Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deel 2: De alternatieve spots in Zuidoost-Azië die het massatoerisme vóór zijn

09-11-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1510 keer bekeken
  •  
header-zoa2
De bekendste trekpleisters van een vakantieland verliezen al gauw een beetje hun charme door de grote hordes toeristen. Natúúrlijk hoef je Angkor Wat en Kuala Lumpur niet te skippen, maar Zuidoost-Azië heeft zó veel meer te bieden! De aankomende weken delen wij het geheim van negen Zuidoost-Aziatische landen. Met deze keer Laos, Cambodja en Maleisië in de schijnwerpers. 
Laos 
Standaard bestemmingen:  Vientiane , Viang Veng,  Luang Prabang
Spannendere routes en hotspots 
Ten eerste: buiten de gebaande paden gaan in Laos is niet volledig zonder risico of makkelijk, dus bereid je echt goed voor. Weet welke risico’s je neemt, en let goed op jezelf. Als je ‘gewoon’ begint in Vientiane zijn de tempels zeker mooi om te bezoeken om de cultuur van Laos op te snuiven. Als je daarna van plan was de lange busrit naar Luang Prabang te maken, keer dan om! Neem de bus naar het zuidoosten richting Vietnam, naar de Vlakte der Kruiken. Dit is een vlakte vol met kruiken (surprise!) tot wel drie meter hoog die wetenschappers op zo’n 3000 jaar oud schatten. Niemand weet écht waarvoor ze gebruikt zijn…. 
PLAIN OF JARS ZOA
In het zuiden van Laos kan je naar Si Phan Don: de 4000 eilanden. Dit is een groep eilanden in de Mekong rivier, waaronder  Don Det . Je moet wel opschieten want dit gedeelte van Laos verandert snel in de hoofdbatterij van Zuidoost-Azië. De dammen brengen energie en economische voorspoed naar Loas en omringende landen. Helaas brengen ze wel het lokale milieu, de visserij en de mensen die daarvan leven in gevaar.
SI PHAN DON ZOA
Als je de veilige optie wil nemen in Laos kies je voor de standaard route Vientiane, Viang Veng, Luang Prabang. Maar je kan deze route ook zeker spannender maken. Daarvoor moet je simpelweg af en toe op onverwachte plekken uit je bus stappen. Dan zal je in dorpjes komen waar je geen toerist ziet. Daarnaast kan je in het noorden ook bij Laotiaanse families thuis slapen, zoek dan op ‘homestays’. Dat is een van de makkelijkste manier om een ander Laos te zien dan die van het pure toerisme. Neem dan als toetje of voorgerecht ook de boot van Luang Prabang naar Huay Xai door naar  Thailand  (of andersom). Dan verlaat je Laos met nog een nieuw perspectief op Laos, die vanaf het water.
0057
Cambodja
Bekende hotspots:   Phnom PhenAngkor WatKoh Rong  
Alternatieve bestemmingen
In plaats van het geliefde, maar iets drukkere Koh Rong, ga je naar het kleine zusje van dit eiland: Koh Rong Samloem. Hier kom je pas écht tot rust, want hier ziet het strand eruit zoals je wilt dat het eruit ziet in Zuidoost-Azië. Bezoek bijvoorbeeld de Saracen Bay Waterval, ga snorkelen of wandel door de jungle. Bereid je hier wel weer voor want er zijn bijvoorbeeld geen pinautomaten op het eiland. Wel kan je inmiddels op veel plekken betalen met creditcard.
De Angkoriaanse Banteay Cchmar tempel is een mooi alternatief of toevoeging op Angkor Wat. Bovendien kan je hier een homestay doen, waarmee je de Cambodjanen echt leert kennen. Daarnaast kan je naar Kep, een oud Frans koloniaal dorpje, een nog niet zo toeristisch dorp aan de kust. In de buurt is een mooi nationaal park en Koh Tonsay, een van die vele paradijselijk eilanden die je kan vinden in Zuidoost-Azië. 
Maleisië 
Populaire hotspots:  Kuala Lumpur , George Town,  Mount Kinabalu
Alternatieve avonturen
Als je start in Kuala Lumpur ontbijt dan eens met nasi lemak zoals de lokale bevolking. Breng daarnaast bezoek aan de buurten Chinatown en Little India, waar allerlei Aziatische markten zijn. Check ook de kalender voor de feesten die in deze buurten plaatsvinden. Zo maak je op kleine schaal al kennis met diverse culturen uit Azië. 
Naast Kuala Lumpur is de eilandengroep Langkawi een bezoek waard. Deze eilanden liggen tussen Thailand en Maleisië in. Het gelijknamige hoofdeiland heeft voornamelijk veel resorts en is niet per se heel opvallend, maar vanaf daar kan je een bootje nemen naar onbewoonde eilanden. Voor meer zee, breng dan ook zeker een bezoek aan de kust in het noordoosten. 
LANGKAWI DESERTED ISLAND
De Perhentian eilanden zijn ook het bezoeken waard. Het kleinere Kecil wordt doorgaans als gezelliger en knusser ervaren dan het grotere Perhentian eiland Besar. Overigens zijn beíden eigenaar van hagelwitte stranden en kraakhelder zeewater. Ook in Maleisië geldt weer probeer eens een homestay! Dan maak je pas echte de lokale bevolking mee.
Ga je naar Mount Kinabalu? Dan is onze tip, bereid je goed voor in Kota Kinabalu. Dit is de plek waar je waarschijnlijk op vliegt. Er is op Borneo veel te doen. Van tours naar wetenschappelijke stations om orang-oetangs te zien (en vooral niet met ze te knuffelen!) tot de jungle in met een gids.
MOUNT KINABALU ZOA
Even nog wat tips over Mount Kinabalu: met een tour kan je de berg op, dat kost wat, maar dan is wel alles geregeld. Zo ook de vergunning die je nodig hebt. De trip naar de piek is een tweedaagse trip. Onderweg moet je moet dus daar verblijven, regel dat goed van tevoren. Boek niet zomaar wat. Maar er is nog meer dan Mount Kinabalu! Vlakbij de berg is een hele mooie theeplantage. Daarnaast is het nationale park wat om deze berg ligt ook zeker het verkennen waard. 
Meer Zuidoost-Azië tips? Lees hier over de alternatieve hotspots voor Vietnam, Indonesië en Thailand.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.