Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa-kijkers lossen de woningcrisis op

11-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4369 keer bekeken
  •  

Torenhoge prijzen, een flink tekort en te weinig doorstroming; de crisis op de woningmarkt is groot. Maar welke woonwensen hebben woningzoekenden zelf en hoe willen zij de crisis oplossen? Kassa staat in het teken van de ideeën die kijkers zelf hebben om de woningnood te verhelpen.

Sinds 2013, het dieptepunt van de financiële crisis, zijn woningen die te koop staan 80 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van een koopwoning was het vorige kwartaal 419.000 euro terwijl een huishouden dat 1,5 keer modaal verdient, slechts een hypotheek kan krijgen van 288.000 euro.

Huren is tegenwoordig ook moeilijk. In Den Helder sta je voor een sociale huurwoning 3 jaar op de wachtlijst, in Zwolle 7 jaar en in Amsterdam zelfs bijna 14 jaar. Daarnaast is sinds 1990 de huurprijs voor een vrijesectorwoning met 156 procent gestegen naar gemiddeld 1136 euro in 2020.

Knarrenhof, tiny house en bedrijfspand

In de afgelopen weken lieten we kijkers van Kassa aan het woord die een oplossing zouden hebben voor de wooncrisis. Zo probeert Ger al acht jaar een Knarrenhof van de grond te krijgen, willen Ab en Ank graag doorstromen naar een seniorenwoning en oppert Willem om in bedrijfspanden te gaan wonen. Remco ziet een goede oplossing in een tiny house, maar loopt daarbij tegen net zoveel problemen aan als Hans, die graag permanent op een vakantiepark wil wonen.

Succesvolle woonoplossingen

Vaak krijgen mensen het zelf niet voor elkaar, maar soms ook wel. Kassa neemt een kijkje bij Hofje Het Genietschap in Weert, gaat naar Vorden waar starters bouwen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en strijkt neer in Harderwijk, een gemeente die ruimte maakt voor tiny houses en permanente bewoning op vakantieparken legaliseert.

In de studio bespreken we de oplossingen met deskundigen. Te gast zijn hoogleraar Housing Systems Peter Boelhouwer, wethouder Wonen Yasin Torunoglu van Eindhoven, Ama Boahene van de LSVB, Ger Peeters van Wonen Limburg en Mieke Megawati Vlasblom van het woonprotest. Ze vinden de ene oplossing meer geschikt dan de andere, maar bovenal vinden ze het tijd worden voor een overkoepelende visie van de regering in Den Haag. De minister voor wonen werd nog maar enkele jaren geleden afgeschaft maar moet zeker weer terugkomen in een volgend kabinet.

Bekijk de oplossingen

Bekijk de woonoplossingen van de Kassa-kijkers hieronder.

Kassa's Woonoplossing: wonen in een bedrijfspand
Kassa's Woonoplossing: permanent wonen op een recreatiepark
Kassa's Woonoplossing: samen oud worden in een 'Knarrenhof'
Kassa's Woonoplossing: doorstromen van eengezinshuis naar seniorenwoning
Kassa's Woonoplossing: wonen in een tiny house
Kassa's Woonoplossing: jongeren zitten klem
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

bot3dyxv
bot3dyxv14 dec. 2021 - 14:10

Leuk initiatief, maar wel hypocriet als jullie eigen Ciana meewerkt aan misstanden op de huizenmarkt. In dit geval door peperdure woningen aan (buitenlandse) studenten te promoten, met veel extra/verborgen kosten. Kamers met een kale huur van 600 euro, waar je max 5 maanden in mag zitten, met 1000 euro borg. Zie https://www.youtube.com/watch?v=xO3o5nraybc en https://www.trustpilot.com/review/holland2stay.com bijvoorbeeld.

etiwagenaar
etiwagenaar13 dec. 2021 - 17:33

Naast jongeren en starters word er ook gedacht aan ouders die na scheiding dakloos raken? Deze krijgen geen urgentie, omdat de overheid vindt dat de kinderen wel terecht kunnen bij ex partner. Andere partij vader noch moeder die het huis noodgedwongen moeten verlaten hebben evengoed recht op een woning, als op een veilige haven te kunnen bieden aan hun kinderen. De basis is van essentieel belang om het leven weer op te kunnen bouwen en weer structuur te geven aan de kinderen. In belang van de kinderen. Ik hoop oprecht dat dit probleem wordt opgepakt en word gehoord ????????

Koster Rotterdam
Koster Rotterdam13 dec. 2021 - 14:43

Ik houd mijn hart vast. De roverheid kennende gaan huiseigenaar aan het gas ipv eraf. Wat heb ik aan 200.000 overwaarde als ik niet eens mijn huis warm kan stoken. Wij hebben geen geld voor verbeteringen b.v. Hypotheekrenteaftrek is geen luxe daar zijn bij aanvang allerlei berekeningen op los gelaten om toch een eigen woning te kunnen kopen. Mijn ozb en waterschapsbelasting zitten vast aan de WOZ waarde die inmiddels in 10 jaar tijd is gestegen van 160 k maar 260 k en ik vrees na 1 januari ergens richting de 350 k zal schieten en dan hoor je malloten bij de DNB en Den Haag roepen dat je belasting moet gaan innen over waardw wat in stenen zit. Ik gun ieder een koop of huurhuis maar kom op niet allemaal maar jaloers afgeven op huiseigenaren.

Donuts
Donuts13 dec. 2021 - 10:47

Fantastisch dat de Kassa kijker de woningcrisis heeft opgelost. Hoeft het nieuwe kabinet daar geen aandacht meer aan te besteden, dus kan van de agenda.

ftm
ftm12 dec. 2021 - 23:53

Het probleem van de woningnood is niet zomaar op te lossen. Er worden suggesties gedaan als hypotheekrenteaftrek afschaffen, huis belasten als vermogen, overheidsregulatie, beleggers verbieden te kopen om te verhuren, maar dat alles leidt niet tot meer huizen of tot lagere prijzen, integendeel: het leidt alleen maar tot meer inkomsten voor de overheid. Tot 2013-2014 kon je je huis niet aan de straatstenen kwijt, niemand verkocht het voor de vraagprijs, er werd fors afgedongen. Wat is er sinds toen gebeurd? Is het aantal huizen soms verminderd? Integendeel. er is flink gebouwd: de afgelopen jaren zijn er complete wijken uit de grond gestampt. En nog steeds, al wordt dat wel belemmerd door de stikstofproblematiek. Als het dus niet aan het aantal huizen ligt, waar komt de woningnood dan door? Het enige antwoord daarop is: bevolkingsgroei: er zijn in toenemende mate veel meer mensen dan beschikbare huizen. Komt dat doordat er zoveel meer kinderen zijn geboren dan er ouderen zijn overleden? Als je de statistieken van het CBS bekijkt is dat slechts in weinige mate van invloed. Volgens dezelfde cijfers is de toename van het aantal immigranten, die allemaal gehuisvest moeten worden de bepalende factor in de bevolkingsgroei. Het is geen onderwerp waar graag over gesproken wordt, maar de feiten zijn wel zo. En zolang de immigratie toeneemt in dit overbevolkte land, zal de woningnood alleen maar toenemen. De hoge huizenprijzen? Tja, de Europese Bank heeft de afgelopen 10 jaar de rente alleen maar verlaagd, om de schulden van de zuidelijke landen te subsidiëren. Daardoor kan men steeds meer betalen/lenen voor een huis. Overigens: bij zo'n lage rente zal het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek ook geen invloed op de huizenprijzen hebben. Dat werkt alleen bij een hoge rente. Het enige dat ons kan helpen is afremmen van de immigratie en bouwen wat nodig is. Als we de immigratie niet afremmen zal straks elke bouwbare vierkante meter in ons land bebouwd zijn met huizen, straten en wegen... En wat dan?

theoweekhout
theoweekhout12 dec. 2021 - 10:10

Verbouw de leegstaande gevangenissen tot woon een heden daar kan je veel mensen helpen en gebruik de keuken centraal. of gebruik het voor asielzoekers .en Kamers voor studenten. Groet Dorus

1 Reactie
XiLion
XiLion14 dec. 2021 - 18:50

Ik heb me speciaal geregistreerd om dit idee te liken ! Goed idee ! Met een beetje creativiteit kan je daar toch iets heel moois van maken ? Al is het maar tijdelijk tot er wat beters is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!