Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

De beentjes van Sint-Hildegard: sfeervolle Twentse odyssee

  •  
31-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2631 keer bekeken
  •  
De beentjes van Sint-Hildegard

© September Film

Herman Finkers speelt een veearts die veinst alzheimer te hebben in lofzang op de eeuwige liefde.

Filmmaker Johan Nijenhuis staat vooral bekend om zijn romantische komedies, zoals Costa! (2001) en Toscaanse Bruiloft (2014). Met De beentjes van Sint-Hildegard – vorig jaar een kaskraker in de bioscopen – maakte hij daarentegen een onvervalste Twentse odyssee over een veearts (Herman Finkers speelt Jan) die veinst alzheimer te hebben om van zijn beklemmende huwelijk met Gedda (Johanna ter Steege) af te zijn. Het verhaal – Finkers bewerkte het scenario van de Tsjechische film Teorie Tygra (2016) – eindigt bij de Lorelei, de grote rots aan de oever van de Rijn, waar een nimf volgens de legende met haar gezang ervoor zorgde dat schippers in de problemen raakten.

Gedda wordt in het eerste deel van de film afgeschilderd als de saboteur van haar huwelijk, die met haar betweterige gedrag – de kaasschaaf mag niet opgeborgen worden bij de kaas, dat is onhygiënisch! – riskeert dat haar echtverbintenis voortijdig strandt. Maar gaandeweg blijkt De beentjes van Sint-Hildegard juist een lofzang op de eeuwige liefde: geliefden moeten elkaar, en elkaars eigenaardigheden en onhebbelijkheden, leren accepteren. En als dat echt niet lukt (de dochter van Jan en Gedda, gespeeld door Leonie ter Braak, woont samen met een onuitstaanbare lul), dan scheiden de wegen.

De beentjes van Sint-Hildegard

© September Film

Dat klinkt tamelijk klef, maar Finkers en Ter Steege acteren de aarzelingen over hun al dan niet gezamenlijke toekomst met veel overtuiging. Nijenhuis en consorten hebben bovendien vrijwel iedereen opgetrommeld die kan acteren én Twents spreekt: er zijn onder meer rollen voor Erik Dijkstra en Daphne Bunskoek (foto boven). Het resultaat oogt een tikkeltje gekunsteld, maar De beentjes van Sint-Hildegard is ook een sfeervolle, ontroerende film. Over een man met een ezel die aan een bedevaartstocht begint opdat hij zichzelf beter leert kennen, voordat het te laat is. De product placement – elektrische fietsen, auto’s en bierflesjes – moet je maar voor lief nemen.

De beentjes van Sint-Hildegard, zondag 31 december 2023 om  21.21 uur op NPO 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief