Joop

De media moeten zich kapot schamen voor hun berichtgeving over het geweld tegen KOZP

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
9341 keer bekeken
  •  
ANP-458082607

We weten onderhand allemaal wel wat er afgelopen weekend is gebeurd, maar toch even een feitelijke samenvatting. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) waren op weg naar Staphorst om te demonstreren (wat hun recht is en door de gemeente was goedgekeurd), maar hun voertuigen werden tegengehouden door een extreem gewelddadige menigte. Relschoppers hebben onder andere ruiten ingeslagen, spiegels en kentekenplaten van de auto’s gesloopt, de voertuigen bekogeld met eieren en vuurwerk, auto’s opengemaakt om de inzittenden ook te bekogelen, en olie in de auto’s gegooid terwijl ze zwaaiden met fakkels. De demonstranten van KOZP hebben niets teruggedaan, behalve dekking zoeken in hun voertuigen en de politie bellen (die niets deed om te helpen).

Vrij heldere situatie toch? Extreem geweld vanuit een groep relschoppers tegen onschuldige demonstranten. Ik zou dit persoonlijk zonder twijfel als racistisch terrorisme omschrijven, maar welke woorden je ook kiest, je kunt in ieder geval niet ontkennen dat één groep hier duidelijk de dader is en dat die alle perken te buiten zijn gegaan. Dat zijn gewoon feiten.

Even kijken hoe de media dit brachten.

NU.nl kopte:“ME ingezet bij botsingen tussen betogers rond sinterklaasintocht Staphorst”. ‘Botsingen tussen betogers’. Dit insinueert overduidelijk dat deze twee groepen gelijk zouden zijn, allebei fout zaten en even hard op elkaar insloegen, terwijl KOZP overduidelijk het slachtoffer is. Toen NU.nl een filmpje had, gingen ze een stapje verder: “Auto vernield nadat KOZP-betogers botsen met tegenstanders”. Lees het goed: ‘KOZP botst met tegenstanders’. Dat klinkt toch alsof KOZP begon? De insinuatie is dat KOZP over de grens ging, KOZP gewelddadig was en er toen een auto is gesloopt, misschien ook wel door KOZP. Is NU.nl vergeten dat de demonstranten van KOZP ín die auto’s zaten?De koppen zijn na kritiek aangepast, maar de originele koppen zijn op sociale media nog steeds te lezen.

Het AD:“Grimmige intocht Sint in Staphorst: protest Kick Out Zwarte Piet verboden”. De oorzaak van die grimmigheid wordt vaag gehouden, en een dader wordt niet genoemd. Maar direct daarna wordt wel benoemd dat de actie van KOZP is verboden. Opnieuw: dat suggereert dat het protest van KOZP de oorzaak van die grimmigheid was, en daarmee ook dat het geweld de schuld is van KOZP. En opnieuw: dat is niet zo.

De NOS:“Intocht Sinterklaas in Staphorst verloopt in grimmige sfeer”. Dat is wel héél algemeen, NOS. Dit stuk gaat alleen maar over de aanval van die terroristen op de KOZP-demonstranten. Kon je dat echt niet concreter in de kop vermelden?

Andere media deden ook graag vaag over de daders. Het AD: “Auto met Amnesty-waarnemers belaagd bij Zwarte Piet-rellen”. De Volkskrant: “Reconstructie van Zwarte Piet-geweld”. Zo’n verwoording laat handig in het midden van wie het geweld kwam en tegen wie het was gericht. Het Parool deed ook mee: “Geweld en eieren gooien: politie grijpt in bij sinterklaasfeesten Zaandam en Staphorst”. De woorden “geweld en eieren gooien” opvolgen met de woorden “richting KOZP-demonstranten” blijkt heel moeilijk te zijn.

De Stentor was al helemaal goed op dreef. Eerst:“Zwarte Pieten met eieren willen demonstranten tegenhouden bij sinterklaasintocht in Staphorst”. Het was wel een beetje meer dan ‘willen tegenhouden’, vind je ook niet? Even later: “Sinterklaasfeest Staphorst loopt uit de hand”. Dit geweld vond niet eens in de buurt van de intocht plaats. Opvallend dat de kop dat anders doet lijken én dat ze in het midden laten wie de dader is. Weer even later:“Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht in Staphorst afgelast: ‘Sfeer is onrustig’”. Dit lijkt toch te insinueren dat de sfeer onrustig was door die demonstratie, in plaats van door de gewelddadige aanval op de demonstranten? En dit zijn slechts een paar voorbeelden; De Stentor uploadde de hele dag non-stop nieuwe koppen.

Maar Trouw en RTV Oost gingen misschien wel het verst. Bij RTV Oost zijn er zat koppen die expres de daders en slachtoffers vaag laten, maar het hoogtepunt vond ik wel deze kop: “Kamervragen over uitblijven politieoptreden tijdens demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Staphorst”. Trouw flikt hetzelfde: “Vernielingen en vuurwerk bij onrustige demonstratie tegen zwarte piet, ME grijpt in”.

Serieus? Meen je dit? Er was überhaupt niet eens een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet, en dat was omdat de politie niet ingreep toen zíj werden aangevallen! Zelfs al zijn ze letterlijk het slachtoffer van terrorisme, Kick Out Zwarte Piet zal koste wat het kost de schuld in de schoenen worden geschoven. Zelfs als daarvoor een hele nieuwe situatie aan elkaar verzonnen moet worden. Lekker bezig, RTV Oost en Trouw.

Die voelden vast dat ze over De Stentor heen moesten. Na de eerder genoemde koppen publiceerden ze op zondag dit artikel: “Hoe intocht van Sint in Staphorst ontaardde in een volksopstand”. Een volksopstand. Serieus. Een terroristische aanval op demonstranten, doordrenkt van racisme en een directe ondermijning van de rechtsstaat, wordt door De Stentor gebracht als een romantisch verhaal over het volk dat gezamenlijk opstaat tegen een ondermijnende grootmacht. Het had één op één van Forum voor Democratie kunnen komen.

En dit is slechts een greep van alle voorbeelden die te vinden zijn. Bijna elke grote nieuwssite maakte zich hier wel op een manier schuldig aan. Waar heb je met dit soort berichtgeving nog De Telegraaf voor nodig?

Deze massale minachting voor niet alleen de demonstranten van KOZP, maar ook voor alle mensen van kleur en het demonstratierecht zelf, is echt te beschamend voor woorden. Dit gaat ver voorbij elke vorm van neutraliteit. De glasharde feiten – dat demonstranten van Kick Out Zwarte Piet het slachtoffer zijn van extreem geweld – worden consequent zoveel mogelijk verbogen, omzeild, genegeerd en/of gegeneraliseerd. Alles om maar niet op te hoeven schrijven dat mensen van KOZP slachtoffers zijn of dat een menigte van gewelddadige racistische witte mannen de dader is.

En we weten allemaal: als de daders niet wit en niet rechts-conservatief waren geweest, dan hadden deze koppen er heel anders uitgezien. Beeld je even in dat een demonstrant van KOZP gewelddadig was geworden. Dan zouden de nieuwskoppen glashelder en onverbiddelijk zijn geweest.

Dit soort berichtgeving is schadelijk. Dit is precies hoe je dit soort rechtsextremistisch en racistisch geweld normaliseert. Deze terroristische meute heeft verdomme letterlijk brandbare olie in de auto’s van KOZP demonstranten gegooid. Door dit als nieuwsmedia zo omslachtig te brengen creëer je alleen maar de indruk dat dit geweld wel meeviel, dat het te rechtvaardigen was, of juist dat het de schuld van KOZP was of ze er zelf om vroegen.

Alle nieuwsredacties moeten eens serieus gaan nadenken over hoe ze over dit soort zaken berichten en wat hun rol is in de normalisering ervan. Demonstranten van KOZP waren het slachtoffer van extreem geweld. Racistisch en terroristisch geweld. Hoe je het als nieuwsmedium dan serieus uit je digitale strot kunt krijgen dat dit gaat om twee gelijke groepen die botsen, kan ik niet begrijpen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (166)

annevelinck
annevelinck29 nov. 2022 - 5:50

Juist de aandacht zorgt voir het tegenover gestelde. Lekker dom allemaal weer. Geen hond had er naar gekraait als die idioten een betaalde baan hadden gehad. Maar ja de postcode loterij doet haar wer weer..

Rob12342
Rob1234228 nov. 2022 - 14:38

Het verstoren van een volstrekt legaal kinderfeest is een provocatie van de eerste orde.

Kuifje3
Kuifje327 nov. 2022 - 9:20

Inmiddels zijn de tegenstellingen tussen KOZP en het blanke deel van ons land dusdanig verhard dat het wachten is op de eerste echte zware knokpartij. Niet de media zijn hier de foute partij. Zij verslaan vanuit het standpunt van hun eigenaren wat er gebeurt. Het zijn de demonstranten zelf die al dan niet bedoeld de standpunten hebben laten verharden. Ik wil ook dit jaar met mijn kinderen en kleinkinderen ons feestje houden. Ik zit dan ook niet te wachten op lieden die dit komen verpesten of dit nou de KOZP jongens zijn of hun tegenstanders (waar ik vreedzaam ook toe behoor). Overigens had ik van moeders kant Surinaamse grootouders en heb ook zwarte voorouders.

Wilma Bartelings
Wilma Bartelings24 nov. 2022 - 15:01

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

reforcer
reforcer24 nov. 2022 - 13:32

Heer Ouwens en MG1968, Dank voor jullie antwoord. Wat vinden jullie dan van de racistische intocht in Bonaire en andere eilanden en hoogst waarschijnlijk ook in Suriname? die angstvallig buiten beeld wordt gehouden in NL? Ben ik wel benieuwd hoe jullie dit zullen uitleggen. Overigens ben ik geen voorstander van geweld, wel van irritante selecte clubjes, die hun eigen betaalde werk creëren.

pk49
pk4924 nov. 2022 - 12:50

en zo krijgt het rechts-extremisme steeds meer ruimte in ons land! Een zéer slechte ontwikkeling.

2 Reacties
Wilma Bartelings
Wilma Bartelings24 nov. 2022 - 15:02

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 16:00

Want als het niet in het straatje past is het fout?

Inzicht
Inzicht24 nov. 2022 - 12:50

De KOZP heeft het recht om te demonstreren waar ze willen en dat zij om die reden zo bedreigd worden is vreselijk, maar dat is nog geen reden om alle 'anti-demonstranten' uit Staphorst te beschuldigen van racisme. De meesten willen volgens mij niet veel anders dan dat er niks veranderd in hun leven.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier25 nov. 2022 - 17:16

alles na de "maar" is irrelevant.

Kuifje3
Kuifje327 nov. 2022 - 9:22

@Kraai: Dus als iemand kernachtig benoemt waar misschien wel het allergrootste probleem zit hier is dat niet relevant?

Rob12342
Rob1234227 nov. 2022 - 15:25

Alles na de maar is uiterst relevant maar als je blik beperkt blijft tot het eigen gelijk houdt het op.

Olav Meijer
Olav Meijer24 nov. 2022 - 10:27

Heel goed geanalyseerd door de schrijver. Veel media zijn zich niet echt bewust van hun eigen vooroordelen, en verzuimen de feitelijkheden correct te benoemen.

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos24 nov. 2022 - 12:54

"Veel media zijn zich niet echt bewust van hun eigen vooroordelen, en verzuimen de feitelijkheden correct te benoemen." Dat hoorde je inderdaad ook veel van de complotdenkers bijvoorbeeld in de coronatijd. Daarom rijden de journalisten nu ook rond in auto's zonder logo's en worden ze bedreigd. Een trieste ontwikkeling.

Olav Meijer
Olav Meijer26 nov. 2022 - 0:42

@ omaoeverloos: [Dat hoorde je inderdaad ook veel van de complotdenkers bijvoorbeeld in de coronatijd.] Maar daarmee is het nog steeds een feit, zoals ik gedurende vele jaren heb kunnen ervaren ervaring. Het betreft niet alle media en ook niet altijd. Elke geval moet natuurlijk op de eigen merites worden bezien en onderzocht.

MarjoleinS2
MarjoleinS224 nov. 2022 - 7:36

Persoonlijk voelt een zwarte piet voor mij nog steeds niet als racisme. Ik heb een donkere medelander er ook nooit mee geïdentificeerd. Het is nooit in mij opgekomen. Ook al voelt een Zwarte Piet voor mij anders, noem het jeugdsentiment, als mensen er door worden gediscrimineerd moet daar aandacht voor gevraagd kunnen worden middels demonstraties. Dat is hun goed recht. Door te lezen hoe het anders wordt beleefd door mensen met een donkere huidskleur besefte ik dat mijn ervaring niet doorslaggevend mag zijn. Ik kan berusten in de Roet Piet. Zwarte Piet als ‘knecht van Sinterklaas’ is ook vernederend. Niemand wil iemands knecht zijn. Maar dat geldt voor een Roet Piet natuurlijk ook. Dat er zoveel protest op het protest tegen Zwarte Piet bestaat, en het wordt zelfs zeer kwalijk gezien de zware intimidaties in Staphorst, moet wel in perspectief worden gezien. Relatief gaat het om een kleine groep tegendemonstranten. Dat de media daar zo massaal op aanslaat zou net zo verwonderlijk moeten zijn als de discriminerende toon in de koppen en artikelen zoals in dit artikel gekenschetst. We discrimineren niet, is de algemene tendens. Maar we blijken volop te discrimineren middels insinuaties en verdraaide koppen boven een artikel over de demonstranten van KOZP die zich nauwelijks konden verweren tegen de buitenissige acties van de tegendemonstranten. De media zelf slaat zich vaak op de borst over onafhankelijke media, alleen slaan we er hier keihard naast.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 9:11

Marjolein Ik vind dat zelfs u, zich bezondigt aan een fout frame: " Relatief gaat het om een kleine groep tegendemonstranten." Ik vind niet dat we mensen, die zich zo gedragen, "tegendemonstranten" mogen noemen. Dat vind ik een belediging voor onze democratische rechtsstaat.

MarjoleinS2
MarjoleinS224 nov. 2022 - 12:27

Zandb. Ze hebben idd niet gedemonstreerd, alleen geïntimideerd. Dat maakt wel een groot verschil inderdaad. Ik had beter onderscheid moeten maken.

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 7:04

Het zou voor KOZP pas echt erg zijn geweest als ze waren doorgelaten en er niets in de media was gekomen.

9 Reacties
Peterrr3
Peterrr324 nov. 2022 - 8:35

Natuurlijk. Het is voor de KOZP activisten zo heerlijk dat ze weten dat er een groep dommeriken in NL is waarvan je op zeker weet dat ze zich zo makkelijk misdragen. Zonder die gasten is de lol er snel af voor de KOZP-activisten. Zonder ophef is er namelijk ook geen aandacht meer. Maar ja, daarvoor is het denkniveau bij de 'ZP beschermers' te laag.

Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 9:11

Jozias Ach, zo zie je maar weer: Zoals de waard is........

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 10:22

@zandb U denkt echt dat het bij Kozp en ook XR niet gaat om de media aarde van hun acties? Als gario in Dordrecht niet was aangehouden was hij niet uitgenodigd aan talk show tafels en was zwarte Piet er nog overal geweest. Een groot deel van de mensen die niet meer voor een zwarte Piet zijn hebben die overstap niet gemaakt op inhoudelijke gronden maar omdat ze het gedoe zat zijn.

Marinus C.
Marinus C.24 nov. 2022 - 11:24

Voor rechtsmensjes is het instandhouden van een vijandsbeeld essentieel, maar op links ligt dat heel anders, dus 1:1 projectie is vrij onzinnig.

Olav Meijer
Olav Meijer24 nov. 2022 - 12:03

@ Jozias en Peterrr: Zelden zulke kinderachtige insinuaties gelezen, die louter projecteren en aan de werkelijke inhoud van de hier aangesneden kwestie voorbijgaan.

Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 12:27

Jozias Wat ik denk is, bij gebrek aan kloppende feiten, ook weinig meer dan dat anderen zich gedragen, zoals ik, als waard, ben. Ik bedoel: Het is echt niet zo interessant wat u of ik denken. Waar het om gaat, welke feiten ter beschikking staan om iets te vinden. En mij staan geen feiten ter beschikking, die mij nopen om te menen dat KOZP, want daar gaat het om, geweld uitlokt om de media maar te halen. En dat is wel wat u zo kwalijk suggereert. Maar als u dat wel met feiten kunt aantonen, dan trek ik mijn woorden natuurlijk in.

Peterrr3
Peterrr324 nov. 2022 - 14:47

@Olav, doe niet zo raar joh. Jij bent zelf een paar keer mee geweest met KOZP demonstraties. Dan weet je dat het vooral gaat om een tegenreactie te krijgen. Anders komt er geen aandacht. KOZP heeft nog nooit gedemonstreerd op het Malieveld. En jij weet net zo goed als ik waarom dat zo is.

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 15:10

@zandb Ik kan inderdaad niet bewijzen dat Kozp bewust provoceert. Maar dat zeg ik ook niet, ik zeg dat de ophef Kozp heel erg helpt en dat ze daar enorm van geprofiteerd hebben.

Olav Meijer
Olav Meijer26 nov. 2022 - 0:38

@ Peterrr: Jozias erkent tenminste nog ruiterlijk dat hij inderdaad niet bewijzen dat KOZP bewust provoceert. Dat is terecht. Zoals alle demonstranten wil KOZP eenvoudigweg demonstreren op een voor de boodschap relevante plaats, zodat de inhoud ervan ook duidelijk doorkomt. Zijn suggestie dat niets in de media zou zijn gekomen als zij waren doorgelaten is natuurlijk onzin, zo blijkt b.v. uit het gebeuren in Gouda in 2014. En reacties willen krijgen betekent niet per se tegenreacties, zoals jij botweg stelt. Jij durft te beweren: "Zonder die gasten is de lol er snel af voor de KOZP-activisten." Alsof KOZP zou willen dat ze ernstig worden bedreigd en aangevallen, hun auto's worden vernield, en brandbare vloeistof in de auto wordt gegoten met fakkels erbij, enz. enz. Werkelijk een misselijkmakende bewering. En ik breng nog maar eens de "blokkeerfriezen" in herinnering (2017), die terecht strafrechtelijk zijn veroordeeld.

reforcer
reforcer23 nov. 2022 - 23:39

MG1968 Als je het verbale geweld afzet van die gesubsidieerde schreeuwlelijkerds met intimiderende slogans, schetterende megafoons chagrijnige woedende koppen en de eis en het "recht" geeft om in het midden van een onschuldig kinderfeest te staan tegenover propieten die een rookbommetje en een raketje hebben afgevuurd, 4 bandjes hebben leeg gedraaid en bovendien lijfelijk de boel hebben geblokkeerd en een eitje hebben gegooid ter bescherming van die onschuldige kinderen zit ik mij toch af te vragen wie hier nu het meeste geweld heeft toegepast. En die mevrouw Andreas met haar FVD-fobie is weer een klassieke manier om iemand in een hokje te persen bij gebrek aan beter. We nemen echter uw mening in overweging..

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens24 nov. 2022 - 8:01

@ reforcer Jij schrijft: in het midden van een onschuldig kinderfeest Nee het is een racistisch ritueel geen onschuldig kinderfeest. Als het een onschuldig feest was, waren die pieten niet zwart. De bezwaren tegen zwarte piet zijn voor iedereen duidelijk. Dus iedereen die nu piet nog helemaal zwart maakt, maakt een racistisch statement en doet dat met de eigen kinderen als schild om zich achter te verstoppen. Er is niets onschuldigs aan het hele feest.

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2022 - 8:33

@Reforcer Voor alles is een tijd en een plaats begrijp ik uit je woorden. Dat klopt: De datum en tijd van de demonstratie is aangevraagd en de samen met de plaats toegewezen. Dat jij over de rooie gaat als je alleen al een eigen voorstelling maakt van deze groep demonstraties beschrijf je hierboven liederlijk. Dat dat jou perceptie is en dit indien de redelijkerwijs te verwachten werkelijkheid was geweest de toewijzing op deze plaats en tijd niet had plaatsgevonden laat je maar buiten beschouwing. In de plaats daarvan schaar je je achter een tegendemonstratie -die daadwerkelijk plaatsvond op een daartoe niet geeigende plaats en tijd- dat als kennelijk doel had met gebruik van alle (dus toegestane en niet toegestane) middelen jou inschatting van de situatie niet te laten gebeuren. Niet alleen impliciet maar expliciet keur je het geweld wat daarbij gebruikt is goed én geeft hierbij aan dat dat een vooraf bedachte werkwijze was. Kortom je gebruikt jou fantasie als legitimatie voor geweld. Spreekt mij aan op tijd en plaats waar je gezien het bovenstaande niets mee hebt. Dat laatste blijkt ook uit het feit dat je dit bericht hier als nieuw bericht neerzet in plaats de plaats waar we deze discussie startte waardoor het voor de overige lezers makkelijker is de juiste context te beoordelen. Ook dat is een reden om aan te nemen dat je zelf helemaal niets hebt met wat betreft je mij aanspreekt en de manier waarop je je toont.

Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 9:15

reforcer U liegt. De voorbeelden die u noemt, daarvan kunt u niet aantonen, dat die onder de vlag van KOZP hebben plaatsgevonden. En het lijkt mij niet zo moeilijk te bedenken waarom u liegt.

Rob12342
Rob1234227 nov. 2022 - 15:29

Ouwens, Als het feest daadwerkelijk racistisch was zou het verboden worden maar er is geen enkele jurisprudentie op basis waarvan het sinterklaasfeest als racistisch wordt bestempeld. Alle opmerkingen over racistisch,blackface, discriminatie zijn dus een persoonlijke mening. Alle gemeenten met een zwarte piet op het feest hebben het Nederlands recht achter zich.

theepot2
theepot223 nov. 2022 - 21:28

Vrees dat KOZP door zal blijven gaan, zolang er in Nederland ook maar 1 zwarte piet is. Dus dit gaat niet meer ophouden, misschien moeten we er dan maar aan denken om het Sinterklaas feest te vervangen voor iets anders. Bijvoorbeeld een EU dag, met een toespraak van een EU Commissaris op groot scherm voor alle scholieren, een gratis maaltijd op alle scholen en een mooi boek over de geschiedenis van de EU. Het is wel iets minder leuk, maar er is geen sprake van racisme meer. Dan kan KOZP en Amnesty International de champagne ontkurken.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:00

"Vrees dat KOZP door zal blijven gaan, zolang er in Nederland ook maar 1 zwarte piet is." Dat snap ik wel. Ben je nu bang voor de gewelddadigheden van de pro-pieten? Gewoon gestreepte, blauwe, weet ik wat voor kleur is gewoon niet haalbaar? Het is zwart of niet? Wat een krankzinnige identiteitspolitiek. Gevaarlijk ook, zoals we gezien hebben. Ik kan niet begrijpen dat mensen de fascistische tendenzen niet zien.

Mirzas
Mirzas24 nov. 2022 - 7:21

Nou, wat een idee en wat een creativiteit. Ik theekrans even met je mee. Weet je wat, we sturen de racistische relschoppers en de zwart geschminkte karikaturen en mensen zoals u op expeditie Robinson. Zonder Amnesty International. En zonder camera's. Dan kunnen al die andersdenkenden zich ook niet met u bemoeien. Die eilandraad daar komen jullie zelf wel uit, denk ik.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 14:38

Waarom moeten ze naar een eiland, ze hebben Staphorst toch al.

Flix
Flix23 nov. 2022 - 20:31

Mooi, na 11 jaar trap zwartepiet eruit mogen we spreken van een nieuwe traditie erbij in ons kleurrijke land. Maar het staat of valt natuurlijk met voldoende voor/tegenstanders . Toch wel wat positiefs gebeurt in Staphorst , het sloop bakkie van kozp gaat waarschijnlijk niet veel co2 meer uitstoten .

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:01

hmm, teveel gedronken?

Flix
Flix24 nov. 2022 - 19:35

You've cought me there kraaiert , gisteren 1 glas rood bij de avond hap en een espressootje na. Misschien iets voor jou ? Kan helpen de zuurte uit je commentaren te verminderen. En nu weer ff serieus; Al 11 jaar in het van half juli tot december gedoe tussen 2 groepen hardkoppen om een kinderfeest en of je het leuk of niet het is traditie geworden!. Een slopertje wat door een stel actievoerders wordt meegenomen naar een demonstratie en daar in de vernieling wordt geholpen gaat niet veel co2 meer uitstoten da's een feit .Dat jij telkens weer mensen die er een andere mening dan jij erop nahouden meent weg te moeten zetten als rechtsextremisten /fascisten zegt meer over jou dan over die mensen.

de passie preker
de passie preker23 nov. 2022 - 17:06

”Demonstranten van KOZP waren op weg naar Staphorst om te demonstreren (wat hun recht is en door de gemeente was goedgekeurd)” moet volgens mij zijn: “Demonstranten van KOZP waren op weg naar Staphorst om bewust te rellen en te provoceren omdat ze weten dat hier een gezellig kinderfeestje wordt gevierd, en die uitgelokte rellen kregen ze ook” Vrij heldere situatie. Zoals diëtisten bestaan bij de gratie van dikke mensen, is KOZP gebaat bij zwarte pieten. Daarom zoeken ze nu nog die enkele plekken op waar ZP nog is.

7 Reacties
r v b
r v b23 nov. 2022 - 18:44

De provocatie was de optocht met blackfacepieten, en uit staphorster hoek kwam ook het geweld en de rellen.

GMatth52
GMatth5223 nov. 2022 - 20:16

de passie preker: "“Demonstranten van KOZP waren op weg naar Staphorst om bewust te rellen en te provoceren omdat ze weten dat hier een gezellig kinderfeestje wordt gevierd, en die uitgelokte rellen kregen ze ook” Vrij heldere situatie."" Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:04

“Demonstranten van KOZP waren op weg naar Staphorst om bewust te rellen en te provoceren omdat ze weten dat hier een gezellig kinderfeestje wordt gevierd, en die uitgelokte rellen kregen ze ook” Helemaal fout, pure projectie van je eigen slechte inborst op andere mensen. Je preken hebben een nihilistisch kantje, niet gebaseerd op feiten maar veroorzaakt door je eigen duistere gedacht denk ik.

Mirzas
Mirzas24 nov. 2022 - 7:31

Dus: demonstreren is geen recht, maar een kwestie van provoceren? Wat was er overigens eerst: de dikke mens of het dieet en de diëtist? Wat was er verder eerst, de racistische karikatuur of KOZP? Zelfs indien u in het treurige bezit bent van een reptielenbrein is het niet heel moeilijk om te constateren dat de stelling KOZP is gebaat bij hetgeen ze bestrijden onlogisch is. Zeker ook omdat zij in tegenstelling tot diëtisten niet hun brood winnen met hetgeen ze bestrijden.

thedevelmoene
thedevelmoene24 nov. 2022 - 8:23

Als ik deze opmerking en de reacties er op lees, mis ik wel de interessante vraag: Tot hoever noem je het demonstreren, en vanaf wanneer begint het saboteren? We hebben recent nog de boekverbrandingen van Pegida gehad. De consensus hier was dat het een 'overwinning' was dat dat gestopt was. Ik heb weinige reacties gezien die waarin het demonstratierecht van Pegida werd verdedigd. Ook de boeren met hun trekkers mochten niet op veel begrip rekenen. Het demonstratierecht bestaat ongeacht of je voor of tegen de casus bent. In die zin zou het interessant zijn om je voor te stellen dat KOZP naar Staphorst ging om voor de moskee koran's te gaan verbranden tijdens een suikerfeest (dingen zijn idd moeilijk te vergelijken). Zijn we dan op dezelfde manier verontwaardigd? Waar ligt de grens? Overigens hadden de KOZP-ers toestemming van de burgemeester, dus juridisch was er niks mis mee. Aan de andere kant vind ik het persoonlijk onfatsoenlijk om je punt te maken door een gebeurtenis van een andere te blokkeren. Dat geldt zowel voor Pegida als KOZP.

Peterrr3
Peterrr324 nov. 2022 - 8:42

@Mirzas, Dat ZP een racistische karikatuur is, is nog altijd een bewering. Dus de bewering ZP is racisme kwam pas nadat KOZP dat vond. Verder is er een verschil tussen demonstreren en provoceren. Demonstreren doe je op het Malieveld, dat heeft KOZP volgens mij nog nooit gedaan. Provoceren is naar een intocht gaan en er voor zorgen dat je tegen reacties gaat krijgen. Waarom kondigt KOZP niet een keer aan dat ze op het Malieveld gaan demonstreren? Grote kans dat de proleten zoals in Staphorst dan wegblijven. Dus mag je rustig daar je verhaal doen zonder lastig gevallen te worden. Dus heb je het recht op demonstreren zoals je graag wil. Maar ja, als er dan een paar honderd man komt om te demonstreren, wat dan...

Mirzas
Mirzas24 nov. 2022 - 10:26

Peter R. R. de derde, voor het constateren dat er sprake is van een racistische karikatuur heb ik middelen tot mijn beschikking. Een rechteroog, een linkeroog en een brein dat werkt.

Ivan61
Ivan6123 nov. 2022 - 16:01

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Van Tax
Van Tax23 nov. 2022 - 14:43

Tja, en er is ook nog zoiets als treiteren, een reactie forceren. Op zich mag dat. Je mag dus demonstreren pro zwarte piet in Staphorst. Net zoals pegida mag demonstreren voor een moskee. Of mobilisation for the environment mag demonstreren bij de boerenlanddag. Maar dan moet je dondersgoed weten dat je het doet om te polariseren en niet om te verbinden. En dan mag je zeuren als er reactie komt (dat is immers het doel, publiciteit). Maar als de media besluit zich niet te laten gebruiken moet je daar niet over zeuren.

Jozias2
Jozias223 nov. 2022 - 14:40

Het zou voor KOZP pas echt erg zijn geweest als ze waren doorgelaten en er niets in de media was gekomen.

Pater
Pater23 nov. 2022 - 14:13

De actie van de Staphorsters ging inderdaad ver over de schreef; dat vond de minister trouwens ook. En veel koppen zijn inderdaad misleidend. Maar: niks mis met: "Het AD: “Auto met Amnesty-waarnemers belaagd bij Zwarte Piet-rellen”. De Volkskrant: “Reconstructie van Zwarte Piet-geweld”. Rellen en geweld van Zwarte Pieten dus. En er komt een onderzoek naar het (niet-)optreden van de politie. Definities terrorisme: Terrorisme – Het uit ideologische motieven plegen van op mensenlevens gericht geweld, dan wel het aanrichten van maatschappij-ontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke ondermijning en destabilisatie te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden. En: Volgens het EU-recht zijn terroristische misdrijven daden die worden gepleegd met als doel: een bevolking ernstig angst aan te jagen. de overheid of een internationale organisatie op onrechtmatige wijze te dwingen een handeling te verrichten of na te laten. De schandalige acties van de Staphorsters vallen daar duidelijk niet onder. Inzet van hetzes tegen hetzes verdient geen aanbeveling.

8 Reacties
r v b
r v b23 nov. 2022 - 15:12

doel was om KOZP angst aan te jagen, en amnesty international op onrechtmatige wijze te dwingen een handeling (toezicht houden bij een demonstratie) na te laten. Volgens uw eigen definitie is het zelfs terrorisme.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 15:53

NRC: "Actievoerders KOZP in Staphorst belaagd door tegendemonstranten" (19 november).

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2022 - 15:55

[niks mis met: "Het AD: “Auto met Amnesty-waarnemers belaagd bij Zwarte Piet-rellen”. De Volkskrant: “Reconstructie van Zwarte Piet-geweld”. Rellen en geweld van Zwarte Pieten dus.] ZP-rellen en ZP-geweld staat niet gelijk aan rellen en geweld van Zwarte Pieten. Zwarte Piet is de aanleiding maar de koppen zeggen niks over wie de daders zijn. Net als dat het begrip kroningsrellen iets zegt over de aanleiding van de rellen in 1980 maar niet over degenen die daarin betrokken waren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 15:58

Het NRC artikel was minder "mild" dan de kop. Elders worden ook de eieren beschreven als het voorkeurswapen van de Zwarte Piet-hooligan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 16:28

nav de acties in Zaanstad constateert de NRC een pat-stelling: "Actievoerders vinden dat Zwarte Piet nu echt moet verdwijnen. Maar het intochtcomité wil de tijd nemen, om vrijwilligers, toeschouwers en sponsors te laten wennen." https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/13/als-de-sint-komt-loeien-de-actie-megafoons-uit-het-veiligheidsvak-a4148095

Peterrr3
Peterrr323 nov. 2022 - 19:46

Mark Huysman 23 nov. 2022 - 16:55 [niks mis met: "Het AD: “Auto met Amnesty-waarnemers belaagd bij Zwarte Piet-rellen”. De Volkskrant: “Reconstructie van Zwarte Piet-geweld”. Rellen en geweld van Zwarte Pieten dus.] ZP-rellen en ZP-geweld staat niet gelijk aan rellen en geweld van Zwarte Pieten. Zwarte Piet is de aanleiding maar de koppen zeggen niks over wie de daders zijn. Kom op Mark, iedereen weet toch wie de malloten zijn die voor deze rellen gezorgd hebben. Wat een flauwekul om hier een probleem van te maken. De kop is heel duidelijk, behalve als je niet wil lezen wat er staat.

Mark Huysman
Mark Huysman24 nov. 2022 - 13:47

[Kom op Mark, iedereen weet toch wie de malloten zijn die voor deze rellen gezorgd hebben.] Dat vraag ik me af. Er zijn behoorlijk wat mensen die de nadruk leggen op de zogenaamde ‘provocaties’ van kopz. En ik zou de daders geen ‘malloten’ noemen maar racistische geweldplegers. [De kop is heel duidelijk, behalve als je niet wil lezen wat er staat.] Dat denk ik dus niet. ‘Zwarte Piet-rellen’ zegt iets over de aanleiding maar niet over de daders.

Peterrr3
Peterrr324 nov. 2022 - 15:02

@Mark, Oké dan noemen we de daders geweldplegers. Dat is misschien een betere omschrijving gezien hun wangedrag. Racistisch er aan vast koppelen vind ik onjuist, aangezien ZP niets met racisme te maken heeft. Juist die claim zorgt voor veel onnodige spanning. 'Zwarte Piet-rellen’ is volgens jou niet juist. Kun jij met die ruimte dan een kop maken die jou wel zou aanstaan?

Ranonkel2
Ranonkel223 nov. 2022 - 14:11

"Vrij heldere situatie toch? Extreem geweld vanuit een groep relschoppers tegen onschuldige demonstranten. Ik zou dit persoonlijk zonder twijfel als racistisch terrorisme omschrijven," Welk extreem geweld? Is het gooien van een ei extreem geweld? Is het schudden van een auto extreem geweld? Blijkbaar valt het bovenstaan zelfs onder terrorisme! Waar de kranten koppen mischien niet helemaal juist zijn of dat je ze op meerdere manieren kan lezen slaan deze termen als extreem geweld en terrorisme gewoon nergens op. Beetje misplaatst dus om over de kranten koppen te beginnen...

7 Reacties
Wat?
Wat?23 nov. 2022 - 15:35

Je vrienden zover krijgen om buiten je dorp als een soort militie te verzamelen is extreem. Er is niks ok aan wat er is gebeurd. Daarnaast is die journalist van powned gewoon meerdere keren aangevallen. Wat dat gebeurd is is terreur. En heel leuk dat je op details zusje eieren focust, maar krijg er maar is eentje tegen je smoel. Je bent vast wel overstuur over de toon van Simons'?

Marinus C.
Marinus C.23 nov. 2022 - 16:17

Met een roedel reactionaire hooligans auto's almede inzittenden belagen, beschadigen en bekogelen wordt in geschaafde kringen als vrij extreem beschouwd ja. En dus...?

Y-Line
Y-Line23 nov. 2022 - 16:55

@marinus Zoals het leeg laten lopen van autobanden?

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek23 nov. 2022 - 19:47

Als er gedemonstreerd wordt bij een moskee, dan hebben weinig 'progressieve' mensen er moeite mee dat er met stenen wordt gegooid. Maar een paar eieren in Staphorst wordt geframed als 'terroristische acties'.

Peterrr3
Peterrr323 nov. 2022 - 19:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

PGS
PGS23 nov. 2022 - 21:24

In een tijd waar het hebben van een afwijkende mening al gezien wordt als hatespeech; je argumenten onderbouwen met feiten is een vorm van micro-agressie. Dan is wat er gebeurd is in Staphorst natuurlijk extreem geweld.

Marinus C.
Marinus C.23 nov. 2022 - 21:37

@Y-line Het leeg laten lopen van autobanden is net aan vandalisme. Met een roedel asocialen een paar mensen in en auto belagen gaat richting intimidatie en bedreiging. En ook vandalisme dus. Mensn die wel enige morele ontwikkeling hebben doorgmaakt, bgrijpen dit soort dingen gewoon trouwens.

reforcer
reforcer23 nov. 2022 - 13:41

We zijn nu al een decennia bezig om zp aan te passen. De hele bevolking heeft daar min of meer wel vrede mee. Die aanpassingen komen alleen voort uit respect voor de zwarte medemens. Heeft eigenlijk niets met zp te maken, maar min of meer uit de VS overgewaaide BLM die nergens op slaat. De selecte antis hebben daar helemaal geen respect voor en drammen maar door in hun gesubsidieerde busjes en riante km-vergoedingen en ongetwijfeld in betaalde diensttijd. Dus qua toegeeflijkheid is het ongeveer 20-80%. En daar gaat mevrouw Simons ook nog een partijtje stennis over schoppen voor de bühne. Geweldig hoor..

15 Reacties
MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 14:09

@Reforcer "De hele bevolking heeft daar min of meer wel vrede mee." Jij niet. Want anders had je een tegendemonstratie waarbij gebruik gemaakt werd van geweld niet stilgezwegen in je verhaal. Impliciet geef je daarmee aan niet alleen die tegendemonstratie wel te zien zitten maar ook dat je het gebruik van het geweld goedkeurt. Je verzwijgt hier de tegendemonstratie immers bewust om geen uitspraak te hoeven doen over het geweld. "En daar gaat mevrouw Simons ook nog een partijtje stennis over schoppen voor de bühne." Nee reforcer, niet voor de buhne. Vanwege mensen als jou die een samenleving voorstaan die zeker niet iedereen ziet zitten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 nov. 2022 - 15:01

MG Ik zou in dit geval het woord 'tegendemonstratie' niet gebruiken?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 15:20

"Vanwege mensen als jou die een samenleving voorstaan die zeker niet iedereen ziet zitten." Dat zou men toch ook kunnen stellen over de demonstranten of inwoners van Staphorst?

Mevrouw Jansen
Mevrouw Jansen23 nov. 2022 - 16:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Geo1
Geo123 nov. 2022 - 16:43

@mevrouw Jansen, precies hier op bonaire maakt men zich idd een heel stuk minder druk. Zwarte Piet is zwart en Sinterklaas wit en daar heeft iedereen vrede mee. Kan me overigens niet voorstellen dat er een meute mensen hier tussen de kinderen staat te schreeuwen zoals in nl, dat zou de bevolking hier niet toestaan....die willen het vooral feestelijk houden voor de kinderen...

Satya
Satya23 nov. 2022 - 17:36

"Precies, en ondertussen kan de sint (wit geschminkt) met zijn pieten (veel zwart geschminkt) wel rustig in Bonaire aanmeren, want daar weten ze wel hoe ze een kinderfeest kunnen vieren." Want dat kan alleen door Afrikanen als slaaf weg te zetten?

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek23 nov. 2022 - 19:48

@ Satya Is ieder hulpje tegenwoordig een slaaf?

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 20:28

@Jansen Als het zwart van piet fundamenteel is in gedachte van die volwassene om dat kinderfeestje te kunnen vieren kun je met recht afvragen op welke waarden de opvoeding gebaseerd is en of een zekere vorm van toezicht dan wel controle nodig is.

Andreas4
Andreas423 nov. 2022 - 20:36

"De selecte antis hebben daar helemaal geen respect voor en drammen maar door in hun gesubsidieerde busjes en riante km-vergoedingen en ongetwijfeld in betaalde diensttijd. Dus qua toegeeflijkheid is het ongeveer 20-80%." En daarmee verraadt reforcer zijn kleinzielige aard: verzinsels (nepnieuws) creëren om een gehate groep in kwaad daglicht te stellen. Weerzinwekkend hoor... stinkt naar FvD.

Jozias2
Jozias223 nov. 2022 - 20:40

@satya Feit is dat het gebeurt. Ik snap oprecht niet dat de lokale bevolking op Bonaire daar geniet van het feest met zwart geschminkte pieten en een wit gescminkte Sinterklaas en dat de Bijlmer er hier zo’n aanstoot aan neemt.

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:07

"We zijn nu al een decennia bezig om zp aan te passen" Mensen die "we" zeggen vertrouw ik meestal niet. In dit geval bv geloof ik niet dat jij ook maar 1 poot hebt gestoken.

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:19

"De selecte antis hebben daar helemaal geen respect voor en drammen maar door in hun gesubsidieerde busjes en riante km-vergoedingen en ongetwijfeld in betaalde diensttijd" Zelden zo'n kwaadaardige haatzaaierige reactie gelezen. Puur onderbuikfascisme. Maar ik mag het geen fascisme noemen van de locale fasacisten :-(

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:23

"En daar gaat mevrouw Simons ook nog een partijtje stennis over schoppen voor de bühne." Volgens mij is er hier maar 1 die stennis schopt voor de "bühne". Echt misselijkmakend ben je.

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 0:24

"Is ieder hulpje tegenwoordig een slaaf?" wtf?

Satya
Satya24 nov. 2022 - 8:58

Rick Als ze in een slavenpakje lopen wel. In de Bijlmer zit een stichting die sinterklaas cadeaus inzamelt voor de arme kinderen. Die stichting is opgezet door 2 Antilliaanse dames en hun logo is een zwarte Piet. Het is veel te simpel om het zo weer te geven als jij doet.

Mevrouw Jansen
Mevrouw Jansen23 nov. 2022 - 13:33

Ja het geweld tegen de provocerende KZOP ploeg was niet goed, dus onafhankelijk onderzoek en maatregelen nemen indien nodig. Kunnen we ons dan nu weer druk gaan maken over echte zaken? Woningnood; inflatie; personeelstekort; asielcrisis etc. veel belangrijker dan een verschil van inzicht mbt zwarte piet.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens23 nov. 2022 - 21:10

@ Mevrouw Jansen Jij schrijft: Kunnen we ons dan nu weer druk gaan maken over echte zaken? En dan kom jij met een lijstje bijzaken. Woningen zijn nog moeilijker te vinden voor mensen met een kleurtje, op de arbeidsmarkt wordt gediscrimineerd, asielzoekers zijn niet welkom vanwege geloofsovertuiging en huidskleur. En het allergrootste probleem in NL is het wegkijken van grote groepen witte mensen en het oplepelen van flauwekul smoezen. Daar richt overal schade aan zoals dit bijvoorbeeld: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2453641-rijksrecherche-onderzoekt-leugens-in-proces-verbaal-van-agent-die-kopstoot-gaf Wat je hieruit kan concluderen is dat racisme en geweld diep geworteld zit in de politie organisaties. Als jij eens stopt met wegkijken van de hoofdzaken dan worden later de bijzaken ook wel opgelost.

EenMening3
EenMening323 nov. 2022 - 13:21

Het gros van de Nederlanders maakt zich niet zo druk om het gebeurde. Er zijn zo vaak tegendemonstraties om demonstraties van anderen te verhinderen. Met name antifa heeft daar een handje van. Meestal probeert de politie beide groepen uit elkaar te houden maar dat hebben ze deze keer helaas niet gedaan. Een groot deel van de Nederlanders vindt KOZP een clubje zeurpieten. Nu hebben ze grotendeels hun zin gekregen en moeten ze zo nodig afreizen naar Staphorst. KOZP is vooral een hobby van (extreem)links, met de bijbehorende bombastische terminologie: "racistische karikatuur" en "black face". Als mensen zich gekwetst voelen door ZP, getuigt het van beschaving om daar rekening mee te houden. Maar je kunt ZP niet verbieden, daar is geen wettelijke basis voor. ZP is uiteindelijk een vrolijk personage dat cadeautjes uitdeelt, niet meer en niet minder en niet bedoeld om te kwetsen. Het is al eerder gememoreerd. Nederland heeft regelmatig te maken gehad met echte terroristen. Molukkse treinkapers, IS-gangers, de tramschutter, Mohammed Bouyeri, de Hofstadgroep. Folkert van der Graaf, RaRa, Rode Jeugd etc. Demonstrerende boeren en agressieve Staphorstenaren zijn dat beslist niet.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 14:14

@EenMening "Demonstrerende boeren en agressieve Staphorstenaren zijn dat beslist niet. " Maar gebruiken wel criminele methoden en worden daar door het bevoegd gezag niet of nauwelijks op aangesproken. Door de meetlat 'terrorist' er tegenaan te zetten hoef je geen uitspraak te doen over het crimineel gedrag. Dat wil je ook niet want dat keur je impliciet goed.

EenMening3
EenMening323 nov. 2022 - 14:20

"Het is al eerder gememoreerd. Nederland heeft regelmatig te maken gehad met echte terroristen. Molukkse treinkapers, IS-gangers, de tramschutter, Mohammed Bouyeri, de Hofstadgroep. Folkert van der Graaf, RaRa, Rode Jeugd etc. " Op een paar bekeerlingen na allemaal linkse extremisten of mensen van kleur. Molukkse --> Molukse

EenMening3
EenMening323 nov. 2022 - 16:44

@MG "Door de meetlat 'terrorist' er tegenaan te zetten hoef je geen uitspraak te doen over het crimineel gedrag. Dat wil je ook niet want dat keur je impliciet goed." Onzin, ik keur niets goed. Tyler gebruikt zelf het woord "racistisch terrorisme": "Ik zou dit persoonlijk zonder twijfel als racistisch terrorisme omschrijven," Je bent niet goed wijs als je het blokkeren van wegen, het schudden aan auto's en het gooien van eieren gelijk stelt aan terrorisme. Dat is gevaarlijke stemmingmakerij. Het is aan het OM om onderzoek te doen naar de daders en een aanklacht te formuleren.

Satya
Satya23 nov. 2022 - 17:38

"Demonstrerende boeren en agressieve Staphorstenaren zijn dat beslist niet. " Zodra je een demonstratie met agressie beantwoord en probeert te beindigen is dat terreur.

Satya
Satya23 nov. 2022 - 17:42

"Op een paar bekeerlingen na allemaal linkse extremisten of mensen van kleur." En nu boeren en pro pieten die anderen hun wil willen opleggen vanuit conservatief standpunt op een gewelddadige wijze. Rechtse terreur dus.

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2022 - 20:26

[Op een paar bekeerlingen na allemaal linkse extremisten of mensen van kleur.] Bij de ‘mensen van kleur’ gaat het je niet om hun opvattingen of ideologie maar om hun huidskleur. Fijn dat je laat zien dat onder je pseudo-neutrale prietpraat een racist schuilgaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 12:40

In Noord-Nederland nemen de negatieve gevoelens tav van de "randstad" en de overheid toe. Niet alleen vanwege de beschamende afhandeling van de aardbevingsschade. Onderzoekers van de RUG schreven een rapport 'Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland' over nieuwe vormen van (rechts)extremisme. https://www.rug.nl/about-ug/latest-news/news/archief2022/nieuwsberichten/1123-extremisme-fenomeemanalyse.pdf

11 Reacties
Zandb
Zandb23 nov. 2022 - 12:51

Danielle Wilt u nu zo duidelijk maken dat we begrip moeten hebben voor wat er in Staphorst gebeurde?

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:13

Ik sluit me bij Zandb aan. Uw punt ontgaat me Danielle.

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 14:21

@ZandB en @Volrin Dat rapport toont dat Extreem Rechts te lang te weinig aandacht heeft gekregen omdat de argumenten van Extreem Rechts teveel overeenkomsten heeft met hoe er ook door het gematigde deel van de bevolking tegen zaken aangekeken worden. Het rapport laat zien -en vraagt er om- dat dit rechtgetrokken wordt ten opzichte de overreactie wat betreft jihadisme in de betreffende provincie. Wat het volgens Danielle in relatie tot dit onderwerp toont weet ik natuurlijk niet maar het voor mij denk ik dat er redenen zijn om aan te nemen dat niet alleen Groningen maar ook de Media, politiek, bevoegd gezag en algemene opinie ergens diezelfde fout gemaakt hebben en nog steeds maken. Dit soort artikelen zet de valkuil getoond in dat rapport in de spotlight.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 14:22

De steeds grotere afstand tussen periferie en randstad lijkt me zorgelijk.

Markzelluf
Markzelluf23 nov. 2022 - 14:51

Ik begrijp wel wat Danielle bedoelt. Als er iets symboolpolitiek is, is het verbieden van/toestaan van/verkleden als/ demonstreren tegen Zwarte Piet (ZP) dat wel. Intrinsiek is ZP natuurlijk helemaal niets, maar wel het ideale symbool voor voor- en tegenstanders om een bepaalde boodschap te verkondigen. Ik kan met totaal niet voorstellen dat er mensen zijn die denken dat zwarte mensen de hele dag snoep lopen uit te delen en 's nachts nog wat in schoorstenen gooien als ze een pietfiguur zien. En ik kan me totaal niet voorstellen dat er mensen zijn die denken dat een ander kleurtje van ZP leidt tot een vergald kinderfeest. Maar dat is ook de boodschap niet van de (tegen)demonstraties. Ja, ik denk dat gekleurde mensen minder kansen op de arbeidsmarkt hebben, minder kans hebben een hogere opleiding te volgen etc.. En ja, ik denk dat als je (zoals ik) niet in de randstad woont, je minder goede voorzieningen hebt (infrastructuur, cultuur, horeca, kans op goed betaald werk) dan in 'het epicentrum van Nederland'. En in dat epicentrum zijn er ook nog heel wat mensen die 'niet aan de gracht' wonen, de maatschappelijk teleurgestelden, en die zijn ook pissig en dat uit zich. Bijvoorbeeld rond ZP.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 15:11

Het onderzoek richt zich weliswaar op het Noorden maar is van algemener belang. Extremisme neemt nieuwe vormen aan. De aanpak loopt daarbij achter.

Hann63
Hann6323 nov. 2022 - 16:52

Zand# Je hoeft geen begrip te hebben voor de Staphorsters. Maar heb ook eens begrip dat dat gezeur van KOPZ eens moet stoppen. Zwarte piet is in de jaren al aangepast. Ik keur het af wat er is gebeurd, maar als platte land inwoner snap ik het wel. Laat men nu gewoon Sinterklaas vieren zoals men dat wil. Het platte land met zwarte pieten de randstedelingen met gemengde pieten. KLaar.

Ivan61
Ivan6123 nov. 2022 - 19:00

Zandb, Volrin en MG1968-2, Lees eerst wat in het onderzoek staat. Of hier : https://www.oogtv.nl/2022/11/noord-nederland-is-voedingsbodem-voor-antioverheids-extremisme/ Mensen zijn zat hier in provincie Groningen. Omdat Den Haag jaren lang liegt en heel weinig tot niks doet dan is dat perfecte voedingsbodem voor extremisme. Begrijpen jullie dat nu?

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 22:10

Ja Ivan, ik begrijp dat jij extremisme als logisch gevolg ervaart en goedkeurt. Je text hier is er een van iemand die geradicaliseerd is. Iemand die dat niet is keurt extremisme af. Het toont ook die conclusie van het rapport waarom het niet herkend wordt. Je vindt deze wijze van denken heel gewoon en velen met je. Het is ongelooflijk dat een rapport dat je in het volle licht zet alsnog als legitimatie van je denkwijze draait.

Ivan61
Ivan6124 nov. 2022 - 10:03

MG , Jij ziet ze weer vliegen. Vorige week dacht jij dat ik iemand anders was. Voor jouw eenvoudige geest is het moeilijk te begrijpen dat mijn goed of afkeuring van extremisme geen reet uitmaakt. ik geef jouw 3 langdurige problemen: 1. Aardbeving schade 2. Toeslagenaffaire 3. Schuldenproblematiek Alle 3 worden niet opgelost en sommige mensen ontsporren wat niet meer dan logisch is. Kijk naar KOZP bijvoorbeeld. Zij zijn ook zat omdat weinig gedaan wordt in Den Haag. Dan is vanzelfsprekend dat zij acties ondernemen. Wat mij betreft kan dat nog steviger. Of XR. Zij worden steeds beter in wat zij doen en zij zijn zeker radicaal. Lees nogmaals het onderzoek van RUG en denk volgende keer na voordat jij iemand in hokje plaatst.

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2022 - 12:34

"Voor jouw eenvoudige geest is het moeilijk te begrijpen dat mijn goed of afkeuring van extremisme geen reet uitmaakt." Als ik moorden afkeur keur ik ook een enkele moord af.

Mooie Marc
Mooie Marc23 nov. 2022 - 12:20

Nee hoor Tyler, de diverse media die berichtten op een wijze die jou niet zint. Ze hoeven zich nergens voor te schamen. Net als dat er media te over waren die, zoals ze nu over de Sinterklaasintocht in Staphorst hun berichtten, schreven over door Pegida voorgenomen confronterend provocerende demonstraties bij moskeeën tijdens Ramadan-vieringen. Ook bij die vaak op het laatste moment door burgermeesters ingestelde verboden wegens hoog risico op gewelddadige reacties op de demonstranten werd vergelijkbaar in de media bericht als begrijpelijk. Later werden deze Pegida-demonstraties vooraf zelfs algemeen verboden wat werd bekrachtigd door de rechter als correct naar de regels die gelden. Dat zou bij vieringen van Sinterklaas-intochten ook zo moeten zijn. Tijd en plaats om te demonstreren is er genoeg zonder fundamentele vrijheden van anderen te verstoren.

9 Reacties
Zandb
Zandb23 nov. 2022 - 13:01

Marc Dat klopt. Dat zint Tyler niet. Ze is daar zelfs heel verontwaardigd over, hoe de media Staphorst wat er in Staphorst plaatsvond verkleurde. En terecht. Maar, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Want laten we eerlijk zijn: Dat staat u niet aan, dat Tyler terecht boos is. En nog erger, i.t.t. Tyler voert u enkel drogredenen aan om uw 'ongenoegen' enig gewicht te geven. Met een gotspe die wat in Staphorst gebeurde, feitelijk volkomen onjuist weergeeft: "Tijd en plaats om te demonstreren is er genoeg zonder fundamentele vrijheden van anderen te verstoren." Juist dat verwijt treft die onverlaten in Staphorst, die een demonstratie die de vrijheden van anderen niet verstoorde, verstoorden. Bah, wat een misselijkmakende reactie weer.

r v b
r v b23 nov. 2022 - 13:19

de enige fundamentele vrijheden die geschonden zijn, dat zijn de rechten om te demonstreren en gevrijwaard te worden van geweld.

Mooie Marc
Mooie Marc23 nov. 2022 - 14:07

@Zandb Ik was ook niet boos toen er confronterend provocerende demonstranten bij moskeeën waar het einde van de ramadan werd gevierd door families opgewacht werden door heel boze mensen die hen verjoegen en ook niet dat deze demonstraties door burgemeesters werden verboden. Vrijheden van mensen die een voor hen belangrijke viering of gedenken houden moeten gevrijwaard worden van niet anders dan provocerend confronterende en zeker verstorende demonstraties. Die kunnen met behoud van demonstratievrijheid én de vrijheid van anderen van elkaar gescheiden tot hun recht komen.

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 14:55

"Die kunnen met behoud van demonstratievrijheid én de vrijheid van anderen van elkaar gescheiden tot hun recht komen." Niet als je daarmee demonstraties waarbij wel en geen gebruik gemaakt wordt van geweld gelijk gaat stellen. En met de drijfveren van jou kunnen vraagtekens gezet worden omdat je dit geweld opzettelijk verzwijgt.

Marinus C.
Marinus C.23 nov. 2022 - 15:58

Er is zijn grote verschillen tussen met je linkse woke-brigade vreedzaam in de openbare ruimte demonstreren en met je reactionair-rechtse knokploeg moskeegangers intimideren. U heeft geen punt, u bent aan het wegkijken, goedpraten en jij-bakken, en pretendeert dat dat iets te maken heeft met argumentatie. Verder werd het Pegida-haatstraattheater van overheidswege uit verboden en werd KOZP door een reactionaire knokploeg gecanceld. Dat zou nog niet te justificeren in geval een demonstratie onrechtmatig is. In dat soort gevallen bel je de politi of zo, maar je gaat geen mensen bedreigen of aanvallen; kortom je gaat niet voor eigen rechter spelen. Ik ben me er van bewust dat grote delen van "Het Volk™" te ver heen is om dat soort basale elementen van democratisch beschaving nog te kunnen begrijpen, en de dingen bij voorkeur oplost middels Gesundes Volksempfinden. Maar vooralsnog zijn dit soort Rechtse Hobby's in strijd met de wet en met de NL Normen en Waarden.

Y-Line
Y-Line23 nov. 2022 - 16:56

@marinus 'Er is zijn grote verschillen tussen met je linkse woke-brigade vreedzaam in de openbare ruimte demonstreren en met je reactionair-rechtse knokploeg moskeegangers intimideren. ' Dan kun jij ons die verschillen best opnoemen, toch?

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek23 nov. 2022 - 19:49

@ Marinus Wagenveld staat zo'n beetje in z'n eentje bij een moskee. Om dan al van een knokploeg te spreken, is nogal hysterisch.

Marinus C.
Marinus C.23 nov. 2022 - 21:42

Bij het een gaat het om "vreedzaam demonstreren" wat in principe legaal is, en bij het ander gaat het om "intimidatie" wat altijd illegaal is. Begrijpend lezen is niet je sterkste kant he? Sowieso is is begrijpen niet je sterkste punt denk....

Y-Line
Y-Line24 nov. 2022 - 20:35

@marinus 'Bij het een gaat het om "vreedzaam demonstreren" wat in principe legaal is, en bij het ander gaat het om "intimidatie" wat altijd illegaal is. ' Aha! Maar wie gaat bepalen of iets wel of niet intimiderend is? Het OM misschien? Zo iets is namelijk subjectief. Zo kan ik de aanwezigheid van Pegida 'intimiderend' vinden maar jij of iemand anders weer niet. 'Begrijpend lezen is niet je sterkste kant he? Sowieso is is begrijpen niet je sterkste punt denk....' Oei 'Marinus' het lijkt wel of je je in een hoek gedreven voelt? Dat zal toch niet zo zijn? Want mensen die zich in een hoek gedreven voelen gaan dan vaak wild om zich heen slaan.

Grijs gebied
Grijs gebied23 nov. 2022 - 11:40

Even een vergelijk: Stel je bezoekt Feyenoord - Ajax en gaat met een Ajaxshirt in het Feyenoord-vak zitten, pakt een megafoon schreeuw hard: "Feyenoord is ..." Wat denk je dat er dan gebeurt? Persoonlijk ben ik deze hele discussie en het over-en-weer uitlokken van reacties zo moe... Nergens is er meer een ZP te zien: niet in winkels, niet op tv, zelfs oude liedjes hebben hun teksten aangepast. Er zijn in heel het land misschien nog 3 piepkleine, bekrompen dorpjes waar ze wél hieraan vasthouden. Ik zou zeggen. Pak je winst en laat die paar mensen in hun sop gaarkoken. Pak je leven weer op en ga aub wat anders doen dan met megafoons het land afspeuren naar iemand met schmink op het gezicht. En voor de media, er is genoeg ander nieuws dat belangrijker is en onder de aandacht gebracht mag worden, dan elke dag deze zever.

8 Reacties
Sonic2
Sonic223 nov. 2022 - 12:50

We weten allemaal wat er dan gebeurd ja. Maar het is voor de zoveelste keer het goed praten van rechts radicaal wangedrag. Dat Ajax en Feyenoord fans elkaar afmaken om niet relevante redenen is geen reden om dat achterlijke wangedrag van rechts radicaal Nederland goed te praten. KOZP maakt gebruik van haar demonstratie recht. En die rechts radicalen kunnen zich ook voor de verandering eens gedragen. En het met woorden oplossen in plaats van de boel te slopen. En zelfs als je uitgelokt wordt( voor zover een andere mening hebben al onder uitlokken valt) dan nog kun je je gedragen en niet op de "provocaties" ingaan. Erg slap betoog. Laat u en. vele "rechtse vrienden" hier eens de mening van andersdenkenden respecteren. Om te beginnen met KOZP. Respecteer en erken nu eens dat niet iedereen op Zwarte Piet zit te wachten. En behandel KOZP nu eens als een organisatie waarmee je van mening verschilt.

Mevrouw Jansen
Mevrouw Jansen23 nov. 2022 - 13:12

Sonic : "respecteer en erken nu eens dat niet iedereen op Zwarte Piet zit te wachten" - prima en daarom zie je nog maar weinig zwarte pieten, want anders worden je winkel ruiten ingegooid. Kunnen we dat ook van KZOP verwachten? "respecteer dat niet iedereen Zwarte Piet wil verbieden en een kinderfeest wil verpesten"? Buiten de Randstad wordt zwarte piet wat langzamer veranderd, het gaat de goede kant op maar dit soort KZOP provocaties werken alleen maar averechts. Wel lekker in het nieuws zo.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:13

"Even een vergelijk: Stel je bezoekt Feyenoord - Ajax en gaat met een Ajaxshirt in het Feyenoord-vak zitten, pakt een megafoon schreeuw hard: "Feyenoord is ..." Wat denk je dat er dan gebeurt? " Denk je dat geweld dan gerechtvaardigd is? Zo niet, dan doet de rest van je reactie er niet toe.

Zandb
Zandb23 nov. 2022 - 13:17

Grijs gebied. Dat er nergens meer een zwartepiet te zien is, dat is duidelijk niet de realiteit. Hoe begrijpelijk ook, ik zal nooit verdedigen dat iemand die op een redelijke manier - en dat was het geval in Staphorst - uitgedaagd wordt (dus zinloos) geweld mag gebruiken. Het lijkt of u zoiets geen bezwaar vindt. Uw advies, daar sluit ik mij graag bij aan. Maar het gaat mij te ver, dat wie dat advies in de wind slaat, dat moet bekopen met een pak slaag. U vind het verstoren van de rechtsorde, zever en dus niet belangrijk genoeg om over te berichten. Moet kunnen, zo'n mening, toch?

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 nov. 2022 - 13:39

@Grijs gebied - Dit is geen tribale stammenstrijd. Het gaat hier om botsende ideeën, in dit geval over racisme en Zwarte Piet. Daar kun je verschillend over denken, maar geweld is nooit een argument. Dat de Staphorstenaren hier toe zijn over gegaan is een zwaktebod van gefrustreerde, kleingeestige burgermannetjes die het debat schuwen omdat ze bang zijn het debat te verliezen. Zelfs in Staphorst geloven ze er niet meer in. Ze weten dat Zwarte Piet zal gaan verdwijnen. Het enige dat nog rest, is er op los te slaan.

Sonic2
Sonic223 nov. 2022 - 14:15

@Mevrouw Jansen Wat mij betreft( en ik herhaal mezelf) mag je pro Zwarte Piet zijn en dat uitdragen. Ik ga niet voor KOZP spreken. Ik ben niet lid van die organisatie en dus vind ik het ook nogal een kinderachtige reactie van u. Ik zou zeggen: Stuur een mail naar KOZP en breng mij niet in de positie dat ik er wat van moet zeggen.

TeeJee2
TeeJee223 nov. 2022 - 14:55

@Sonic2 Laat u en vele "linkse vrienden" hier eens de mening van andersdenkenden respecteren. Om te beginnen met Zwarte Piet. Respecteer en erken nu eens dat er wel mensen zijn die op Zwarte Piet zitten te wachten. En behandel deze mensen nu eens alsof u er gewoon mee van mening verschilt. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, kent u dat gezegde van de boezem en de eigen hand?

Satya
Satya23 nov. 2022 - 17:46

"prima en daarom zie je nog maar weinig zwarte pieten, want anders worden je winkel ruiten ingegooid. " Wiens Ramen zijn ingegooid, dat moeten er nogal wat zijn zo te lezen, bij 4 valt zo'n conclusie niet te maken. "Kunnen we dat ook van KZOP verwachten? "respecteer dat niet iedereen Zwarte Piet wil verbieden en een kinderfeest wil verpesten"? " Een kinderfeest is dus alleen een feestje met Afrikaanse slaven. Ziek.

Farmer3.0
Farmer3.023 nov. 2022 - 11:16

Slim gedaan van KOZP. Auto van de sloop halen, en op pad naar een traditioneel dorp. Je weet dat het mis gaat. Publiciteit! Uiteraard worden er door Simons vragen in de Kamer gesteld. Politiek heeft momenteel gelukkig tijd zat om zich met Sinterklaas bezig te houden. ( naast Twitter )

3 Reacties
Zandb
Zandb23 nov. 2022 - 13:26

Farmer Hoera, een complottheorie. Dáár zaten we op te wachten. Maar wat dom dan van die traditionele dorpsbewoners, dat ze niet door hebben hoe makkelijk ze op de kast te krijgen zijn! Hoewel daar toch zo overduidelijk bewijs voor is...... Ik snap dat u dit wilt beperken tot een sinterklaasfeest maar daar komt u wat mij betreft niet mee weg. Hier wordt de rechtsorde ondermijnd door mensen die menen wel voor eigen rechter te mogen spelen. En omdat dergelijke mensen steeds en steeds meer van zich laten horen, is dat geen kleinigheid. En in dit geval, komt er nog bij dat, in ieder geval in eerste instantie zeker, de autoriteiten alle gelegenheid gaven om te eigenrechteren.

Farmer3.0
Farmer3.023 nov. 2022 - 16:10

Zandb Voor beide partijen was het een nuttige middag. Publiciteit en vermaak. Om bij het thema complottheorieën te blijven, volgens hadden beide partijen samen afgesproken om naar Staphorst te gaan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 nov. 2022 - 22:51

@Farmer - '...op pad naar een traditioneel dorp.' Welke traditie? Staphorst is een streng gereformeerd dorp. Sinterklaas is een paaps feest. Er bestaat helemaal geen Sinterklaastraditie in Staphorst.

De Boomkweker
De Boomkweker23 nov. 2022 - 11:06

Even alles op een rijtje. Staphorst hoort bij de bijbelbeld. Niet het meest vooruitstrevendste plaatsje in Nederland. Moet je eens een restaurant zoeken dat open is op zondag. En daar gaat jij met je demonstratie groepje op visite. Dit staat gelijk als met je tractor clubje naar Amsterdam centraal rijden. Kijken hoe je daar ontvangen wordt. Heel Nederland snapt je standpunt en werkt eraan, hou je kakken op en gaat lekker werken.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 12:51

Bijbelgordel ook wel Biblebelt of refoband genaamd

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:15

"Even alles op een rijtje. Staphorst hoort bij de bijbelbeld. Niet het meest vooruitstrevendste plaatsje in Nederland. Moet je eens een restaurant zoeken dat open is op zondag. En daar gaat jij met je demonstratie groepje op visite." Tenzij u denkt dat dit geweld rechtvaardigd is uw rijtje niet wezenlijk anders dan dat van de auteur. "Heel Nederland snapt je standpunt en werkt eraan, hou je kakken op en gaat lekker werken." Behalve dat het niet heel Nederland is zoals de agressievelingen in Staphorst bewezen en is het niet aan u om anderen te manen aan het werk te gaan.

Zandb
Zandb23 nov. 2022 - 13:33

Boomkweker Eerlijk gezegd word ik zo moedeloos van dat soort discussies met mensen die geen enkel idee hebben wat de vrijheid in ons land inhoudt. Als er een (provocerende) cartoon gemaakt wordt naar aanleiding waarvan iemand vermoord wordt, dan roepen mensen die het hier wellicht met u eens zijn, de longen uit hun lijf om duidelijk te maken, wat voor achterlijke opvatting dit soort mensen heeft van vrijheid. Nou, dat is in principe gewoon dezelfde redenering die u toepast.

Palipka
Palipka23 nov. 2022 - 10:57

Geen speld tussen te krijgen. Wel beangstigend dat niet alleen de politie maar ook de media lijkt te zwichten voor geweld.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 12:47

Wensdenken.

oproerkraaier
oproerkraaier23 nov. 2022 - 14:48

IHAG: Het schijnt te regenen aan de achterkant van de maan.

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 14:57

"Wel beangstigend dat niet alleen de politie maar ook de media lijkt te zwichten voor geweld. " Blinde vlek op (extreem) rechts. Zie rapport in Groningen vandaag. 'Ons soort mensen'. Teveel overlap in denken om het als probleem te zien.

Mirzas
Mirzas23 nov. 2022 - 10:52

Voor mij lijkt dat sowieso iets van deze tijd. Mensen durven een volstrekt brute en onfatsoenlijke opstelling neer te zetten. Ook tegenover fatsoen en bescheidenheid. Vervolgens wordt er dan gereageerd in de trant van "waar twee vechten hebben twee schuld". Daarmee komt de redelijkheid steeds meer onder druk en komen we uit op een compromis tussen grove schending en fatsoen. Maw, op schending van fatsoen. Ik merk dat in het klein en in het groot. En inderdaad, je ziet het ook terug in de media. En daarmee raakt onze maatschappij verdeelden dan ooit tevoren. Goed dat je het benoemt.

3 Reacties
Sonic2
Sonic223 nov. 2022 - 11:19

Mensen doen net alsof we moeten oppassen voor een tweedeling en alsof KOZP nu de oorzaak is van de polarisatie. Nederland was ten tijden van het zuilenstelsel al zwaar verdeeld. In de jaren 70/ 80 was er al een forse tweedeling. Ik denk dat we nu een 5 of 10 deling hebben. En ik geef mensen ook gelijk die het over 20 of 30 bubbels hebben in dit land. Je zag het gisteren ook met Marijnissen. Dat is een heel anders links als Klaver en Kuiken zeg maar. En rechts is verdeeld in minimaal 3 delen. Ik zie het op deze site ook een grove tweedeling trouwens tussen de auteurs en de reacties. En ook onderling in de comments. Normaal links en rechts leven in andere wereld. De rechts radicale leven in een sprookjes/ horror wereld. Het is inderdaad niet waar twee vechten hebben twee schuld. Al ben ik ook niet zo groot fan van KOZP. Ik had zelf absoluut niet in Staphorst gaan demonstreren. Ik was zeker niet voor dit onderwerp de straat op gegaan. En ik vind demonstreren sowieso niet de manier om dingen te veranderen. We moeten ook niet vergeten dat er genoeg fatsoenlijke mensen zijn die gewoon hechten aan traditie. Je bent niet per definitie een racist als je pro zwarte Piet bent. Die hooligans die zich misdroegen is een andere kaste

Mirzas
Mirzas23 nov. 2022 - 17:53

Ha Sonic, KOZP is voor mij zeker niet de oorzaak van een tweedeling, die oorzaak zie ik eigenlijk meer in de extremen van de tegenstanders ervan. Verzuiling, of het tegenwoordig populaire bubbels is /zijn er altijd geweest. Maar de hardheid, onverdraagzaamheid en de agressie daarin ervaar ik ieg als sterker dan toen we nog verzuild heetten. Ik denk dat het veel mensen pijn heeft gedaan en vaak nog doet dat ze ineens met racisme geassocieerd werden door het plezier dat ze altijd beleefd hebben aan zwarte pieten, waar ze zichzelf nooit als racist hebben gezien. Dat bemoeilijkt de discussie. De extremen lijken nu te neigen naar "dan ben ik maar racistisch". Of die waren het misschien al, dat weet ik niet. Door zwarte piet ben ik me er wel bewust van dat racisme een grote rol speelt in onze samenleving. De teksten die je leest, uitspraken die je hoort, ik had die jaren geleden niet voor mogelijk gehouden. Hoe dan ook zie ik het gedrag van de hooligans van andere kaste niet als goed uitgangspunt voor een volwassen discussie. En het is jammer dat die publiekelijk wel op die wijze benaderd lijkt te worden, voor ieg dit geval in Staphorst. Dat kleine onderscheid tussen protest volgens de regels en vernielzucht in de verslaglegging ervan herken ik zelf niet van vroegah. Maar misschien heb ik simpelweg een slecht geheugen.

Sonic2
Sonic224 nov. 2022 - 12:22

@ Mirzas We hebben in Nederland geen midden meer. CDA en VVD zijn nu even streng op immigratie, omdat ze concurrentie hebben van JA21 en BBB. D66 pareert Bij1, DENK en Groenlinks. Het zou al wat zijn als de regering gewoon gaat regeren. In plaats van reageren op wat de flanken doen. Ik vind overigens de media heel neutraal in Nederland. Het enige wat je zou kunnen zeggen, is dat de media misschien kiezers hun eigen fouten moet laten inzien. Maar dat is bij sommige mensen totaal onmogelijk. Iedereen weet wat ik van ultra rechts vindt. Die krijgen via de media een realiteit te horen die ze niet willen erkennen, maar ook clubs als KOZP overschatten nogal hoeveel mensen op hun geluid zitten te wachten. Net als Simons met haar ene zetel net doet alsof ze de mening van velen verkondigd. Dat valt ook wel mee. Juist de mensen met de meest grote bek zorgen voor de meeste polarisatie. En geven het meeste af op de media. Ze zorgen voor heel veel polarisatie. Hun "gelijk" is discustabel. Het midden moet haar positie terug pakken. En ook dat midden is zeer duidelijk aan het radicaliseren. Ik zie mijn ouders( zeer gematigde VVD en CDA kiezers) toch aardig wat rechtse onzin uitslaan. Die horen nu best thuis bij BBB en JA21. Twitter, Facebook en TikTok helpen ook niet met de radicalisering omlaag krijgen

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek23 nov. 2022 - 10:42

Journalisten zijn geen activisten, wen daar maar aan.

5 Reacties
LaBou
LaBou 23 nov. 2022 - 11:14

Ja, en? Mag je dan een dergelijk onjuiste voorstelling van de gang van zaken geven? Deze rick vd kreek schijnt dat in ieder geval de gewoonste zaak van de wereld te vinden.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:16

Wat een knullige reactie. De auteur vraagt journalisten om een accurate voorstelling van de feiten te geven, in plaats van suggestieve taal te gebruiken die een valse indruk kan geven. Heeft niks met activisme te maken.

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek23 nov. 2022 - 16:42

@ Volrin Lees de verslagen in Volkskrant en NRC. Die waren erg kritisch jegens de mensen uit Staphorst. Niks mis met de journalistieke aanpak.

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek23 nov. 2022 - 16:43

@ La Bou Het was helemaal geen onjuiste voorstelling van zaken, het was gewoon adequate berichtgeving. Lees jij wel eens een krant?

Sonic2
Sonic224 nov. 2022 - 16:01

De NPO zou al makkelijker over straat kunnen als bepaalde mensen( vooral van radicaal rechtse snit) realistisch worden. Het beste voorbeeld is Forum. Forum is MISLUKT. Dat is niet zo omdat Sonic dat schrijft, maar omdat het een realiteit is. Dat maakt mensen die dat eerder inzagen realisten. En de zogenaamde "demonisering" was een volslagen terechte behandeling van een losgeslagen Poetin adept. Wat Baudet is. Dit betoog is dan ook geen links betoog. Het is geen betoog van een electorale concurrent van Forum. Het is de realiteit. En het is een realiteit die onfatsoenlijk rechts niet kan erkennen. Ik had laatst een discussie met een kennis van mij die het een vriend van hem kwalijk nam dat die zei dat elektrische auto's de toekomst zijn. En hoewel dat inderdaad geen vaststaand feit is, is het wel een accurate voorspelling. Ik vind niet dat de media zich kapot moeten schamen, maar journalisten zijn sowieso geen activisten. En hun zogenaamde gebrek aan objectiviteit is vooral een beperkt perspectief van mensen die er zelf zeer veel naast zitten. En veel te onfatsoenlijk zijn om dat te erkennen.

Rob12342
Rob1234223 nov. 2022 - 10:38

Het is niet goed te keuren maar KOZP lokt dit soort reacties zelf uit door zo provocatief naar een wat conservatieve stad als Staphorst te gaan om te demonstreren. Ze zitten daar echt niet te wachten op de morele standpunten van een groepje uit de randstad.

7 Reacties
r v b
r v b23 nov. 2022 - 11:11

Staphorst provoceerd door een optocht te houden met blackface pieten. Als er dan tegenspraak komt, dan wordt die met geweld de mond gesnoerd. We zitten in Nederland niet te wachten op gewelddadige racisten, of mensen die dat goed praten.

Nejras
Nejras23 nov. 2022 - 11:14

Dus had de burgermeester de demo van te voren moeten verbieden óf voor voldoende politie inzet zorgen. De demonstranten hadden prima een plek buiten het zich van de kindertjes kunnen krijgen (en ja daar had ook politie voor moeten zijn om te handhaven). Nu heeft de burgemeester pas afgelast nadat de kozp mensen door tuig werden belaagd. De politie stond er bij en keek er naar. Maar natuurlijk ligt het aan kozp. Sure.

LaBou
LaBou 23 nov. 2022 - 11:16

Aangezien dit dorp nog steeds deel uitmaakt van Nederland zou ik hier de woorden van een van de reaguurders willen gebruiken: daar moeten ze dan maar aan wennen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 12:52

Nejras, die laatste zin klopt.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:17

"Het is niet goed te keuren maar " Of het is niet goed te keuren, of het is wel goed te keuren. Er is geen maar.

Rob12342
Rob1234223 nov. 2022 - 15:28

Staphorst heeft het volste recht om sinterklaas te vieren zoals het de bevolking daar uitkomt. Daar is geen enkele bemoeienis voor nodig van een groepje tegenstanders die zich door haar mening en komst provocatief gedragen. Het is volgens mij niet zo dat het wettelijk verboden is zwarte piet te spelen dus de bovenstaande commentaren worden door geen enkele wettelijk uitspraak gedekt (geweldadige racisme, racisme, black face, etc)

Nejras
Nejras23 nov. 2022 - 16:24

@ikhebaltijdgelijk Mijn laatste zinnetje is puur ironisch bedoeld. U bekend mooi kleur dat zinnetje uit te vergroten en daarmee fascistoïde (geweld inzetten om een minderheidsgroep de mond te snoeren) goed te keuren. U zult het wellicht medium lollig vinden dat ik het zo stel. But proof me wrong. Een groep vraagt een demo aan, krijgt toestemming, om vervolgens met geweld belaagd te worden. Waarop tot overmaat van ramp de lokale overheid wegkijkt en liever haar agenten koffie laat drinken dan de betogers te beschermen (dat had ook gekund door de kopz mensen weg te leiden van hun belagers). Keur het maar goed. De geschiedenis zal leren wie er gelijk heeft. Al vermoed ik dat uw overlevingskansen, bij verdere normalisering van haat en geweld naar hen met Onwelgevallige meningen, gunstiger zijn dan de mijne. Toch een fijne gedachte? Zolang de rechten van een ander (wiens mening u tegenstaat) maar geschonden worden, gaat het prima. Polarisatie, racisme en ontluikend fascisme zullen alles kapot maken als we niet gaan onderkennen dat deze maatschappij ruimte, vrijheid en recht moet bieden aan elke burger. De kozp mensen en ook aan de urkers/staphorsters die erg boos worden van kozp. Zolang men maar weg blijft bij geweld. Maak een boos bordje en stem met het verstand ipv de onderbuik. Overheerst de onderbuik? Therapie en liefde helpen misschien.

omaoeverloos
omaoeverloos23 nov. 2022 - 10:11

De nieuwsredacties hoeven natuurlijk helemaal niets, het zou een mooie boel worden als ze met "18 miljoen journalisten" rekening moeten houden. Maar van Nieuwkerk, van Meijeren en Engel zullen het wel met U eens zijn, natuurlijk.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 12:46

Journalisten hebben het al moeilijk genoeg tegenwoordig, tot aanslagen toe.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:18

"De nieuwsredacties hoeven natuurlijk helemaal niets" Als ze objectief nieuws willen zijn, moeten ze accurate berichtgeving leveren en geen suggestieve taal die de werkelijke situatie verdraait.

Zandb
Zandb23 nov. 2022 - 13:40

oma Iemand maakt duidelijk, dat er volgens haar op een kwalijke manier nieuws gebracht is. En die is daar boos over. En die vindt alle redacties daar iets mee moeten doen. Kijk, zo werkt dat in Nederland, met het hebben van meningen. Jij vindt dat mensen moeten luisteren. Maar ja, jij weet natuurlijk ook wel, dat zoiets geen garantie biedt, dat het ook gebeurt. Daar heb jij geen oma voor nodig om dat te weten.

omaoeverloos
omaoeverloos23 nov. 2022 - 14:23

"Als ze objectief nieuws willen zijn, moeten ze accurate berichtgeving leveren en geen suggestieve taal die de werkelijke situatie verdraait." Klopt als een zwerende vinger, maar ze hoeven ook niets te doen met de suggestieve taal van Tyler Rozema. Het is hun keuze, zelfs om geen objectief nieuws te brengen. "Jij vindt dat mensen moeten luisteren." Ik vind dat een nieuwsredacie alle vrijheid heeft nieuws te brengen op hun manier, binnen de kaders van de wet. Dat dat sommigen niet bevalt, soit.

Marcus A.2
Marcus A.223 nov. 2022 - 10:03

Het allerbelangrijkste is dat de kinderen daar geen last hebben van dit gedoe. En dat lijkt gelukt.

6 Reacties
r v b
r v b23 nov. 2022 - 11:13

Hopelijk wordt er nog vaak en hard geschreeuwd in staphorst dat de blackface piet echt niet meer kan. Laat de kinderen maar weten dat racisme niet gewenst is. Jammer genoeg hebben heel wat kinderen last gehad van het gewelddadige racisme in staphorst. De mensen die geweld gebruikt hebben zitten hopelijk met sinterklaas in de cel.

LaBou
LaBou 23 nov. 2022 - 11:17

Totdat ze erachter komen wat voor "fijne" ouders ze hebben.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 12:56

Laat de mensen in Staphorst op hun manier geloven. Wel zo respectvol.

oproerkraaier
oproerkraaier23 nov. 2022 - 14:50

Ja leuk joh, gezellig met fascistoide blackfaces, net terug van een pogrommetje, een feestje vieren.

LaBou
LaBou 23 nov. 2022 - 17:43

Ihag moet niet lullen. Als het zo uitkomt staat hij vooraan om de staphorsters voor achterlijke religieuze fanatici uit te maken.

Marcus A.2
Marcus A.223 nov. 2022 - 18:19

@rvb Heb jij trouwens al publiekelijk excuses aangeboden voor al die keren dat jij het racistische sinterklaasfeest met zwarte Piet wel meegevierd hebt? Beter laat dan nooit toch? Wellicht kun je ook nog een donatie doen aan een goed doel ter compensatie.

Y-Line
Y-Line23 nov. 2022 - 9:59

'En we weten allemaal: als de daders niet wit en niet rechts-conservatief waren geweest, dan hadden deze koppen er heel anders uitgezien' En als Arjen Robben in 2010 de winnende goal had gemaakt waren we nu wereldkampioen.

2 Reacties
Sonic2
Sonic223 nov. 2022 - 13:40

@ Y-Line Als dit moslims waren geweest, had ik de reacties hier en ook op "rechtse" sites wel kunnen raden. Ik herinner me ook hoe "vredelievend" de klimaatactivisten hier op Schiphol werden onthaald. En in een ander topic heeft een reageerder van rechtse snit het over zijn haat tegen Kaag. Ik had een Pimwin voor mijn kiezen gehad als het over Baudet of Wilders was gegaan. Ik vind het dus wel een redelijk betoog. De vergelijking met Robben is niet helemaal juist. Want er waren toen nog wel wat minuten te spelen. Een stuk of 20. Maar los daarvan is er absoluut 100% zeker sprake van een dubbele moraal

oproerkraaier
oproerkraaier23 nov. 2022 - 14:52

Maar feit is dat het marrokanen waren geweest die een dergelijke "aktie" hadden uitgevoerd u en velen met u helemaal apeshit zouden zijn gegaan. Hypocrietie is ook een kenmerk van extreem rechts, net als lafheid.

Jozias2
Jozias223 nov. 2022 - 9:56

“Ik zou dit persoonlijk zonder twijfel als racistisch terrorisme omschrijven” Dat doen meer media. Maar als we daar dan op inzoomen. Is de actie om KOZP tegen te houden dan racistisch. Dat zou het zijn als enkel de actievoerder met een donkere huidskleur tegen gehouden zouden worden en de blanke actievoerders van KOZP ongemoeid zouden worden gelaten. Als dat niet het geval is (wat dus niet blijkt) is de actie dus niet racistisch in de uitvoering. Het lijkt meer te gaan om het tegenhouden en voorkomen van de KOZP demonstratie dan dat het gaan om de huidskleur van de demonstranten. Of is het zo dat iedereen die tegen KOZP is per definitie racistisch is. Ook dat lijkt me een bijzondere redenering. Ook dan zet je 50% van de bevolking weg op basis van je vooroordelen. Dan het benoemen van terreur: de maatschappij is niet ontwricht en er is geen levensbedreigend geweld toegepast. Als je het met geweld voorkomen dat een ander demonstreert dan is er wel een hele erge inflatie van het begrip terreur.

13 Reacties
Mohawk2
Mohawk223 nov. 2022 - 12:07

"Is de actie om KOZP tegen te houden dan racistisch. Dat zou het zijn als enkel de actievoerder met een donkere huidskleur tegen gehouden zouden worden en de blanke actievoerders van KOZP ongemoeid zouden worden gelaten" Niet zo'n sterk argument. De moord op drie burgerrechtenactivisten in Mississippi door de KKK in de jaren '60 (waar een navrante film over is gemaakt) kwam wel degelijk voort uit verwerpelijke racistische opvattingen en motieven. De slachtoffers van deze brute moorden door de KKK waren zowel wit als zwart. Volgens jouw redenatie zouden deze moorden helemaal niet racistisch gemotiveerd zijn omdat onder de slachtoffers ook mensen met dezelfde huidskleur als de daders waren...

Jozias2
Jozias223 nov. 2022 - 13:28

@mohawk Een moord gepleegd door een racist is niet automatisch een racistische moord. Het racisme is het maken van verboden onderscheid op basis van huidskleur. Daarvan is hier geen sprake. Doel was niet het maken van onderscheid, doel was het tegengaan van KOZP. En bij veel KOZP demonstraties waren een groot deel van de actievoerders blank. En niet iedereen die zich verzet tegen KOZP is racistisch en vind blanken superieur.

oproerkraaier
oproerkraaier23 nov. 2022 - 14:54

"Niet zo'n sterk argument." Zeg maar rustig een drogredenatie van jewelste. Sommigen doen alles voor het fascisme.

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2022 - 15:37

[Een moord gepleegd door een racist is niet automatisch een racistische moord.] Maar de moorden op de burgerrechtenactivisten waren wel degelijk racistisch geïnspireerd. Men wilde niet dat de activisten campagne kwamen voeren voor gelijke rechten. En zo is het geweld tegen kopz ook racistisch gemotiveerd. Men wil niet dat er actie gevoerd wordt tegen een racistische karikatuur.

Marinus C.
Marinus C.23 nov. 2022 - 16:40

Een moord die vanuit racistische motieven is gepleegd op iemand van hetzelfde ras als de dader, is gewoon een gevalletje racistisch geweld, hoor. U bent aan het rechtskijken en gutpraten. Net als het overige rechtsvolk hier. De moord op blanke burgerrechten advocaten in het Zuiden van de USA is al genoemd.

Jozias2
Jozias223 nov. 2022 - 17:38

@Mark Men wilde niet dat men actie kwam voeren voor gelijke rechten. Het voorkomen van het actievoeren was dus het motief in deze. Niet de huidskleur van het slachtoffer. De daders kunnen daarnaast ook racist zijn maar hierin kun je deze zaken niet zomaar optellen. Daarnaast blijf ik er bij: 1. Volgens de rechter is ZP niet racistisch. Jouw stellingname is dus jouw mening; 2. Niet iedereen die er niet op zitten wachten dat KOZP komt actie voeren tijdens een intocht is racistisch; 3. geweld van blanken tegen blanken in dit geval is niet racistisch omdat de basis daarin niet voortkomt uit het idee dat blanken superieur zijn of een verboden onderscheid op basis van huidskleur. Nogmaals: elke KOZP demonstrant werd tegengehouden. Er werd geen onderscheid gemaakt op basis van de huidskleur.

Mirzas
Mirzas24 nov. 2022 - 8:17

Jozias, in vrijwel iedere reactie die je op deze site plaatst goochel je met oorzaak en gevolg, probeer je zogenaamde inconsistenties (die dat vaak niet zijn, maar door jou met enige mate van succes wel zo worden neergezet) te benoemen en sleep je er andere incidenten aan de haren bij. Je beheerst dat trucje en mensen blijven er ook intuinen, of zijn allang blij dat er een verbaal sterker mens aan hun zijde staat. Maar het is en blijft een manipulatief trucje dat op repeat staat. Wat heb je daar toch aan..?

Mohawk2
Mohawk224 nov. 2022 - 9:27

Jozias, "Men wilde niet dat men actie kwam voeren voor gelijke rechten." Inderdaad, de gelijke rechten van mensen met een andere kleur dan wit. Racisme, dus.

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 10:30

@mirzas Volgens mij ben ik niet diegene die de moord op activisten in de vs er bij haalt. Voor de rest geef je geen enkele inhoudelijke reactie. @mohawk Dat ze geen gelijke rechten willen maakt hen een racist maar niet elke moord door een racist is een racistische moord. Bij de moord zelf speelde het onderscheid geen rol. Als de blanke activist niet was aangepakt en de donkere wel dan is het racistisch.

Olav Meijer
Olav Meijer24 nov. 2022 - 10:42

@ Jozias-2: Wat je telkens weer doet, is beperkend-formalistisch benoemen en redeneren, met voorbijgaan aan de maatschappelijke en inhoudelijke realiteit. Het is puur onzin om racistische motivatie bij optreden als waar het hier om gaat te ontkennen als het niet uitsluitend beperkt is tot gericht op zwarte personen. Alsof die motivatie weg zou vallen als witte bondgenoten van de actievoerders ook door dat tegengeweld worden getroffen. Hoe verzin je het.

Mirzas
Mirzas24 nov. 2022 - 15:19

Er valt ook niet echt te discussiëren met iemand die het onderwerp steeds aanpast. Zelfs in je reactie zeg je dat jij niet degene bent die de moord op activisten in de VS erbij haalt. Ehh, ik ook niet, dus wat doet dat stukje non-informatie in jouw reactie naar mij toe? Aan de haren erbij gesleept om mij in de hoek te zetten en gebaseerd op niets. En dat pas je consequent toe. En zoals vaker denk ik dan: krijgt die man (ga ik vanuit) betaald door de Russen, of door Thierry ofzo, of vindt ie dit gewoon een superleuk spelletje?

Mohawk2
Mohawk224 nov. 2022 - 18:10

Jozias, Jij stelt dat "de actie om KOZP tegen te houden" niets met racisme te maken heeft omdat zowel de witte als de gekleurde actievoerders zijn "tegengehouden". Ik stel dat er kan heel goed sprake zijn van racistisch handelen als zowel witte als gekleurde mensen, zeg maar, 'gelijk behandeld' worden door mensen met racistische motieven en agenda's . En ik toon dat aan met een onweerlegbaar voorbeeld waarbij dat het geval is geweest. Je argument gaat daarom dus niet op. Laat staan dat jij alle "tegendemonstranten" kent of gesproken hebt. Je weet daarom niets over hun persoonlijke achtergronden, denkbeelden en motieven. Of dat ze allemaal wel uit Staphorst komen. Je weet niet eens of er landelijke "weerbaarheids"-appgroepjes met boreale Vikingnamen met afgevaardigden acte de presence hebben gegeven ter "ondersteuning". Dus bij voorbaat al beweren dat racisme niet in het het spel kán zijn geweest bij deze gewelddadige intimidatiedemonstratie is op zijn minst voorbarig. Verder sluit ik me aan bij de essentie van de commentaren van Mirzas en OlavM over jouw stijl van discussiëren hier.

Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 10:29

@mohawk Ik sluit helemaal niet uit dat sommige mensen die deze actie uitvoerden racistisch zijn en niets op hebben met mensen met een andere huidskleur. Mijn punt is dat daarmee niet elke actie die door hen wordt uitgevoerd automatisch als racistisch te betitelen is. Racisme is niet strafbaar in Nederland. Discriminatie wel. En discriminatie wordt omschreven als het maken van verboden onderscheid op basis van huiskleur. Dus nogmaals waar in deze casus waar demonstranten van KOZP zijn tegengehouden, met zowel een blanke als donkere huidskleur, is er sprake van dergelijk onderscheid? De enige redenatie die overblijft is dat deze mensen een racistische actie houden doordat deze gericht is tegen KOZP. En dat is te kort door de bocht. Niet iedereen die vind dat KOZP niet moet demonstreren tussen de kinderen bij een intocht is automatisch racistisch en ook niet iedereen die vind dat ZP niet moet veranderen is racistisch. Er worden hier allerlei zaken op 1 hoop gegooid en gepolariseerd en weggezet als racist om de ander weg te zetten. Je kunt best deze actie veroordelen zonder gelijk te polariseren.

Jeromba
Jeromba23 nov. 2022 - 9:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

3 Reacties
Nejras
Nejras23 nov. 2022 - 11:18

De burgemeester had ook precies kunnen weten wat er ging gebeuren. En gaf toestemming zonder iets te regelen qua veiligheid. Opgewacht worden bij de afrit van een snelweg, dat is een regelrechte hinderlaag. Daar liet men wel even het ware gezicht zien. Net zoals in veel reacties op deze site. De trent is nogal: geweld is slecht, maar kozp had beter moeten weten. Pure waanzin. Is hetzelfde als: verkrachting is slecht, maar dan had die jonge dame die het overkwam maar thuis moeten zijn. Wat is dat toch dat men alles op alles zet om maar weg te kijken van feiten. Dat kozp uitwas op ophef is ook duidelijk. En dat zou niks af moeten doen aan hun rechten. Daar denken velen blijkbaar anders over. En dat is imho bizar. Nog iemand die het me wel kan uitleggen aan de hand van wet en regelgeving? De leeglopende onderbuik ken ik inmiddels wel.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:19

Ja, wat een zeurders. Fysiek belaagd, schade aangedaan. Waar klagen ze eigenlijk over?

oproerkraaier
oproerkraaier23 nov. 2022 - 14:55

Nejras, fascisten gebruiken de democratie alleen maar om aan de macht te komen. Zodra ze de macht hebben schaffen ze het af. Zie ook de vele nazistische reacties hier op dit forum.