Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Luang Prabang

Luang Prabang is de voormalig hoofdstad van Laos en ligt verstopt tussen prachtige bergen. Deze bekende en meeste bezochte stad van Laos ligt aan de Mekong River en Nam Khan River. Net als in Vientiane kan je Luang Prabang goed ontdekken door een fiets te huren of langs de rivieren te wandelen.
De prachtige stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is meer dan terecht. Zo vind je hier veel tempels, die allemaal even mooi zijn. De oudste is de Vat Xieng Toung en in het koninklijk paleis staat een tempel die wordt gezien als een van de mooiste van Laos.
De straten zijn gevuld met souvenirwinkels, restaurants en hotels. De nightmarket is leuk om 's avonds eens een bezoek aan te brengen. Je vindt hier allerlei leuke souvenirs en kleren. De prijs ligt helaas wel wat hoger dan je gewend bent in Zuidoost-Azië. Een bijzondere aangelegenheid is de alms ceremonie. Om zes uur trekt een stoet monniken door de straten om hun eten voor die dag bijeen te verzamelen. J moet daar dus vroeg voor opstaan, maar dat is het zeker waard.
Een leuk uitstapje is naar Ock Pop Tok. Dit is een sociale onderneming die zich vooral richt op textiel, handwerk en design. De naam betekent East meets West. In de tropische tuin aan de Mekong leer je over textiel, ambacht en cultuur. Omdat veel bezoekers na afloop niet naar huis wilden, hebben ze hier een hotel geopend. In de mooie, rustgevende en creatieve omgeving direct aan de Mekong River kom je helemaal tot rust.
De Tat Kuang Si watervallen liggen net buiten de stad maar zijn zeker de moeite waard. Breng dan ook direct een bezoek aan het dichtbijgelegen Tat Kuang Si bear center. Hier worden Moonberen gered van een zekere dood. De laatste tip die we geven zijn de Pak Ou Caves, rotsen waar reizigers en locals hun Buddha beeldje te rusten leggen. Ze liggen 25 km buiten Luang Prabang en zijn te bereiken met de boot, over de weg of per kano! 
Eten
De keuken van Laos heeft veel Franse invloeden en er zijn dan ook veel Laotisch-Franse restaurants te vinden in Luang Prabang. L’Elephant serveert een bijzonder driegangen menu met groenten uit eigen tuin. Je ontbijt eet je in het Couleur Café en voor een lekkere lunch moet je bij Café des Arts zijn.
Zoetigheid in Laos vind je voornamelijk in vers fruit en zoete sticky rice. Verder zijn ze niet zo van andere zoetigheid. Sterker nog, er is zelfs een gezegde over in Laos: “Zoet maakt je duizelig, bitter maakt je gezond”. In andere Aziatische keukens kom je vaak zoetzuur tegen, maar in Laos niet zo veel. Een gerecht dat wel typische Laotiaans is, heet laab. Dit is een salade van elk soort gehakt. Mok pa is vis, kip of varken gestoomd in een bananenblad. En jaew zijn dips, vaak gemaakt van geroosterde aubergine of tomaat. Genoeg te smikkelen dus!
Een traditioneel Laotiaanse lunch, workshop of barbecue ervaar je bij Tamarind. In Vieng Heam Khong eet je heel lekker voor weinig geld en ook nog eens met prachtig uitzicht over de Mekong rivier. Een oase van rust midden in de stad is Utopia, waar je in de mooie tuin lekker kunt eten!
Je kan er pizza eten maar Hive is vooral bekend om zijn mogelijkheden tot dansen en ontspannen! Het is pas sinds 2002 open maar al een echte hotspot voor backpackers. Ook in Lao Lao Beer Garden wordt gezelligheid gegarandeerd. Ze liggen  vlak bij elkaar, dus je kan mooi van de een naar de ander struinen.
Heb je je een kater gedronken aan Laotiaanse biertjes en wil je rustig bijkomen? Ga dan aar Books and Tea L’Etranger. Bestel een kopje koffie, zoek een goed boek uit en kom bij in de zon. In de Mekong Sunset Beach Bar kan je genieten van de laatste minuten dag met een mooie zonsondergang.
Vervoer
Luang Prabang is geen immens grote stad, waar je dus alles te voet kan doen. Wil je de omgeving verkennen? Dan is een tuktuk de beste oplossing, die zijn goedkoop en snel.
Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer zeventien uur naar Luang Prabang.
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kip
Taal: Laotiaans
luang-prabang.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.