Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racisten projecteren neonazi-leuzen op Erasmusbrug tijdens jaarwisseling

  •  
01-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12061 keer bekeken
  •  
neonazierasmusbrug

Racisten hebben tijdens de jaarwisseling haatdragende teksten geprojecteerd op de Rotterdamse Erasmusbrug. Er verschenen racistische slogans als ‘Vrolijk blank 2023’ en ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’ – een leuze die populair is onder neonazi’s, antisemieten en andere rechtsextremisten.

De slogan werd bedacht door David Lane, een inmiddels overleden lid van de racistische, terroristische organisatie The Order. Neonazi’s verwijzen vaak naar de tekst. Dat doen ze regelmatig met afkortingen, zoals ’14 Words’ of zelfs alleen maar ‘14’.

JFVD, de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, reageerde op Twitter opgetogen op het vertonen van de neonazistische tekst. Eerder raakte de jongerenorganisatie al in opspraak omdat leden antisemitische appjes stuurden.

Volgens het AD waren er kort na de jaarwisseling ook teksten te lezen als ‘Zwarte piet deed niets verkeerd’ en ‘White lives matter’. De onverdraagzame boodschappen waren te zien tijdens een live uitzending van RTL.

De politie onderzoek de zaak. "Omdat de beelden nogal schokkerig zijn, denken we dat ze zijn geprojecteerd vanaf een boot", verklaart een woordvoerder tegen Rijnmond.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.