Kassa

Kassa's Woonoplossing: permanent wonen op een recreatiepark

20-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
13056 keer bekeken
  •  

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen of andere alternatieve woonvormen komen er bij de gemeente vaak niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt haast niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt?

In de tweede aflevering gaan we langs bij Hans. Hij en zijn vrouw wonen sinds 2004 op een recreatiepark in Diessen. In 2017 kreeg iedereen op het park opeens te horen dat zich er niet meer permanent mogen vestigen, iedereen moet elders een woonadres hebben naast de recreatiewoning waar je inschreven staat. Hans heeft alles uit de kast gehaald om het tegen te gaan, maar haalde bakzeil. Daarom heeft hij nu noodgedwongen ook een appartement in Rotterdam en bezetten hij en zijn vrouw dus ongewild twee woningen. Wat is zijn oplossing?

'Geen oplossing' vindt gemeente

Gemeente Hilvarenbeek ziet permanente bewoning van recreatieparken niet als oplossing voor de woningnood. Wat de gemeente wel als oplossing ziet, lees je in de volledige reactie.

Voormalig minister Van Veldhoven riep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) juist eerder op om de regels aan te passen, waardoor het vanaf 2021 makkelijker is geworden voor gemeentes om permanente bewoning van vakantieparken te legaliseren. De Gemeente Hilvarenbeek ziet daar geen heil in.

De eerste aflevering van Kassa’s Woonoplossingen bekijk je hier.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Haze
Haze12 dec. 2021 - 9:38

Ik ben tegen het toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen. De eigenaren/bewoners hebben bewust gekozen voor een " recreatie" woning en daarmee dat je er niet permanent mag wonen. De prijs van de woning is daardoor veel lager dan voor een normaal huis. Dat je er dan toch permanent gaat wonen en dat op enig moment wordt verboden kun je verwachten ik snap wel de teleurstelling bij die mensen, maar niet de verontwaardiging. Iemand die " netjes" een gewone woning heeft gekocht omdat hij daar permanent wil wonen heeft een veel hogere prijs betaald. Deze heeft zich keurig aan de wet gehouden. Door permanente bewoning toe te staan aan mensen die willens en wetens het risico hebben genomen door de wet te omzeilen door er toch permanent te wonen krijg je rechtsongelijkheid. Het lijkt er op dat illegaliteit hiermee wordt beloond. Niet waar? Kijk naar de parken op de Veluwe waar permanente bewoning is toestaan: deze worden voor meer dan het dubbele van de recreatiewaarde verkocht, zeker omdat ze ook nog eens in een mooie groene omgeving staan. Dat voelt niet goed.

gypsyjoy
gypsyjoy29 nov. 2021 - 12:16

Mooie oplossing, zou ikzelf ook wel willen als ik voldoende geld had. Want dat heeft niet iedereen.Echter als de parken bezet worden door bewoners, waar moeten de burgers dan hun recreatie mogelijkheden vinden?

1 Reactie
Hierhaduwadvertentiekunnenstaan
Hierhaduwadvertentiekunnenstaan1 dec. 2021 - 15:40

Dit is altijd en eeuwig de standaard-reactie, maar compleet foutief gedacht. Want: de meeste eigenaren van vakantiehuisjes verhuren hun eigendom niet! Als wij niet in ons vakantiehuisje zijn, dan...staat het dus leeg. Er zit dan geen recreant in. Voor wat betreft de recreatiemogelijkheden-voor-burgers verandert er zéér weinig als eigenaren in hun EIGEN vakantiehuisje zouden mogen wonen. En nu ophouden met het door elkaar halen van kleinschalige vakantieparken met eigen chaletjes en de grote parken als Landal, Roompot e.d.

rduivenbooden
rduivenbooden23 nov. 2021 - 10:05

Compenseer mensen, die uit een gezinswoning trekken naar een kleinere woning voor de hogere huur !!!

Mevrouw Linda v.d. Knaap
Mevrouw Linda v.d. Knaap22 nov. 2021 - 22:33

De belasting iets aanpassen voor alle alleenstaande die heel graag willen samenwonen en hun financiële onafhankelijk willen behouden. Door fiscaal partner te worden gaan heel veel alleenstaande mensen er op achteruit. Dus de woningen zijn er al maar worden nu half bewoond door lat relaties. Zowel ouderen , weduwnaars als jonge singles of alleenstaande ouders met jonge kinderen hebben er mee te maken. Huurtoeslag, zorgtoeslag, inkomstenbelasting, aow, kindgebonden budget, kinderalimentatie, partner alimentatie worden berekend op inkomen. Ik ben al 7 jaar alleenstaande moeder met 3 dochters. Waarom zou een nieuwe partner de financiële lasten willen compenseren als het om honderden euro's per maand gaat van andermans kinderen? We hebben miljoenen alleenstaande mensen in Nederland. Ik ben niet de enige die vast zit door de belastingdienst. Ik wil heel graag mijn onafhankelijk behouden. Reken maar dat ouderen hun geld/huis ook willen laten erven aan hun eigen familie. Dus op papier het goed gescheiden hebben en niet kunnen samenwonen met hun nieuwe partner, dus blijven latten in twee woningen.

Fons1961
Fons196122 nov. 2021 - 9:57

Voor sommige gemeenten valt permanente bewoning gunstig uit. Ze krijgen dan meer geld van het rijk. Dus dan is permanente bewoning vaak toegestaan.

Larie
Larie21 nov. 2021 - 17:39

ik heb hetzelfde probleem als meneer Diessen. Wij houden ook 2 woningen bezet omdat de gemeenten Apeldoorn niet moeilijk doet maar het park Veluws hof in Hoenderloo. Ik kwam uit Spanje 2020 belde naar de gemeenten Apeldoorn en vroeg of ik me kon laten inschrijven op de camping Veluws hof in Hoenderloo omdat ik daar een chalet had gekocht geen probleem vrijdags gebeld s'maandags ingeschreven. mijn vriendin zou ook bij mij komen wonen die heeft ook een appartement na een halfjaar kwam de camping erachter nadat ik een brief van de belasting kreeg . er werd mij schriftelijk verteld dat ik van de camping moest vetrekken binnen 1 week. Heb inmiddels het chalet op mijn vriendin's naam gezet, (anders had ik het moeten slopen mag nu dus als gast op het park maar dan niet langer dan 3 weken) Zij eigen personeel woont hier wel op het park. Dus ik moest met spoed een woning zoeken gelukkig had ik mij 10 jaar geleden laden inschrijven en kreeg na enkelen weken een appartement aangeboden. het gekke is in de wet staat als je ergens langer dan 4 maanden verblijf (slaap) je dan in die gemeenten moet laten inschrijven. Normaal zouden wij in de zomer in Nederland wonen (camping) en in de winter in Spanje. groetjes Aad 0636404338

JC te A
JC te A21 nov. 2021 - 13:47

De reactie van gemeente Hilvarenbeek gelezen. Ik sta versteld van dat men, zonder nader onderzoek, al de deur helemaal dicht slaat. Al zouden ze voor 50% permanent bewonen toestaan, heeft dit idee op korte termijn al invloed op de huizenmarkt. Maar dan wel onder vrijkomen van een sociaal woonadres. Overigens zou dit (50%) door de regering bij gemeenten kunnen worden opgelegd?

1 Reactie
hinde6
hinde621 nov. 2021 - 13:58

Als er in het nieuwe kabinet een apart Ministerie van Wonen komt dan zou die minister een maatregel/wet kunnen uitvaardigen die landelijk permanente bewoning in de eigen recreatiewoning toestaat. Nu bepalen gemeenten hun eigen woonbeleid. Dat kan dus betekenen dat in de ene gemeente er permanent gewoond mag worden in bepaalde parken en in een andere dat overal wordt verboden.

hinde6
hinde621 nov. 2021 - 13:44

Hans is één van de tienduizenden die in dezelfde omstandigheden verkeren. De BelangenVereniging Vrij Wonen (BVVW.nl) pleit al jaren voor het permanent kunnen wonen in de eigen recreatiewoning mits bouwkundig goedgekeurd. Het zijn starre gemeenteambtenaren die helaas nog steeds regeltjes belangrijker vinden dan de woningcrisis. Demissionaire minister Ollongren heeft deze zomer een Aanjaag en Expertise Team opgericht dat gemeenten kan helpen om permanente bewoning van recreatiewoningen/-parken te realiseren. Gelukkig zijn er ook al gemeenten die de ernst van de crisis serieus nemen en -al dan niet met behulp van het team- aan het werk zijn om permanent wonen te realiseren. Recreatiewoningen zijn uitermate geschikt voor senioren, alleen staanden en starters.

tenormin
tenormin21 nov. 2021 - 11:52

Ik roep al jaren: laat mensen die een vakantie chalet of huisje hebben, er legaal wonen. Geef ze een officieel adres. Zo zouden er legio huizen t.b.s. komen van de woningzoekenden. Voor jeugdigen. Dat Gemeentes er morbide tegen zijn moet nu maar eens stoppen. Die denken kennelijk alleen maar aan de forensenbelastingen die ze kunnen eisen.

Chalet_bewooner
Chalet_bewooner20 nov. 2021 - 20:42

doordat de gemeenten zijn opgezadels met de bijstanden ,jeugdzorg zijn zij armlastig geworden en willen via vakantieparken geld verdienen op kosten van mensen die het niet zo breed hebben en daardoor in goedkope woningen wonen op een vakantie park.

1 Reactie
hinde6
hinde621 nov. 2021 - 14:02

Het is een algemeen misverstand dat wonen in een recreatiewoning goedkoop zou zijn. Eigenaren van zo'n woning betalen alle belastingen en heffingen aan de gemeente die bewoners/eigenaren van een reguliere woningen ook moeten betalen. Sommige gemeenten heffen daarnaast ook nog eens forenzenbelasting dat in de honderden euro's per jaar kan lopen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!