3 op Reis

Phnom Penh

Wanneer je door Phnom Penh struint, is de kans groot dat je vooral jongeren op straat ziet lopen. Niet heel gek, want de gemiddelde leeftijd van een Cambodjaan is 25 (!) jaar. Een kwart van alle Cambodjanen is namelijk omgekomen tijdens de Rode Khmer.
Inmiddels is de economie van Cambodja booming. Phnom Penh is zelfs een van de snelst groeiende steden van Azië. Dat zie je ook wanneer je door Street 93 in de wijk Boeung Kak Lake loopt. 90% van deze wijk werd een paar jaar geleden plotseling gesloopt, om ruimte te maken voor projectontwikkelaars. Locals proberen nu door middel van street art hun oude wijk weer op te bouwen. Ze hopen dat deze plek over een aantal jaar hét kunst district van Phnom Penh is.
Voor een goede portie sport en cultuur bezoek je het waterfestival Bon Om Touk, een van de belangrijkste feesten in Cambodja. Tijdens dit festival wordt de verandering van de rivierstroming gevierd. In het hart van Phnom Penh komen namelijk twee rivieren samen: de Mekong en de Tonlé Sap. Tijdens dit festival peddelt ieder dorp uit Phnom Penh op een drakenboot. Na afloop van de race is er een parade met lichtgevende boten. Interessant feitje: deze boten vertegenwoordigen allemaal een tak van de Cambodjaanse regering. 
Eten
De Cambodjaanse keuken staat bekend om haar visgerechten. Met de vele rivieren die Phnom Penh kruisen, heb je dan ook vis in overvloed. Ook krab, garnalen, inktvis en oesters (in combinatie met rijst) wordt veel gegeten. In het binnenland eet men vooral rund- en kippenvlees.
De Cambodjaanse keuken kent ook tal van groenten die Nederlanders niet gebruiken of zelfs niet eens kennen. Zoals bamboescheuten, bananenbloemen, waterspinazie en bittere meloenen. En de nationale delicatesse? Dat is een bevrucht ei. Om je vingers bij af te likken... Toch?
Vervoer
In Phnom Penh barst het van de lokale vervoersmiddelen die op elke hoek van de straat voor je klaar staan. Zo kun je rondtoeren in een tuktuk (in Cambodja ook wel een Remorque-Kang genoemd). Een andere optie is de boot. Phnom Penh kent namelijk vele rivieren en meren en is daarom de perfecte stad voor boottochten. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Cambodjaanse riel
Taal: Khmer, Engels
Phnom Penh

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.