Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Slapend door Europa: stap op deze vijf bijzondere nachttreinen

06-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
Nachttreinen7

© TTstudio / Shutterstock.com

Uitgerust op je bestemming aankomen; makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk. Reizen met een nachttrein is niet alleen een bijzondere ervaring, je helpt de planeet er ook nog eens mee. 
Of je nou in een vliegtuig, bus of auto zit, overal lijken je medepassagiers in de meest vreemde houdingen toch wat zeldzame uren slaap mee te pakken. Geluksvogels. Nekkussen of niet, zittend in slaap vallen is niet voor iedereen weggelegd. Maar wat als je wél lekker je benen kan strekken en de volgende ochtend fris en fruitig wakker wordt op je bestemming? Goed nieuws: het kan wel degelijk. Ook zonder een businessclass-ticket, want deze vijf bijzondere nachttreinen door Europa maken het mogelijk.
Brussel naar Wenen
Aan het einde van de middag nog even je laatste Belgische biertje in Brussel wegtikken, ’s ochtends nippen aan een kopje koffie op het terras van een brasserie in het artistieke Wenen. Aan boord van de Nightjet reis je al slapend in één nacht van Brussel naar de Oostenrijkse hoofdstad. De trein rijdt twee keer per week en een gratis glaasje cava is inbegrepen.
Nachttreinen3

© Rene Hartmann / Shutterstock.com

Madrid naar Lissabon
Ook tussen deze twee zuidelijke hoofdsteden zijn de rails een goed alternatief. De Trenhotel Lusitania, ook wel treinhotel genoemd, vertrekt ’s avonds uit Madrid en arriveert ’s ochtends vroeg in Lissabon. Sommige van de slaapcoupés kunnen wellicht een beetje liefde gebruiken, maar de treinrit is relatief goedkoop. Zeker als je bedenkt dat je niet alleen het geld van een vliegticket maar ook van een overnachting bespaart. Eenmaal in Lissabon maakt een ontbijt met de Portugese lekkernij pastéis de nata bovendien flink wat goed.
Nachttreinen5

© ephst / Shutterstock.com

Stockholm naar Narvik
De twintig uur durende Odyssey brengt je van de Zweedse hoofdstad Stockholm naar het in de poolcirkel gelegen Narvik in Noorwegen. Ben je er inmiddels achter dat je ook in een trein niet altijd goed kan slapen? Dan heb je geluk. Want het uitzicht op de wildernis van Noord-Scandinavië maakt het sowieso moeilijk om de gordijnen dicht te trekken. En maak je deze reis in de zomer? Dan kan je hier dankzij de middernachtzon extra lang van genieten.
Nachttreinen2

© Tommy Alven / Shutterstock.com

Boedapest naar Boekarest
Werp nog één blik op de prachtige hoge plafonds en het met licht overgoten Keleti-station van Boedapest. Nestel je in en kom bij van al het moois dat je in de Hongaarse hoofdstad hebt beleefd. Slaap echter niet te lang uit, want de laatste paar uur van deze rit biedt prachtig uitzicht op de Carpathische bergen van Roemenië. De trein komt vervolgens iets voor lunchtijd aan in Boekarest, waar je Oost-Europa avontuur zich kan voortzetten.
Nachttreinen5

© Andocs / Shutterstock.com

Nice naar Moskou
Altijd al met de Trans-Siberië Express willen reizen maar misschien toch een instapper nodig? Europa’s langste nachttrein vertrekt elke zondag van het mediterrane Nice naar Moskou. De trein doet er twee dagen over en doorkruist acht landen waaronder Wit-Rusland en Rusland. Let op: voor deze twee landen heb je wel een visum nodig. Je moet de hand voor deze slapertrein misschien wat dieper in de portemonnee steken, maar daar krijg je dan wel de complete ervaring van het geromantiseerde lange-afstand treinreizen voor terug. Je weet wel, net zoals in de films.
Nachttreinen1

© Serjio74 / Shutterstock.com

Verkocht aan treinreizen maar de grote steden inmiddels wel gezien? Verken dan onbekend Europa met deze alternatieve treinroute
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.