Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lissabon

Lissabon, de stad met de meeste zonuren van Europa. Een stad vol kunst en mooie bezienswaardigheden, maar ook van heel veel leuke restaurants en barren op mooie pleinen. Lissabon staat ook bekend om de uitgebreide graffiti. De gemeente huurt zelf kunstenaars in om gebouwen in de stad onder te spuiten met graffiti en dit zorgt voor een verbluffend resultaat.
Ook de omgeving van deze Portugese stad werkt inspirerend, zoals de dolfijnen in het Estuario do Sado natuurreservaat en de pittoreske molens in het landelijke Noorden. Ben je in april in Lissabon en hou je van vis? Ga dan zeker naar het visfestival, Fish & Flavours. De beste koks van de stad bereiden dan ultraverse vis, die je kunt proeven en bestellen tussen de lokale bewoners.
Een speciale 3 op Reis-tip is de bus nemen naar Sintra en rondlopen in het park met de prachtige zomerpaleizen. Ook de oudste wijk van Lissabon, Alfama, doorkruisen met tram 28 is iets wat wij zeker aanraden. Loop dan ook even binnen bij Solar do Vinho do Porto: het porthuis van Lissabon waar je meer dan 200 verschillende soorten port kan proeven.
Een prachtige wijk die de een bezoek waard is, is de Cais do Sodré. Vroeger was dit te vergelijken met de Wallen: een grove oude hoerenbuurt, die volledig in verval is geraakt. Totdat de gemeente besloot om er een bak geld tegenaan te gooien. Weg met het oude, kom maar door met het hippe nieuwe. En dat is gelukt; het is een fantastisch sprankelende wijk geworden.
De wijk Alcântara wordt vaak vergeten, maar dat is onterecht. In dit artikel staat uitgebreid omschreven wat je in dit hippe havengebied kan beleven. 
Eten
Het beste kan je hier drie keer per dag uit eten gaan, als je budget het toelaat. Er zijn namelijk zoveel verschillende, bijzondere en lekkere restaurants in Lissabon. Een absolute must is eten in een Fado huis. Adego Machado is het oudste fado huis van Lissabon waar men voornamelijk Portugees eten serveert. Ook Bota Alta is een typisch Portugees restaurant, dat erg in trek is bij de lokale bevolking. Kais, een oude energiecentrale, is ook tof. Net als Espaço Lisboa, dat vroeger een fabriekshal was.
Bairro Alto is een wijk vol idyllische steegjes, knusse cafés en romantische smalle straten. Begin hier je avond in alle rust om vervolgens naar de wijk Doca te gaan. Als je meer zin hebt in dansen, bezoek dan Alcântara-Mar, dit was de eerste megadisco in Lissabon. Andere zeer bijzondere, grote club zijn Kremlin en Club Lux. En op de rivier de Taag vind je Bar & Co, een feestboot met muziek. Voor wat ouder publiek is de club Incognito. Het is wel even zoeken, want het pand heeft geen naam op de deur. Het Alcântara Café is, anders dan de naam doet vermoeden, een vijf sterrenrestaurant. 
Vervoer
Je vliegt vanaf Amsterdam in ongeveer twee uur naar Lissabon toe en landt praktisch in de stad.
Er zijn genoeg mogelijkheden om een auto te huren in Lissabon voor een redelijke prijs. Maar het is leuker om de tram te nemen door de smalle stegen en wijken. De leukste manier om de stad te verkennen is te voet. Ook dit kan makkelijk, mits je goed ter been bent. De wijken zijn namelijk wel heuvelachtig. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Portugees
lissabon.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.