Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa's Woonoplossing: doorstromen van eengezinshuis naar seniorenwoning

27-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7447 keer bekeken
  •  

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen of andere alternatieve woonvormen komen er bij de gemeente vaak niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt haast niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt?

In deze vierde aflevering van de serie zien we Ab en Ank. Zij wonen al 46 jaar in hun een sociale huurwoning in Den Helder. Hun eengezinswoning is inmiddels te groot en het onderhoud aan de tuin is ze te veel geworden. Ze willen daarom naar een kleinere levensloopbestendige seniorenflat in hun wijk verhuizen. Voor de weinige woningen die in hun buurt vrijkomen, verdienen ze helaas net te weinig vanwege de inkomenstoets die geldt in het kader van ‘passend toewijzen’. Het gaat vaak maar om 20 tot 50 euro huur per maand meer dan wat ze nu betalen. Omdat ze zuinig leven en wat spaargeld hebben, zouden ze dat wel kunnen opbrengen en ze hebben recht op huursubsidie. Ze hebben er al een paar maal contact over opgenomen met de wooncorporatie, maar daar is helaas niets uitgekomen. Met het gevolg dat ze niet kunnen doorstromen naar een seniorenwoning van hun keuze en ze een huis bezet blijven houden dat geschikt is voor een gezin met jonge(re) kinderen.

Regeling 'passend toewijzen'

Alle wooncorporaties moeten zo’n inkomensgrens hanteren bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Deze wettelijke regeling heet 'passend toewijzen'. De regering wil zo voorkomen dat mensen met lage inkomens in te dure sociale huurwoningen terecht komen en er daardoor meer huurtoeslag moet worden betaald. Er wordt echter niet gekeken naar de totale woonlasten of het vermogen van huurders. Wooncorporaties hebben echter een marge van 5 procent voor uitzonderingssituaties.

Woonstichting Den Helder heeft Kassa laten weten dat die 5 procent speelruimte neerkomt op zo’n 10 uitzonderingen per jaar en die worden bewaard voor ‘bijzondere situaties’ bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Er zijn in Den Helder bovendien voldoende gelijkvloerse woningen waar de inkomenseisen lager voor zijn. En de komende 5 jaar zullen er nog flink wat huurwoningen worden bijgebouwd. Klik hier voor de gehele reactie van Woonstichting Den Helder (PDF).

Regeling wordt aangepast

We hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd hoe er nu tegen de regeling ‘passend toewijzen’ wordt aangekeken. Die heeft laten weten dat het per 1 januari 2022 op twee punten zal worden aangepast. Woningcorporaties mogen dan de 5 procent vrije ruimte die zijn hebben in het ene jaar compenseren in een volgend jaar. Daarnaast mogen woningcorporaties buiten die 5 procent AOW’ers met een relatief groot vermogen op hun verzoek een duurdere woning laten huren boven de voor hen geldende aftoppingsgrens. Het ministerie gaat ook nog nader in op andere aspecten van ouderenhuisvesting. De complete reactie vind je hier (PDF).

De eerste drie afleveringen van Kassa’s Woonoplossingen bekijk je hier, hier en hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!