Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa's Woonoplossing: wonen in een Tiny House

04-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2810 keer bekeken
  •  

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen of andere alternatieve woonvormen komen er bij de gemeente vaak niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt haast niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt?

In de vijfde aflevering zien we Remco van Dalen uit Soest. Hij en zijn vrouw hebben twee jaar geleden hun rijtjeshuis verkocht en zijn in een Tiny House van 23m2 gaan wonen. Ze wonen er met hun dochter en binnenkort hun tweede kindje. Ze willen graag met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en weinig spullen leven, dichtbij de natuur. Maar een geschikte plek vinden waar ze zich als kleine groep Tiny House bezitters langere tijd (als proef) of permanent kunnen vestigen, is heel erg lastig. Veel gemeentes en provincies staan nog niet open voor deze alternatieve woonvorm en kunnen met de huidige wet- en regelgeving niet goed inspelen op de toenemende vraag naar duurzame Tiny Houses.

Informatie

Op internet is steeds meer informatie te vinden over Tiny Houses, bijvoorbeeld van Tiny House Nederland. Er is online ook allerlei advies op maat te vinden en hulp bij het bouwen van je eigen Tiny House. Verder zijn er veel lokale groepen actief die zich bijvoorbeeld op Facebook gegroepeerd hebben om gezamenlijk een plek voor deze duurzame collectieve woonvorm te realiseren.

'Tiny House vraagt ook veel ruimte'

De gemeente Soest heeft ons laten weten dat ze Tiny Houses niet goed vinden passen bij de regelgeving en de ontwikkeling van het buitengebied, ondanks dat ze natuur, ruimte voor klimaat en water en de energietransitie wel belangrijk vindt. Het volledige statement, dat heel wat vragen oproept, kan je hier vinden.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dat alternatieve woonvormen zoals Tiny Houses zeker van toegevoegde waarde kan zijn. Het is echter aan gemeenten zelf om daar invulling aan te geven. De volledige reactie op onze vragen kan je hier vinden.

De eerste vier afleveringen van Kassa’s Woonoplossingen bekijk je hier, hier, hier en hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

jjmm
jjmm6 dec. 2021 - 19:41

Mijn woonoplossing: heropening 800 gesloten bejaardenhuizen ( is qua verzorging ook nog goedkoper en voorkomt eenzaamheid.levert ongeveer 800 x 100( bewoners) = 80.000 woningen op.

Xenext
Xenext4 dec. 2021 - 18:46

In mijn reactie op de omgevingsvisie Soest ook opgeroepen tot innovatieve woonconcepten als woonoplossing. Maar helaas wordt de omgevingsvisie hierop niet gewijzigd en blijft de gemeente alles volbouwen met dure huizen door RV&O Rademakers vastgoed & Ontwikkeling te Soest. Hopelijk komen ze tot inkeer…

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!