Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Kampot & Koh Rong

Het zuidelijke plaatsje Kampot is dé plek waar je nog sporen van de Franse koloniale overheersing ziet. Met name bij het Bokor National Park is deze geschiedenis goed te zien. Dit nationaal park speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. Zo was Bokor Hill een strategisch uitzichtpunt, waar het gevaar van verre afstand te spotten was. Voor de Franse kolonisten was dit de perfecte plek om een nederzetting te bouwen. De koelere temperatuur en frisse zeewind deden namelijk denken aan het vertrouwde Frankrijk! Dit is dan ook een toffe plek om te bezoeken. Verder kun je hier ook wilde dieren spotten. Helaas blijkt dat wel moeilijk te zijn, maar hou je ogen en oren goed open! Bovendien kunnen we een bezoek aan de Popokvil Falls aanraden: de perfecte plek om heerlijk uit te rusten. En te genieten van de ontspannende waterval geluiden natuurlijk...
Op zo’n 40 minuten rijden van Kampot vind je het plaatsje Kep. Ooit was Kep de populairste strandbestemming van Cambodja, maar tegelijkertijd is dit een rustige spot waar je heerlijk kunt relaxen. Ook hier ga je gegarandeerd de Franse overheersing terugzien. Het plaatsje staat namelijk bomvol Franse koloniale villa's, die eruitzien als spookachtige ruïnes. Maar waarom je nou écht naar Kep moet uitwijken? Omdat Kep een ontzettend krabwalhalla is! Bij de zogeheten Crab Market worden krabben met hokken uit de zee gevist, zodat jij ze langs het water kunt oppeuzelen. Heer-luk! En om de smaak nou nog meer op te voeren, kun je de krab combineren met Kampot Pepper. De regio is wereldberoemd om deze soort peper. Niet voor niks is Kampot de peperhoofdstad van de wereld…
Op zo'n 4 uur verder reizen (met bus en ferry) ligt het eiland Koh Rong, de picture perfect plek met witte stranden en helderblauw water. Het toerisme groeit hier enorm. Zo ontpoppen hier steeds meer guesthouses, bars en hostels. Om het eiland te beschermen tegen deze snelgroeiende industrie is Friend of Koh Rong opgericht. Zij focussen vooral op de gemeenschap en het onderwijs in het gebied. Bij Koh Rong kun je heerlijk zwemmen of snorkelen. Oh en: hop naar Long Beach voor een waanzinnige zonsondergang! 
Eten
De Cambodjaanse keuken staat bekend om haar visgerechten. Krab, garnalen, inktvis en oesters (in combinatie met rijst) ga je dan ook veel tegenkomen. Vooral in het plaatsje Kep kun je niet om krab heen. Als je meer richting het binnenland gaat, zul je vooral rund- en kippenvlees tegenkomen.
De Cambodjaanse keuken kent ook tal van groenten die Nederlanders niet gebruiken of zelfs niet eens kennen. Zoals bamboescheuten, bananenbloemen, waterspinazie en bittere meloenen. En de nationale delicatesse? Dat is een bevrucht ei. Om je vingers bij af te likken... Toch?
Slapen (Kampot)
Budget:
Marany vanaf €8,- per nacht.
Samon Village vanaf €9,- per nacht.
Kampot Cabana vanaf €10,- per nacht.
Middenklasse:
Champa Lodge vanaf €25,- per nacht.
Kampot Diamond vanaf €27,- per nacht.
La Java Bleue vanaf €35,- per nacht.
Top end:
Natasha Roundhouse Coral vanaf €52,- per nacht.
Kampot River vanaf €55,- per nacht.
Thansur Bokor Highland Resort vanaf €70,- per nacht.
Vervoer
In Cambodja kun je gemakkelijk een fiets of motor huren om van plek A naar plek B te reizen. Maar let op: als je weinig ervaring hebt met motorrijden, kan het in drukke gebieden gevaarlijk zijn. Tip: reis per motortaxi als je zelf liever niet rijdt. De off-road wegen zijn daarentegen een stuk veiliger.
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Cambodjaanse riel
Taal: Khmer, Engels
Koh Rong

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.