Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dit jaar moeten we een grens trekken tegen fascisme

  •  
03-01-2023
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
6092 keer bekeken
  •  
ANP-458371977

“Vrolijk blank 2023”. Zo werd het nieuwe jaar in Nederland ingeluid, met racistische teksten geprojecteerd op de Erasmusbrug. Er stond zelfs een letterlijk citaat van een neonazistische terrorist tussen. Walgelijk en onacceptabel, maar laten we ook gelijk even eerlijk zijn. Kijkende naar het jaar dat we afsluiten, dan kan iets als dit niemand meer verbazen, toch? Laten we voor wat context even terugblikken op een aantal gebeurtenissen uit 2022. 

De groei van extreemrechts
Forum voor Democratie heeft het afgelopen jaar weer volop hun fascistische ideeën in de schijnwerpers gezet met intimidatie van journalisten, het constant pushen van antisemitische kanalen en het fantaseren over een gewelddadige coup, om maar een paar voorbeelden te noemen. Nog los van alles wat FVD flikt, sta ook even stil bij het feit dat we nu al jaren überhaupt een antidemocratische, openlijk fascistische partij in ons parlement toelaten. 2022 was ook het jaar dat de eerste Forumschool werd geopend. Ieder weldenkend mens zou het idee van een school die een politiek programma onderwijst per definitie eng moeten vinden, en dan gaat het hier ook nog letterlijk om fascistisch gedachtegoed. Maar in Nederland mag zo’n school gewoon openen.

Naast FVD zien we andere radicaal- en extreemrechtse partijen ook keihard groeien in de peilingen. De PVV blijft groot, en JA21 en BBB staan op enorme winst. Dat terwijl BBB bijvoorbeeld letterlijk in haar programma heeft staan dat lesprogramma’s haar verhaal moeten vertellen en dat er meldpunten moeten komen waar je leraren kunt aangeven die “hun eigen ideologie verspreiden”. Dit is gewoon precies dezelfde retoriek als FVD. JA21 en BBB lopen ook allebei consequent gemarginaliseerde groepen te demoniseren (kijk elk willekeurig debat) en beide partijen stoken wantrouwen richting de media, om maar wat dingen te noemen.

De fascistische omroep Ongehoord Nederland zendt al bijna een jaar uit bij de publieke omroep, waar ze non-stop schaamteloos fascistische en extreemrechtse complottheorieënnepnieuws en keiharde discriminatie verspreiden. De NPO heeft de omroep kortgeleden een tweede sanctie opgelegd, wat betekent dat ze nu een verzoek kunnen doen bij de staatssecretaris om de omroep van de publieke buis af te halen. Maar zelfs als dat gebeurt, betekent dat alsnog dat er al een jaar – met financiering van de staat – openlijk fascistische ideeën worden verspreid bij de publieke omroep.

Extreemrechtse boeren (en hun extreemrechtse sympathisanten) hebben in 2022 ook flink van zich laten horen. Het aantal incidenten is niet bij te houden, van openbare geweldpleging tot doodsbedreigingen, maar het toppunt vond ik de meerdere keren dat er extremistische boeren voor het huis van minister Van der Wal stonden. Dat is een ondermijning van de rechtstaat en ronduit bedreigend en intimiderend, voor haar maar ook voor haar kinderen. Maar misschien nog wel belangrijker: de daders zijn amper aangepakt. Ze zijn juist beschermd, overgoten met sympathie, en de clubs die extremistische boeren ophitsen zijn zelfs beloond met een ontbijtje met de premier. Het is niet alleen kwalijk, maar vooral ook heel tekenend voor hoe normaal extreemrechtse intimidatie is in Nederland. Zeker wanneer je je bedenkt dat vreedzame demonstranten voor andere doelen consequent worden onderdrukt.

De normalisering van discriminatie
Maar het probleem zit hem niet alleen in de extreemrechtse clubs zelf. Kijk naar hoe we in dit land in het afgelopen jaar met grote zaken zijn omgegaan. Keiharde discriminatie is doodnormaal in Nederland. 

In Ter Apel hebben honderden vluchtelingen maandenlang buiten moeten slapen in de meest inhumane omstandigheden, met enorm leed en pijn tot gevolg. Dat is niet spontaan zo gekomen: dat is volledig het gevolg van bewust beleid. Ook bijna geen enkele gemeente in Nederland wilde helpen. We hebben die mensen moedwillig maandenlang zo ernstig laten lijden, terwijl er echt meer dan genoeg oplossingen te bedenken waren. Als Nederlandse maatschappij wilden we het gewoon niet graag genoeg oplossen. Het is snoeihard discriminerend, voortkomend uit puur racisme en xenofobie. Want iedereen weet het: met witte mensen was dit nooit gebeurd. Om de crisis het hoofd te bieden besloot het kabinet toen niet om bijvoorbeeld harder aan extra noodopvang en voorzieningen te werken, maar om gezinshereniging moeilijker te maken. Daarmee houden we duizenden mensen in levensgevaarlijke situaties, en het is een keiharde schending van allerlei internationale afspraken en regels.

De slachtoffers van het toeslagenschandaal – ook veroorzaakt door racisme en xenofobie - zijn nog stééds niet allemaal geholpen. Tegelijk maakt de overheid nog stééds gebruik van illegale en discriminerende profilering om zogenaamde ‘fraudeurs’ op te sporen, alsof we niets van het toeslagenschandaal hebben geleerd. Uit de documentaire De blauwe familie (KRO-NCRV) weten we hoe diep racisme geworteld is bij de politie, en uit een vervolgstuk van NRC blijkt dat er sindsdien bar weinig is gebeurd om de situatie te verbeteren.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de toename van openlijk discriminerende taal en geweld. Islamhaat is nog steeds zo aanwezig als altijd, racisme wordt steeds schaamtelozer en gewelddadiger, en ook LHBTIQ+-haat neemt toe. Transmensen met name leken vorig jaar dé groep om de grond in te trappen. Niet alleen waren er haatcampagnes en werden transmensen structureel gedemoniseerd, maar zulke geluiden kregen ook overal podia en worden gezien als prima en acceptabele visies. En dan bedoel ik dus niet alleen specifieke meningen over bepaalde zaken, maar vooral dingen als ‘transmensen bestaan niet’ en ‘transmensen zijn een gevaar voor kinderen’. Volgens een peiling van EenVandaag krijgen 7 op de 10 trans- en non-binaire mensen actief te maken met negatief gedrag.

En kijk ook hoe er in Nederland in 2022 over racisme, rechtsextremisme en extreemrechtse retoriek werd gesproken. De uitzendingen van Ongehoord Nederland zijn overduidelijk aantoonbaar racistisch en fascistisch, maar bijna niemand leek dat te durven zeggen (of niemand zag het) en bijna alle media deden stinkend hun best om eromheen te dansen. Datzelfde geldt voor de acties van Forum voor Democratie. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden afgelopen november het slachtoffer van extreemrechts racistisch geweld, maar de politie liet hen in de steek en bijna alle nieuwsmedia frameden KOZP als uitdager of zelfs als dader.

Extreemrechtse hondenfluitjes werden constant opgepikt en besproken als legitieme, serieuze problemen. Je zag het van de “cancelcultuur”-schwalbe tot het “wokisme”, waar zelfs onze minister van Justitie aan meedeed. “Woke” betekent niets meer dan je bewust zijn van discriminatie en ongelijkheid, en toch gaat onze minister van Justitie volledig mee in de extreemrechtse retoriek en beschouwt het als een even groot probleem als terrorisme en complottheorieën.

Het onderliggende patroon
Ja, dit zijn héél erg veel dingen die ik hier nu even vlug opsom. Dat is precies het punt. Keer op keer gebeuren er dingen die snoeihard wijzen naar haat en discriminatie, flirten met extreemrechtse ideeën of die zelfs letterlijk fascistisch zijn. Het zijn geen incidenten: het is een patroon. En erger: niemand lijkt het echt wat te boeien. En dit was állemaal alleen nog maar in 2022. Ik heb het nog niet eens gehad over de jaren ervoor (zoals toen FVD de grootste werd nadat ze al glashelder hun fascistische ideeën hadden uitgesproken), en ook over 2022 kan ik nog tientallen pagina’s vol schrijven.

Als je dit alles op een rijtje zet, dan kan het toch niemand verbazen dat we 2023 hebben ingeleid met “Vrolijk blank 2023, white lives matter”? Het past precies in de trend.

Al deze gebeurtenissen lijken op het eerste gezicht misschien los van elkaar te staan, maar ze zijn allemaal verbonden door dezelfde aspecten: racisme, discriminatie, fascisme en/of rechtsextremisme. Keer op keer worden dit soort ideeën schaamteloos verspreid. In het beste geval komt er een kritisch nieuwsberichtje over dat de meeste mensen lijken te negeren, en anders wordt het vaak opgepakt door meer mainstream bronnen en gebracht als een totaal acceptabele visie, waardoor het normaliseert. Onderliggende trends en achterliggende bedoelingen of ideologieën worden nooit serieus benoemd en uitgelegd. En zelfs als de meeste mensen wel lijken te vinden dat iets te ver gaat, dan zijn consequenties zelfs voor letterlijke nazi’s ver te zoeken. 

Ik benoem discriminatie bij de overheid ook expliciet omdat dat misschien wel het beste laat zien dat het niemand wat uit lijkt te maken. Bij schreeuwende fascisten wordt vaak nog gezegd dat ze alleen maar aan de zijlijn staan te schreeuwen, en dat ze geen invloed hebben. Maar zelfs als de overheid letterlijk dingen doet waar fascisten om zouden juichen, van kinderen weghalen bij ouders om hun achtergrond tot het schenden van mensenrechten in Ter Apel, zelfs dan kraait er bijna geen haan naar. En fascisten zien dat. Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat de overheid fascistisch zou zijn, verre van. Maar je kunt niet ontkennen dat er dingen flink fout gaan, dat die dingen voortkomen uit racisme en discriminatie, en dat de ophef uit de maatschappij op zijn zachtst gezegd heel beperkt is.

Rechtsextremisten en fascisten trekken vanaf hun zijlijn de hele maatschappij hun kant op – met succes. Discriminatie normaliseert in de hele maatschappij, en fascisme vaart daarop. 

En daar zit gelijk een groot deel van het probleem. Het gaat niet alleen om de actieve verspreiding van extreemrechtse, fascistische en racistische ideeën, maar juist ook om de totale apathie van de rest van de bevolking. Ik zou zeggen dat rechtsextremisten en fascisten keer op keer verder over de grens gaan, maar het lijkt alsof we in Nederland gewoon nooit die grens willen trekken. Want als we dat zouden doen, dan zouden we dit soort gedachtegoed veel harder, veel steviger en veel eerder hebben aangepakt. Dan zouden we niet accepteren dat er een fascistische politieke partij scholen opricht of een fascistische omroep complottheorieën uitzendt met staatsgeld. Of we zien gewoon echt niet in hoe ernstig dit soort zaken en het patroon erachter echt zijn, of het maakt ons niet uit.

Vind je het gek dat rechtsextremisten en racisten zich veilig voelen om iets als die actie bij de Erasmusbrug uit te halen? Waarom zouden ze hun racisme onder stoelen of banken moeten schuiven? Discriminatie wordt nu in Nederland al breed getolereerd.

We moeten echt een grens gaan trekken
Dit kan zo echt niet langer. We moeten als maatschappij echt grenzen gaan stellen. Racisme en alle andere vormen van discriminatie zijn onacceptabel. Fascisme en rechtsextremisme zijn onacceptabel. Het is een gevaar voor onze veiligheid, onze vrijheid en de rechtstaat. Als we dit soort gedachtegoed zo blijven tolereren en normaliseren, dan is het een kwestie van tijd voordat dit serieus fout gaat.

Het allereerste wat we in 2023 zagen was een schaamteloze fascistische boodschap. Laat dat een teken zijn dat het dit jaar echt anders moet. Laten we dit jaar eindelijk die grens trekken die we jaren geleden al hadden moeten trekken, en fascisme en rechtsextremisme eindelijk aanpakken. Stuur het terug in de verdomhoek. Dat is waar het hoort. Want als de trend van de afgelopen jaren zich blijft voortzetten, dan vrees ik enorm voor waar we gaan belanden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (165)

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 jan. 2023 - 17:44

Dit jaar moeten we een grens trekken tegen fascisme Deel 1 / 3. Persoon en structuur. Ik zie niets in een (politieke) heksenjacht op vermeende fascisten. Neoliberalisme, ook fascisme. Ikzelf heb altijd beweerd, dat het neoliberalisme ook een fascisme is (de stok, repressie). Dit is echter structuur kritiek en geen voorstel om bepaalde partijen of groepen te verbieden. (Institutioneel) Progressief en Links (van hoogopgeleiden) ligt steeds of regelmatig bij het (globaal) neoliberalisme in bed, diplomatiek gezegd. Dit maakt dit Progressief en Links ongeloofwaardig, ook in de fascisme kwestie. Waarom pleit dit (institutionele) Progressief en Links niet voor een “cordon sanitaire” rond de neoliberale partijen, als ze zo tegen het fascisme zijn en consequent zijn? Het (globaal) neoliberalisme is niet alleen een vijanddenken en oorlog denken intern of binnenlands, maar ook extern of buitenlands. Met een actueel conflict en oorlog in Europa helaas als voorbeeld. Dit Progressief en Links (hoogopgeleiden) is echter niet consequent, maar hypocriet. Bovendien heeft de (maatschappelijke en politieke) reflectie over en de evaluatie van het politieke beleid van de afgelopen jaren (na bijvoorbeeld corona, en met nieuwe of escalerende conflicten) nog niet plaats gevonden. Het lijkt erop, dat ook (institutioneel) Progressief en Links (van hoogopgeleiden) geen belang bij deze reflectie en evaluatie heeft. Veel te veel boter op het eigen hoogopgeleide hoofd. Einde deel 1 / 3.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jan. 2023 - 21:37

Een overeenkomst tussen fascisme en neoliberalisme, is dat beiden uit gaan van een samensmelten van staat en grote bedrijven. Men wilt een sterke staat, die samenwerkt met machtige corporaties. Fascisme is alleen gewelddadiger en is antidemocratisch en vaak ook racistisch.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 jan. 2023 - 17:42

Deel 2 van 3. Kennis maatschappij. We leven tegenwoordig in een kennis maatschappij, mede gebaseerd op wetenschap en techniek. Wie denkt, dat wetenschappelijke en filosofische analyse het maatschappelijke debat zou domineren, heeft het echter verkeerd. Politisering. In deze kennis maatschappij is bijna alles gepolitiseerd, inclusief de (medische) wetenschap en de term fascisme. Dan is politieke rechtspraak ook niet ver weg meer. Ook als het wetenschap betreft. Censuur met repressie. Bovendien is er in de huidige Westerse maatschappij, inclusief Nederland, censuur met repressie, en een negatieve retoriek, op de persoon of een groep. Deze censuur is ook een vorm van fascisme, omdat deze censuur minimaal informatie over misstanden tegenhoudt of vertraagt. Ontkenning. Hierover heeft de schrijver of Progressief en Links het merkwaardigerwijs niet. Rechtsongelijkheid. Deze censuur impliceert, dat er bij een (politieke) jacht op personen of partijen of groepen er (vermoedelijk) geen eerlijke rechtspraak plaats zal vinden. De ene persoon of de ene partij of groep zal niet aangepakt worden, en de andere persoon of partij of groep wel, vanwege (vermeend) fascisme, of vergelijkbare zaken. En dit vermoedelijk langs partij of groep lijnen, of (sterk) binair (maximaal) gepolariseerde scheidslijnen, van een dominant (eenzijdig) narratief, van negatieve retoriek, of van propaganda. Einde deel 2 van 3.

Woeki Hypo
Woeki Hypo5 jan. 2023 - 17:40

Deel 3 van 3. Dialectiek. Dit is rechtsongelijkheid en rechtsongelijkheid is geen recht, maar mogelijk een vorm van machtspolitiek (hier tegen vermeende politieke tegenstanders). Wetenschap en heksenjachten. Het is mij inmiddels (weer) duidelijk geworden, dat ook in een (seculiere) kennis maatschappij van hoogopgeleiden en wetenschap heksenjachten kunnen plaatsvinden op basis van slechte wetenschappelijke (en filosofische) analyses (en eventueel (geo)politieke, economische of militaire intenties). Wetenschap en fascisme. Wie op basis van slechte wetenschappelijke (en filosofische) analyses conclusies trekt, beslissingen neemt, oordelen velt, met (disproportionele) nadelen, sancties, of straffen voor personen, groepen of partijen, kan ook een (potentiële) fascist genoemd worden. Een (macro) definitie van fascisme. Want (micro) fascisme is ook het ten onrechte m.b.v. macht benadelen of straffen van personen, groepen of partijen (de stok). Hoogopgeleiden en fascisme. Hoogopgeleiden blijken nu in de praktijk geen weerbaarheid te hebben tegen alle fascisme tendensen in de huidige maatschappij. Hun fascisme idee is gebaseerd op een (dominant) narratief, dat associeert met hun eigen ideologie (bias), en niet op een werkelijkheid voor iedereen. Retoriek. Wie (elitaire) negatief retorische termen als complotdenker of complottheorie als “wetenschappelijk” analyse middel gebruikt, komt nooit toe aan het bestrijden van alle vormen van fascisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 jan. 2023 - 17:28

Het is altijd rechts dat niet-rechts polarisatie verwijt. Waarbij ranzig rechts tevens beweert dat links zich `verhéven' zou voelen. Verheven boven wat? Verheven boven ónfatsoen? Ja, ik wel, als het gaat om onguur gedrag indien rabiaat- en domrechts zich áfreageert, met bemodderde laarzen emotief en agressief binnen komt stiefelen op een wellevend forum als Joop. Het snákt zelfs naar begrip terwijl het schofferenderwijs op de man of vooral vrouw speelt, en zijn `slachtofferschap' breed uitmeet middels gefalsificeerd feitengoed, gepresenteerd als `bewijsmateriaal'. (`Want het staat op Facebook en Twitter.') Alsmede jijbakken. In de trant van: `Ons hep vrij schelden, want hullie doen het óók. Ja, een weinig weerwoord en tegengas krijgen ervaart guurrechts al worden úitgescholden. En het meent dat democratie vooral het recht voorstaat om moslims, niet-witte mensen en andersdenkenden van katoen te geven. In krasse taal, vol spelfouten, luidkeels op primaire wijze geuit. Het ziet links als de vijand omdat rechts nu eenmaal verslaafd is aan vijandbeelden. Ranzig rechts vindt `vrede' iets voor `softies en oude wijven'. Maar wie in hun eigen kringen de vrede verstoort met een afwijkende opinie wordt gezien als een linkse onruststoker. Het wordt tijd voor een frisse wind in het onwelriekend Nederland van nu.

Marinus C.
Marinus C.5 jan. 2023 - 8:38

Het verraad van Links, waar Gimli de hele dag over schrijft, was trouwens dat Linksmensen (en ik parafraseer De Grote Pim Zelfe even) "het land hebben uitgeleverd" aan een "Vijfde Colonne" van "cultureel achterlijke" "geiteneukers". Daar ging het rond de eeuwwisseling over, en dat is waarom de "gewone man" tegenwoordig vaak extreem rechts stemt. Niet omdat Links haar waarden heeft verruild voor "wokë gedoe" en genderdingetjes" maar omdat de gewone man "Bruin gedoe" en "haatzaaidingtjes" belangrijker vond dan standaard links gelul.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jan. 2023 - 16:26

Mevrouw haalt vele onderwerpen aan, in dit stukje. Onderwerpen die niet per se iets met elkaar te maken hebben Onderwerpen die een eigen stukje verdienen, stuk voor stuk. Daarnaast wordt het woord 'fascisme' weer te gemakkelijk gebruikt. Ik heb het zo vaak gezegd. We kunnen FVD afschuwelijk vinden, maar zij is niet echt fascistisch. Net als dat de SP niet echt maoistisch is Stromingen als maoïsme en fascisme, zijn echt wel wat heftiger dan wat we in de tweede kamer aantreffen Deze stromingen zijn buitenparlementair, gaan uit van gewapende knokploegen en willen de democratie vervangen voor een een partij stelsel

develhunt
develhunt4 jan. 2023 - 10:58

Volgens de schrijfster van dit artikel is het halve land fascistisch, volgens haar zijn bijna alle partijen op rechts fascistisch en de miljoenen die op die partijen stemmen ook, boeren zijn volgens haar ook fascistisch, het verraad vooral een nihilistische wereldbeeld van iemand die niet weet waar deze diepgewortelde onvrede over de huidige meestal linkse machthebbers vandaan komt, een land in diep verval door vele jaren van wanbeleid, niet luisteren naar de publieke opinie, liegen, wegkijken en iedereen met een andere mening in een verkeerde hoek neer te zetten, de huidige politieke machthebbers hebben door hun eigen onophoudelijk wanbeleid de kiezers van zich vervreemd, kiezers die nu kiezen voor andersoortige partijen, zowel op links als op rechts, de huidige machthebbers hebben deze cultuur zelf geschapen.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 12:44

"de huidige meestal linkse machthebbers" Het blijft vreemd zo'n parallelle wereld die zo fundamenteel anders is dan de werkelijkheid.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 jan. 2023 - 15:11

Weet je wat het punt is, dat jij niet ziet: deze jammerklacht had zo in de Völkische Beobachter gekund.

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 15:55

Wat je als overheid zaait, wordt al 40 jaar in de samenleving geoogst. Niet vreemd dat de kiezers dan een nader alternatief kiezen, mogelijk geeft dat een verbetering als perspectief. Eigen schuld, vette bult voor "links". Ik blijf het herhalen en de zelf reflectie is na Rutte 2 nog steeds niet ingezet. Het bekende ezel en steen principe en maar de schuld bij anderen blijven neerleggen. Nu is de beschuldiging van fascisme en racisme al zo uitgehold, dat het steeds minder indruk maakt.

vdbemt
vdbemt4 jan. 2023 - 20:49

" ....deze diepgewortelde onvrede over de huidige meestal linkse machthebbers vandaan komt. " Die linkse machthebbers hebben we in NL al enkele decennia niet meer. De laatste linkse machtehebber was Kok. In die wordt verweten zijn linkse veren te hebben afgeschud. Kortom: NL is al knap lang rechts geroest.

omaoeverloos
omaoeverloos4 jan. 2023 - 9:37

Nederlanders vinden fascisme wel prima zolang ze er zelf geen last van hebben. Dat was in 40-45 zo en dat is nu ook zo.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 14:02

Overdrijven is ook een vak.

omaoeverloos
omaoeverloos5 jan. 2023 - 10:55

Na de bezetting bleek inderdaad iedereen in het verzet gezeten te hebben, hoewel daar tijdens de bezetting maar bitter weinig van bleek.

Marinus C.
Marinus C.5 jan. 2023 - 12:30

IHAG In Nederland overleefde ongeveer 25% van de Joden de oorlog, vergelijk dat even met andere West-Europese Landen België (45%), Luxemburg (80%), Frankrijk (78%), Denemarken (99%), Noorwegen (55%) of zelfs Duitsland (30%), Italië (85%) en Hitler's vaderland Oostenrijk (65%). Veel van de Slavische landen deden het slechter dan NL, maar aangezien Slavische volkeren ook werd gezien als minderwaardig, waren daar minder/geen zorgen over collaterale schade dan bij de Nederlanders die als mede-Ariërs werden beschouwd. In die landen was het meer zonder aanziens des persoons prijsschieten. Er zijn een aantal "goede" redenen waarom dat zo was. Het is lastig om jezelf in een dichtbevolkt klein landje te verstoppen bijvoorbeeld, (Hoewel het voor honderdduizenden onderduikende tewerkgestelden wel weer kon), maar de belangrijkste oorzaak moet toch echt gezocht worden in het feit dat Nederlanders gemiddeld genomen inderdaad geen fuck om de Joden gaven én op grote schaal met de Duitsers collaboreerden. Ik geloof dat de NS (en als ik me wel herinner ook de Nationale Politie) op en gegeven zelfs complimenten van de führer zelf kreeg i.v.m. de inzet die getoond werd bij het deporteren van Joden en ander Ongewensten.

Pater
Pater4 jan. 2023 - 6:03

De enige fascistische politieke partij is FvD, BBB daarmee ongeveer gelijkschakelen is onzin en maakt het alleen maar erger. Het herkennen en bestrijden van fascisme en racisme en discriminatie is zeker een enorme klus voor 2023, maar om de één of andere reden noemt Rozema alleen de negatieve ontwikkelingen, niet de positieve, zoals de excuses voor de slavernij, het feit dat ON behoorlijk achter de broek wordt gezeten en het wetsontwerp dat het makkelijker maakt partijen als FvD te verbieden.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 7:43

Pater De schrijfster noemt de BBB, voor wat het waard is, een extreem-rechtse partij, geen fascistische. En die excuses voor de slavernij, werden die dan door de partijen waar Rozema zo op afgeeft, gemaakt? U bent het, meen ik te moeten constateren, gewoon met de schrijfster eens, dat er wat gedaan moet worden aan die zaken waar de schrijfster zich zo'n zorgen om maakt.

de passie preker
de passie preker3 jan. 2023 - 21:38

De stemmers op PVV, FvD, Ja21 en BBB zijn niet teleurgesteld in linkse partijen, maar ze stemmen daarop omdat ze het gewoon eens zijn met de standpunten van die partijen. Een groot gedeelte, wellicht meer dan de helft, van de Nederlanders is volgens de definitie van Jenny Rozema nou eenmaal ”fascistisch”. En het zijn heus niet alleen laagopgeleide “gewone” arbeiders die fascistisch zijn, de fascisten vooral die hoogopgeleide elitaire corpsballen, die op studentenverenigingsfeestjes vrouwen sperma-nekken noemen, nou dan weet je wel wat ze van “buitenlanders” vinden.

2 Reacties
Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 7:46

preker Klopt. Als je op een partij, die ik fascistisch noem, stemt dan doe je dat omdat je het met de uitgangspunten, die ik fascistisch noem, eens bent.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jan. 2023 - 9:07

Kiezers binnen halen is een competitie. Als er nog een goede linkse partij was zou die meer stemmen krijgen. Wanneer de sociale staat word afgebroken krijg je automatisch op den duur meet verdeling en conflict en mensen die daar naar stemmen. Die mag je post hoc fascisten noemen of zegjes die ze doen fascistisch noemen, maar dat helpt verder niet. Je afkeur maakt geen bal uit. En niet alleen omdat in een liberaal land man mag vinden wat men wil, maar meer omdat er geen sociaal alternatief is. Helaas was er geen linkse partij in de regering die niet meedeed met die afbraak van de sociale staat. Zonder een betere linkse partij en met blijvend neoliberalisme en afbraak van de sociale staat blijven de rechts populisten gewoon groeien.

Olav Meijer
Olav Meijer3 jan. 2023 - 20:46

Een helder, goed overzicht van Henny Rozema. Ze benoemt zonder omwegen waar het om draait. (En dat is dan ook m.i. precies de reden waarom sommige reaguurders hierop aanslaan. Die voelen zich kennelijk aangesproken). Het is goed om het e.e.a. duidelijk te benoemen en niet om de hete brei heen te draaien. Want dan belanden we van kwaad tot erger. Het betoog wordt kort samengevat met de volgende citaten, die ieder weldenkend mens zouden moeten verontrusten: [Keiharde discriminatie is doodnormaal in Nederland.] [Het gaat niet alleen om de actieve verspreiding van extreemrechtse, fascistische en racistische ideeën, maar juist ook om de totale apathie van de rest van de bevolking. Ik zou zeggen dat rechtsextremisten en fascisten keer op keer verder over de grens gaan, maar het lijkt alsof we in Nederland gewoon nooit die grens willen trekken.]

3 Reacties
Dexter6
Dexter64 jan. 2023 - 10:12

'En dat is dan ook m.i. precies de reden waarom sommige reaguurders hierop aanslaan. Die voelen zich kennelijk aangesproken' Misschien hebben ze helemaal geen zin om als racist, xenofoob of homofoob te worden weggezet als ze dat niet zijn.

vdbemt
vdbemt4 jan. 2023 - 20:52

@Dexter. "Misschien hebben ze helemaal geen zin om als racist, xenofoob of homofoob te worden weggezet als ze dat niet zijn." Sterker nog: ze hebben er geen zin in als ze het wél zijn. Dat hardop toegeven, hoewel dat eerlijk zou zijn, vinden ze toch moeilijk. Ze weten dus dat ze fout zitten.

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 22:29

@Dexter: je zet jezelf weg en/of je laat je wegzetten. Man, hou op met dat gejank en groei eens een ruggengraat of zo. Als je op en links forum komt Bruinbabbelen van wordt er iets van je gevonden, ja. Is heel logisch trouwens. En als het je niet bevalt kun je altijd oprotten, natuurlijk. Er is op internet vast wel een safe-space te vinden voor Rechtse Blanke Heteromannetjes als jij.

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 20:04

Toch blijf ik het bijzonder vinden, niet ingaan op de voedingsbodem van dergelijke partijen; maar tegelijkertijd schrijft Hugo Wagenmakers een stuk over het opvangen van asielzoekers waarin hij erkent dat er totaal geen draagvlak aanwezig is voor die opvang maar het er toch doorheen zou willen drukken. Laten we zeggen dat het ontbreken van dat draagvlak en het ontstaan van die dwangwet een goed voorbeeld is van die voedingsbodem.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-23 jan. 2023 - 20:42

Je stelt oorzaak en gevolg aan elkaar gelijk. Als in: mensen frauderen en dat is de reden waarom mensen frauderen. Correct zou zijn: mensen zien asielzoekers niet zitten dat is het de voedingsbodem van geen draagvlak. Wat jij zegt is: als er geen asielzoekers opgevangen worden is er geen probleem (voor degene die dat als ok zien). Ja dûh.

Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 7:47

Dexter Hoeveel draagvlak is er dan voor het betalen van belastingen als de btw?

Dexter6
Dexter64 jan. 2023 - 9:47

@MG1968 Correct zou zijn: mensen zien asielzoekers niet zitten dat is het de voedingsbodem van geen draagvlak.' Dat is jouw mening maar ik denk wel dat het klopt, mensen zijn wel voor de opvang van asielzoekers maar wel met mate en zolang het niet gaat conflicteren met de belangen van de Nederlandse belastingbetaler.

Dexter6
Dexter64 jan. 2023 - 9:48

@zandb 'Hoeveel draagvlak is er dan voor het betalen van belastingen als de btw?' Belasting betaal je natuurlijk ook voor jezelf, daar heb je zelf ook profijt van.

MG1968-2
MG1968-24 jan. 2023 - 11:27

@Dexter "Belasting betaal je natuurlijk ook voor jezelf, daar heb je zelf ook profijt van." Zoals bij het opvangen van mensen die zich hier aan de poort melden en komen uit situaties die als onmenselijk te typeren zijn je dat natuurlijk ook deels voor je zelf doet. Tenminste, sommige mensen hechten er aan geen onmens te zijn en trekken daaruit de conclusie.

MG1968-2
MG1968-24 jan. 2023 - 11:35

@Dexter "..en zolang het niet gaat conflicteren met de belangen van de Nederlandse belastingbetaler" Die belangen van de Nederlandse belastingbetaler zijn niet te personifiëren. Ik zelf heb geen enkel rechtstreeks belang bij goede kraamzorg. Maar het maakt de maatschappij wel beter en menselijker dat die er is. Dus ik ben voor. Jij hebt geen enkel rechtstreeks belang bij het opvangen van asielzoekers, maar je hebt er wel belang bij dat mensenrechten en de daaruit voortvloeiende afspraken die gemaakt zijn gerespecteerd worden. Doe je dit als land niet verwordt je tot één van die landen waar het leven een stukje (understatement) minder is dan wat nu hier het geval is. Het opent de weg naar het denken dat jij het volgende object (en slachtoffer) van deze manier van denken kunt worden. En aangezien het je eigen instelling is, ook nog eens weinig tegen in te brengen. Een goede opvang van asielzoekers is ook in jou belang.

Flix
Flix3 jan. 2023 - 19:31

Mooi toch. FVD , PVV en alle clubjes die jij eng vind zitten in tweede kamer waar er zicht is op wat ze uitspoken.Dat lijkt me veiliger dan wanneer dergelijk volk underground gaat. Zo ook dat ON omroepding waar niemand naar kijkt. Verbied het en ze gaan de martelaar uithangen. Laat ze zich lekker belachelijk maken in de media, tweede kamer of weet ik waar. Feit is dat Baudet z,n partij niks meer voorstelt , even zo z,n schooltje. 6 leerlingen?. En Wilders dan? , schopt al 20 jaar geen deuk in een pakje boter geef hem de absolute meerderheid in de regering en hij rent terug naar Venlo. Ik geloof niet dat er zoveel rechts gestemd wordt omdat links het af zou laten weten . In Nederland holt al 40 jaar de beschaving achteruit, het gaat alleen nog om ik en eigen , dom egoisme lijkt mij het grote probleem wat aangepakt moet worden.

1 Reactie
Pater
Pater4 jan. 2023 - 5:57

Het gaat niet om een verbod van ON, maar om het beëindigen van subsidie, betaald uit de belastinggelden.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman3 jan. 2023 - 17:54

Waarom stemmen mensen op partijen zoals FVD, PVV en BBB? Voelen ze zich tekort gedaan door de andere partijen of niet voldoende vertegenwoordigd? Neem de voedingsbodem voor deze partijen weg, los de problemen op die mensen hebben, anders blijft dit ongenoegen terug komen.

9 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 19:24

Dat is nu juist de crux van het verhaal. Over het ontstaan van de voedingsbodem wordt niet ingegaan. Zodoende zal de oorzaak niet weggenomen worden.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 19:40

Die mensen zullen pas stoppen als alle "buitlanders" weg zijn, en dat gaan we niet toestaan natuurlijk.

Gimli1955
Gimli19553 jan. 2023 - 19:54

Bedankt Doomsdayshaman, dat roep ik al tijden. Wat "links" doet is symptoom bestrijding en dat helpt nooit tegen de oorzaak.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 22:27

IHAG heeft weer het domme riedeltje dat mensen door links ineens op een racistische/fascistische partij als de PVV gaan stemmen. Rutte is blij met hem.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 22:28

Mooi duo! Doomsday en Gimli. Zet hem op broeders! lol

Olav Meijer
Olav Meijer4 jan. 2023 - 1:36

Als je blijft hameren op "de voedingsbodem", maar verder niets bijdraagt aan verandering van de situatie of acties onderneemt tegen extreem-rechts, ben je gratuit bezig en daarmee onderdeel van het probleem.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 7:00

"Die mensen zullen pas stoppen als alle "buitlanders" weg zijn, en dat gaan we niet toestaan natuurlijk. " Dat geloof je toch zelf niet?

Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 7:51

Doomsdayshaman, Gelijk, Gimli. Ik kom maar weer met mijn onnozelheid: Neem de voedingsbodem voor hardrijders in de bebouwde kom weg maar ga niet lopen verbieden........ Neem de voedingsbodem voor gokken weg en ga niet lopen verbieden...... Neem de voedingsbodem voor verkrachten weg maar ga niet lopen verbieden...... Duidelijk zo?

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 9:35

@Zandb Hardrijden is een ander onderwerp en daar is de afwezigheid van het toezicht van de politie debet aan. Gokken is juist door deze overheid flink verruimd. Over verkrachten heb ik een mening en dat het zeer streng gestraft dient te worden, dat de slachtoffers nooit tot dader mogen worden uit.geroepen. Verder plaats je alleen ontwijkende en kromme vergelijkingen, kom eens met inhoudelijk onderbouwde argumenten.

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 17:42

Ik irriteer me aan de inflatie van het woord 'facisme' en het totale gebrek aan zelfreflectie aan bij 'linkse' partijen. FvD is overigens wel degelijk een facistische partij (zie hoe ze de pers aanpakken). Want waarom zit links steeds maar in de verdrukking? Waarom loopt de 'arbeider'/gewone man weg?

13 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 19:44

Waar zie jij die inflatie concreet? Geef svp eens een voorbeeld?

Gimli1955
Gimli19553 jan. 2023 - 20:05

@Dexter6 Dat komt omdat "links" is gefocust op de verkeerde onderwerpen en de arbeider/gewone man niet meer vertegenwoordigt. De extreem rechtse partijen zijn een gevolg van een falende oorzaak en dat heerst al sinds een jaar of 40. Met de invoering dat iedereen zijn succes aan zichzelf te wijten heeft, betekent automatisch zijn verlies ook. Daarna voelden de sociaal democratische partijen geen verantwoordelijkheid voor de arbeider/gewone man en dat heeft geleid tot de stilstand in de groei van besteedbaar inkomen van modaal en minder. De marktwerking met beloftes van beter, goedkoper en efficiënter leiden tot het tegenovergestelde resultaat en dat had effect op de geloofwaardigheid van de politiek en de sociaal democratie in het bijzonder. Met in 2012 de apotheose van Rutte 2, met de participatie wet en de afschaffing van de studiebeurs en verdere afbraak van sociale rechten. De PVV en de FVD constant beschuldigen van fascisme en racisme lost niets op voor de arbeider/gewone man. Kijk naar de woningbouw, zorg en onderwijs. Het is voorspelbaar, maar ook voorspelbaar dat ze enige zelfreflectie hebben. Dan moeten ze met de billen bloot, net als ik in het verleden. Toegeven dat je de arbeider/gewone man heb laten zitten.

oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 0:49

Gimli: "De PVV en de FVD constant beschuldigen van fascisme en racisme lost niets op" Het is geen beschuldigen, beetje moeilijk mischien, maar het zijn feiten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 7:02

Het probleem is dat links ooit stond voor verheffing van de gewone man, maar nu is verworden tot morele superioriteit ten opzichte van diezelfde groep.

Zandb
Zandb4 jan. 2023 - 8:02

Dexter, Gimli Diegene die FvD of PVV stemt, die doet dat omdat de standpunten hem of haar aanspreken. Links houdt er geen fascistische standpunten op na, dus als zo iemand dergelijke standpunten verwerkelijkt wil zien, heeft zo iemand niets te zoeken bij links. (Ik pak zo maar even een definitie van internet: "Fascisme is een politieke ideologie, gekenmerkt door autoritair ultra nationalisme, dictatoriale macht en onderdrukking van de oppositie." Wat zou iemand die zoiets voor ogen staat nou in godsnaam te zoeken hebben bij links?)

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 8:48

@oproerkraaier Ongekend Onrecht en het feit dat de kinderen van het Toeslagschandaal hun uitkering niet op tijd ontvingen zijn ook feiten, wat de Ombudsman aan uitspraken doet zijn ook feiten. Het rapport wat het CPB heeft gepubliceerd zijn ook feiten. Die worden niet eens in Joop opgenomen, het blijft eenzijdige anti(extreem)rechtse retoriek, zonder dat er een poging wordt gedaan om welk probleem dan ook op te lossen. Het is water naar de zee dragen met een terechte kritiek op de FVD en de PVV. Kom met visie en concrete oplossingen, het komt niet verder dan roepen : Ze zijn fout, en dat klinkt als een peuter, die roept : jij bent stom. Het leidt nergens naar en het lost niets op.

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 8:58

@Zandb Het probleem is dat de "linkse" partijen niet meer socialistisch zijn, ze verwijten de FVD en de PVV van fascisme en racisme, en dat is vaak terecht. De "linkse" partijen zelf zijn echter in de laatste 40 jaar hun ideologische bodem kwijtgeraakt en hebben die ingewisseld voor iets anders, dat door de versplintering genoeg andere partijen heeft om uit kiezen. Ze stralen nog steeds een dedain uit en een overtuiging alsof ze van levensbelang zijn voor de samenleving, maar die rol is uitgespeeld. Ik ben niet voor niets opgestapt als zeer actief SP lid, en met mij vele oude rode rakkers. Ze zijn teleurgesteld in de wijziging en het verlaten van de socialistische ideologie. Het is nu een verbitterde en zure anti(extreem) rechtse retoriek met woke en identiteit strijd. De basis van het socialisme is verkwanseld en de politici staan in hun ogen boven de leden en bevolking van Nederland. Ooit kon links dat doen en zeker in de tijd van de verlichting, maar die koers is lang geleden begraven. Ik ben links en blijf links, ik wijs jullie aanhangers en reageerders erop dat ze niet meer links zijn.

Dexter6
Dexter64 jan. 2023 - 10:13

@oproerkraaier Jij draagt daar enorm aan bij.

oproerkraaier
oproerkraaier4 jan. 2023 - 11:02

Waarom is het zo moelijk om toe te geven dat de PVV/Ja21/FvD fascistich zijn? Is dat schaamte?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 14:01

"Waarom is het zo moelijk om toe te geven dat de PVV/Ja21/FvD fascistich zijn?" Ik deel niet deze mening.

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 16:07

@oproerkraaier En dan wordt het toegegeven. Wat schiet de burger, die zijn energie rekening ziet ontploffen, ermee op. Krijgen de mensen op de lijdt van de woningbouw wel sneller een huis? Stopt de inflatie opeens? Zijn de mensen met de gaswinningschade opeens geholpen, of de slachtoffers van het Toeslagschandaal? Hebben de zorgmedewerkers met long Covid wel hulp? Is de CO2 en stikstof problematiek wel opgelost? Zelfs al heb je gelijk, dan is het een Pyrrhus overwinning zonder enige inhoud. Zonder enige oplossing van welk fundamenteel probleem of crises dan ook. Het is loze scheet, want de samenleving zal op geen enkele manier er ook maar een positief iets van merken. Helemaal niet, nada noppes. Zo lang "links" zich bezig houdt met de Pyrrhus overwinningen, woke en identiteit vraagstukken, zijn ze de kiezer kwijt en zijn ze politiek overbodig. De burger zoekt oplossingen voor de gestegen prijzen in de supermarkt, en krijgt de zorg de Vattenvall zorg over zich heen. Kom met concrete ideeën en visie, anders zal links verder krimpen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jan. 2023 - 21:25

Oproerkraaier is waarschijnlijk een jongeman. Je denkt als je jong bent vaak een beetje zwart/wit. Wat Gimli zegt is gewoon waar. Of we FVD nou wel of niet fascistisch noemen. Of we nou wel of geen kritische stukken schrijven over FVD. Het lost de huidige problemen niet op. Wat willen jullie? Wij willen niet het FVD beleid Maar wat willen jullie dan? Niet wat FVD doet En hoe gaan jullie dan doen? Niet zoals FVD dat zou doen En wilt u verder nog iets kwijt? Dat FVD fascistisch is

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jan. 2023 - 14:59

@Baloe Dus Links is de 'tegenpartij' zonder ideeen? Ik ben het met eens met de stelling dat links een deel van haar kiezers heeft verloren omdat ze de economische positie onvoldoende heeft verdedigd, maar verbetering van die positie is op dit moment nog altijd in betere handen bij links dan bij rechts. Een stem op (guur)rechts is dus niet een stem voor de belangen van de gewone man, maar voor het aanpakken van anderen. Een tegenstem dus. Niet omdraaien.

Rutger Groot
Rutger Groot3 jan. 2023 - 16:44

Zullen we dit jaar afspreken dat we het woord 'facisme' gebruiken in gevallen waar dat duidelijk is (en niet voor alles wat ons onwelgevallig is), hetzelfde voor 'extreme partijen': dat dat niet alleen geldt voor rechtse, maar ook voor linkse (BIJ1 bijvoorbeeld). En zullen we afspreken dat we aangifte gaan doen om onze aantijgingen hard te maken? Anders wordt het woord facisme onterrecht net zo'n dooddoener als de 'racisme' kaart, die ook overal voor gebruikt wordt.

7 Reacties
Louis Smit
Louis Smit3 jan. 2023 - 17:31

Nee. Dat "zullen we niet", beste ontkenner/omdraaier.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 17:53

In ieder geval de PVV, de FvD en Ja21 zijn fascistisch. Benoem dat. Waarom jij Bij1 hier bij haalt kan ik alleen maar uit kwaadaardigheid verklaren. Het slaat als een tang op een varken.

MG1968-2
MG1968-23 jan. 2023 - 18:30

"Anders wordt het woord facisme onterrecht net zo'n dooddoener als de 'racisme' kaart, die ook overal voor gebruikt wordt. " De term dooddoener -daarintegen- wordt niet overal voor gebruikt maar wel voornamelijk door racisten en fascisten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 19:25

Goed voornemen!

Pater
Pater4 jan. 2023 - 6:19

Even afgezien van hoe we fascisme het beste bestrijden: schrijf het woord svp wel goed: het is fascisme (en racisme). Aangifte doen lijkt me prima. Helemaal eens dat extreemrechts gelijkschakelen aan fascisme, waar Rozema wel enigszins toe neigt, niks helpt, integendeel. Maar FvD is wel echt fascistisch, en zo moeten we het ook liever noemen. Bij1 noemde ik op een gegeven moment ook extreem, nl. toen ze het kabinet de schuld gaven van alle coronadoden. Daarna ging het weer wat rustiger. Het is wel opvallend dat ze het wat betreft militaire steun aan Oekraïne totaal af laten weten en daar ook tegen stemmen, net als FvD. Ze willen een onmiddellijke wapenstilstand; op de manier van Bij1 kan dat alleen door capitulatie.

EenMening3
EenMening34 jan. 2023 - 14:35

@Pater BIJ1 is een naar het marxisme neigende partij. FVD is de nieuwe NSB, Baudet een bewonderaar van Führer Poetler. Het valt inderdaad op dat de partijen die Oekraïne NIET willen steunen op de politieke flanken zitten. Steun voor Oekraïne is de lakmoesproef voor 2023 e.v. Wie voor (militaire) steun aan Oekraïne is, staat aan de goede kant. Wie dat niet is, is fout.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 jan. 2023 - 16:39

De Mening: `Steun voor Oekraïne is de lakmoesproef voor 2023 e.v. Wie voor (militaire) steun aan Oekraïne is, staat aan de goede kant. Wie dat niet is, is fout.' Belachelijke uitspraak want zijn we in oorlog soms? Eigenlijk zouden lieden die zulks uitkramen moeten worden ópgepakt wegens ópruiïng.

Louis Smit
Louis Smit3 jan. 2023 - 16:13

Ontkennen/bagatelliseren/'fascisme+racisme zijn ook maar gewoon meningen'/omkeringen maken en glashard liegen ('wokelinks' doet precies hetzelfde'). Tsja. Met fascisten debatteer je niet, ook niet met reageerders die 'genuanceerdheid' t.a.v. fascisme bepleiten.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt4 jan. 2023 - 20:56

"genuanceerdheid tav fascisme" Bestaat dat: een beetje fascistisch? En zo ja? Is het dan oké?

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jan. 2023 - 16:42

I denk dat Loet bedoelt dat er een aantal gasten op Joop een onbeschreven feitentoetsing doen die dan tot de conclusie 'Geen fascisme' leidt (niet 'een beetje'). En dan verzuchten dat alles fascisme noemen een dooddoener is, het beschrijven als 'just another view' en dat dan 1000 keer.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 jan. 2023 - 15:57

Zoals een vooruitstrevende en door mij hogelijk gewaardeerde reageerder begin vorig jaar zich reeds afvroeg: Waarom krijgt extreem rechts hier zo'n groot podium? De rabiate reaguursels hier dagelijks lezende waan ik me dikwijls op onderbuikse drekkanalen als GS, TPO en DDS. Waarom is dat? Jaah, roept het rabiaatrechts onkruid, alhier volop woekerende, in meerderheid zelfs: Moet het overal een echoput zijn voor eenrichtingsgeluid? Wat mij betreft mág dat vanaf dit jaar op Joop. Voor een progressief en fris tegengeluid. Voor een betere en gezóndere maatschappij. Voordat de reageerkolommen op Joop compleet worden overgenomen door de duistere horden uit de krochten van onverdraagzamen en antidemocraten die geen mening van anders-dan-óns denkenden dulden. En hun eigen onderbuikse reaguurdersprotocol hiér dicteren! Als zulks al niet is geschied! Waar is men bang voor bij BNN-VARA? Om op het matje te worden geroepen door schimmige leugenachtige nazi- en fascho-elementen? Tenslotte heeft rabiaat en toxisch rechts zijn eigen opinieplatformgebeuren óók dichtgetimmerd tegen alles wat maar naar `links' en naar pluriformiteit of progressie zou kunnen zwemen. De kans is groot dat weldenkende mensen wegblijven omdat men zich hier unheimlich gaat voelen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een site in progressie?

7 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman3 jan. 2023 - 17:59

Spiegel iemand? U wilt een elitair, verheven, intellectuelen forum? Met scheenbeschermers?

Sam V
Sam V3 jan. 2023 - 19:12

@ Hannes Achterhout Pleit u nou echt voor een “safe space”?

Zakenpief
Zakenpief3 jan. 2023 - 19:44

@Hannes, "onverdraagzamen en antidemocraten die geen mening van anders-dan-óns denkenden dulden." En dat in een oproep om mensen van niet-linkse signatuur van JOOP te weren. Die vond ik echt grappig, dank je.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 19:46

een fascistenvrij forum zou wel mooi zijn.

Gimli1955
Gimli19553 jan. 2023 - 20:08

Dat noemen ze dan inclusief en democratisch, zolang het maar wel hun inclusieviteit is en hun democratie inhoudt. Wat een vreemde gedachtegang.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jan. 2023 - 16:48

Je weet precies waar Hannes het over heeft, en je weet ook dat een aantal gasten dan met de standaard opmerkingen komen. '"onverdraagzamen en antidemocraten die geen mening van anders-dan-óns denkenden dulden." En dat in een oproep om mensen van niet-linkse signatuur van JOOP te weren. Die vond ik echt grappig, dank je.' Een onverdraagzame die om verdraagzaamheid vraagt, hoe noem je dat dan? Schuddebuikend achter mijn toetsenbord, dank je wel. GS bant trouwens ook behoorlijk, althans in het verleden (eerst een paar keer een waarschuwing: 'denk je nu echt dat de rest hier op zit te wachten?" vervolgens een week ban, daarna de permaban.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jan. 2023 - 17:06

@Gimli 'Dat noemen ze dan inclusief en democratisch' wie is 'ze'? Hannes in ieder geval niet (ik kan het niet vinden in zijn bericht). Inclusiviteit hoeft wat mij betreft niet zover te gaan dat rekening houdt met de mensen die anderen uit willen sluiten.

pahan
pahan3 jan. 2023 - 15:39

Ik moet natuurlijk helemaal niks. Een heel groot brok nuance is op zijn plaats bij dit stuk, omdat de maatschappij dat allemaal al lang doet. En heeft gedaan. En blijft doen. Maar als je met deze opsomming het nieuwe jaar in gaat, heb je het niet eens in de gaten als je wensen uit zouden komen.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 19:47

De maatschappij doet juist zo goed als niets.

Gio Servas
Gio Servas3 jan. 2023 - 14:41

Je ratelt maar wat. Je schaart eigenlijk alles wat je niet bevalt onder racisme/facisme en zelfs in je eigen stuk laat je jezelf racistisch uit. Je wilt mensen verbieden die anderen iets willen verbieden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk moet extremisme de mond worden gesnoerd, maar zolang zij hun gif spuien binnen de kaders van de afgesproken wetten, zul je dit met argumenten moeten doen en niet met iedereen maar wegzetten als fascist of racist. Dat doet links al descennia en het enige wat ze bereikt hebben is dat extremisme groter geworden is.

3 Reacties
Zandb
Zandb3 jan. 2023 - 16:06

Gio "Natuurlijk moet extremisme de mond gesnoerd worden", liegt u. Want hoe wil u ooit het extremisme wat sommigen fascistisch (het racisme komt in dit artikel, dat u waarschijnlijk niet of niet goed las, al helemaal niet aan bod!) noemen dan bestrijden, als we het niet mogen benoemen voor wat iemand denkt dat het is. U wilt toch niet suggereren dat het aan u is om te bepalen wat anderen dan wel of niet fascistisch mogen noemen? En me dunkt dat hier heel wat argumenten aangevoerd worden, die u zo, zonder enig argument, van tafel veegt. Begrijp me goed: Er is heel wat kritiek mogelijk op de argumenten die aangevoerd worden, maar doe dat dan ook.

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 19:12

Links snoert mensen de mond?? Oh wanneer dan? Kritiek leveren is niet hetzelfde als de mond snoeren, flikker toch op! Andersom is men veel agressiever, kijk eens naar hoe Sylvana Simons bejegend wordt, die wordt pas echt de mond gesnoerd, letterlijk het woord ontnomen en weggezet als "boze zwarte vrouw", terwijl er vrijwel niemand kalmer en eleganter debatteert. Moet je Gideon van Meijeren eens horen fulmineren, terwijl de microfoon gewoon aan blijft staan. Echt, fuck off!

Gimli1955
Gimli19553 jan. 2023 - 20:11

Anderen liegen altijd, alsof "links" dat niet doet? Zo lang de anderen een afwijkende mening hebben, moet die worden uitgebannen en dat noemen we dan inclusiviteit en democratie. Volgens mij is "links" de essentie van democratie kwijt.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jan. 2023 - 14:29

"Rechtsextremisten en fascisten trekken vanaf hun zijlijn de hele maatschappij hun kant op – met succes. Discriminatie normaliseert in de hele maatschappij, en fascisme vaart daarop." Toch kan dit niet helemaal kloppen. Als Rutte werkelijk zijn oren zou laten hangen naar extreemrechts zou hij niet zijn gedraaid op zwarte piet en dan zou hij ook niet excuses hebben gemaakt voor de slavernij. Het is iets ingewikkelder denk ik. Maar het is waar dat extreemrechts al een jaar of twintig 'in de lift zit'. De vraag is hoe dat komt. Sommigen zeggen dat het komt omdat de traditionele linkse partijen hun oorspronkelijke doelstellingen hebben verloochend, anderen zeggen dat het doorgeslagen 'woke-isme' mensen weg duwt. Misschien is het wel allebei waar. Overigens maak ik er bezwaar tegen dat BBB zo makkelijk in de extreemrechts hoek wordt gezet. Dat ze het onderwijs 'boervriendelijk' willen maken is daarvoor niet genoeg bewijs. Er zijn veel partijen die het curriculum naar hun eigen politieke wensen willen veranderen, de 'dekolonisatie' van het onderwijs dringt zich op als voorbeeld. Zelf kreeg ik in de jaren '80 op school de SamSam te lezen, een blad dat toch ook wel een bepaalde ideologie uitdroeg. Waar het om gaat is of ze daadwerkelijk extreemrechtse veranderingen in het onderwijs voorstaan, daarvan zie ik geen bewijs. Totdat ik ze extreemrechtse voorstellen hoor doen is BBB voor mij gewoon de politieke tak van Campina, Friese vlag etc. 'Gewoon rechts', zeg maar.

19 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2023 - 16:15

@Kees [Overigens maak ik er bezwaar tegen dat BBB zo makkelijk in de extreemrechts hoek wordt gezet.] Wat vind je van dit punt uit hun program: “Onderwijzers op alle scholen wordt verboden hun eigen ideologieën te verspreiden onder leerlingen. Er komt een meldpunt waar leerlingen en ouders dit kunnen melden” Lijkt toch sterk op het meldpunt linkse leerkrachten van FvD. BBB wil ook schoolboeken verbieden waarin gesproken wordt van legbatterijen en kistkalveren. Een leerkracht die het daar toch over heeft zal in de BBB-maatschappij als ideologisch afwijkend gezien worden en door een leerling aangemeld kunnen worden bij dat meldpunt .En dan? Verwijderd worden? Een openbare reprimande krijgen? Ik wil niet gelijk zeggen dat BBB een fascistische partij is a la FvD maar erg fris vind ik het allemaal niet.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 16:18

Op frontaal naakt staat een goed artikel over Caroline van der Plas https://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-cynische-leugens-van-caroline-van-der-plas.html

Ejoth
Ejoth3 jan. 2023 - 16:43

Mark: “Onderwijzers op alle scholen wordt verboden hun eigen ideologieën te verspreiden onder leerlingen. Er komt een meldpunt waar leerlingen en ouders dit kunnen melden”. Ik zou niet graag extremistische ideologieën verspreid willen zien op scholen. Jij wel ?

Marinus C.
Marinus C.3 jan. 2023 - 16:51

Links de schuld van de opkomst van extreemrechts geven is de overtreffende trap van de rechtse neiging tot verantwoordelijkheid afschuiven. Het is het politieke equivalent van een vrouwenmepper die zijn vrouw de schuld geeft van de klappen die hij uitdeelt. Dat links het wellicht deels zelf heeft verkloot waardoor mensen stoppen met links te stemmen, daar kan ik me nog wel in vinden, maar die stemmen op extreem rechts zijn geheel en al de eigen verantwoordelijkheid van de extreemrechtse volkshitsers en de mensen die die op hen stemmen. Overigens voert rechts, inclusief gewoon rechts, al decennia(/eeuwen?) lang een moddergooicampagne tegen links, en de laatst 20 jaar is dat veranderd in een regelrechte hetze. Er is geen sprak van "doorgeschoten wokisme", tenminste buiten de hijgerig fantasie van rechtsmensjes is wokisme niet eens een ding. Er zijn hooguit wat mensen die te veel zeiken over racisme wanneer dat niet nodig is. Een groep mensen afrekenen op het gedrag van een minderheid is bij heel rechts een geliefde haatzaaitactiek. Het overgrote deel van de kritiek op links die je in de reacties op dit forum kunt lezen is extreemrechts geraaskal wat weinig tot niets met de realiteit waarin linksmensen leven te maken heeft.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen3 jan. 2023 - 16:57

@Mark..ik had tot enkele jaren geleden kinderen op de basisschool. De linkse indoctrinatie was (en is) er vrijwel dagelijks tot op het punt waar andere meningen worden afgedaan als 'gevaarlijk'. Of het nu ging om klimaat, onze geschiedenis, zwarte piet, LHBTI, vluchtelingen, of noem het maar op; de boodschap die mijn kinderen dag in, dag uit, kregen te horen op school paste geheel in het politieke straatje van Groen Links/ D66/ BIJ1. Ruimte voor andere opinies was er niet. Discussie was niet gewenst. Toen ik een docent corrigeerde op zijn historische kennis (de Bersiap periode was hem volslagen onbekend) werd ik eenvoudigweg niet geloofd, want dat paste niet in zijn ideologische straatje. Nadat ik de schooldirectie hierop aansprak werd ik aangekeken of ik een stuk vuil was. Waarna als kers op de taart mijn jongste zoon te horen kreeg dat zijn vader 'wel erg rechtse denkbeelden had'. Ik heb onder druk van mijn vrouw het er maar bij gelaten. Kort en goed; al jaren is ons onderwijs in extremis doortrokken van links gedachtengoed. En het is tijd dat wij daar paal en perk aan stellen. School is voor de ontwikkeling van vaardigheden. De opvoeding is voor thuis.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jan. 2023 - 17:18

Mark Huysman, Dat ze zich met de inhoud van het onderwijs willen bemoeien op zich maakt ze niet extreemrechts. Zoals gezegd, daar ken ik wel meer van. Boeken die spreken over kistkalveren willen weren, daar spreekt natuurlijk de lobby van de veehouderij, maar ze willen niet boeken verbieden waarin de holocaust onderwezen wordt of zoiets. Dat zou ik echt extreemrechts noemen. Dat meldpunt komt al dichter in de buurt inderdaad, leraren die 'afwijken' aangeven is op zijn minst totalitair. Mevrouw vd Plas zou hier wel eens op aangesproken mogen worden door een journalist, benieuwd wat ze te zeggen heeft (misschien is dat al gebeurd, ik volg ook niet alles). We houden het zeker in de gaten, en zodra ze dat etiket verdienen zal ik ook niet aarzelen het erop te plakken.

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 17:29

@marinus 'Er is geen sprak van "doorgeschoten wokisme", tenminste buiten de hijgerig fantasie van rechtsmensjes is wokisme niet eens een ding.' Je zegt dat er geen sprake is van 'doorgeschoten wokisme', waarom ben je van mening dat dit niet zo is?

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 17:31

@mark 'Lijkt toch sterk op het meldpunt linkse leerkrachten van FvD. BBB wil ook schoolboeken verbieden waarin gesproken wordt van legbatterijen en kistkalveren.' Maar, hoe zit het tegenwoordig met iets 'simpels' zoals een biologie les?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jan. 2023 - 17:46

Marinus, "Er is geen sprak van "doorgeschoten wokisme", tenminste buiten de hijgerig fantasie van rechtsmensjes is wokisme niet eens een ding." Nou, ik ben geen 'rechtsmens' maar voor mij is woke wel degelijk een ding. Maar je hebt gelijk dat mensen die extreemrechts stemmen daar geheel zelf verantwoordelijk voor zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2023 - 17:54

[ik had tot enkele jaren geleden kinderen op de basisschool. De linkse indoctrinatie was (en is) er vrijwel dagelijks tot op het punt waar andere meningen worden afgedaan als 'gevaarlijk'. Of het nu ging om klimaat…] Ik hoop toch niet dat die kinderen te horen kregen dat er iets mis gaat met het klimaat. Dat is toch wel de meest smerige linkse indoctrinatie die je je kunt voorstellen. Naar het meldpunt met die lui!

Olav Meijer
Olav Meijer3 jan. 2023 - 18:50

@ oproerkraaier: Dank voor deze link: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-cynische-leugens-van-caroline-van-der-plas.html Dat is inderdaad een uitstekend verhaal van Peter Breedveld, waarin hij het boerenbedrog van Van der Plas verheldert.

Olav Meijer
Olav Meijer3 jan. 2023 - 19:26

@ Tweekeerbellen: [.....al jaren is ons onderwijs in extremis doortrokken van links gedachtengoed......De opvoeding is voor thuis.] Het is altijd al zo geweest, dat de opvoeding ook voor een deel in de school plaatsvond. En dat is maar goed ook. Het is van belang dat elk kind de mogelijkheid krijgt sociale vaardigheden -ook met leeftijdgenoten- aan te leren, en dat gebeurt niet altijd automatisch thuis in het eigen gezin. (Ook niet altijd adequaat in gezinsvervangende tehuizen e.d.). Verder hangt het er maar van af wat je "links gedachtegoed" noemt. Als het gaat om meer bewustwording van maatschappelijke verhoudingen, meer historische kennis, burgerschapsvorming, bestrijding van discriminatie, noem maar op, zit je er goed naast. Dat is totaal niet voorbehouden aan "links" in het onderwijs. Jij hebt het zelf alleen over "vaardigheden" op school. Bedoel je daarmee alleen taalbeheersing en rekenen? Dan zit je er goed naast, want de onderwijsdoelen zijn wettelijk terecht veel ruimer dan dat geformuleerd.

Zakenpief
Zakenpief3 jan. 2023 - 20:24

@Ejoth, Aan de andere kant, is school niet een voorbereiding op het verdere leven? Daarin zullen kinderen ook met extreme denkbeelden van andere mensen in aanraking komen. Kinderen hebben nu ook al via internet toegang tot alle meningen en stromingen ter wereld. Maak kinderen kritisch en weerbaar, daar hebben ze meer aan. Nog afgezien van het probleem wie er gaat bepalen welke mening extreem is en welke niet. Een toevallige passant op het ministerie van Onderwijs? Of de directeur van de school? En houden we dan nog wel leraren over? Ik vind bijvoorbeeld je laten leiden door een fictief opperwezen behoorlijk extreem. Kan ik dan die Christelijke leraar dan aangeven bij dat meldpunt?

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 9:03

Nou Kees, je komt zelf met de term wokisme; dus zeg het zelf maar? Wat is de definitie van wokisme, en noem eens wat voorbeelden van doorgeslagen wokisme. Ik werk met de volgend definitie van Woke. Wokisme en andere afleidingen van het woord woke zijn voor zover ik kan zien onzintermen. Woke (uitspraak: [wəʊk]?; Afro-Amerikaans-Engelse variant van woken; wakker geworden) is een term die verwijst naar het bewust zijn van racismeproblematiek en sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 jan. 2023 - 12:54

Marinus, Ik kan me eerlijk gezegd wel vinden in de definitie die jij geeft: "het bewust zijn van racismeproblematiek en sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving." En daar kun je in doorslaan, zoals dat onlangs gebeurde met dat schilderij aan de Universiteit Leiden: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/job-cohen-mengt-zich-in-debat-over-ongewenste-kunst-na-leidse-actie-tegen-portret-van-zijn-vader Andere voorbeelden kun je vast zelf wel vinden.

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 22:55

Je voorbeeld heeft, voor zo ver ik kan zien, niets met het originele concept "woke" te maken. Het is voor veel mensen een lege term geworden die overal opgeplakt kan worden wat je niet bevalt. Zoiets als "Politiek correct" zeg maar.

vdbemt
vdbemt5 jan. 2023 - 13:05

@2keerbellen. Wat een kulverhaal. Het domst is nog wel je slot: "De opvoeding is voor thuis." Kinderen zitten iedere dag 4 tot 7 uur op school in een groep van leeftijdsgenoten constant in een veelheid aan sociale contacten. Al zou een leraar het willen, die ontkomt niet aan opvoeden. Of zou jij willen dat wanneer jouw kind gepest wordt, of gewoon maar een keertje keihard uitgelachen om iets onbenulligs, de leraar daar helemaal niets van zegt?? Een school draagt voor een heel belangrijk deel aan de opvoeding bij.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 jan. 2023 - 14:52

Marinus, "Je voorbeeld heeft, voor zo ver ik kan zien, niets met het originele concept "woke" te maken" Is dat niet duidelijk? Je definieerde woke zelf als "het bewust zijn van racismeproblematiek en sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving." Als je daar serieus in bent dan wil je bijvoorbeeld dat het bestuur van een universiteit een afspiegeling is van de samenleving. Als je er in doorslaat dan wil je een schilderij van de muur omdat er alleen maar blanke kerels op staan. Lijkt me een goed voorbeeld. "Het is voor veel mensen een lege term geworden die overal opgeplakt kan worden wat je niet bevalt." Nah, niet overal, het gaat om excessen uit de progressieve hoek. Als ayatollah Khamenei zegt dat gendergelijkheid een 'zionistisch complot' is ben ik het er ook niet mee eens maar ik zou het nooit woke noemen. Eerder totaal doorgeslagen conservatisme.

Pater
Pater10 jan. 2023 - 4:31

@Huysman Erg fris is het inderdaad niet. Maar legbatterijen en kistkalveren zijn allang verboden. Schoolboeken die dat als historisch voorbeeld van ontspoorde landbouw vermelden hebben groot gelijk, niet als ze suggereren dat dat de actualiteit weerspiegelt.

Wjc72
Wjc723 jan. 2023 - 14:23

Deze reactie is verwijderd

6 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 jan. 2023 - 15:54

Precies dat en dat heeft links volledig aan zichzelf te wijten.

Zandb
Zandb3 jan. 2023 - 16:12

Wjc U bent dus iemand die voor extreem rechts kiest - het fascisme? - alleen omdat u meent dat links u verraadde? Is dat niet hetzelfde kromme denken als de man die zichzelf toestaat een fiets te stelen, als de zijne is gestolen? Nou, van dergelijk 'letterlijk onverantwoord krimpdenken' hoop ik nooit last te krijgen en ik hoop er ook nooit aan te wennen.

Marinus C.
Marinus C.3 jan. 2023 - 17:03

Ach, er komt vanzelf weer een keer een Bijltjesdag. En lang voor het zo ver is zullen ook de meest enthousiaste naar-rechtse laarzenlikkers door hebben dat fascisme alleen kan bestaan bij de gratie van zuiveringen, en dat de resultante "samen"leving hoogst onprettig is. Ook voor neo-fashwappies dus. "mede mogelijk gemaakt door het verraad van links" "Wir haben es nicht gestemmt"

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 18:32

Ja want het falen van links is een uitstekende reden om dan maar domrechts beleid en de hetze tegen minderheden te steunen, want dat helpt enorm. Als je domrechtse beleid niet werkt, ligt dat niet aan het beleid, maar dan is het beleid niet hard genoeg. Tuurlijk joh, lekker nog meer wantrouwen naar je medemens, voelt wel lekker denk..? Tot je zelf een keer de lul bent....

Wjc72
Wjc723 jan. 2023 - 18:48

Ik stem zelf PvdD, dit als antwoord op mensen hier die erg snel conclusies trekken...

Marinus C.
Marinus C.4 jan. 2023 - 9:09

Als je eruit ziet als een Bruine brulboei, loeit als een Bruine brulboei en je profileert als een Bruine brulboei, moet je niet zeiken als je behandeld wordt als een Bruin brulboei.

Miss Piggy
Miss Piggy3 jan. 2023 - 14:03

Wat een diffuus en warrig stuk. Alles waar Woke-Links zich druk om maakt wordt er met de haren bijgesleept. Uiteraard moet je als samenleving waakzaam blijven voor de excessen van extreemrechtse groeperingen. Maar als ik dit stuk mag geloven worden we continu bedreigd door een stortvloed van gebruinhemde stormtroopers. Dit is simelweg niet het geval. Ja, de leuzen op de brug zijn een zichtbare uiting. Maar het is een klein groepje randdebielen die dit doet. Het probleem in Nederland ligt veel meer met het verborgen racisme en een stugge, horkerige overheid die z'n burgers zeer wantrouwend bejegend. Zeker als die een migranten-achtergrond hebben. Wat uitmond in de Toeslagen-affaire. En nog vele voorbeelden als dat. Dát is waar Nederlanders zich terecht druk om maken. En wat betreft Wokisme: dat is de Linkse tegenhanger van extreemrechts. Net zo intolerant, net zo racistisch en net zo weinig openstaan voor andersdenkenden. En dat is wat mensen die zeggen Woke te zijn niet beseffen. En waarom deze stroming zo impopulair. Maar goed, gelukkig is dat lang niet zo'n probleem hier in Nederland als in de Angelsaksische wereld.

3 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 jan. 2023 - 15:55

Heb zelden een hekel aan modernismen gehad maar bij “woke” maak ik (hij/hem) een uitzondering.

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 18:18

Die randdebielen zitten anders wel in de 2e Kamer. En nee, "wokisme" is niet de linkse tegenhanger van extreem rechts, het opkomen voor minderheden die gediscrimineerd worden is niet hetzelfde als het uitsluiten van diezelfde minderheden

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 18:25

Overigens, ik neem aan dat je met de Angelsaksiche wereld vooral de VS bedoelt, want in het VK is een veel duidelijkere tegenbeweging aanwezig tegen racistisch en nationalistisch gehetz. De Brexiteers is inmiddels ook vakkundig, door eigen toedoen, de mond gesnoerd - niet omdat ze nix mogen zeggen, maar omdat ze zelf de vruchten van die onzin plukken

Joop  den Uil
Joop den Uil3 jan. 2023 - 13:21

Nederland is langzaam aan het vertrutten en verpreutsen, en de bodem daarvan lijkt nog erg ver weg. Waar is het vrije land gebleven met individuen die niet constant lopen te vingerwijzen ? Wanneer wordt het woord ''arbeider'' in de ban gedaan ?

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2023 - 14:00

[Nederland is langzaam aan het vertrutten en verpreutsen..] Het is inderdaad wel heel truttig en preuts om stelling te nemen tegen fascisme, racisme en antisemitisme. Ik heb ook nooit begrepen waarom al die moraalridders in de jaren 30 zoveel moeite hadden met het nationaal-socialisme. Laat iedereen toch lekker doen waar die zin in heeft, ook als dat uitloopt op vervolging en genocide. Ontzettend truttig om daar moeilijk over te doen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 16:48

"Laat iedereen toch lekker doen waar die zin in heeft, ook als dat uitloopt op vervolging en genocide. Ontzettend truttig om daar moeilijk over te doen." Overdrijven is ook een vak.

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 17:37

@mark 'Laat iedereen toch lekker doen waar die zin in heeft, ook als dat uitloopt op vervolging en genocide. Ontzettend truttig om daar moeilijk over te doen.' Zo iets noemen we een dooddoener, en tevens een open deur.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 17:57

IHAG: Wilders die miljoenen moslims uit europa wil verjagen is toch behoorlijk eng.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 7:03

"Wilders die miljoenen moslims uit europa wil verjagen is toch behoorlijk eng." Geloof je het zelf? Ik niet.

Mostafa
Mostafa3 jan. 2023 - 13:21

Als je Nederlandse moslims mag denigreren en discrimineren namens de ''meningsuiting'' dan steken de andere racisten automatisch de kop op. Logisch. Verbied discriminatie en haat tegen alle Nederlanders voor een gezond maatschappij en knoei niet met onze Grondwet, met andere woorden: niet de Grondwet en het artikel 1 van de Grondwet selectief handhaven !! De beste wensen en gezond 2023, vooral een gezonde geest en hersenen voor iedereen.

tinekea2
tinekea23 jan. 2023 - 13:15

Er wordt een beeld geschept van iedereen die een andere mening heeft dan ik is een facist en een racist én van een verschrikkelijk Nederland om te leven. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Ik ben het er niet mee eens om alles en iedereen meteen maar als fascist en racist te bestempelen en ook niet met van Nederland zo een verschrikkelijk land te maken. Wat betreft het laatste: Er zijn meerdere landen in Zuid Amerika, waar het ernstig misgaat. In de USA gaat het tussen de democraten en de republikeinen lijkthet wel niet meer om het landsbelang maar vooral om elkaar tegen te werken. In Afrika stikt het van de dictators. Rusland, China, Turkije....onderdrukking. Zo erg is het nu ook weer niet in Nederland. Probeer eens wat balans en relativering in je denken aan te brengen, volgens mij spreek je dan veel meer mensen aan met de dingen die niet goed gaan in Nederland.

9 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 13:50

Mooi verwoord!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 jan. 2023 - 13:53

Zo erg is het nu ook weer niet in Nederland Als je niet oppast, kan het ook in Nederland verkeerd gaan. We hebben Nederland zien afglijden, de laatste jaren. Nog tien jaar Rutte en er is écht niets meer over van dit gave land

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 14:06

De PVV, FvD en JA21 zijn zonder twijfel fascistische partijen. Waarom mag dat niet gezegd worden?

Wjc72
Wjc723 jan. 2023 - 14:25

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb3 jan. 2023 - 16:19

tinekea Ik heb een heel andere mening dan de schrijfster. Maar, zo raar, ik voel me helemaal niet als een fascist aangesproken door de schrijfster. Ik vraag me af hoe dat zou komen. En wat dat iedereen betreft: U wordt helemaal niet genoemd in dit artikel. Alleen wie zich herkent in het beeld dat de schrijfster oproept, die kan terecht concluderen dat die door de schrijfster als fascist gezien wordt. Nou, als daar dan iets mis mee is, dan moet u dat inhoudelijk maar aantonen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 16:31

"De PVV, FvD en JA21 zijn zonder twijfel fascistische partijen. Waarom mag dat niet gezegd worden?" Waar staat dat er een verbod is op die mening? Maar verbieden is voor sommigen een hobby geworden. Niet de mijne overigens.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 17:58

IHAG: Het is geen mening. Het is een feitelijke constatering.

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 18:08

Wat is dit nou weer voor geneuzel? Er wordt uitgebreid onderbouwd en met bekende voorbeelden gerefereerd aan wat we allemaal aan guurrechts tot aan fascistisch gezwam te verwerken krijgen. En dat is dan opeens "iedereen met een andere mening". Dus er zit nix meer tussen fatsoenlijk (of onfatsoenlijk, wat jij wil) links en guurrechts? Nou, dan leef jij (gelukkig) in een andere wereld dan ik. Mijn dierbaren staan vrijwel allemaal meer of minder rechts van mij, en soms botst dat wel maar meestal komen we al snel weer tot de liefde voor elkaar. En komen we tot de conclusie dat medemenselijkheid het belangrijkste is en dat de regering de afgelopen decennia een teringzooi heeft gemaakt (en dus win ik altijd haha!)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 jan. 2023 - 18:45

De PVV, FvD en JA21 zijn zonder twijfel fascistische partijen. Waarom mag dat niet gezegd worden? Van mij mag je dat zeggen Wie zegt dat dat niet gezegd mag worden ? Het zijn alleen geen fascistische partijen. Ik heb je in het verleden al weleens uitgelegd waarom. Het zijn nationalistische, populistische, liberale partijen

Faith No More
Faith No More3 jan. 2023 - 12:57

Fascisme is net als nazisme, communisme, en revolutionair socialisme te bestrijden omdat de partijen ermee besmet zich committeren/committeerden aan antidemocratische opvattingen en daarmee verbonden vijandige regimes. J.A.A. van Doorn, de grote socioloog, duidde in een column uit 1986 de NSB van Mussert en de CPN van vlak na WOII goed beargumenteerd als zodanig waar met even gegronde argumenten de immers nationalistische CP dat zeker niet viel aan te rekenen. In de periode daarna kun je met recht beargumenteerd de vroege SP toevoegen aan de NSB en de direct naoorlogse als extremistisch met vijandige regimes verbonden antidemocratische partijen. Daar horen de net als de CP van Janmaat veeleer nationalistische PVV en JA21 niet toe. FvD deelt haar kwalijke invloeden met de vroege CPN en SP. Maar hadden die twee laatsten dan verboden moeten worden? Nee? Dan de eerste ook niet.

10 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 14:07

Hoe verzin je het?

Satya
Satya3 jan. 2023 - 17:05

"Hoe verzin je het?" Ben het er grotendeels mee eens. Verbieden betekent ook dat mijn mening verboden kan worden, dat is niet de oplossing. Mijn zorgen zitten in het accepteren van extreemrechts door een groot deel van de bevolking. Het werkelijk verraad van links zit bij de stemmers die dan maar op proto fascistische partijen stemmen. Kan daar niet bij, dat is verraad.

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 18:00

Hoe ie het verzint vind ik minder interessant dan; hoe krijg je het uit je pen? Ik praat ook niet direct zoals ik schrijf, maar ik vraag me bij dit soort epistels altijd af of zo iemand zich in het dagelijks leven überhaupt wel verstaanbaar kan maken of dat iedereen zich gapend, zo niet met de ogen draaiend keert naar interessanter geleuter

Faith No More
Faith No More3 jan. 2023 - 20:15

@Oproerkraaier. J. A. A. van Doorn verzon niets. Hij noemde feiten: "In de periode na de oorlog was de CPN een stalinistische partij. Dat wil zeggen: een partij die bij voldoende macht radicaal zou afrekenen met de parlementaire democratie, de rechtsstaat, de particuliere eigendom, de markteconomie, de godsdienst en wat er zoal verder in de afgelopen eeuwen aan vrijheden en verworvenheden in West-Europa waren gewonnen. Bovendien had deze CPN zich verbonden met de machthebbers in het Oostblok, dat wil zeggen met een totalitaire militaristische macht waartegen mede ons land zich bewapende. In die zin nam de CPN na de oorlog de plaats in die door het verdwijnen van de NSB was vrijgekomen: die van de potentiële landverraders. Daarentegen is de CP, voorzover mij bekend, nergens buiten de parlementaire orde. Wie de partij 'fascistisch' wenst te noemen, kan dat doen met verwijzing naar overeenkomsten terzake van vreemdelingenhaat, maar het is onzin te suggeren dat de CP behoort tot een internationale macht die Nederlands vrijheden bedreigt. Integendeel, de CP is ultra-nationaal." https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=CP+CPN+J.+A.+A.+van+Doorn&coll=ddd&identifier=KBNRC01:000029370:mpeg21:a0083&resultsidentifier=KBNRC01:000029370:mpeg21:a0083&rowid=3 En dat nationalisme en niet antidemocratische of anti-rechtstatelijke zie je ook bij PVV of JA21 terwijl de vroege SP met haar commitment naar het Chinese regime hetzelfde als de NSB , CPN, en FvD te verwijten is.

GMatth52
GMatth523 jan. 2023 - 23:43

Faith No More 3 jan 23 - 13:57 "Fascisme is net als nazisme, communisme, en revolutionair socialisme te bestrijden omdat de partijen ermee besmet zich committeren/committeerden (...) vijandige regimes." Fascisme en nazisme zijn lijnrecht tegengesteld aan communisme en revolutionair socialisme, want zij dienden de belangen van de kapitalistische klassen doordat zij, eenmaal aan de macht, de arbeidersbeweging met geweld hebben neergeslagen: met steun van de grote ondernemers en oorlogsveteranen uit de Eerste Wereldoorlog greep Mussolini in 1922 in Italië de staatsmacht. Het fascisme vond aanhang in de middenklasse, die door concurrentie van het grootkapitaal bedreigd werd, maar ook bang was om af te zakken tot de bezitloze arbeidersklasse. De middengroepen waren vatbaar voor nationalisme -Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer- en voor het 'verzoenen' van de klassentegenstellingen. Geheel ten onrechte stelde J.A.A. van Doorn na 1945 de CPN op 1 lijn met de NSB. Want naast gereformeerden en Joden stonden communisten vooraan in het verzet tegen de Duitsers. En na 1945 werd de Sowjet-Unie, die -met Polen- het zwaarst geleden had door Hitler, bedreigd door het kapitalistische Amerika, dat in 1949 de NAVO oprichtte. Pas in 1955 -West-Duitse herbewapening- werd het Warschaupact opgericht. De dreiging kwam uit het Westen.

Satya
Satya4 jan. 2023 - 9:00

"En dat nationalisme en niet antidemocratische of anti-rechtstatelijke zie je ook bij PVV of JA21" Onzin, pvv werd door Horowitz gefinancierde die zeker niet het Nederlandse belang dient. Daarnaast wil Wilders strafrecht waarin afkomst een rol speelt, past niet binnen een rechtsstaat, miljoen deporteren alweer past niet binnen rechtsstaat en boeken verbieden. Weinig democratisch aan. Fvd oprichters gingen in de retoriek van fvd mee, pas bij antisemitisme in het open haakten ze af. Matt Autoritair socialisme eindigt op dezelfde manier als fascisme, dat valt niet te ontkennen.

Faith No More
Faith No More4 jan. 2023 - 16:47

Deze reactie is verwijderd

GMatth52
GMatth525 jan. 2023 - 0:16

Faith No More - 4 jan. 2023 - 17:47 1. Met termen als "in het interbellum opgekomen volksbewegingen", "populistisch", "antidemocratisch" en "anti-rechtstatelijk" labelt u zowel het communisme en revolutionair socialisme als het fascisme en nationaal-socialisme. Hiermee verdoezelt u de wezenlijke tegenstellingen tussen deze 2 politieke en maatschappelijke stromingen, zowel in hun doelstelling, hun maatschappelijke basis als in de historische strijd, die zij op leven en dood met elkaar gevoerd hebben. Het fascisme en nazisme steunde op de middenklassen, die in de tijd van economische crisis van 1929, en de verhevigde klassenstrijd, ten onder dreigde te gaan, en in hun streven naar autoritaire oplossingen zich richtten naar een sterke leidersfiguur en een "volksgemeenschap", die de klassentegenstellingen zou 'verzoenen'. Die 'verzoening' kon alleen door het gewelddadig neerslaan van de arbeidersbeweging (vakbonden en de linkse partijen). Dit in het belang van de grote kapitalisten, die de fascisten in Italië en de Nazi's in Duitsland aan de macht hebben geholpen. Het revolutionaire socialisme, waarvan het communisme zich in 1917 afsplitste, was in de 19e eeuw opgekomen vanuit de arbeidersklasse, die zich tijdens onder het industriële kapitalisme verweerde tegen haar uitbuiting. Het socialisme diende als theorie: utopisch socialisme, anarchisme en marxisme.

GMatth52
GMatth525 jan. 2023 - 1:03

Faith No More - 4 jan. 2023 - 17:47 2. De communisten, en revolutionaire socialisten, zagen in het het fascisme en nazisme geen concurrenten voor hun eigen ''heilsstaat", maar als een dodelijk gevaar voor de arbeidersbeweging en voor de democratie. Voor de kapitalistenklasse is het fascisme het ultieme wapen om haar macht te behouden. De Sowjet-Unie verdedigde de democratie in Spanje tegen Franco, ondersteunde Ethiopië tegen Mussolini, en bood -als enige- aan Tsjecho-Slowakije hulp aan tegen Hitler (vóór het Verraad van München 1938). Tevergeefs probeerde de Sowjet-Unie met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een pact tegen Hitler te bereiken. Tenslotte moest de Sowjet-Unie zich in 1941/45 verdedigen tegen Hitlers genocidale oorlog, ten koste van 27.000.000 doden. Verder, nergens beweer ik dat de communisten en socialisten strijd leverden tegen de middenklasse en de boeren. Tot slot, u noemt communisten en socialisten in 1 adem met de Nazi's in verband met de theorie die het wereldwijde kapitalisme relateert aan 'de Joden'. Dit onversneden Anti-semitisme komt geheel voor rekening van de Nazi's. Houd het wel zuiver.

GMatth52
GMatth525 jan. 2023 - 1:50

Satya - 4 jan. 2023 - 10:00 "Autoritair socialisme eindigt op dezelfde manier als fascisme, dat valt niet te ontkennen." Als u doelt op schending van mensenrechten, zou ik dit in het algemeen zo niet zeggen, omdat socialisme en fascisme hierin verschillen: fascisme vervolgt minderheden en tegenstanders om wie of wat ze zijn; autoritair socialisme om wat ze doen (met Cambodja als uitzondering). Schending van mensenrechten is altijd te veroordelen. En dat is onder autoritair socialistische regimes gebeurd, ook op massale schaal, zoals in Cambodja. Het ontbrak aan democratische controle en aan verantwoordingsplicht voor machthebbers. Aan de andere kant, in Oost-Europa hebben communistische machthebbers, aangespoord door Gorbatsjow, rationeel gehandeld tijdens de Wende en meegewerkt aan een vreedzame machtsoverdracht. Met uitzondering van Roemenië.

ZonderNaam2
ZonderNaam23 jan. 2023 - 12:46

Een uitgebreide analyse en opsomming aan feiten, maar wat is dan de oplossing? Zoals gesteld zijn er behoorlijk wat mensen die op extreemrechtse partijen stemmen, worden die door columns zoals deze op andere gedachten gebracht? Ik denk het niet, maar wat moet er dan wel gebeuren? Je kan een grens stellen, maar dan moet je ook aangeven wat de consequenties zijn wanneer deze overschreden wordt.

15 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2023 - 13:56

[Zoals gesteld zijn er behoorlijk wat mensen die op extreemrechtse partijen stemmen, worden die door columns zoals deze op andere gedachten gebracht?] Nee maar deze column is ook niet aan hen gericht. Het gaat erom dat de mensen die niet op de racistische en fascistische partijen stemmen actiever worden in de bestrijding. De fascisten zijn zo sterk geworden omdat een groot deel van de bevolking dat heeft laten gebeuren. De media (en ook de meeste andere politiek partijen) stellen zich over het algemeen welwillend op tegen extreem-rechts omdat bv Baudet leuk piano kan spelen of omdat Wilders altijd wel voor een opstootje zorgt. Pas toen FvD de andere politici en de media zelf op de korrel begon te nemen veranderde er iets in die opstelling. Dat moet afgelopen zijn. De fascisten moeten overal waar ze van zich laten horen ontmaskerd worden en tegengesproken. Waar nodig en mogelijk moeten er tegenmobilisaties gehouden worden. De normalisatie van het fascisme heeft lang genoeg geduurd.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 14:07

Fijn dat je het hebt over feiten!

Gimli1955
Gimli19553 jan. 2023 - 14:10

@Mark Laten we vooral iedereen gaan ontmaskeren, alsof andersdenkenden een masker dragen. Maar dan ook iedereen, die mee heeft gedaan met Ongekend Onrecht, het LSI bij de belastingdienst, enz enz enz. Er wordt altijd een fatsoenkaart getrokken alsof de huidige "linkse" partijen en de neoliberale partijen zo fatsoenlijk zijn. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Vrijwel iedere politieke partij heeft boter op het hoofd en gezien de behandeling van foute Nederlanders konden ze er vroeger ook wel wat van, blijkt uit de net vrij gekomen van75 jaar geleden stukken. Wekelijks een dodelijk slachtoffer en allemaal om het fascisme te bestrijden. Begrijpelijk, maar afkeurenswaardig. In mindere mate te vergelijken met Rutte 2 en de destructie van de kwetsbaren. Wie telt de grens en hoe democratisch gebeurt dat. Als het tot doel heeft om afwijkende meningen en standpunten onmogelijk te maken, is dat niet democratisch. Wie heeft de macht en maakt daar misbruik van, is de volgende vraag en met welk doel? Het terechte wantrouwen jegens de partijen die nu aan de macht zijn, kun je typeren als eigen belang, waarbij "links" zich laat gebruiken. Zoals zo vaak eerder bij Uruzgan, het Lente akkoord en de oorlog tegen Irak met de afwezige massa vernietigingswapens. Bezint eer ge begint, is mijn advies. Iets wat logisch en terecht klinkt kan later tegen je keren.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2023 - 15:51

[Als het tot doel heeft om afwijkende meningen en standpunten onmogelijk te maken, is dat niet democratisch.] Ligt eraan wat je precies met die ‘afwijkende meningen’ bedoelt. Als die meningen gericht zijn op het uitsluiten en dehumaniseren van anderen (moslims, joden, mensen met een donkere huidskleur, vluchtelingen) dan vind ik dat je alles op alles moet zetten om die ‘meningen’ te bestrijden. Dat is niet ondemocratisch maar juist democratisch. Want in een democratie is iedereen gelijkwaardig en types die die gelijkwaardigheid onderuit willen halen moeten dus bestreden worden. Wat mij betreft niet met juridische middelen maar wel ideologisch en politiek. En als het even kan door het mobiliseren van tegenkrachten.

Adaestuo
Adaestuo3 jan. 2023 - 16:42

@Gimli1955: Ik zie jou hier op JOOP structureel inhoudloos schrijven over de neoliberale (colatitie)partijen, waarbij je vrijwel altijd de linkse partijen ernaast noemt, daarmee impliceer je heel duidelijk het een en ander want je doet het immers niet zomaar, dat staat buiten kijf. Maar dat is nu niet waar het me echt om gaat. Wat ik nu onderhand wel eens wil weten is of jij PVV, FVD, JA 21 en Groep Haga beziet als partijen die niet neoliberaal zijn. En als deze partijen dat volgens jou inderdaad zeker weten niet zijn, zou je je er dan ook tevens toe kunnen verwaardigen om die conclusie met feiten te onderbouwen? Ik zou dat onder andere ook graag zien omdat jij er - met veel ommehaal - zo prat op gaat dat men feiten moet aandragen. En definieer ook eindelijk eens wat neoliberalisme volgens jou weten is. Zonder creatieve interpretaties graag.

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 17:22

"Iets wat logisch en terecht klinkt kan later tegen je keren.". Je bedoelt natuurlijk het zogenaamd luisteren naar de "bezorgde burger" wat geleid heeft tot het huidige guurrechtste klimaat... Oh niet? Nee natuurlijk bedoel je dat niet, je behoort blijkbaar zelf tot die categorie en bent inmiddels hard rechts afgeslagen. En ja "links" is veelal ook naar rechts van het midden opgeschoven helaas, zelfs ik ben een tijdje meer naar het midden gegaan (alweer meer dan 20 jaar geleden, ik was nog jong...). Maar gezien waar dat toe leidde ben ik heel rap weer terug in het linkse hok gerend, want ik heb gelijkwaardigheid, humaniteit en mensenrechten hoog in het vaandel staan. Ik neem aan dat je die waarden ook denkt aan te hangen, maar dat blijkt niet uit je uitlatingen en dus plaats ik je rechts van mij

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 17:33

@karingin 'Nee natuurlijk bedoel je dat niet, je behoort blijkbaar zelf tot die categorie en bent inmiddels hard rechts afgeslagen. ' Als er steeds meer mensen rechts afslaan behalve jij, is er dan geen reden voor zelfreflectie?

Olav Meijer
Olav Meijer3 jan. 2023 - 18:35

@ Adaestuo (@ Gimli1955): Gimli1955 houdt telkens opnieuw ongveer hetzelfde verhaal. Een (middel)lange tekst over de neoliberale politiek -waarmee de meesten hier het eens zullen zijn- en vervolgens katten naar "links", dat schuldig zou zijn omdat dat het zo ver heeft laten komen en geen echte alternatieven zou hebben. Over de echt politiek-ideologisch extreem rechtse, en daardoor gevaarlijke partijen als PVV en FvD zwijgt hij bijna altijd, of doet hij een enkele keer een niet goedkeurend woordje. Deze partijen houdt hij steeds uit de wind, en dat is zo helder als glas. En daaruit trek ik mijn conclusies.

ZonderNaam2
ZonderNaam23 jan. 2023 - 19:27

@ Mark Huysman Dat extreemrechts salonfähig gemaakt wordt in de media kunnen jij en ik niet veel actiever bestrijden dan een klacht op mail zetten en/of betreffend medium in de toekomst te boycotten. Zeker aan te raden, maar ik denk niet dat dat het tij zal keren. Temeer omdat extreemrechtse partijen en bewegingen in toenemende mate hun eigen mediakanalen op internet hebben waar ze zonder weerwoord hun doelgroepen kunnen bedienen. Ik zie dezelfde ontwikkelingen wel, maar ik zie nog steeds geen enkele oplossing.

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 19:43

@olav 'Deze partijen houdt hij steeds uit de wind, en dat is zo helder als glas. En daaruit trek ik mijn conclusies. ' Volgens mij houdt Gimli ons een spiegel voor, hij laat ons zien dat links structureel blijft falen en haar electoraat heeft weggejaagd en in de armen heeft gedreven van een paar domme populistische partijen zoals de PVV en FvD.

Gimli1955
Gimli19553 jan. 2023 - 20:27

@Olav Ik benoem de FVD, PVV niet, omdat ze een gevolg zijn de symptoom bestrijding van het neoliberalisme. De PvdA en GL hebben zich zeker met de steun aan Uruzgan, het Lente akkoord, de pensioenwet, en Rutte 2 aangesloten bij het neoliberalisme. De SP niet, maar die is een andere richting ingeslagen met woke en identiteitspolitiek, en daardoor ook onschadelijk gemaakt is. BBB is een gevolg van de tunnelvisie van een deel van D'66 en de Dierenpartij. Je kunt niet zonder protesten boeren, die al generaties boer zijn, van hun grond ontdoen. Die grond zal als natuur ook moeten onderhouden, en gezien de Oostvaarders Plassen is de overheid niet de aangewezen persoon om dat goed te doen. Of er zit een addertje onder het gras, maar dan zal ik direct als complotdenker worden uitgemaakt. Echter de laatste jaren blijken veel complotten toch waarheid te zijn, als bijvoorbeeld bij het Toeslagschandaal en de zwarte lijsten en nu de LSI afdeling bij de belastingdienst die allerlei zaken met de gemeenten, UWV en jeugdzorg coördineerden. Los de echte problemen op van de samenleving en stop met het ontwijk gedrag om de voorspelbare partijen de schuld te geven van de ellende. Dat is de bekende verdeel en heers tactiek om de macht te behouden en de status quo in stand te houden, zodat Rutte nog terug kan keren in Rutte 5 tm 10. Rampzalig voor Nederland, want noem maar 1 fundamenteel probleem wat Rutte in 12 jaar heeft opgelost. Of noem 1 succes van Rutte 1 tm 4.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2023 - 20:35

[Volgens mij houdt Gimli ons een spiegel voor, hij laat ons zien dat links structureel blijft falen en haar electoraat heeft weggejaagd en in de armen heeft gedreven van een paar domme populistische partijen zoals de PVV en FvD.] Links faalt structureel, dat is bekend. Iemand die daar na Rutte2 nog over twijfelt is naïef. Dat veel mensen daardoor op drift zijn geraakt en een extreemrechtse afslag hebben genomen is ook bekend. Maar dat neemt niet weg dat de racisten en fascisten (niet ‘domme populisten’) keihard bestreden moeten worden. Gimli weigert dat. En daarmee komt hij in het kamp van extreemrechts terecht. Hij moet begrijpen dat zowel het neoliberalisme als de vreemdelingenhaat bestreden moeten worden. Beide zijn funest. En als links (of wat daar voor door gaat) meehelpt met neoliberale contra-hervormingen of soft is op racisme en xenofobie dan moet dat links ook bestreden worden. Maar je moet de extreemrechtse partijen niet uit de wind houden want dan wordt je medeschuldig aan hun groei en aan hun giftige invloed op de samenleving.

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 9:50

@Mark Verandert ook maar iets aan de situatie door mij onder extreem rechts te plaatsen? Neen, helemaal niets. Het is het voorbeeld van symbool politiek waar links steeds vaker in verstrikt raakt. Het chronisch beschuldigen en verwijten van andersdenkenden, zonder enig nut of verbetering van de situatie. Het is met veel dedain zichzelf een superieure houding aanmeten, van wij zijn correct en goed, terwijl daar geen enkele reden voor is. Ik heb genoeg voorbeelden gegeven en zelf aanvaard door jou, waar links gefaald heeft en dan wordt ik figuurlijk in de ban gedaan en bij extreem rechts geplaatst. Dan is links echt de weg kwijt en is het geen wonder dat ze overbodig zijn geworden. Het interesseert me geen zier waar je me onder plaatst, je opmerking mist inhoudelijke onderbouwing en is niet meer dan een mening. Het is de pot die de ketel verwijt dat hij zwart is, en daarmee wil ik zeker niet zeggen dat ik extreem rechts goedkeur of steun.

Mark Huysman
Mark Huysman4 jan. 2023 - 14:08

@Gimli Ik vind het geen enkel probleem dat je je meeste munitie gebruikt om op het neoliberalisme te schieten. En uiteraard vind je mij dan aan je zijde. Maar op moment dat het over racisme en fascisme gaat geeft het geen pas om dan niks daarover te zeggen en enkel naar de gevestigde partijen (rechts, midden en links) te wijzen. Extreemrechts is geen side-show maar vormt een directe bedreiging voor grote groepen in deze samenleving. Ook al hebben ze (nog) geen regeringsmacht. De manier waarop types als Wilders en Baudet te keer gaan tegen Marokkanen, moslims, vluchtelingen of mensen met een donkere huidskleur heeft een directe impact op het veiligheidsgevoel van die mensen. En het beïnvloedt het algemene politieke en sociale klimaat in dit land. Racisme en xenofobie is o.a. salonfähig geworden door het optreden van de verschillende extreemrechtse formaties en politici. Door telkens de aandacht weg te halen bij het gevaar van extreemrechts help je mee die stroming te versterken. Ik vind het vreemd dat je dat doet want het lijkt me dat je slim genoeg bent om te zien wat voor agenda daar nagestreefd wordt.

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 16:15

@mark Er wordt door jullie niet op het neoliberalisme geschoten, alle onderwerpen zijn gevuld met alleen maar anti(extreem)rechtse retoriek. Lees je berichten terug. Ze zijn gericht op mij gevuld met beschuldigingen en verweren en daarmee blijft de desastreuse puinhoop van 40 jaar neoliberalisme buiten beeld. De onderwerpen op Joop zijn hoofdzakelijk gericht tegen de FVD en de PVV, en daar is niets mis mee. Alleen de verhouding is zoek. De uitspraken van de Ombudsman en het rapport van de CPB, de uitgestelde vergoeding van de kinderen van het Toeslagschandaal, zie ik niet op Joop. Wel 6 stukken over de projectie op die brug en nog een reeks over de FVD en Baudet. Anti(extreem)rechts zijn, betekent niet dat je links bent, en dat blijf ik herhalen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jan. 2023 - 11:54

Alles waar de schrijfster het niet mee eens is wordt hier allemaal bij elkaar in een verhaal gegoten en zaken van overheidsbeleid, boeren, en diverse politieke partijen worden hier verdacht gemaakt van fascisme en extreem rechts. Als je echt iets tegen fascisme wil doen zal je specifiek moeten zijn en niet gaan ageren tegen zaken waar een groot deel van de Nederlandse bevolking achter staat, want dan ga je helemaal nergens komen. En wat een aandacht overigens voor een paar leuzen op een brug, dit soort teksten worden elk jaar honderden keren ergens opgeschreven, graven worden vernield, mensen worden in elkaar geslagen, maar nee, teksten op een brug (geprojecteerd nog wel), de wereld vergaat.

20 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 12:29

"en diverse politieke partijen worden hier verdacht gemaakt van fascisme" Hij noemt alleen de PVV, FvD, Ja21 en BBB. Wat klopt er niet aan die bewering dan? Dat zijn toch alle 4 min of meer fascistische partijen.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 13:00

het grote bagataliseren is weer begonnen. Maar leifst 3 duimpjes omhoog weer. Net alsof er geen fascisme bestaat in dit land.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 13:02

Een goede beschrijving van de werkeljjkheid, wel doen aan micromanagement met grote woorden maar de werkeljjke problemen niet willen aanpakken. Neem nu de toeslagenaffaire. De belastingdienst wordt (terecht) wel aangesproken, maar de rechterlijke macht en de jeugdzorg blijven buiten schot, terwijl die laatste twee toch echt oorzakelijk verantwoord elijk zijn voor de onnodige uithuisplaatsingen van kinderen.

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 13:24

Dat jij het grotere verband niet ziet ligt aan jou en illustreert ook meteen het probleem. Het is de afgelopen paar jaar echt volledig uit de klauwen gelopen, alles wordt maar afgedaan als incidentje of marginaal maar als je het overziet is het inderdaad een patroon waar je eng van wordt. Het allerengste is dat ik merk dat mensen die ik toch als redelijk verstandig en gematigd ken, ook besmet worden door die enge retoriek

tempest
tempest3 jan. 2023 - 13:38

@karingin Al die rechtse complotdenkers menen ook overal grotere verbanden te zien. Zeker als je grote oordelen als facisme erbij gaat halen, dan is dat niet echt handig. Er is een groep die dit truukje van alles op een hoop schuiven steeds meer doorziet en steeds meer negeert. Helaas lijken tevens veel anderen dit truukje zelf ook toe te gaan passen, met verdere polarisatie tot gevolg.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 13:57

Mensen besmet noemen is ook niet overtuigend. Klinkt als de opmerking 'deplorables' van Clinton. En zijn mensen die niet jouw visie delen gelijk onredelijk? Juist dit soort argumenten horen we maar al te vaak over wat men als rechts bestempeld. Mag hoor, maar accepteer dan ook dat je ze hier niet mee in jouw kamp zult krijgen.

Fabius
Fabius3 jan. 2023 - 14:23

@ Karingin 14:24 'Het grotere verband' Wat dit dan ook zijn mag, ik zie het eveneens niet. Maar dat ligt uiteraard aan mij. 'echt volledig uit de klauwen gelopen' Wat is er dan uit de klauwen gelopen? 'alles wordt maar afgedaan' Hoe groot en hoe omvangrijk is dit 'alles' en wat bedoelt u precies met dit woord? 'als je het overziet' Wat overziet u precies? 'Het allerengste is dat ik merk... ' En hoeveel mensen zijn dit dan precies? 'Enge retoriek' Leest u uw eigen reactie nog eens.

Wjc72
Wjc723 jan. 2023 - 14:27

Deze reactie is verwijderd

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jan. 2023 - 15:24

@oproerkraaier, kom maar op met bewijzen dat deze partijen fascistisch zijn? Juist dit soort overdrijvingen, alles is racisme en fascisme, devalueren de termen, en zorgen er voor dat het alleen maar moeilijker wordt echt racisme en fascisme te bestrijden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jan. 2023 - 15:30

@karingin, "Dat jij het grotere verband niet ziet ligt aan jou", of misschien ligt het aan jou dat je 'het grote verband' wel ziet. De samenleving veranderd, er zijn uitdagingen en spanningen, maar is echt niet allemaal racisme en fascisme. De FvD is wellicht fascistisch, maar gaat in de peilingen richting de 0 zetels. Nederland is nog niet verloren denk ik dan maar.

Louis Smit
Louis Smit3 jan. 2023 - 16:21

@Wjc72: dom lachen verandert niets aan hergeen er in het partijprogramma van BBB staat m.b.t. onderwijs, namelijk een voorgeschreven inhoud over alles dat de agrarische sector betreft en melding/vervolging van tegenspraak: zoiets is dé klassieke fascistische methode.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 16:22

@Wjc, fascistoïde was inderdaad een betere benaming geweest. Lees ook het commentaar van Mark Huisman hierboven. Maar over de PVV, FvD en Ja21 zijn we het dus eens?

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 16:50

Het gaat niet om hoeveel mensen het zijn, het zijn mijn dierbaren, van wie ik schrik als ze opeens bijv. PVV-leuzen herhalen of zeggen dat Baudeleuter af en toe wel iets zinnigs zegt. Als ik dan de diepte in ga (soms, steeds vaker, nadat ik flink uit mijn plaat ben gegaan), menen ze heus niet dat álle Marokkanen crimineel zijn of dat er écht omvolking plaats vindt. Ik heb ook wel eens gehoord "dat is geen vooroordeel, dat is gewoon cultúur". Ja, ik dank je de koekoek, dat is dus gewoon een vooroordeel. En het punt is dat ik er dus geen last van heb als jij met je blanke alfamannetjes grote bek iets flikt, daar word ik niet op aangesproken. Maar elke Marokkaan moet zich altíjd distantiëren van het gedrag van andere Marokkanen (en oh ja, ik ben tientallen keren aangerand door roomblanke Hollandse jongens, voel je je geroepen daar afstand van te nemen? Nee hé...). Een collega maakte een keer een grapje, nadat de baas in geuren en kleuren vertelde hoe hij met zijn zoon een oorlogs-game had zitten spelen met het volume op 10. Hij zei: "bij mij zou dan de politie 's avonds aan de deur staan". We lachten allemaal, want het is een goeie grap, maar de waarheid erachter is dus helemaal niet grappig

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 16:51

Tijdest: een patroon is niet hetzelfde als een hoop

Karingin
Karingin3 jan. 2023 - 16:57

IkHeb[]: Die rechterlijke macht en Jeugdzorg blijven zéker niet buiten schot, dan heb je niet opgelet. Maar ten eerste: de RvS heeft zelfreflectie getoond (bemoedigend, ik ben nog niet helemaal overtuigd, maar toch). De Jeugdzorg, nou ja, da's een versnipperde en vermarkte non-organisatie, waar nog veel meer mis mee is. Ten tweede: die instanties zouden niet eens in beeld zijn geweest als de BD niet zo compleet buiten hun boekje waren gegaan. En dáar is geen enkele zelfreflectie, sterker nog, ze gaan gewoon door, en andere instanties doen gezellig mee! Had hier iemand nog iets over een diskastrocratie? De overheid veegt haar reet af met de rechterlijke macht!

Dexter6
Dexter63 jan. 2023 - 17:34

@karingin 'Maar elke Marokkaan moet zich altíjd distantiëren van het gedrag van andere Marokkanen (en oh ja, ik ben tientallen keren aangerand door roomblanke Hollandse jongens, voel je je geroepen daar afstand van te nemen? Nee hé...). Een collega maakte een keer een grapje, nadat de baas in geuren en kleuren vertelde hoe hij met zijn zoon een oorlogs-game had zitten spelen met het volume op 10. Hij zei: "bij mij zou dan de politie 's avonds aan de deur staan". We lachten allemaal, want het is een goeie grap, maar de waarheid erachter is dus helemaal niet grappig' Anekdotisch bewijs in een discussie is meestal niet zo handig.

Fabius
Fabius3 jan. 2023 - 17:42

@Karingin 17:50 Ik heb uw reactie verschillende keren gelezen, maar ik moet bekennen dat ik het een vrij warrig betoog vind. Als u als argument aanvoert dat u 'mensen kent', dan lijkt het aantal mij wel degelijk belangrijk en ook het aantal keren dat zij iets zeggen dat u niet bevalt. Twee mensen die eens een keer een opmerking hebben gemaakt na het nuttigen van een pilsje lijkt mij als argument tamelijk lachwekkend. Wie bedoelt u met 'jij met je blanke alfamannetjes grote bek'? Iemand die u kent? Of zomaar iemand in het algemeen? 'tientallen keren aangerand door roomblanke Hollandse jongens'. Dat is dus minstens 20 keer. Ik begrijp uw opmerking niet. Waarom maakt u daar hier melding van? En waar moet precies afstand van genomen worden? Of suggereert u hier dat dit allemaal zeer beslist 'rechtse' roomblanke Hollandse jongens waren en dat iedereen die het linkse gedachtengoed niet omarmt hier medeschuldig is? Het spijt me, maar aan uw oorlog-game verhaal kan ik geen touw vastknopen. Ik concludeer dat u zegge en schrijve slechts één van mijn vragen hebt geprobeerd te beantwoorden. En laat ik duidelijk zijn (voordat we weer dat zinloze rechts/links gezwam krijgen): ik kom uit een PPR nest en ik probeer mijn linkse leven ook zo fatsoenlijk mogelijk te leven.

oproerkraaier
oproerkraaier3 jan. 2023 - 18:02

"@oproerkraaier, kom maar op met bewijzen dat deze partijen fascistisch zijn? " Ik weet niet in wat voor konijnenhol jij leeft, maar als je dat nu nog niet wilt toegeven ga je dat nooit doen. en ben je op zijn minst "een nuttige idioot" voor die lieden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jan. 2023 - 9:44

"Ik weet niet in wat voor konijnenhol jij leeft, maar als je dat nu nog niet wilt toegeven ga je dat nooit doen. en ben je op zijn minst "een nuttige idioot" voor die lieden." Met dit soort verwensingen overtuig je niemand. Klinkt misschien leuk voor jezelf, maar je bereikt er niets mee. Het komt bij mij juist over als de nuttige idioot spelen. Dat hoef je van mij niet te doen.

Gimli1955
Gimli19554 jan. 2023 - 9:54

@oproerkraaier Je ontwijkt de vraag, weigert antwoord te geven en dat zegt genoeg.