Woonoplossingen: waarom mag Willem niet in zijn bedrijfspand wonen?

22-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5022 keer bekeken
  •  
Willem

Willem

© Kassa

Van student tot senior: een woning vinden blijkt enorm lastig. Het nijpende woningtekort vraagt om (creatieve) oplossingen. Kassa portretteert mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. De woningoplossing van Willem: wonen in een bedrijfspand.

Willem verkoopt opgeknapte vintagelampen op het internet. ‘Dat ging goed, dus mijn huis werd te klein.’ Hij besluit een ruimte te zoeken waar hij zowel zijn bedrijf verder kan uitbouwen én kan wonen.

Hij vindt een ruimte. ‘In het bestemmingsplan staat vijf keer het woord “wonen”. Dus ik ging ervan uit dat als ik dit pand zou aanschaffen, ik hier ook zou kunnen gaan wonen.’ Geen gekke gedachte, want op het bedrijfsterrein waar zijn pand zich bevindt wonen meer mensen. ‘Achter de bedrijven staan in sommige gevallen gewoon bungalows.’ 

Maar Willem mag er niet wonen. ‘Het beleid is begin 2019 veranderd. Nu mag er niet zomaar een woning gerealiseerd worden.’ De regels werden veranderd, maar in het bestemmingsplan werd dit niet duidelijk aangepast. Ondanks dat Willem boven zijn werkplaats een grote ruimte over heeft waar hij met gemak een woonruimte van zou kunnen maken, mag hij daar dus niet wonen.

Na het werk rijdt hij daarom met zijn auto naar een camping. ‘Dan slaap ik achter in mijn auto. De vogeltjes fluiten mij wakker in de ochtend en dan rijd ik weer naar mijn werkplaats toe.’ Een huurwoning wil Willem namelijk niet. ‘Ik vind het niet nodig dat ik in een huurwoning moet gaan zitten terwijl andere mensen het harder nodig hebben dan ik. De woning die ik toegewezen zal krijgen, daar kan makkelijk iemand anders voor in aanmerking komen. Ik heb dat eigenlijk niet nodig. En ik wil het ook niet, maar ik moet het. Als je een bedrijf hebt waar je netjes de belasting voor afdraagt, dan moet je toch gewoon bij je bedrijf kunnen wonen?’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!