Kassa

Kassa's Woonoplossing: doorstromen van eengezinshuis naar seniorenwoning

27-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7145 keer bekeken
  •  

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen of andere alternatieve woonvormen komen er bij de gemeente vaak niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt haast niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt?

In deze vierde aflevering van de serie zien we Ab en Ank. Zij wonen al 46 jaar in hun een sociale huurwoning in Den Helder. Hun eengezinswoning is inmiddels te groot en het onderhoud aan de tuin is ze te veel geworden. Ze willen daarom naar een kleinere levensloopbestendige seniorenflat in hun wijk verhuizen. Voor de weinige woningen die in hun buurt vrijkomen, verdienen ze helaas net te weinig vanwege de inkomenstoets die geldt in het kader van ‘passend toewijzen’. Het gaat vaak maar om 20 tot 50 euro huur per maand meer dan wat ze nu betalen. Omdat ze zuinig leven en wat spaargeld hebben, zouden ze dat wel kunnen opbrengen en ze hebben recht op huursubsidie. Ze hebben er al een paar maal contact over opgenomen met de wooncorporatie, maar daar is helaas niets uitgekomen. Met het gevolg dat ze niet kunnen doorstromen naar een seniorenwoning van hun keuze en ze een huis bezet blijven houden dat geschikt is voor een gezin met jonge(re) kinderen.

Regeling 'passend toewijzen'

Alle wooncorporaties moeten zo’n inkomensgrens hanteren bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Deze wettelijke regeling heet 'passend toewijzen'. De regering wil zo voorkomen dat mensen met lage inkomens in te dure sociale huurwoningen terecht komen en er daardoor meer huurtoeslag moet worden betaald. Er wordt echter niet gekeken naar de totale woonlasten of het vermogen van huurders. Wooncorporaties hebben echter een marge van 5 procent voor uitzonderingssituaties.

Woonstichting Den Helder heeft Kassa laten weten dat die 5 procent speelruimte neerkomt op zo’n 10 uitzonderingen per jaar en die worden bewaard voor ‘bijzondere situaties’ bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Er zijn in Den Helder bovendien voldoende gelijkvloerse woningen waar de inkomenseisen lager voor zijn. En de komende 5 jaar zullen er nog flink wat huurwoningen worden bijgebouwd. Klik hier voor de gehele reactie van Woonstichting Den Helder (PDF).

Regeling wordt aangepast

We hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd hoe er nu tegen de regeling ‘passend toewijzen’ wordt aangekeken. Die heeft laten weten dat het per 1 januari 2022 op twee punten zal worden aangepast. Woningcorporaties mogen dan de 5 procent vrije ruimte die zijn hebben in het ene jaar compenseren in een volgend jaar. Daarnaast mogen woningcorporaties buiten die 5 procent AOW’ers met een relatief groot vermogen op hun verzoek een duurdere woning laten huren boven de voor hen geldende aftoppingsgrens. Het ministerie gaat ook nog nader in op andere aspecten van ouderenhuisvesting. De complete reactie vind je hier (PDF).

De eerste drie afleveringen van Kassa’s Woonoplossingen bekijk je hier, hier en hier.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

gert41jan
gert41jan4 dec. 2021 - 19:17

Oplossing woningtekort is makkelijk; - schaf contingentering af. gemeenten bouwen naar behoefte & ruimte. deze aanpak veroorzaakt al decennia krapte en prijsopdrijving. waarom ? - neem 2 % landbouwgrond over die al onhandig/ongeschikt ligt. helft woningbouw en helft park & natuur. reeds onderzocht en haalbaar. - laat gemeenten zelf grond uitgeven/verkopen zodat particulieren en stichtingen een reële grondprijs en niet speculatieve prijs betalen. nu worden stukken grond spotgoedkoop aan projectontwikkelaars verkocht die daarna de prijs fors verhogen vaak 10-voudige. - zorg voor doorstroom beloning zodat mensen meer op maat gaan wonen naar inkomen en ruimte behoefte. in fase overgaan zonder verlies comfort en geld.

andre vis
andre vis3 dec. 2021 - 9:29

Ook ik, alleenstaand en wonend in een sociale (grote) huurwoning kreeg een aanbod om in een seniore-appartement te gaan wonen. Ik had daar wel oren na, want dit huis is eigenlijk te groot, maar als je ruim 44 jaar in deze woning vertoefd doe je wel eens wat veranderen in je huis, zoals granol op de muur o.i.d. Als ik over zou stappen koste mij dat ruim € 1500,00 en de verhuizing moest ik ook zelf bekostigen terwijl ik een normaal aow-er ben met klein pensioen. Huur van nieuw app. was ook nog duurder. Reken maar uit, verhuizen-nieuwe aankleding in je appartement-hogere huur en dan nog eens kosten voor achterlaten huidige woning. Dat gaat toch niemand doen dus dit houdt juist de doorstroming (onnodig) tegen. Dan vergeet ik nog dat de nieuwe bewoner een huurverhoging voor zijn/haar kiezen krijgt. Daar zit dus de fout, bij de woningstichtingen.

silssss
silssss1 dec. 2021 - 12:57

test

silssss
silssss1 dec. 2021 - 12:57

test

gypsyjoy
gypsyjoy29 nov. 2021 - 12:45

Vreemd. Hoe kleiner hoe duurder? Van grondgebonden naar stapelbouw en toch duurder? Jawel en het wordt nog normaal gevonden ook. Ook ik moet weg, kreeg een verhuiseis vd wmo. De meeste dwz alle woningen zijn te duur en niet passend bij mijn inkomen .Tsja, gehandicapen hebben meestal geen riant inkomen (gehad).Bovendien zijn die huisjes VEEL te klein.Ik mag dan gehadicapt zijn maar ik vertik het om in een 1 of 2 kamerhokje te gaan wonen. En een kind meenemen kun je zo wie zo wel vergeten.

Erkie
Erkie28 nov. 2021 - 14:10

Lang geleden was ik buitendienstmedewerker en verhuisde nogal eens. In die tijd kon je doen aan woningruil. De Woningbouwvereniging wilde wel weten wie je was en of je de huur kon opbrengen, maar dan kon je ruilen van huis. Tegenwoordig werken woningcorporaties amper mee aan woningruil en als ze het al doen gaat voor beide partijen wel meteen de huur omhoog. Dat zijn vreemde ontwikkelingen en belemmeren mensen die willen verkassen in hoge mate. Tip dus voor de redactie: ik wil verhuizen naar een kleinere woning en redelijkerwijs met een lagere huur. Erkie

Bosofie
Bosofie28 nov. 2021 - 11:52

Laat oudere mensen die willen verhuizen naar kleinere of gelijkvloerse woning overstappen met medeneming van de huidige huur. Het vrijkomende huis kan dan tegen een hogere huur verhuurd worden. Daardoor creëer je doorstroming, omdat mensen nu blijven zitten omdat ze tegen die veel hogere huur op zitten te hikken. Resultaat doorstroming stagneert. Ik betaal nu 470,00 per maand, maar als ik wil verhuizen ben ik ruim 700,00 kwijt. Blijf ik toch lekker zitten en zo denken veel mensen in mijn omgeving erover. Allemaal alleenstaand in een veel te groot, onpraktisch huis met grote tuin. Doe hier iets mee ! Per saldo blijven de huurinkomsten voor de verhuurder hetzelfde, maar je krijgt wel beweging in de woningmarkt!

Scheafie
Scheafie28 nov. 2021 - 8:38

Ook ik zit in een veel te grote woning(110 m2) en heb zelfs een wmo indicatie voor een gelijk vloerse woning, en ik zou dolgraag willen verhuizen naar een seniorenwoning. Maar de service kosten van bv het flevohuis(Amsterdam) zijn niet te betalen, ik heb sinds afgelopen woensdag AOW en een klein pensioentje dus als je dan ook nog de gemeente belasting en waterschap belasting moet betalen zit ik zwaar onder het minimum. Ik betaal nu €394,00(netto huur zonder huurtoeslag) voor dit grote huis met 2 verdiepingen met tuin in watergraafsmeer Amsterdam en ik zou wel gek zijn om te verhuizen naar een huur met servicekosten van rond de €800 of meer,ik blijf dan ook van ellende hier maar zitten. Ik heb een scootmobiel en nu worden er prachtige senioren woningen opgeleverd in Diemen €633.(service k?) maar zit ik weer met me scootmobiel die ik hier moet inleveren!!! Je kan echt geen kant op

Marjolein013
Marjolein01328 nov. 2021 - 8:19

In Tilburg heeft woningcorperatie WonenBreburg een seniorenmakelaar. In sommige gevallen kunnen senioren hun (goedkopere) huurcontract van de eensgezinswoning onder de zelfde voorwaarden omzetten naar een (eigenlijk duurdere) seniorenwoning. De 2 andere corperaties werken met 'huurgewenning' en ze staan er ook voor open om huurders van de ene naar de andere corperatie te laten doorschuiven. Allemaal nog heel pril zover ik weet, maar het is een win-win als senioren doorschuiven. Interessant wellicht voor jullie om eens in te duiken?

Fons1961
Fons196128 nov. 2021 - 8:10

En in welke mate draagt deze aanpassing bij aan het woningtekort?

Nicole M
Nicole M28 nov. 2021 - 7:07

Ook senioren in eengezins koopwoningen hebben een doorstroom probleem. Alles wat gebouwd wordt voor senioren is rond de 700000 of meer. Wij zouden willen doorstromen maar niet een hoge hypotheek willen of kunnen afsluiten. Voldoende betaalbare koopwoningen voor senioren zou een oplossing kunnen zijn. Maar die zijn er niet in midden Nederland. Met gevolg jeblijft in een te grote huis wonen die je niet kan bijhouden. Jongere stellen of gezinnen kunnen niet doorstromen naar een betaalbare woning. Zonder

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!