Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad en grootste stad van Laos. Toch is het lang niet zo hectisch of chaotisch als andere Aziatische steden zoals Bangkok of Jakarta. Vientiane heeft minder dan 400.000 inwoners en lijkt eigenlijk op een groot dorp. De inwoners zijn vriendelijk, het verkeer is niet heel druk en het toerisme heeft zich ook nog niet heel erg ontwikkeld. Vientiane vormt samen met Phnom-Penh (Cambodja) en Ho Chi Minh (Vietnam) de drie klassiek Frans-Indochinese steden. Door de lange Franse heerschappij in Laos, vind je hier veel Franse invloeden. Dat zie je vooral terug in de architectuur. Je vindt er bijvoorbeeld een Franse wijk met kleine straten en een aantal brede, Franse boulevards. Je vindt er ook een Arc de Triomphe, het zusje van het monument in Parijs. Deze staat midden in de stad en voor een paar euro kan je naar binnen. Met een trap naar boven klauter je omhoog voor een schitterend uitzicht over de stad.
Vientiane is niet heel bekend en wordt daarom vaak overgeslagen tijdens een reis door Laos. Dat is erg zonde want er is veel te zien. Huur bijvoorbeeld net als Geraldine en Tim een fiets voor nog geen anderhalve euro per dag en tour door de fietsvriendelijke stad! Rij langs allerlei belangrijke tempels en boeddhistische monumenten zoals de beroemdste en belangrijkste van heel Laos: Pha That Luang. Dit is een gouden stoepa die zelfs op de nationale vlag en bankbiljetten staat! Fiets ook langs de Wat Si Saket tempel, een van de mooiste tempels midden in het centrum. Vergeet ook het Xieng Khuang niet, een Boeddhapark met meer dan 200 religieuze beelden. Dit park ligt net buiten de stad, dus om hier te komen kan je het beste de bus pakken!

Vientiane ligt naast de Mekong rivier die in een bocht tegen de stad aan ligt. In het zuiden van de stad vind je een boulevard waar van alles te doen is. Vooral aan het einde van de middag als de nightmarket tevoorschijn komt. Hier kan je ook heerlijk eten. 
Eten
In Vientiane vind je veel restaurants, zowel in het centrum als aan de Mekong. In het centrum kan je bijvoorbeeld lekker eten bij restaurant Lao-Kitchen. Hier serveren ze typisch Laotiaans gerechten, zoals gegrild vlees met rijst en een heet sausje. Ook kan je verschillende stofpotten bestellen, zoals Tom Som, Curry stir fry en Bamboo shoot stew. Een ander goed restaurant in Vientiane is Kualao Restaurant. Dit grote, gele gebouw is niet te missen. Loop er naar binnen en bestel er een deep-fried Mekong vis, huisgemaakte loempia’s of de Som Tam. Als je van pittig eten houdt, raden we je aan voor een lekkere papaya salade te gaan.
Wil je lekker tafelen met mooi uitzicht over de Mekong rivier? Kies dan een restaurant aan de boulevard. Ga bijvoorbeeld naar Bor Pen Nyang restaurant en bar. Bij deze relaxte bar kan je pizza’s, burgers, steaks, pasta’s of andere snacks bestellen. Je drinkt hier ook heerlijke cocktails.

Ga de volgende ochtend naar Kung’s Café. Bij deze gezellige bar drink je heerlijke Laotiaanse koffie. Houd je niet koffie? Ga dan voor de mango-shake. Voor lekkere croissants ga je naar Le Banneton, waar ze ook lekkere omeletten, panini’s en salades maken. 
Vervoer
Vientiane heeft een eigen internationaal vliegveld: Wattay International Airport. Er vertrekken daarvandaan vluchten die naar omringende landen gaan zoals Thailand, Cambodja, Vietnam en China. Als je niet van vliegen houdt en meer van de omgeving wil zien, kan je ook met de bus! Vanaf het Northern Bus Station, negen kilometer buiten het centrum, vertrekken allerlei bussen naar bijvoorbeeld Vietnam en China.

Wil je meer van de stad zien, maar weet je niet zo goed hoe? Kijk dan eens bij Greendiscovery. Zij regelen allerlei mooie tours en trips. 
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kip
Taal: Laotiaans
vientiane.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.