Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nieuwe films op Netflix: Fantastic Mr. Fox, A Love Song en Mijn vader is een vliegtuig

  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
FantasticFox

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een psychisch verwarde vader, een sluwe vos en twee oude jeugdliefdes.

Mijn vader is een vliegtuig (2021)
Acteurs: Elise Schaap, Pierre Bokma, Thor Braun
Regie: Antoinette Beumer

Mijn-vader-is-een-vliegtuig_st_5_jpg_sd-high_Photo-by-Mark-de-Blok

© Mark de Blok / September Film

Hoewel Netflix de komedieserie die ze zou gaan maken met Anna Drijver uiteindelijk schrapte, is Elise Schaap nog steeds een graag gezien gezicht bij de vod-dienst. Begin dit jaar verscheen Stromboli, komende woensdag is het de beurt aan Faithfully Yours, straks is ze weer te zien als Danielle in de serie Ferry, en dit weekend verscheen ook het psychologische drama Mijn vader is een vliegtuig. In de film verliest Eva (Schaap) ineens haar moeder (Liz Snoijink), waarna ze in een existentiële crisis belandt en besluit nog eens goed in haar eigen verleden te graven. Daarbij gaat ze de confrontatie aan met haar van haar vervreemde vader (Pierre Bokma), die al decennialang in een psychiatrische inrichting verblijft. De film is enigszins autobiografisch voor regisseur Antoinette Beumer: als tiener zag ze hoe haar eigen vader werd opgenomen in een psychiatrische inrichting en ook zij worstelde met de angst om ooit haar grip op de realiteit te verliezen.

Fantastic Mr. Fox (2009)
Acteurs: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman
Regie: Wes Anderson

FantasticFox2

Charmante animatiefilm van auteur Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel), wiens eigenzinnige stijl erg goed blijkt te werken in combinatie met stop-motion animatie; een techniek die hij eerder gebruikte voor een aantal zeedieren in The Life Aquatic with Steve Zissou. Mr. Fox (George Clooney) beloofde ooit aan zijn vrouw (Meryl Streep) dat hij zijn wilde haren echt verloren is, maar valt toch weer terug in oude gewoonten wanneer hij het aan de stok krijgt met drie kwaadaardige boeren. Naast filmsterren Clooney en Streep bestaat de cast uit bekende Anderson-regulars als Jason Schwartzman, Owen Wilson en Bill Murray. Het verhaal werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl (hoewel het laatste deel werd verzonnen door Anderson) en Netflix zelf bezit inmiddels de filmrechten van het werk van de Britse schrijver: zo verscheen onlangs Matilda en is Taika Waititi (Jojo Rabbit) bezig met een nieuwe versie van Charlie and the Chocolate Factory.

A Love Song (2022)
Acteurs: Dale Dickey, Wes Studi, Michelle Wilson
Regie: Max Walker-Silverman

ALoveSong

De naam Dale Dickey zal niet elke tv-kijker direct iets zeggen, maar de kans dat je haar gezicht nooit hebt gezien is enorm klein: de theateractrice speelt sinds de jaren negentig met regelmaat kleine maar memorabele bijrolletjes in talloze films (Winter's Bone) en tv-series (Breaking Bad, Justified, True Blood) en behoort daarmee tot de categorie 'character actors'. En af en toe krijgt zo'n 'character actor', meestal dankzij een indie-filmmaker, de kans om het voortouw te nemen in een kleinschalige film. In het geval van Dickey gebeurde dat met Love Song, waarin ze schittert naast Wes Studi (The Last of the Mohicans), zelf ook zo'n karakteristieke bijrolspeler. Het lijzige maar elegante drama volgt een eenzame weduwe (Dickey), die in het rurale westen afspreekt met een oude jeugdliefde (Studi). Als hij eenmaal arriveert halen ze herinneringen op aan vroeger en vinden ze in elkaar de steun waar ze behoefte aan hebben.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!