Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa's Woonoplossing: jongeren zitten klem

11-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
634 keer bekeken
  •  

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen of andere alternatieve woonvormen komen er bij de gemeente vaak niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt haast niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt?

In het zesde portret van Kassa's Woonoplossing zien we Macy Bouwhuizen. Ze is een student van 22 jaar en woont nog bij haar ouders in Nieuwegein op een kamer van ruim zeven vierkante meter. Ze is al een poos op zoek naar een zelfstandig klein appartementje of een studio in of in de buurt van Utrecht, maar  een sociale huurwoning kan ze niet krijgen.

Regels

Macy voldoet niet aan bepaalde urgenties en staat veel te hoog op de lijst om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De toekomst ziet ze somber in. Als ze eenmaal klaar is met studeren en een baan heeft, zal ze al snel net te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Een appartement in de vrije sector zal ze echter nauwelijks kunnen betalen en kan dan niet sparen. Iets kopen, lukt als alleenstaande starter al helemaal niet. Bijna alle jongeren hebben met vergelijkbare problemen op de woningmarkt te maken.

Problemen bekend bij ministerie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken herkent de problemen vanwege het tekort aan betaalbare woningen. Er zijn de afgelopen tijd dan ook allerlei stimulerende maatregelen ingevoerd voor studenten en starters. De volledige reactie van het ministerie is hier te lezen. De volledige reactie van het ministerie is hier te lezen.

De eerder uitgezonden vijf portretten bekijk je hier, hier, hier, hier en hier. De volledige uitzending over de woningmarkt bekijk je hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

wpwijngaard
wpwijngaard12 dec. 2021 - 7:53

De onmogelijheid voor huurders van kamers en/of woningen is schrijnend. Een oplossing zou zijn dat er wettelijk wordt vastgelegd, per gemeente of landelijk, dat een maximale huurprijs per vierkante meter wordt vastgelegd. Dat zou goed zijn huurders en beleggers beteugelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!