Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa's Woonoplossing: samen oud worden in een 'Knarrenhof'

27-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3197 keer bekeken
  •  

In Kassa’s Woonoplossingen portretteren we mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Veel mensen blijven bijvoorbeeld in een te groot huis zitten, omdat een kleinere woning niet beschikbaar of te duur is. Ouderen die bij elkaar willen wonen of andere alternatieve woonvormen komen er bij de gemeente vaak niet door. En veel jongeren lukt het überhaupt haast niet om woonruimte te vinden. Wie heeft de sleutel voor het gat in de woningmarkt?

De derde geportretteerde in deze serie is Ger. Zij woont in haar eentje in een eengezinswoning in Groningen en probeert al acht jaar om daar een Knarrenhof van de grond te krijgen. Dat is een duurzame woonvorm met een aantal gedeelde faciliteiten voor gelijkgestemde ouderen die vrijblijvend van elkaars gezelschap, kennis en kunde kunnen profiteren. Doordat de bewoners naar elkaar omzien, wordt er minder beroep op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de ziektekostenverzekering gedaan. Voor Ger zou het betekenen dat ze niet eenzijdig afhankelijk zal worden van haar jongere buren of haar zoon en dichtbij veel aanspraak heeft. Haar eengezinswoning zou dan beschikbaar komen voor bijvoorbeeld een gezin met kinderen.

Meerwaarde

Niet alleen voor Ger zou het een droom zijn. Vereniging Knarrenhof Groningen heeft maar liefst zo’n 400 leden, dus het leeft daar enorm onder senioren. De gemeente Groningen heeft ons laten weten dat zij zeker een meerwaarde ziet in alternatieve en collectieve woonvormen voor ouderen, maar voor een Knarrenhof waren de afgelopen periode geen geschikte locaties in de aanbieding. De volledig reactie van gemeente Groningen kunt je hier vinden. 

Veel belangstellenden

Bij Stichting Knarrenhof Nederland staan nu maar liefst ongeveer 27.000 belangstellenden ingeschreven. In totaal zijn er nu zo’n zeven hofjes in ons land van de grond gekomen. Met de almaar toenemende vergrijzing en eenzaamheid en de sluiting van de bejaardentehuizen wordt de vraag naar dit soort alternatieve woonvormen voor ouderen steeds prangender.

Reactie gemeente Groningen

De gemeente Groningen geeft aan veel belang te hechten aan een goede huisvesting voor ouderen. Het is daarom met partners op zoek naar oplossingen die doorstroom in de wijken kunnen bevorderen. De volledige reactie vind je hieronder.

Andere oplossingen

Er zijn ook senioren die naar een ander soort levensloopbestendige woonvorm willen doorstromen, zoals Ab en Ank uit Den Helder. Zij proberen al een poos om van hun grote eengezinshuis naar een kleinere seniorenflat te verhuizen. Zij vormen het vierde portret in deze serie. Dit portret kun je hier bekijken.

De eerste twee afleveringen van Kassa’s Woonoplossingen bekijk je hier en hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!