Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Continental: From the World of John Wick S01E01: spin-off maakt het zichzelf veel te moeilijk

  •  
22-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5615 keer bekeken
  •  
NUP_201619_00027R__Night_2

© Amazon Studios / Peacock

Miniserie mist bijna alles dat de John Wick-franchise zo’n succes maakt.

Ver voordat John Wick (Keanu Reeves) in het criminele circuit naam maakte als Baba Yaga (Boeman), was er al The Continental. Een hotelketen met vestigingen over de hele wereld, waar uitgebluste huurmoordenaars met een gerust hart met de voetjes omhoog kunnen zonder bang te hoeven zijn dat ze zelf worden afgemaakt (een van de strikte regels van The Continental). Ieder hotel heeft zijn eigen eigenaar. In het geval van de vestiging in New York in 1970 is dat Cormac (Mel Gibson), bijgestaan door zijn trouwe portier Charon (Ayomide Adegun, in de John Wick-franchise vertolkt door Lance Reddick).

Cormac is niet blij. Frankie Scott (Ben Robson, Animal Kingdom, Vikings), een voormalig werknemer, heeft een onvervangbare muntpers gestolen. Deze pers maakt namelijk de munten waarmee de huurmoordenaars betaald worden. Dus krijgt Winston (Colin Woodell, The Flight Attendant), Frankies broer, de opdracht Frankie voor Cormac op te sporen.

NUP_201618_00072R__Night_1

© Amazon Studios / Peacock

Luister, er is niets mis met een prequel te willen maken over hoe Winston Scott (in de John Wick-films gespeeld door Ian McShane) van een gladde zwendelaar in Londen uiteindelijk de eigenaar van de New Yorkse Continental-vestiging wordt. Maar je zou willen dat de makers (de regie is handen van Albert Hughes, coregisseur van The Book of Eli en Menace II Society) toch wat beter hadden gekeken naar wat de originele franchise zo’n succes maakt.

NUP_201618_00039R__Night_1

© Amazon Studios / Peacock

Een groot deel van het geheim is de eenvoud: een getalenteerde en onvermurwbare huurmoordenaar (Reeves) die zich, als een soort Terminator, onverstoorbaar en op spectaculaire wijze een weg baant naar zijn einddoel. En loop je in de weg, dan is dat volledig op eigen risico.

NUP_201618_00029R__Night_1

© Amazon Studios / Peacock

Is het allemaal misschien iets te simpel? Zeker, maar dat ontkennen de films ook niet. Mag je, zoals John Wick in de eerste film, woedend zijn wanneer de arrogante zoon (Alfie Allen) van een maffiabaas (Michael Nyqvist, de Millennium-reeks) je auto steelt en je hond (het laatste cadeautje van je dode vrouw) vermoordt? Natuurlijk. Is een bloederige rooftocht  à la Daenerys in Game of Thrones wellicht enigszins een overreactie? Dat ook. Maar het kijkt natuurlijk wel lekker weg.

NUP_201618_00017R__Night_1

© Amazon Studios / Peacock

Voor de miniserie The Continental maken de makers zich het veel te moeilijk, met een overdaad aan niet bijster interessante personages en verhaallijntjes die vast ergens samen moeten gaan komen, als je het geduld kan opbrengen daarop te wachten tenminste. Van de roekeloze politieagente KD (Mishel Prada, Riverdale) die voelt dat er iets niet in de haak is met The Continental, maar niet precies weet wat, tot wapenhandelaars Lemmy (Adam Shapiro, Never Have I Ever), Miles (Hubert Point-Du Jour, The Good Lord Bird) en zus Lou (Jessica Allain), die eerder met Frankie hebben samengewerkt.

NUP_201620_00027R__Night_3

© Amazon Studios / Peacock

The Contintental begint al met een achterstand. Keanu Reeves laat zich immers onmogelijk vervangen. Daarnaast is Winston Scott ook gewoon geen John Wick. Hoewel Woodell een goede interpretatie geeft van een jonge Ian McShane, is Scott meer diplomaat dan geboren actieheld. De echte actie laat hij over aan zijn sidekicks, of broer Frankie. Maar ook die sequenties missen de flair en doeltreffendheid van die in de films, daarin allemaal geregisseerd door stuntcoördinator Chad Stahelski. En dan worden drie afleveringen van elk anderhalf uur toch wel een hele lange zit.

The Continental: From the World of John Wick, vanaf vrijdag 22 september 2023 wekelijks bij Amazon Prime Video

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!