Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Siem Reap

Siem Reap wordt gezien als de meest toeristische spot van Cambodja. Ooit was dit het centrum van het grote Angkor Rijk, dat tussen de 9e en 15e eeuw bestond. Destijds was dit rijk de machtigste van heel Zuidoost-Azië. Het spreidde zich toen uit over heel Cambodja, Thailand, Laos en Vietnam. De hoofdstad werd toen Angkor, vlakbij Siem Reap. 

Reizigers trekken massaal naar Siem Reap om het Angkor Wat complex te bewonderen. Deze tempel en het tempelcomplex daaromheen worden beschouwd als de grote trots van Cambodja. Om duidelijk te maken hoe machtig het Angkor Rijk was: de (meer dan 100) ruïnes van Angkor strekken zich uit over een oppervlakte van 400 km2! Angkor Wat is daarvan de populairste.
Angkor Wat op z'n mooist meemaken? Duik dan vooral vroeg je bed uit om de zonsopkomst mee te maken. Geloof ons: dit is schi-tte-rend! Houd trouwens rekening met de drukte. Vele beelden en gebouwen zul je namelijk niet in rust kunnen bekijken. Wil je de drukte ontvluchten? Trek dan naar de buitenzijden van het tempelcomplex, waar je de magisch mooie tempels beter in je op kunt nemen! En aangezien de tempels over zo'n groot gebied liggen verspreid, valt 't aan te raden om per tuktuk van tempel naar tempel te reizen.
Op zo'n uurtje rijden van Angkor Wat ligt de heiligste berg van Cambodja: de Phnom Kulen. Deze berg speelt een belangrijke berg in de geschiedenis van het Angkor Rijk. Cambodjanen komen hier in het weekend vaak om te wandelen, te relaxen en om offers te brengen. De waterval is een heerlijke plek om bij af te koelen!
Siem Reap is booming. Het aantal hotels blijft daarom groeien! Maar wil je de lokale bevolking steunen? Overnacht dan vooral in een homestay! Niet alleen hou je daarbij een dikkere portemonnee over; óók proef je meer van de lokale cultuur. Een handige organisatie om dit te regelen is Real Home Stay. 
Eten
De Cambodjaanse keuken staat bekend om haar visgerechten. Met de vele rivieren die Phnom Penh kruisen, heb je dan ook vis in overvloed. Ook krab, garnalen, inktvis en oesters (in combinatie met rijst) wordt veel gegeten. In het binnenland eet men vooral rund- en kippenvlees.
De Cambodjaanse keuken kent ook tal van groenten die Nederlanders niet gebruiken of zelfs niet eens kennen. Zoals bamboescheuten, bananenbloemen, waterspinazie en bittere meloenen. En de nationale delicatesse? Dat is een bevrucht ei. Om je vingers bij af te likken... Toch?

Tip: bij het traditionele Cambodjaanse restaurant Madame Butterfly krijg je de heerlijkste gerechten voorgeschoteld!
Vervoer
In Siem Reap kun je bij vele guesthouses fietsen huren. Ook heb je hier de optie om een e-bike te gebruiken, een milieubewuste mix tussen een fiets en een motor. Sommige tempels beschikken over een oplaadpunt voor e-bikes. Ook kun je een remork motor huren: een soort combinatie van een tuktuk en een motor. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Cambodjaanse riel
Taal: Khmer, Engels
Siem Reap

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.