiek en een huis in Notting Hill – die allebei worden betaald door mammie (gastrol Andie MacDowell).
Four Weddings and a Funeral
Beetje bij beetje leren we ook wat van de vrienden van net buiten de kring kennen. Zoals Zara (Sophia La Porta), de huidige vriendin van Craig, die ook zo uit een aflevering van Geordie Shore had kunnen lopen. Haroon (Harish Patel), de vader, en Basheer (Guz Khan), een oude vriend van Kash. Andrew Aldridge (Alex Jennings, prins Charles in The Queen, de Duke of Windsor in The Crown ), de nieuwe baas van Maya. En Gemma (Zoe Boyle, Downton Abbey , Frontier ) en Quentin (een haast onherkenbare Tom Mison, Sleepy Hollow ), de overburen van Ainsley.
Four Weddings and a Funeral
Natuurlijk weet je dat het centrale liefdesverhaal tussen Maya en Kash goed moet aflopen, maar gedurende het seizoen weet Four Weddings toch ook af en toe te verrassen. Vooral wat betreft karakterontwikkeling van de bijrollen. Zo lijkt Gemma vanaf het begin te worden opgevoerd als het personage van Rose Byrne uit Bridesmaids , zo belangrijk vindt ze het om voor Ainsley de beste vriendin te zijn. Maar zowel zij als haar zuiplap van een echtgenoot hebben meerdere lagen. En ook Zara laat zien dat ze meer is dan alleen een oppervlakkig meisje met een dik accent en neptieten.
Four Weddings and a Funeral
Voor liefhebbers van romkoms – vooral die van Richard Curtis, samen met Mindy Kaling een van de uitvoerend producenten - valt er genoeg te genieten. Er is een liefdesverklaring in de stromende regen ( Four Weddings ), een ode aan vriendschap met grote spiekbriefjes (minder stalker-achtig dan in Love Actually ) en zelfs een scène waarin Kash door een Londense straat loopt terwijl de seizoenen om hem heen veranderen ( Notting Hill ).
Four Weddings and a Funeral
Zelfs het feit dat acteur Nikesh Patel in het echte leven in Londen op het toneel stond met een rol in Hamlet (met Andrew Scott – de 'hot priest' in het tweede seizoen van Fleabag - in de hoofdrol) wordt in de serie verwerkt. Alleen speelde in het toneelstuk in de serie Eddie Redmayne de rol van Hamlet, en werd Kash belaagd door fans van Redmayne, Redmayniacs. (Het tweede seizoen van Fleabag was toen nog niet uit).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Op twee vlakken laat Four Weddings wel wat steekjes vallen. De afsluiting is allemaal net wat te perfect: op ieder potje past een dekseltje. Dus overlijdt je partner? Geen nood: we hebben toevallig de perfecte vervanger die anders toch maar in z’n eentje was achtergebleven! Dat was wat de originele film zo schrijnend en herkenbaar maakte: het unieke hartzeer van een onbeantwoorde liefde zoals bij Fiona (Kristin Scott Thomas), of het onbeschrijfelijke verlies van een soulmate dat nooit echt door iemand anders opgevuld kan worden zoals bij Matthew (John Hannah). Het leven is geen puzzel. Soms passen stukjes niet.
Four Weddings and a Funeral
De grootste makke is Ainsley, het gepamperde modepopje dat, ondanks wat de mensen om haar heen zeggen, nooit verder kijkt dan dat haar neus lang is. ‘Je bent diepzinnig, dat is wat ik zo leuk vind aan jou’, aldus een knappe klant (Dermot Mulroney). Hebben we het over dezelfde Ainsley, die de rest van de vriendengroep al een jaar lang dwingt geen contact meer te hebben met een ander lid van de vriendengroep, omdat ze vindt dat die persoon haar belazerd heeft? Wanneer zelfs Zara meer empathisch en vergevingsgezind is dan jij, moet je je zorgen gaan maken.
Four Weddings and a Funeral, vanaf 27 december 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief